Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kogo to obchodzi? :D

Pozdrawiam, Dr

Kogo?! Kogo?! Czy Ty wiesz jak ja się czułem będąc z grzeczności na weselu gdzie pan młody + świadek mieli identyczne (tak!) zestawy poliestrowe z błyszczącymi kamizelkami i muchopochodną ozdobą oczywiście skoordynowane :) z Panną Młodą - nawet kwiatki w brustaszach mieli takie jak wiązanka, a praktycznie wszyscy goście mieli krótkie rękawy w żółciach, pomarańczach i zieleniach z obowiązkowymi kamizelkami na to. Wszystkie oczy skierowane na debila z jakąś dziwną chustką w górnej kieszeni marynarki gotującego się w marynarce na dodatek w koszuli z długim rękawem. Dobrze że wychodziliśmy stosunkowo wcześnie bo na bank dostałbym sztachetą przez łeb, a w najlepszym razie tylko w ryj za takie wydziwianie :lol:

To niestety prawda. Kolega zapomniał jeszcze dodać, że te wszystkie poliestrowe, garnituropodobne wytwory były pewnie co najmniej o rozmiar lub dwa za duże. ;) W moim przypadku biała lniana poszetka była raczej akceptowalna przez większość gości. Najbardziej jednak zapadła mi w pamięć sytuacja, w której podszedł do mnie "kolega" w świecącym garniturze i spojrzawszy na wystający mankiet koszuli, powiedział, że to wstyd chodzić w marynarce z za krótkimi rękawami. :)

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Panowie, ja nie robię wesela tylko ślub i obiad dla rodziny. Odbędzie się w Warszawie i tyle...

Zapewniam Was, że również byłem w swoim życiu i na weselach, gdzie ludzie chodzili w smokingach - w mniejszych miejscowościach i na weselu w sheratonie, gdzie połowa gości miała wyświechtane zielone garnitury z rękawami do połowy palców, więc niewiele w życiu jest mnie w stanie zdziwić.

Wyśmiewanie mnie z powodu kamizelki niewiele da - zgodziłem się na to i zdania już nie zmienię. Oczywiście wolałbym iść w zwykłym jakimś atłasowym krawacie i tyle, ale czasem mogę ustąpić kobiecie...

bar_open - no po 6 latach mieszkania razem zdecydowaliśmy się na formalizmy, bo trzeba pomyśleć o dzieciach i ich przyszłości. Bez związku jak na razie w Polsce kiepsko to wygląda...

xkoziol, Dr - Panowie, jakoś przeżyję tą hańbę, pocieszam się, że tego dziadostwa niewiele widać po zapięciu marynarki.

xkoziol - ja kiedyś na weselu i to w Wawie poprosiłem pana w białej koszuli z krótkim rękawem i w kamizelce o zmianę talerzyka, potem była awantura, bo się okazało, że to ojciec panny młodej... a kelnerzy tak chodzili ubrani :D

Mój ojciec od maleńkości powtarzał mi - synu trzymaj fason i nigdy nie zdejmuj marynarki - i chociażbym się pocił jak świnia to zawsze siedziałem z fasonem w przeciwieństwie do kolegów, którym nawet koszule ze spodni czasem wychodziły :)

Ale to stare czasy, zresztą bardzo fajne :)

Można by cały nowy wątek założyć o śmiesznych historiach tego typu :D

Opublikowano

Marcel, ciesz się, że nie jesteś Japończykiem. Bo pozostałoby Ci tylko pogrzebanie sobie czymś w brzuchu.

Ja bym na Twoim miejscu postawił na swoim i poszedł w żakiecie.

Łączę się w bulu i nadzieji.

Opublikowano

Generalnie czy też macie taki problem, ze kupując koszule ze spinkami mankiety są jakieś duże? Szerokie?

Mam problem taką koszulę włożyć w marynarkę i kiepsko to wygląda...

Kiedyś kupując zwykłą koszulę, nie taliowana mankiety do spinek miałem węższe / mniejsze...

Jak jest u Was?

Obwód mankietów do spinek zależy również od długości spinek. Może stosujesz za długie spinki. Oczywiście jest też możliwość, że mankiety same w sobie są za duże - jeśli tak, to trzeba kupować / zamawiać koszule z mankietami o mniejszym obwodzie.

Opublikowano

chociażbym się pocił jak świnia to zawsze siedziałem z fasonem w przeciwieństwie do kolegów, którym nawet koszule ze spodni czasem wychodziły :)

Wiem, że Wilde mawiał, że prawdziwy dżentelmen nigdy się nie poci. Ja bym jednak czasem wyluzował ;) Ubrania są dla człowieka, a nie odwrotnie.

Opublikowano

Obwód mankietów do spinek zależy również od długości spinek. Może stosujesz za długie spinki. Oczywiście jest też możliwość, że mankiety same w sobie są za duże - jeśli tak, to trzeba kupować / zamawiać koszule z mankietami o mniejszym obwodzie.

Nie, nie - po prostu kiedyś non stop chodziłem w koszulach ze spinkami i miały węższe mankiety, a kupowałem na większy rozmiar bo o 2 numery kołnierzyka i dodatkowo nie taliowane.

Teraz kupuje taliowane, kołnierzyk 40 - 41, a mankiety się wydłużyły i wiszą mi takie długie...

Absolutnie mi się to nie podoba :(

Tym bardziej, że tylko 3 marynarki mam z rozpinanymi mankietami - reszta jest standardowo zaszyta...

Opublikowano

Mój ojciec od maleńkości powtarzał mi - synu trzymaj fason i nigdy nie zdejmuj marynarki - i chociażbym się pocił jak świnia to zawsze siedziałem z fasonem w przeciwieństwie do kolegów, którym nawet koszule ze spodni czasem wychodziły :)

Dobra postawa, tak trzymać! ;)

Pozdrawiam, Dr

Opublikowano

Łączę się w bulu i nadzieji.

To jest chyba zastrzeżone dla Głowy Państwa :)

A propos wesel - w sobotę czeka mnie również weselne wyzwanie, w rejonach, gdzie moje dopasowane koszule poczytywane są za manifestację odmienności seksualnej :) Ale będę miał za to możność poczynić obserwację, jak obecnie ubiera się na wesela "zaoceańska" część społeczeństwa :)

Opublikowano

chociażbym się pocił jak świnia to zawsze siedziałem z fasonem w przeciwieństwie do kolegów, którym nawet koszule ze spodni czasem wychodziły :)

Wiem, że Wilde mawiał, że prawdziwy dżentelmen nigdy się nie poci. Ja bym jednak czasem wyluzował ;) Ubrania są dla człowieka, a nie odwrotnie.

Bo dżentelmen się nie poci, tylko czasami zmienia stan skupienia :lol:

Opublikowano

Przypomniało mi się jak kiedyś chyba ze dwie firmy temu mój szefunio na tekst z mojej strony, że bardzo głowa mnie boli powiedział:

PROSZĘ O KULTURALNE WYRAŻANIE SIĘ NA FORUM ORAZ ZAKOŃCZENIE OT! TEMAT JEST O KOSZULACH - MODERATOR

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Chciałbym zakupić sobie ciuchy on-line RL ze strony

http://www.ralphlauren.com/shop/index.j ... global_men

mam kłopot z rozmówką.

Znalazłem tabelę rozmiarów tutaj:

http://www.ralphlauren.com/helpdesk/ind ... zingGuides

znalazłem też kalkulator miar by przeliczyć moje wymiary:

http://kowal.djembe.prv.pl/przelicznik.html

Moje wymiary to

kołnierzyk 43

klatka 117

pas 109

biodra 119

długość rękawa 68

Zgadza się wszystko oprócz rękawa

w inch. wychodzi to:

kołnierzyk 17

klatka 46,5

pas 44

biodra 47

rękaw 68 to 27 inch. dłuższe rękawy są w rozmiarze S, a ja mam blisko 2 metry więc coś nie gra. może tam jakoś inaczej mierzą rękaw? jeśli tak to jak?

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdro!

Opublikowano

od środka kołnierzyka.

xkoziol, wydaje mi się, że chodzi o pomoc w mierzeniu długości rękawa. a raczej o pomoc w zorientowaniu się jak mierzyć długość rękawa.

Opublikowano

W jednej ze szwedzkich firm produkujących koszule długość rękawa mierzona jest od środka pleców, przez bark do łokcia zgiętej ręki aż do nadgarstka, osoba mierzona stoi w pozycji najbardziej obrazowo mówiąc "jakby sprawdzała, która jest godzina"

Spróbuj, jak nie pomoże to kontaktuj się przez stronę www z producentem.

Opublikowano

Orientuje się ktoś, który producent koszul ma swojej ofercie koszule w bardzo intensywnych i nietypowych kolorach, takich jak turkus, seledyn, czy inne ciekawe zimne kolory? ;)

PS. Nie licząc Wólczanki i Vistuli, bo ich już wykupiłem :lol:

Opublikowano

Zmierzyłem sobie ponownie kark i wyszło, że mam już 42 cm obwodu. Czy w związku z tym, że wszędzie miara brana jest z kołnierzyka, a reszta jest dopasowana jakoś "proporcjonalnie", to czy jestem skazany na bespoke lub MTM, żeby koszula na mnie dobrze leżała? Slim fity leżą dobrze w miarę, jeśli mają kołnierzyk 37-38, 39-40 ledwo dopinam. Kupiłem 41 z SR, ale pewnie po paru praniach już będzie dość ciasna po zapięciu. Czy dostanę gdzieś w miarę dobrą koszulę z odpowiednim dopasowaniem i na studencką kieszeń (powiedzmy do 150 zł)?

Dodam, że w klacie na wdechu mam 98 cm, natomiast koszule fully fitted z TML z kołnierzykiem 42 cm (16,5 inch) mają w klatce piersiowej 124 cm, wiadomo, że to będzie jak żagiel na Fryderyku Chopinie.

Opublikowano

Poszukaj wśród marek typu CK, JOOP, BOSS. Valentino

Ja nosze 41 i koszule slim fit tych firm idealnie pasują pod względem szerokości klatki, długości rękawa, a nawet nie muszę przeszywać guzików przy mankietach.

Niestety slim fit od CT troszkę jest dla mnie za luźne :(

Ostatnio mamy sporo wyprzedaży, może znajdziesz jeszcze coś dla siebie np w P&C. Z tamtejszych tańszych marek nieźle mi się nosi Jake's. Mam 3 koszule. Z pewnością do 150 coś znajdziesz.

Warto przymierzyć sobie przy okazji kilka garniturów właśnie powyższych marek, a potem zamawiać w Niemczech, np tu:

http://www.dress-for-less.com/tmpl/en/index.tmpl

Niestety ostatnio były wyprzedaże 70% off, więc sporo wymiotło... Ale i tak kupujesz garnitur JOOP za 900 zł, a nie 2000 - 2500 :)

Pzdr

M

Opublikowano

Czy dostanę gdzieś w miarę dobrą koszulę z odpowiednim dopasowaniem i na studencką kieszeń (powiedzmy do 150 zł)?

koszule z Zary powinny być OK, mam ten sam rozmiar kołnierzyka, w klacie trochę więcej, ale koszula są naprawdę solidnie dopasowane. Regularnie po jakieś 150 złotych, na wyprzedaży po 99-79 złotych. Wg mnie jakościowo są nie gorsze (a jeżeli chodzi o krój na pewno lepsze) od Lewina. Mam chyba z 8 sztuk, niektóre od kilku lat i dość intensywnie eksploatowane (bywa i 3 razy w miesiącu), trzymają się dobrze