Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,
pozwolę sobie zadać kilka pytać odnośnie koszul CT.
1. Jak wygląda sprawa koszul non-iron bo z tego co kiedyś czytałem to raczej nie warto iwestować w „papier”;)?
2. Jak jest z przelicznikiem cali na cm? Dokładniej mówiąc czy rozmiar 15,5 będzie odpowiedni dla „polskiej” 40 (na ich stronie jest tylko 39 i 41)?
3. Rozumiem, że cena przesyłki 7GBP jest stała i nie zwiększa się z ilością zamówienia?
Pozdrawiam.

Ad 1.
Ja nie mam wrażenia "papieru" w koszulach non iron z CT. Nie czuję różnicy w komforcie termicznym (w porównaniu z innymi koszulami "nie non iron", z CT mam tylko non iron), za to bardzo łatwo się prasują, wystarczy przejechać żelazkiem.
Oczywiście pewnie wiele zależy od osoby noszącej.
Ad 2.
Noszę rozmiar 41, a z CT pasuje mi 16, czyli wg. przelicznika ok. 40.5 cm. Na Twoim miejscu zamówiłbym 16 i wyprał kilka razy (może się lekko skurczyć). Lepiej mieć trochę luzu, niż się nie zapiąć.
Ad 3. Zamawiałem najwięcej 3 sztuki naraz i płaciłem ok. 40 zł za przesyłkę, więc cena chyba się nie zmienia.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

krótka historia zamówienia w CT:

W piątek wieczorem zamówiłem u nich kilka koszul. jak się potem okazało, do koszyka dwa razu wrzuciłem tą samą sztukę (co do której nie byłem nawet pewny), a ich system pokazał mi je jako pozycja nr 2 i 6. byłem przekonany że to inny model, ale potem, za zapłaceniu okazało się że jest błąd. napisałem do ich rano w sobotę że chcę te dwie wymienić na inne (pełna informacja o rozmiarach, kodach itd), bądź anulować zamówienie. Informacja zwrotna że paczka już opuściła magazyn - szybciutko.... dzisiaj wieczorem dostałem maila że mogę już śledzić paczkę - sprawdzam, okazuje się że dopiero to pakują. Już ich zwyzywałem od oszustów i kłamców ;) tylko nie wiem czy cokolwiek uda mi się wskórać. Tak czy inaczej, mocno mnie zniechęci do siebie.

Opublikowano

Również mnie w CT mocno denerwują, po pierwszym anulowanym zamówieniu bez żadnej informacji, teraz przy drugim bieżącym, mimo kilkukrotnych zapewnień, że dostanę odpowiedź do 48 godzin dalej nic nie wiem.

W międzyczasie, dokładnie wczoraj dostałem z reklamacji koszulę z Wólczanki, pisałem o niej na wcześniejszej stronie, rozpakowuję i dalej to samo, koszula w rozmiarze slim 42, obwód w klatce 104cm zamiast 112cm. Domyślam się, że cała partia jest taka sama, to mogę i 50 razy tę samą koszulę reklamować.

Wszędzie taki sam bałagan.

Opublikowano

A ja mam innego rodzaju problem z CT i stąd pytanie, Zrobiłem dwa zamówienia jedno 10.01. Drugie 13.01. Dla obu mam tracking. Zamówienie z 13.01 jest już w doręczeniu. Natomiast zamówienie z 10.01 zostało zatrzymane przez kontrolę celną. Czy koszule CT są wysyłane z Chin lub Singapuru, że może się trafić cło, czy to też tylko jakieś nieporozumienie ? Jeżeli ktoś miał taki przypadek i musiał płacić to ile wynosi kwota ? Pozdrawiam

Opublikowano
6 godzin temu, Roso napisał:

A ja mam innego rodzaju problem z CT i stąd pytanie, Zrobiłem dwa zamówienia jedno 10.01. Drugie 13.01. Dla obu mam tracking. Zamówienie z 13.01 jest już w doręczeniu. Natomiast zamówienie z 10.01 zostało zatrzymane przez kontrolę celną. Czy koszule CT są wysyłane z Chin lub Singapuru, że może się trafić cło, czy to też tylko jakieś nieporozumienie ? Jeżeli ktoś miał taki przypadek i musiał płacić to ile wynosi kwota ? Pozdrawiam

Ja mialem sytuacje z paczką, która przejazdem z UK była w Szwajcarii i też dostałem pismo z wezwanie do zapłacenia cła. Jednak wszystko udało się wyjaśnić. Ktoś nie zauważył dużego napisu skąd adresowana oryginalnie jest przesyłka

Opublikowano

W dniu 23.01.2018 o 14:08, Roso napisał:

Ja też dziś otrzymałem list Urzędu Celnego, żądają przesłania dokumentów. Napisali, że paczka nadeszła z Holandii (wg trackingu paczka była tam przejazdem). Wysłałem dokumenty mailem i czekam na rozwój sytuacji.

Opublikowano

Mam problem z koszulami. Zwykle wymiary koszuli są determinowane przez obwód kołnierzyka. U mnie ten ostatni wynosi 42, lecz koszule w tym wymiarze (nawet slim) są bardzo obszerne. Koszule w rozmiarze 40 dużo lepiej leżą (choć i im delikatne wytaliowanie by im zdecydowanie nie zaszkodziło) za cenę tego że raczej ich nie zapnę pod szyją. Dotąd mi to nie przeszkadzało bo i tak rzadko chodziłem w krawacie, ale teraz muszę uzupełnić braku w garderobie i kupując nowe koszule nie chce się pozbawiać możliwości założenia do nich krawata. Jakie mam opcje? Czy zostaje mi tylko MTM (wliczając w to internetową odnianę a'la Luxire)? Czy decydować się na większy rozmiar i oddawać do poprawek? Różnica w klatce i talii między 40 a 42 u większości marek to jakieś 4-8 cm. Czy wyszczuplenie koszuli o tyle jest wykonalne?

Opublikowano

Dla mnie 42 extra slim z CT spełnia te warunki. 42 slim z Lamberta też są blisko, ale więcej luzu w talii i bicepsach zostawiają. 

A co do poprawek, to też dobry pomysł, bo taliowanie to dość prosta przeróbka i nie powinna kosztować zbyt wiele.

Opublikowano

Witam serdecznie,

chciałbym zamówić koszule na wymiar.

Waham się między dwoma usługodawcami polecanymi na tym forum: Camiceria Olga i Luxire.

Skłaniam się ku C. Olga. Mają tam koszule w trzech wersjach cenowych: 55, 75 i 110 euro. Zastanawiam się czy jest duża różnica jakościowa między tymi wariantami. Czy koszule za 75 euro są ok?

Chce zamówić koszule z tkaniny Oxford. Mają tam różne rodzaje tej tkaniny: zwykły Oxford i royal. Ktoś miał styczność z tymi koszulami?

Może polecacie jakieś inne tkaniny z C. Olga? Generalnie, jestem "nakręcony" na Oxford :-)

Pozdrawiam Brać forumową :-)

Opublikowano
7 godzin temu, Marcelli napisał:

Camiceria Olga i Luxire

Również się tak zastanawiałem i po lekturze wątków forumowych wybrałem Luxire. Wyszedłem z odczuciem że Luxire więcej zrobi i ma więcej podejścia "can do" - z którego się nawet wywiązuje.

O materiałach z C. Olga jest trochę napisane w dedytkowanym wątku o tym producencie - rzuć okiem.

Opublikowano
19 minut temu, gajdowskip napisał:

"Tylko do 29 stycznia". Bo 30 stycznia albo przedłużą tę promocję, albo dadzą lepsze warunki (bo "na wszystko" to już jest)

Najprawdopodobniej tak będzie. "3 sztuka gratis" i tak chyba mniej się opłaca niż to 90 zł teraz.

Opublikowano

Te koszule z nowej kolekcji, które mnie interesują, są w cenie 399. Więc trzeba zapłacić 800 zł za trzy sztuki, co daje ponad 250 zł za jedną. To najmniejszy poziom przeceny w Vistuli, a do tego etapu przetrwają wszystkie modele w pełnej rozmiarówce. Zresztą zaraz będzie 30% na wszystko, czyli ten sam poziom przeceny bez zobowiązania do zakupu minimum dwóch sztuk

Opublikowano
Również się tak zastanawiałem i po lekturze wątków forumowych wybrałem Luxire. Wyszedłem z odczuciem że Luxire więcej zrobi i ma więcej podejścia "can do" - z którego się nawet wywiązuje.

O materiałach z C. Olga jest trochę napisane w dedytkowanym wątku o tym producencie - rzuć okiem.
@Xune dziękuję za pomoc :-)
Opublikowano

Osovski - reaktywacja :)

Już się pojawiają nowe modele w szerokiej rozmiarówce z lepszych niż ostatnio tkanin. A rozmawiałem dziś ze sklepem i powiedzieli, że dostawy przychodzą co parę dni i do kilku tygodni będzie w sumie kilkadziesiąt nowych model, w tym sporo pasków i kratek Vichy.

Czyli nasze proroctwa o bankructwie się nie sprawdziły.

Opublikowano

W momencie, jak pisałem poprzedni post, było 8 modeli 38-176/182, teraz jest 9 modeli. To też mój rozmiar - więc stanowimy dla siebie zagrożenie :-D

A ten rozmiar w przedostatniej kolekcji był bardzo rzadki, bo im ponoć źle schodzi - i nawet się zastanawiali, czy go całkiem nie wycofać. Więc na pewno nie wszystkie nowe modele będą w 38. Tyle wiem z rozmów telefonicznych.

Opublikowano
W dniu 1/31/2018 o 13:29, Miro napisał:

Osovski - reaktywacja :)

Już się pojawiają nowe modele w szerokiej rozmiarówce z lepszych niż ostatnio tkanin.

A guziki wciąż plastikowe? Na stronie chwalą się, że guziki z masy perłowej, a w sklepie okazało się jak byłem ze 2 tygodnie temu, że to guzik prawda ;).

Opublikowano

Zapewne guziki te same. Pisali gdzieś w opisach, że perłowe? Przy niektórych modelach nic nie pisali i nie piszą, przy niektórych wzmianka, że guziki z certyfikowanego włoskiego surowca (czyli po polsku: z żywicy galanteryjnej syntetycznej - czyli po naszemu: z lepszego plastiku ;)

Ale też mi się cos przypomina, że cs kiedyś pisali o guzikach perłowych. Moze mieli na myśli perłowy kolor ;)

Ja ma wiele ich koszul - i tylko te z PIERWSZEJ serii Mr Vintage wyglądają na naturalne perłowe. Jutro z ciekawości sprawdzę je testem temperatury.

Opublikowano

A tak się jeszcze podzielę opinią.

W ostatnich tygodniach kupiłem parę koszul z pierwszej serii Lancerto/Mr Vintage  - wszystkie z kołnierzykami button down - te kołnierzyki i wysokie stójki były tu ostro krytykowane.
A ja po kupnie pierwszej od razu zamówiłem dwie kolejne - kołnierzyki są mniej proporcjonalne niż button downy Osovskiego (i za wąsko rozstawione w górnej wewnętrznej części - zaciskają węzeł krawata), trochę brzydko się też łamią boki stójek. Lecz w sumie wyglądają BARDZO ciekawie (ale z wyraźną szczyptą niezamierzonego przerysowania) - przypominają mi styl retro Simona SJC :)

Dodam, że je noszę z krawatem.

Szczególnie w najmniejszych rozmiarach 38-39 występuje to "rasowe przerysowanie" - bo kołnierzyk wydaje się tu szczególnie duży w stosunku do całej koszuli i noszącego.

A te wysokie stójki są doskonałe na chude czy wysokie szyje.

W barkach rzeczywiście wąskie, pod pachami niby 104 (Osovski i Lambert 100) - lecz pachy są wysokie - więc realnie w klatce są prawie takie same jak u wspomnianych marek (w barkach zauważalnie węższe). Same rękawy też wyraźnie węższe.

Jest też ciekawy i ładny "szczegół" - bardzo małe guziki.

W sumie koszule na pewno nie dla każdego - ale dla niektórych b. szczupłych osobników mogą być bardzo dobre.

Ja żałuję, że drugą serię Mr Vintage już "ucywilizował" - czyli zmniejszył wyłogi i obniżył stójkę.