Dr Kilroy Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Smoking składający się z jasnoszarej marynarki i czarnych spodni to poprawna wersja smokingu tropikalnego. Natomiast tutaj spodnie są bardziej granatowe i przypominają raczej takie smokingi z lat 50./60.: Niezbyt podoba mi się takie połączenie kolorów, szczerze mówiąc. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Screen jest z filmu z filmu z lat 50. Mnie także taki smoking niezbyt się podoba. Powtórzę moje drugie pytanie: Czy każda biała marynarka może pełnić role smokingu tropikalnego? Czy wyłogi muszą być pokryte jedwabiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Marynarka do smokingu tropikalnego może być zasadniczo w każdym jasnym kolorze, natomiast najczęściej jest to biały lub kremowy. Warto zauważyć, że to klapy niewyłożone jedwabiem są standardem w wypadku smokingu tropikalnego, a wyłogi jedwabne są raczej wyjątkiem, choć poprawnym. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Doktor już właściwie wszystko napisał. Tu jeszcze podaję odnośnik do strony-autorytetu w tych sprawach (która nota bene wielokrotnie już była cytowana na forum): http://www.blacktieguide.com/Classic/Warm_Weather.htm Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 22 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 22 Styczeń 2014 Warto zauważyć, że to klapy niewyłożone jedwabiem są standardem w wypadku smokingu tropikalnego, Nie czuję się na siłach dyskutować ze znawcą pokroju dr Kilroya, ale muszę przyznać, że to stwierdzenie mnie zaskoczyło. Czyli co? Każda jasna marynarka może robić za smoking tropikalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Nie każda jasna marynarka będzie np. zapinana tylko na jeden guzik i miała kołnierz szalowy. No i ciężko mi sobie wyobrazić np. marynarkę do smokingu tropikalnego wykonaną np. z wymemłanego lnu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Z "wymemłanym lnem" to "oczywista oczywistość", ale kołnierz z zamkniętymi klapami, w tym durzędowy jest nawet na obrazku, który kolega Malcontent wrzucił. Czy zatem "zwykła" jasna marynarka z zamkniętymi klapami może (oczywiście bez patek na kieszeniach i w zestawie ze spodniami z lampasem) robić za smoking tropikalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Zasadniczo tak, jasna marynarka od garnituru może służyć jako marynarka smokingu tropikalnego (o ile zachowane są zasady dotyczące każdej marynarki smokingowej, tj. zamknięte lub szalowe klapy, jeden guzik (lub cztery, gdy jest dwurzędowa), brak patek). Pozdrawiam, Dr 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Czy smoking z klapami otwartymi jest niepoprawny? Sean Conner w Bond'zie i Anatol Yusef w Boardwalk Empie nosili właśnie taki smoking. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Teoretycznie jest dopuszczalny, aczkolwiek nie polecam. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Hmmm. Temat mnie zainteresował, bo nie wiem skąd sobie ubzdurałem, że klapy powinny być wyłożone, a jako, że w naszym klimacie przydatność takiego smokingu jest mocno ograniczona, sprawianie go sobie uznałem za zbytnią ekstrawagancję. Inaczej sprawa wygląda, gdy w grę wchodzi zwykła marynarka. Jedyny problem jaki widzę to guziki, garniturowe w smokingu mnie rażą, a obciągnięte do bardziej nieformalnego stroju wydają się przesadą. No chyba, żeby w razie rzadkiej okazji wykorzystania marynarki w wersji smokingowej po prostu wymienić guziki. Hmmm. Rzecz warta przemyślenia. Dziękuję Wam panowie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Johnny Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Opierając się na tych fotografiach można dojść do wniosku, że zwykłe garniturowe guziki nie będą błędem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Błędem nie będą, ale jeśli kogoś rażą, to osobna sprawa. Pozdrawiam, Dr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 23 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2014 Dokładnie, po prostu mi osobiście nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 Mam problem na który dotąd nie znalazłem odpowiedzi: 1. rozporek czy 2. guzki w spodniach (tak preferuję) Jeśli 2 to czy a) obciągane mateiałem (są na stópce więc trochę odstają), inne (jakie?). Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 We wspomnianym miejscu można stosować i jedno, i drugie, jakkolwiek polecam guziki, gdyż te są w pewien sposób bezpieczniejsze. Nie ma powodu, by miałyby być powlekane, są niewidoczne. Powinny być też możliwie płaskie, podobnie jak te od szelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravic Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 Otto, co masz na myśli mówiąc "bezpieczniejsze"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 29 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2014 Ravic, jesteś najwyraźniej jednym z tych szczęśliwców, którym zamek w spodniach nigdy nie sprawił przykrej niespodzianki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 30 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2014 Ravic, jesteś najwyraźniej jednym z tych szczęśliwców, którym zamek w spodniach nigdy nie sprawił przykrej niespodzianki ....28 sekunda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombar Napisano 30 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2014 We wspomnianym miejscu można stosować i jedno, i drugie, jakkolwiek polecam guziki, gdyż te są w pewien sposób bezpieczniejsze. Nie ma powodu, by miałyby być powlekane, są niewidoczne. Powinny być też możliwie płaskie, podobnie jak te od szelek. Dziękuję. Tak mi się wydawało ale lepiej wiedzieć niż się domyslać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mahone Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 Witam Szanownych Panów! Znalazłem się tutaj ponieważ w niedalekiej przyszłości będę dzierżyć miano Pana Młodego Chciałbym poradzić się Was jako doświadczonych w kategorii "smoking" o zegarek do smokingu. Smoking posiadam z włoskiego salonu odzieży wieczorowej, oczywiście czarny komplet z pasem, biała koszula, biała mucha (chciałbym się odróżniać od reszty gości). Spodnie są bez lapmasa (oczywiście nie maja szlufek), pewnie zostane za to skrytykowany ale sugerowałem się stylem m.in Jamesa Bonda który niekiedy zakładał spodnie właśnie bez lampasa, odwiedzając wiele innych galerii często napotykałem wersje tego samego smokingu z lampasem lub bez. Wybór też taki dlatego że lampas poprostu mi się nie podoba i jest to mój świadomy wybór, nie chcę aby moje wcześniejsze sugestie zostały odebrane jako jakiś typ obrony, poprostu coraz częściej widuje mężczyzn nawet w teatrach właśnie w spodniach bez lapmasów (nowy trend?) kto wie może za kilka lat takie spodnie znajdą się w kanonie, tak czy inaczej jestem typem faceta który lubi odbiegać od reguły Ale do sedna bo problem leży w czymś innym. Otóż posiadam srebrne spinki do koszuli z czarnym wypełnieniem (wybaczcie zapomniałem jak to profesjonalnie się nazywa, jestem laikiem) do tego mam złoty sygnet który otrzymałem od ojca (sygnet jest już 6 pokoleń w rodzinie przekazywany z ojca na syna, taka tradycja) i bardzo chciałbym założyć go na swój ślub z szacunku do rodziny oraz prawą rekę będzie zdobić złota obrączka, i tu pojawia się pytanie jakiego koloru obwódka zegarka? Złota czy srebrna? Nie ukrywam że zależy mi na zegarku ponieważ czułbym się nie swojo nie móć określić swojego położenia w czasie. Mam nadzieję że coś doradzicie. Z góry dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 A czy koszula ma 'guziki jubilerskie' czy jest z krytą listwą? Bo w tym momencie masz na 2:1 (obrączka i sygnet, kontra spinki). Jeśli guziki koszuli są chowane, to byłbym konsekwentny i zamienił (moja subiektywna opinia) spinki na złote i złotą kopertę zegarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 Biała mucha do smokingu to jedno z większych "tak się nie robi" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Otto Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 Jeśli już biała, to kamizelka, nie mucha. Też będziesz się wyróżniał, nie ma obawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2014 mahone - skoro i tak nie ubierasz się na ślub wg. kanonu, nie ma wielkiego znaczenia czy wybierzesz zegarek w kopercie z białego złota, platyny, czy też żółtego złota. Dobierz płaski elegancki zegarek na czarnym najlepiej lakierowanym pasku z krokodyla/aligatora, może być koperta taka jak opisałem powyżej a może być bikolor. Kilka inspiracji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi