hinderyt Napisano 14 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 14 Sierpień 2015 Jak jakościowo wypadają koszule Arrow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał W. Napisano 15 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 15 Sierpień 2015 Czy tylko mi wyłogi kołnierzyka w JB nie chowają się pod klapy? Poza tym, całkiem przyzwoita koszula za 119zł, choć do CT, MTL, czy M&S im jeszcze brakuje. Nie te materiały, nie to wykończenie. Plus za błyskawiczną dostawę i b.dobry kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hinderyt Napisano 18 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2015 Tę koszulę https://www.zalando.pl/olymp-luxor-koszule-bialy-ol422f01c-002.html można prać w 60 °C Czy to mówi coś, a jeśli tak to co, o jakości materiału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beren Napisano 19 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2015 Luxor to linia Olymp'u z wełny egipskiej. Dość sztywna ale wygodna. Największe zalety to to, że w ogóle się nie gniecie (miałem taką na własnym weselu i przetańczylem w niej całą noc, potem w niej spałem, a rano wyglądała jak wyprasowana, no prawie ). Nie trzeba też jej prasowac. Rozwiesic po praniu a sama się wyprasuje. Najmniejsze zagniecenia znikają pod wpływem ciepła ciała po chwili chodzenia w niej. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hinderyt Napisano 19 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2015 Wiem, dziękuję. Rzeczywiście tak jest, sam kiedyś zastanawiałem się, czy jest nasączona w jakiejś chemii czy po prostu taki rodzaj bawełny. Po tym, jak znalazłem ten wpis: https://forum.butwbutonierce.pl/topic/48-olymp-koszule/#entry196 ale kupiłem jedną i nic takiego nie zauważyłem. Jedynie teraz zmieniło się pranie z 40 na 60 i nie wiem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hinderyt Napisano 19 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2015 Luxor to linia Olymp'u z wełny egipskiej. Dość sztywna ale wygodna. Największe zalety to to, że w ogóle się nie gniecie (miałem taką na własnym weselu i przetańczylem w niej całą noc, potem w niej spałem, a rano wyglądała jak wyprasowana, no prawie ). Nie trzeba też jej prasowac. Rozwiesic po praniu a sama się wyprasuje. Najmniejsze zagniecenia znikają pod wpływem ciepła ciała po chwili chodzenia w niej. Polecam Jaki masz model? Bo ja mam także tę https://www.zalando.pl/olymp-luxor-koszule-bialy-ol422f01c-002.htmli wydaje mi się że jest lekko przeźroczysta, też jest tak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 19 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2015 Czy znacie markę produkującą koszule bardzo slim (to znaczy przy rozmiarze kołnierzyka 43 w talii <100 cm) w cenie do 300 złotych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beren Napisano 19 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 19 Sierpień 2015 Chyba taką samą. Modern fit. Załączam jej zdjęcie. Co do prześwitywania to prześwituje niewiele bardziej niż zwykła biała z Bytomia. Nie jest to problematyczne w noszeniu choć przyznam, że prześwituje mi lekko przez nią mój dość ciemny tatuaż na barku. Jak coś to zawsze możesz odesłać do Zalando jakby dla Ciebie prześwitywała za mocno. Ps. Koszula oczywiście bawełniana a nie wełniana - autokorekta w poprzednim wpisie Ps2. Koszula na zdjęciu nie prasowana tylko uprana i odwieszona. @edit Warto dodać, że jej biel nie jest śnieżnobiała, wpada lekko w śmietankowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 20 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Sierpień 2015 Czy tylko mi wyłogi kołnierzyka w JB nie chowają się pod klapy? Poza tym, całkiem przyzwoita koszula za 119zł, choć do CT, MTL, czy M&S im jeszcze brakuje. Nie te materiały, nie to wykończenie. Plus za błyskawiczną dostawę i b.dobry kontakt. Również zamówiłem koszule James Button i u mnie również kołnierzyk nie chowa się pod klapy ( brakuje ok. 1 cm) Dodatkowo rozmiary wg tabeli są zaniżone o ok 2cm (zgodnie z zastrzeżeniem) w klatce i talli ( mierzone na płasko co w obwodzie daje 4 cm) . W moim przypadku to dużo bo koszula jest za ciasna i idzie do zwrotu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cmon Napisano 22 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Sierpień 2015 Jak wygląda rozmiarówka koszul slim-fit z Mango? Brać taki sam rozmiar jak np. w H&M, Medicine, czy inny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szego Napisano 23 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Sierpień 2015 Slim fit Massimo w rozmiarze S jest podobny do Slim-fit rozmiar XS w Mango Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agerak Napisano 24 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2015 Dziś otrzymałem przesyłkę z koszulą James Button biała tkanina royal oxford. Przesyłka od złożenia zamówienia doszła w 2 dni (tak jak u kolegi wizyta kuriera była pewnym zaskoczeniem, status zamówienia na stronie sklepu się nie zmieniał). Co do samej koszuli: materiał przeciętnej jakości, pod względem wymiaru - slim w zasadzie trudno uznać za slim (dla naprawde szczupłych osób, do których ja nie należę powinni wprowadzić extra slim). Jakość odszycia na słabym poziomie (mnóstwo odstajacych nitek), nie spotkałem się z takim stanem w żadnej kupionej przeze mnie koszuli. Wrażenie jest takie jak gdyby koszula nie przeszła kontroli jakości. Długość rękawów ok. jednak koszula jest dość krótka ( może dlatego że mam 182 cm wzrostu a długość rękawa wziąłem normal 87 cm). Poziom wykonania niższy niż CT czyTML, bez porównania gorszy niż u Osovskiego, że o E. Bergu to już w ogóle nie ma co wspominać. Lamberta nigdy nie miałem więc nie mam możliwości porównania. Cena nie była wygórowana -119 zł (z uwzglęnieniem rabatu, brak kosztów przesyłki). Osoby które miały do czynienia z dobrymi jakościowo koszulami spotka zawód. Ja na pewno spodziewałem się więcej, po pełnych zachwytu opisach Pana Adamskiego (pod względem wykonania przynajmniej poziomu Osovskiego bo że tkaniny będą gorsze raczej się spodziewałem). Na pewno fajne jest to że można wybrać długość rękawa i że sklep korzysta z dobrych wzorów pod względem prezentacji towaru i jakości obsługi klienta, ale na pewno trzeba popracować nad poprawą jakości samego produktu bo to w sumie jest najważniejsze. A ja własnie otrzymałem swoją koszulę royal oxford z Butona. I tu troszkę jestem zmieszany. Z twilla byłem zadowolony całkowicie. Bardzo fajna faktura, w miarę się prasuje etc. Co do Royal Oxford mam problem gdyż wogóle ale to wogóle nie przypomina mi to Royal oxfordu jaki znam albo przynajmniej wydawało mi się że znam. Nie chce uchodzić za jakiegoś nie wiem eksperta no ale cóż proszę o zdanie osób mądrzejszych odemnie : 1 Koszula royal oxford two ply Racing Green 2 Koszula royal Oxford James Button Royal oxford internety: https://www.google.pl/search?q=royal+oxford+tkanina&espv=2&biw=1280&bih=899&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIypT-6oXCxwIVa_5yCh0_3ASX#imgrc=fZpREBobbmVZ9M%3A Czy mi sie wydaje czy to nie jest Royal Oxford ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2015 Zdjęcie jest nieostre, ale zwróć uwagę, czy splot (główka łączenia wątku i osnowy) jest kwadratowy, czy taki bardziej wypukły i jakby zaokrąglony. To pierwsze to będzie zwykły oxford (i moim zdaniem taki jest na zdjęciu) Oxford ma dwa dwie przędze na wątek, royal trzy i bardziej fikuśnie ułożone: http://www.kierman.pl/2015/06/29/sploty-koszulowe-w-pigulce/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agerak Napisano 24 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2015 Zdjęcie jest nieostre, ale zwróć uwagę, czy splot (główka łączenia wątku i osnowy) jest kwadratowy, czy taki bardziej wypukły i jakby zaokrąglony. To pierwsze to będzie zwykły oxford (i moim zdaniem taki jest na zdjęciu) Oxford ma dwa dwie przędze na wątek, royal trzy i bardziej fikuśnie ułożone: http://www.kierman.pl/2015/06/29/sploty-koszulowe-w-pigulce/ To co moją uwagę zwróciło że sa jakby otwory okrągłe pomiędzy wątkiem i osnową. Natomiast wąteki osnowa są prostopadłe do siebie. A co do oxforda to zawsze mi się wydawał bardziej spleciony. Natomiast ta tkanina jest bardzo przejrzysta. Jest super miła w dotyku i wygląda świetnie natomiast właśnie kwestia splotu mnie interesowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 24 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 24 Sierpień 2015 A wiec royal, gratuluję bo udało Ci się trafić na wersję letnia, przewiewna. Jak jest jeszcze rozciągliwa lekko to idealna na upały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Witam, Możecie mi doradzić gdzie kupić koszule których kołnierzyk chowa się pod klapami marynarki? Chodzi mi w miarę klasyczny kołnierzyk, im mniej cutaway tym lepiej. Chodzi mi o tego typu kołnierzyki: http://masculine-style.com/wp-content/uploads/2014/08/vlcsnap-2013-10-06-16h27m12s237.png https://philippeperzi.com/assets/2013/07/Suits-Harvey-Specter-vest-e1373440720904.png http://propercloth.com/images/collars_overview/semi_spread/tie_thumb.jpg Mam kilka koszul z ctshirts z klasycznym kołnierzykiem. Kołnierzyk w nich jest zbyt wąski by schował się pod klapami. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monkiusz Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Browns&Brooklane - jak z jakością? Spora przecena w eleganckipan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 @Heathcliff Nie wiem, czy tak budżetowe opcje Cię zainteresują, ale że sam lubię klasyczne kołnierzyki i tam je znajdywałem, to wrzucę; Najlepszy imho, klasyczny kołnierzyk, jak na razie trafiłem w... Próchniku, w ich najtańszej linii (PRC). Wyłogi mają bodaj 8-8,5 cm z przodu i są ładnie wyprofilowane. W Peek&Cloppenburg w liniach Jake`s i McNeal a w Van Graafie w McEarl i drugiej, nieco wyższej, trafiają się klasyczne kołnierzyki o długich wyłogach, w M&S chyba też są. Z opcji "losowych", to w TkMaxx spore kołnierzyki, nieco bardziej wycięte, ale nadal dość klasyczne mają koszule Rosso Fiorentino (ok. 7,5 cm, ale same koszule są chyba w 90% w kroju bardzo slim), Jacques Britt i jeszcze jedna włoska (?) marka, której nazwy nie pomnę (inicjały J.A.). Nie wiem, czy to jakiś regularny wymiar, ale u mnie kołnierzyk klasyczny, żeby się chować pod klapami marynarki, nie powinien mieć wyłogów krótszych z przodu jak 7,5 cm, to absolutne minimum. Sprokurowałem sobie nawet stosowną "miarkę" i zawczasu sprawdzam wyłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Koszule James Button (4 sztuki) dotarły i do mnie, pokuszę się o kilka słów. Zakup zainspirowany, a jakże, egzaltowanymi wpisami Jana Adamskiego Rozmiar kołnierzyka 42, rękawy 91 cm. Mój wzrost - 198 cm, sportowa sylwetka. 1. Błyskawiczna dostawa, świetna obsługa (odp. na maila w ciągu 10 min (!), 2. Ładny kołnierzyk, dotyka klap lub prawie dotyka - dla mnie tak niewielka dziura jest pomijalna, 3. Jakość obszycia rzeczywiście nienajlepsza - sporo odstających nitek, ale w tej cenie (125 zł w multibuy) można przymknąć oko, 4. Splot poplin sprawia trochę tanie wrażenie - a la Kastor, splot oxford natomiast zdecydowanie lepsze - miękki, mięsisty, przyjemny w dotyku, koszula ładnie się układa, 5. Dopasowanie - koszula nie rozłazi mi się w klatce, (może odrobinę na głębokim wdechu), a to rzadkość. Natomiast przy zgięciu ręki w bicepsie niewiele brakuje do odcięcia dopływu krwii 6. Rękawy - zamówiłem najdłuższe. Wg miary firmy powinny być dobre, jednakże dają sobie margines błędu bodajże 2 cm i w moim przypadku najwyraźniej z niego skorzystali, ponieważrękawy są właśnie ok. 1-2 cm za krótkie. Koszule są więc do zwrotu. Szkoda, gdyby rękawy były dłuższe i odrobinę szersze to chętnie bym je zatrzymał. Trochę denerwują wystające nitki, ale zawsze można je obciąć. Swoją drogą wciąż nie mogę znależć ładnych, klasycznych koszul, które dobrze by na mnie leżały, w cenie nierujnującej kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agerak Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Koszule James Button (4 sztuki) dotarły i do mnie, pokuszę się o kilka słów. Zakup zainspirowany, a jakże, egzaltowanymi wpisami Jana Adamskiego Rozmiar kołnierzyka 42, rękawy 91 cm. Mój wzrost - 198 cm, sportowa sylwetka. 1. Błyskawiczna dostawa, świetna obsługa (odp. na maila w ciągu 10 min (!), 2. Ładny kołnierzyk, dotyka klap lub prawie dotyka - dla mnie tak niewielka dziura jest pomijalna, 3. Jakość obszycia rzeczywiście nienajlepsza - sporo odstających nitek, ale w tej cenie (125 zł w multibuy) można przymknąć oko, 4. Splot poplin sprawia trochę tanie wrażenie - a la Kastor, splot oxford natomiast zdecydowanie lepsze - miękki, mięsisty, przyjemny w dotyku, koszula ładnie się układa, 5. Dopasowanie - koszula nie rozłazi mi się w klatce, (może odrobinę na głębokim wdechu), a to rzadkość. Natomiast przy zgięciu ręki w bicepsie niewiele brakuje do odcięcia dopływu krwii 6. Rękawy - zamówiłem najdłuższe. Wg miary firmy powinny być dobre, jednakże dają sobie margines błędu bodajże 2 cm i w moim przypadku najwyraźniej z niego skorzystali, ponieważrękawy są właśnie ok. 1-2 cm za krótkie. Koszule są więc do zwrotu. Szkoda, gdyby rękawy były dłuższe i odrobinę szersze to chętnie bym je zatrzymał. Trochę denerwują wystające nitki, ale zawsze można je obciąć. Swoją drogą wciąż nie mogę znależć ładnych, klasycznych koszul, które dobrze by na mnie leżały, w cenie nierujnującej kieszeni. Moja Royal oxford podobnie jest lekko za krótka (rękaw 84 cm) - gdy wyciągną ręke podjeżdza mi do góry. Napisałe do nich w kwestii wymiany i 87 cm będzie w sam raz (nawet jak będzie to 85 cm ) Faktycznie czas reakcji na maile mają świetny. Generalnie mogę polecić, materiał koszuli jest naprawdę ciekawy, napisałem do nich w kwestii poszerzenia ilości dostępnych materiałów zobaczymy co powiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heathcliff Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 @Heathcliff Nie wiem, czy tak budżetowe opcje Cię zainteresują, ale że sam lubię klasyczne kołnierzyki i tam je znajdywałem, to wrzucę; Najlepszy imho, klasyczny kołnierzyk, jak na razie trafiłem w... Próchniku, w ich najtańszej linii (PRC). Wyłogi mają bodaj 8-8,5 cm z przodu i są ładnie wyprofilowane. W Peek&Cloppenburg w liniach Jake`s i McNeal a w Van Graafie w McEarl i drugiej, nieco wyższej, trafiają się klasyczne kołnierzyki o długich wyłogach, w M&S chyba też są. Z opcji "losowych", to w TkMaxx spore kołnierzyki, nieco bardziej wycięte, ale nadal dość klasyczne mają koszule Rosso Fiorentino (ok. 7,5 cm, ale same koszule są chyba w 90% w kroju bardzo slim), Jacques Britt i jeszcze jedna włoska (?) marka, której nazwy nie pomnę (inicjały J.A.). Nie wiem, czy to jakiś regularny wymiar, ale u mnie kołnierzyk klasyczny, żeby się chować pod klapami marynarki, nie powinien mieć wyłogów krótszych z przodu jak 7,5 cm, to absolutne minimum. Sprokurowałem sobie nawet stosowną "miarkę" i zawczasu sprawdzam wyłogi. Dzięki za rady w peeku kiedyś mierzyłem chyba wszystkie fasony i zdecydowanie nie były szyte na moją sylwetkę. Poszukam w próchniku. Zamówię też w ctShirts tą: http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/White-twill-luxury-semi--cutaway-Extra-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||rm006wht|||||1861,4789,4312,4277,||||||||&ppp=18 ma dobre opinie, wyższa gramatura tkaniny, semi-cutaway i kołnieżyk wygląda na szerszy. Penwie dodatkowo niebieską dla multibuy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vuko Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Zamawialiście może koszule z JB z mankietem francuskim? Jest bardzo szeroki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
O.v.K. Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Dzięki za rady w peeku kiedyś mierzyłem chyba wszystkie fasony i zdecydowanie nie były szyte na moją sylwetkę. Poszukam w próchniku. Zamówię też w ctShirts tą: http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-formal-shirts/White-twill-luxury-semi--cutaway-Extra-Slim-fit-shirt?q=gbpdefault||rm006wht|||||1861,4789,4312,4277,||||||||&ppp=18 ma dobre opinie, wyższa gramatura tkaniny, semi-cutaway i kołnieżyk wygląda na szerszy. Penwie dodatkowo niebieską dla multibuy. Od razu tylko uprzedzę - próchnikowe PRC ma bardzo niską jakość wykończenia a materiał to popelina przywodząca na myśl babcine prześcieradła (dla mnie to akurat jak najlepsze skojarzenie ), zwłaszcza po krochmaleniu; to naprawdę budżetowa koszula... którą o dziwo ogromnie lubię, choć jest trochę wąska w ramionach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 25 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 25 Sierpień 2015 Zamawialiście może koszule z JB z mankietem francuskim? Jest bardzo szeroki? Przeciwnie, moim zdaniem dość wąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cherrus Napisano 28 Sierpień 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2015 Według mnie koszule JB są warte swojej ceny, ale ja zamówiłem z rękawami długości 91 cm i niestety okazały się za krótkie (ok. 2cm). Poza tym koszula dosyć ciasnawa, a probelmów z nadwagą nie mam. Szkoda, bo gdyby były obrobinę większe, to zostałbym ich stałym klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi