Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
49 minut temu, lubo69 napisał:

Bytom podaje wymiary produktu, H&C ciała.

Marki angielskie liczą długość rękawa od szwu na kołnierzyku.

Moim zdaniem koszule H&C należy mierzyć od środka szwu kołnierzyka na karku do szwu na ramieniu i dalej do końca mankietu. Jest to  dobrze opisane i zobrazowane na stronie H&C w sekcji "how to measure yourself".

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Co sądzicie o koszulach hidden button-down? Przerost formy nad treścią? Z moich obserwacji wynika, że te kołnierzyki nie układają się najlepiej w przypadku koszul z Lamberta i Wólczanki, ale kupiłem ze względu na unikalny wzór.
Mam jedna koszule hbd z Bytomia i bardzo ja lubie, co prawda nie do krawata a zawsze noszona z jednym rozpietym guzikiem, wylogi kolnierza zawsze sa tak jak powinny nic sie nie rozlazi itp ;)

Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 4.10.2017 o 18:06, lubo69 napisał:

Bytom podaje wymiary produktu, H&C ciała.

Marki angielskie liczą długość rękawa od szwu na kołnierzyku.

Rozmiarówka na stronie jest trochę zaniżona. Koszula Bytom roz. 38 wyszczuplona ma 94 cm w talii (najwęższe miejsce koszuli) na płaskim rozłożeniu materiału bez naciągania. Klatka się zgadza - 104cm. Sprawdzane na kilku koszulach.

Opublikowano
W dniu 17.10.2017 o 22:59, Aron napisał:

Wybierasz brytyjską wersję strony? Wchodziłem rano i wszystko wyglądało normalnie.

Tak, brytyjska, przez VPN z Londynu. Najpierw moglem zapłacić a teraz mi nawet do przez etapy checkoutu nie przechodzi wszystkie. W ogole burdel tam maja, bo jak sie loguje przez brytyjski VPN to widze swoja historie zamówień, a jak przez Polska stronę to moje konto jest puste :|

chcialem kupic sobie dzis wieczorem 4 sztuki a tu lipa :/

Opublikowano

Panowie czy posiada ktoś z was koszule CT krój slim fit lub extra slim w rozmiarze S i mógłby podać wymiary koszuli? Moje wymiary to wzrost 170cm, kołnierzyk 38, klatka 100cm, talia 80cm, rękaw 83cm. Według rozmiarów na stronie slim fit S powinna być idealna bo ma 106 w klatce. Mam koszule Bytom rozmiar 38 i tam koszula ma 104 i brakuje mi tych 2-3 cm w klatce. Rozmiar 39 znowu ma barki sporo za szerokie.

Opublikowano
Panowie czy posiada ktoś z was koszule CT krój slim fit lub extra slim w rozmiarze S i mógłby podać wymiary koszuli? Moje wymiary to wzrost 170cm, kołnierzyk 38, klatka 100cm, talia 80cm, rękaw 83cm. Według rozmiarów na stronie slim fit S powinna być idealna bo ma 106 w klatce. Mam koszule Bytom rozmiar 38 i tam koszula ma 104 i brakuje mi tych 2-3 cm w klatce. Rozmiar 39 znowu ma barki sporo za szerokie.

Powinna być dobra. Mam podobne wymiary i noszę rozmiar S w wersji slim fit.

Pamiętaj tylko, że ich koszule casual mają jedną długość rękawa.

Przy okazji mam pytanie o materiał koszul Charles'a z linii Business causal. Nie podają nigdzie jaki jest splot bawełny. Np.

http://www.ctshirts.com/intl/slim-fit-button-down-business-casual-indigo-mid-blue-shirt/FOB0233MBU.html?cgid=shirts-business-casual-shirts&dwvar_FOB0233MBU_collarSize=15

Ma ktoś koszule z tej linii? Cienka popelina czy trochę jednak grubszy twill?

Opublikowano

Dzień dobry, czy ktoś zamawiał może koszulę z tailor store? Na maila dostałem info o 40% rabatu, w sumie pomyślałem aby coś zamówić, jakość pewnie taka sobie, ale perspektywa dobrego dopasowania i możliwości zaprojektowania koszuli zachęcają. Z tego co czytam transport ze Sri Lanki, jak to w praktyce z cłem?

Opublikowano

Mój kolega zamawia regularnie i nie spotkał się jeszcze z cłem. Jakościowo ciężko mi się odnieść. Natomiast z ciekawostek, dostaje mailowo zdjęcia na bieżąco z procesu produkcji.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Zamówiłem tam raz koszulę - kwestia na ile to był przypadek.

Tkanina była nieprzyjemna a po praniu tworzyły się niewyobrażalne harmonijki na wszystkich szwach. Tkanina na koszulę miała być easy iron - co z tego jak szwów nie szło doprasować. Niestety dalej nic nie powiem ponieważ założyłem ja może ze cztery razy i wylądowała w koszu z przedstawionych wcześniej powodów. Tkanina bardzo traciła na wyglądzie z każdym praniem tzn zaczynała łapać wlos i tracić początkowy połysk

Nie wiem jakie masz doświadczenie w zamawianiu, szyciu na miarę ale za pierwszym razem jest to często straszliwy niewypał, za drugim mniej straszliwy, gdzieś około 6 koszuli zaczyna być w miarę ok. Jednakże jest to powiązane z typowością sylwetki i osobniczą  wrażliwością na niedoskonałości przedmiotu zamówienia.

Rozumiem że masz ochotę na przygodę - tylko zastanawiam się czy przy cenie 260 pln nie lepiej zrobić to np. w hendersonshirt - tam jest gwarancja pierwszej koszuli co umożliwia zapewne proste  poprawki w cenie. W mojej opinii dużo ładniejsze kołnierzyki - pomijając że można poprosić o zgodny z przeslanymi rozmiarami i wzorcem. W tkaninach  ta sama chińska bawełna co u Włochów tylko tkana z Chinach a nie we Włoszech więc noname :)

Kluczem w koszuli, tak jak i w marynarce są ramiona i rękawy- samodzielna ocena jest dużo trudniejsza niż przy marynarce która posiada usztywnienia i wypełnienia maskujące niedoskonałości. Zwróć wiec uwagę wymiar w plecach, w bicepsie i wszycia rękawa oraz wymiaru w mankiecie. Jak układa się widoczna część koszuli to głównie kąt ramion koszuli i jakość wszycia kołnierzyka.

Porównując jakość uszycia czyli obszycia dziurek i szwów to jestem za Hendersonem której jakość dla mnie jest porównywalna z CTShirts - czyli bardzo dobra.

Wydaje mi się że koszule i w Henderson i Tailor są dokładniej krojone niż SuSu które to często są "naciągane" przez szwaczkę ponieważ jest krzywy podkrój kołnierzyka. Wiem bo wszystkie przerabiam u krawcowej.

Reasumując w mojej opinii przy ofercie rynkowej tkanin, krojów z wieszaka, w Tailor ani tkanina ani szycie nie jest warte tyle ile jest tam napisane. Efekt końcowy związany z dopasowaniem to Twoja odpowiedzialność - to nie bespoke

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Uprzejmie dziękuję za odpowiedzi. Chyba podziękuje w takim razie. Ja też wszystkie oddaje do krawcowej ze względu na bardzo wąską talię (wszystkie koszule są mocno workowate), przyznam, że trochę mnie to już męczy - stąd poszukiwania tego typu alternatyw. Co do sylwetki to oprócz sporej różnicy klatka/talia chyba bez większych odchyleń, więc sądzę, że dopasowanie mogłoby być satysfakcjonujące (choć wiadomo, że same centymetry roboty nie zrobią), ale opis jakości mnie zniechęcił. Spodziewałem się w sumie tego.

Hendersonshirt - w sumie nie sprawdzałem ich oferty, zajrzę, dziękuję za sugestię.

Opublikowano

Jeżeli lubisz koszule o wysokiej gramaturze tkaniny to za 55 Eur plus przesyłka otrzymasz ją uszytą z Camicera Olga - nie powinieneś być chyba zawiedziony jakością. Są odpowiednie wątki nam forum

W Henderson większość tkanin jest w ok. 110g - co mnie odpowiada,  w Camicera ok 140g to jest odczuwalna różnica,

Jednakże samo taliowanie koszuli to groszowa sprawa, więc kupno z wieszaka wydaje się korzystniejsze.Jeżeli masz drobniejszą sylwetkę to dośc wąskie rękawy a przede wszystkim mankiety ma James Button czy też SuSu a ceny w podstawowej wersji nie odlatują w kosmos w związku z muszlami perłopława i Ascolite ;)

Jeżeli jednak jesteś za przygodą toi na początek wydaje się że najłatwiej będzie z Hendersonem bo w Polsce i z poprawkami w cenie

Opublikowano

a) Lubię, wątek o Oldze oczywiście czytuję.

b)) Groszowa i oczywiście bardziej opłacalna, po prostu tak jak mówię - już nieco uciążliwa, bo 9 na 10 przypadków to taliowanie bocznymi szwami i zwężanie rękawów.

Dzięki raz jeszcze.