rabbit23 Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 16 minutes ago, Bukary said: @rabbit23 Pamiętam, że gdzieś na forum czytałem wypowiedź właściciela sklepu, który twierdził, że koszule w nim sprzedawane mogą się skurczyć tylko kilka milimetrów... No to jestem w kropce, a mam już dość zamawiania i odsyłania. Z tego, co piszesz, wynika, że należy u Milera zamawiać kołnierzyk o rozmiar większy. Sprawdziłem jeszcze jedną OCBD. Mierząc od tyłu jest tak samo - 40cm. Jak mierzę od strony prawej, to jest 0,5cm więcej przy każdej z koszul. Mój błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SceptycznyMiś Napisano 10 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2017 Ten moment kiedy chcesz kupić 4 koszule w multipaku a podobają Ci się 2 z CT shirts i 2 z HawesCurtis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Fedak Napisano 11 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 11 Maj 2017 @Bukary @rabbit23 To bardzo ciekawa sytuacja, o której mówicie Staram się nie generalizować, ale co do zasady rozmiar na metce np. 40 oznacza, że rzeczywisty obwód kołnierza (de facto mierzony od miejsca wszycia guzika/środka guzika do 3/4 długości dziurki powinien być większy, nominalnie niż ten zapisany na karczku). Przykładowo, ja nosze rozmiar 36,5 co oznacza, że rzeczywisty obwód kołnierza to ok 37,9 cm dając mi jeszcze odpowiedni luz. Ja rozumiem wykurczenie się tkaniny o 2-3% po kilku praniach, ale nadal pozostaje to dla mnie zagadką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SceptycznyMiś Napisano 15 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2017 Dysponuje ktoś z was może koszulą z CT shirts w rozmiarze 15.5 i taliowaniu Extra Slim Fit? Bardzo byłbym wdzieczny za podanie szerokości koszuli w talii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Back Napisano 15 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 15 Maj 2017 3 godziny temu, SceptycznyMiś napisał: Dysponuje ktoś z was może koszulą z CT shirts w rozmiarze 15.5 i taliowaniu Extra Slim Fit? Bardzo byłbym wdzieczny za podanie szerokości koszuli w talii Pisałem do CT w tej sprawie. Twierdzą, że 38,5". A to przedkłada się na 97,79cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 17 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 17 Maj 2017 Czy ktoś z kolegów może doradzić zakup koszuli w CT. Mierzyłem dzisiaj koszulę w Tk Max CT Slim Fit 16,5 (42cm) na 38 (96cm). Kołnierzyk za duży o 1cm, rękaw za długi o 2-3cm, za szeroka w klatce i talii po kilka cm. Moje wymiary to klatka 115cm, talia 90cm, kołnierzyk 41cm. Stąd pytanie czy koszula w rozmiarze 16 w slim fit / extra slim fit jest dużo bardziej dopasowana niż 16,5?. Według tabeli CT w klatce przy rozmiarze slim fit 16,5 jest 112cm czyli nie miałem prawa się zmieścić a koszula była za duża o kilka cm w klatce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 18 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2017 U mnie kolejna Profuomo Sky Blue z bawełny od CA : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 18 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2017 20 godzin temu, Bartek 00 napisał: Czy ktoś z kolegów może doradzić zakup koszuli w CT. Mierzyłem dzisiaj koszulę w Tk Max CT Slim Fit 16,5 (42cm) na 38 (96cm). Kołnierzyk za duży o 1cm, rękaw za długi o 2-3cm, za szeroka w klatce i talii po kilka cm. Moje wymiary to klatka 115cm, talia 90cm, kołnierzyk 41cm. Stąd pytanie czy koszula w rozmiarze 16 w slim fit / extra slim fit jest dużo bardziej dopasowana niż 16,5?. Według tabeli CT w klatce przy rozmiarze slim fit 16,5 jest 112cm czyli nie miałem prawa się zmieścić a koszula była za duża o kilka cm w klatce. W tabeli koszula slim ft 16,5 cala ma w klatce 121,9 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek 00 Napisano 18 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2017 Dzięki za odpowiedź. Niestety ja wchodzę na ich stronę, wybieram koszulę która mnie interesuje, wybieram tabelę rozmiarów (Size & fit guide: Formal Shirts) z cali zmieniam na cm i tam nie widzę takiej wartości. Możesz dać namiar na ich tabelę z takimi wymiarami. Pozdrawiam edit: znalazłem kompletną tabelę na samym dole strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PantaRhei Napisano 18 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 18 Maj 2017 Ktoś posiada może tę koszulę z Thin Red Line? http://www.thinredline.com/end-on-end-french-blue-slim-fit-shirt/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bukary Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 Kupiłem koszulę od Tomasza Milera. Niebieska OCBD. Noszę zazwyczaj 37, więc taki rozmiar wybrałem. Okazał się nieco za ciasny w kołnierzu, więc muszę dokonać zwrotu... Ale chciałem zapytać o rzecz, która mnie powstrzymuje przed zamówieniem rozmiaru 38 tej koszuli. Otóż kołnierz jest w tym wypadku bardzo wysoki. I stąd też wynika chyba jego "ciasnota". Zapina się gdzieś na wysokości krtani (albo nawet wyżej), co nie jest komfortowe. Miałem do czynienia z koszulami innych firm, ale żaden kołnierz nie był aż tak wysoki. O ile dobrze rozumuję, wysokość kołnierza powinna się zmniejszać wprost proporcjonalnie do rozmiaru. Im mniejszy, tym kołnierz nieco "niższy". Obwiniałbym siebie (krótka szyja?), gdyby nie fakt, że inne koszule leżą na mnie "normalnie", a kołnierz zapina się w nich niżej. Wydaje mi się, że w tej OCDB coś jest nie tak. Bardzo żałuję, bo koszula jest ze świetnego materiału, dobrze dopasowana, ładnie wykończona. Same plusy. Chyba warta swojej ceny. Miałem zamiar zamówić również białą, kiedy się pojawi w sklepie. Możecie polecić jakiegoś innego krajowego producenta, który ma koszule OCDB wysokiej jakości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo84 Napisano 23 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Maj 2017 1 godzinę temu, Bukary napisał: Możecie polecić jakiegoś innego krajowego producenta, który ma koszule OCDB wysokiej jakości? Osovski, Zack Roman, Lancerto&Mr.V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phantom Napisano 24 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 24 Maj 2017 Doszedł tab collar od Zacka - wygląda obiecująco : 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekx Napisano 29 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2017 Ma ktoś patent na rozpuszczenie kleju używanego w niektórych koszulach CT? Rozpruć na szwach da radę ale i tam materiał jest sklejony/zgrzany do siebie tak, że nie idzie tego rozdzielić bez zniszczenia materiału. Edit: idzie rozdzielić na gorąco ale to też masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dapi Napisano 29 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2017 Koszule savilerowco.com ws. CTShirt.com - może się komuś przyda Slimfit SR = Ekstraslimfit CT - w moim rozmiarze 17 cali talia ta sama, klatka ok. 2 cm więcej Krótka charakterystyka: Mankiet dłuższy o 0,5 cm (duży pozytyw) i minimalnie węższy ale i tak wymagane przesunięcie guzika Listwa guzikowa szersza niż w CT - w końcu jest po męsku !. Szwy klejone - dla mnie bomba nienawidzę harmonijek Karczek dzielony, ukształtowany trochę bardziej płasko niż w CT - dla tych co mają rozbudowane karki raczej się nie nadają, widać to na modelu na stronie głównej. Można wybierać długość rękawa i dla mnie rewelacyjny rozmiar 90,4 cm. W CT 91 cm za długo, 89 minimalnie za krótko w ciągu dnia gdy koszula pracuje.Mankiet na spinki węższy niż w CT - wykończony na póokrągło. Szerokość rękawa podobna jak w CT Ostatni guzik ma dziurkę poziomo, listwa przy rękawie zapinana na guzik - rewelacja w CT brak guzika mnie denerwuje Kołnierzyk cutaway SR = Semi-cutaway CT długość wyłogów ok. 7 cm, button-down SR 7,5 cm Tkaniny: Pochodziłem w pinpoint - tkanina lekka i nie taka pancerna jak traveler SuSu. Teraz kupiłem m.in. 3 z linii premium po 20 funtów two-ply nigdzie tak nie ma Fajny two-ply taki jak w SuSu za 369 pln. Usztywniacze do kołnierzyka są wymienne i wykonane z plastiku ale po przebojach CT związanych z zaginaniem się kołnierzyków nie noszę Negatywy wyjdą w użyciu - mam ich teraz 6 na próbę więc będzie dobry przegląd. Jak ktoś lubi duże gramatury to kierunek CT oni mają bawełnę tkaną z grubych nici. SR są lżejsze - stąd wydają się lepszym wyborem na lato Teraz 4 sztuki za 75 funtów - i darmowa przesyłka do PL za 75 funtów. Wrzucili teraz troche badziewia z barwionymi kołnierzykami i mankietami ale jest wybór klasyki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekx Napisano 30 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Maj 2017 17 godzin temu, Dapi napisał: Szwy klejone - dla mnie bomba nienawidzę harmonijek Interesujące bo: "No there should not be any glued stitches on our shirts. Kind regards, Tanya Tanya Bentley Customer Care The Savile Row Company" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 Witam, mam pytanie. Chcę kupić białą koszulę z krótkim rękawem. Klasyka: żadnych kolorowych wstawek, niebiałych guzików. Która z poniższych będzie lepszej jakości? Chodzi mi o ich gniotliwość (a właściwie brak), jakość wykończenia itd. Zdaje sobie sprawę, że w tej cenie van laack'a nie dostanę http://www.tmlewinshirts.eu/White-Poplin-Regular-Fit-Short-Sleeve-Shirt/34035,en,pd.html?start=0&prefv1=White&prefv2=Short Sleeve&cgid=Mens-Shirts&prefn1=colour&prefn2=cuffType&prefv3=Regular Fit|Slim Fit&prefn3=fit http://www.ctshirts.com/intl/classic-fit-non-iron-poplin-short-sleeve-white-shirt/FON0608WHT.html Wiem co wielu z Was sądzi o koszulach z krótkim rękawem (popieram na poziomie "ideologicznym" ), ale upał jest bezlitosny pozdrawiam, Marcelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 Na upał stosuję koszulki polo lub koszule zwykłe - podwijam rękawy. Koszula z krótkim rękawem wygląda mi na koszulę z uciętym rękawem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jack13th Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 @Marcelli radziłbym zapoznać się bliżej z rodzajem splotów koszulowych. Zaproponowane przez Ciebie egzemplarze to popelina. Z mojego (skromnego) doświadczenia wnioskuję, że nie jest to najlepszy wybór na upały. Proponowałbym znaleźć egzemplarze ze splotem otwartym lub postawić na len, ale odpuść krótki rękaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 @jack13th Len odpada. Z krótkim rękawem białą mają tylko popelinę w CT i TW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 Kup cienki oxford / pinpoint / zefir z długim rękawem. W białej popelinie z krótkim rękawem na prawdę nie będzie to dobrze wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 Jeszcze jedna sprawa. Rozmiarówka w TM Lewin jest szokująco zawyżona. Rozmiar 43 regular fit (czyli 17 cali) to 135 cm w obwodzie w piersi! Chodzi o rozmiar koszuli jako takiej, a nie piersi człowieka. W Wólczance 43 w regular to 128 cm (koszula) - i tak dużo. Mierzyłem miarką. Z kolei w CT tabelka rozmiarów jest taka sama dla slima jak i regulara. "To fit chest up to" - rozumiem, że chodzi im o rozmiar piersi mężczyzny, a nie koszuli. Wychodzi, że tyle samo co w TM Lewin. Zgadza się??? Jeszcze jedna dziwna sprawa w TM Lewin: Shirt Chest Size: 135 cm Shirt Waist Size 127 cm Skoro regular, to dlaczego na brzuchu slimowana??? Wynika, że 42 byłaby dobra. Nigdy nie nosiłem takiego kołnierzyka. Nie lubię koszul slimowanych. Mniejsza o to czy długi / krótki rękaw. Tutaj nie powinno być problemu, choć widzę, że można wybierać długość rękawa (przy koszuli garniturowej)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 16 minut temu, Servetch napisał: Kup cienki oxford / pinpoint / zefir z długim rękawem. Pytanie, który oxford / pinpoint / zefir jest cienki a który gruby jeśli wybierasz koszulę na monitorze komputera (TM Lewin / CT)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 Zawsze w razie wątpliwości można pytać mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcelli Napisano 31 Maj 2017 Zgłoszenie Share Napisano 31 Maj 2017 Tak na marginesie. OCBD w obu sklepach nie uświadczysz (biała lub niebieska, klasyczna, bez kolorowych wstawek). Ktoś pomoże w kwestii rozmiarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi