Skocz do zawartości

Koszule - dyskusje i porady, jakość, ulubione marki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam!

Niestety nie dałem rady jeszcze komuś innemu pomóc na łamach tego forum, ale sam potrzebuje porady: mianowicie czy jest szansa i jeśli tak to gdzie, dostać biała koszule OCBD w większym rozmiarze (kołnierzyk 45, regular fit, nie slimowana) w cenie 100-150 (lub mniej). Znalazłem bardzo fajna koszule OCBD w Massimo Dutti, ale juz ich nie maja i kosztowała kolo 250zł, a że potrzebuje jeszcze z 4 takie koszule to szukam póki co w miarę taniej wersji.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Szukam koszuli do ślubnego garnituru. Co myślicie o TEJ? Czy splot materiału nie obniża formalności?

Mam problem ze znalezieniem dobrej jakościowo koszuli (95 cm w klatce, kołnierz 37-38 cm, 178 cm wzrostu). Przeszukałem sklepy internetowe Osovskiego, Berga, Wólczanki i Vistuli. Gdzie jeszcze warto zajrzeć?

Opublikowano

Witam!

Niestety nie dałem rady jeszcze komuś innemu pomóc na łamach tego forum, ale sam potrzebuje porady: mianowicie czy jest szansa i jeśli tak to gdzie, dostać biała koszule OCBD w większym rozmiarze (kołnierzyk 45, regular fit, nie slimowana) w cenie 100-150 (lub mniej). Znalazłem bardzo fajna koszule OCBD w Massimo Dutti, ale juz ich nie maja i kosztowała kolo 250zł, a że potrzebuje jeszcze z 4 takie koszule to szukam póki co w miarę taniej wersji.

Pozdrawiam.

http://www.ctshirts.co.uk/mens-shirts/mens-casual-shirts/White-washed-Oxford-Classic-fit-shirt?q=gbpdefault||cw244wht|||||||||||||

4 koszule za 100 funtów - przy obecnym kursie wychodzi niecałe 150 pln za sztukę. Często można znaleźć w internecie kody rabatowe na 10-15% zniżki.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Letnie szaleństwo MTM z Bombaju. Mało możliwości konfiguracyjnych przy zamawianiu, zabrakło mi np. kołnierzyków button under, ale coś za coś. Jakość materiału bardzo dobra, odwzorowanie rozmiarów idealne. Zamówienie zrealizowane w 3 tyg. 

post-3633-0-11858400-1435648666_thumb.jp

Opublikowano

Zamawiam koszule z różnych źródeł i szczerze mówiąc, nie potrafię odpowiedzieć na pytanie co bardziej się opłaca. Mam bardzo pozytywne wrażenia zarówno ze współpracy z Olga Camiceria jak i z Bombay SC. Materiały są podobnej jakości, odszycie też, komunikacja rewelacyjna w obu przypadkach - Hindusi są nawet szybsi, ale oni wstają wcześniej.

Włosi mają ładniejsze kołnierzyki i większy wybór klasycznych materiałów, w Indiach część oferty jest mocno jarmarczna.

Jeśli ktoś szuka 100% klasyki, to na pierwsze zamówienie polecam OLGA. Jeśli jednak ktoś chce trochę zaszaleć i wie co zamawia, to polecam eksperymentowanie np. z takim Bombajem. 

Najłatwiej powiedzieć, że opłaca się przejść z polskiego RTW na jakiekolwiek MTM, różnica w dopasowaniu jest kolosalna i warta dopłaty. 

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Szukam koszuli do ślubnego garnituru. Co myślicie o TEJ? Czy splot materiału nie obniża formalności?

Mam problem ze znalezieniem dobrej jakościowo koszuli (95 cm w klatce, kołnierz 37-38 cm, 178 cm wzrostu). Przeszukałem sklepy internetowe Osovskiego, Berga, Wólczanki i Vistuli. Gdzie jeszcze warto zajrzeć?

Może ta: http://www.osovski.pl/product-pol-237-Koszula-meska-OSOVSKI-AL0001S-SLIM.html ?

Też jestem chudzielcem a 38 leży na mnie całkiem nieźle

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie potrafię znaleźć rozmiarówki koszul Arrow, a wiem że są na forum ich użytkownicy. Czy mogę prosić o podpowiedź jaki rozmiar odpowiada 'naszemu' 188-192 /42 wyszczuplona?

Jeśli chodzi o kołnierzyk i wyszczuplenie, to ja mam dwie w moim  standardowym rozmiarze. Nie są jakoś superslim, co ostatnio nawet bardziej mi pasuje. Kołnierzyk wydaje się dosyć luźny, więc jak ktoś woli bardziej dopasowane rzeczy może spróbować z rozmiarem niżej.

Opublikowano

Najłatwiej powiedzieć, że opłaca się przejść z polskiego RTW na jakiekolwiek MTM, różnica w dopasowaniu jest kolosalna i warta dopłaty. 

Hej, powiedz coś więcej o tej firmie z "Bombayu" :), Czy mogę przyjść ze swoją najlepsza wymiarowo koszulą MTM do ich salonu w Warszawie, oni wezmą z niej wymiar i mi odszyją taką u siebie? Materiały wydaja się ciekawe, zwłaszcza denim i len...

Opublikowano

Hej, powiedz coś więcej o tej firmie z "Bombayu" :), Czy mogę przyjść ze swoją najlepsza wymiarowo koszulą MTM do ich salonu w Warszawie, oni wezmą z niej wymiar i mi odszyją taką u siebie? Materiały wydaja się ciekawe, zwłaszcza denim i len...

Nie wiem jak to wygląda w warszawskim salonie. Zamawiałem bezpośrednio z Indii i z nimi korespondowałem. Podałem im swoją miarę, dla pewności jeszcze wysłałem im wymiary z mojej najlepiej dopasowanej koszuli, wybrałem model korzystając z aplikacji na stronie i po 2-3 tygodniach dostawałem koszule. Mam ich już cztery i w każdym przypadku spisali się świetnie.

Potwierdzam wysoką jakość lnu :)

Opublikowano

Dzięki za informacje. Próbowałem się dodzwonić na numer podany na fanpejdżu, ale nikt nie odbiera. Może po prostu przejdę się na Hożą, lubię tamtędy spacerować :). Czy dostałeś instrukcję, jak zebrać miarę z koszuli, ew dołączyłeś jakieś zdjęcie?

Opublikowano

Mam jedną koszulę od nich i generalnie jestem bardzo zadowolony. W przypływie czasu może pokuszę się o jakąś większą recenzję. Dopasowanie wg podanych wymiarów bardzo dobre z tymże muszę zaznaczyć, że podawałem wymiary koszuli, którą mają uszyć, nie mojego ciała, a koszulą służącą za wzór była koszula MTM. Materiał wziąłem Gondomar, jeśli dobrze pamiętam - bardzo fajny. Jedynie wyłogi kołnierzyka mogłyby być 1 cm dłuższe. Polecam poszukać kodów zniżkowych w internecie na pierwszą koszulę.

https://www.tailorstore.pl

Też zastanawiam się nad zakupem z ich strony (siedziba w Szwecji i produkcja na Sri Lance to ciekawe połączenie jak na bezpłatną dostawę) i nigdzie nie mogłem znaleźć recenzji.

W pierwszej kolejności pewnie kupiłbym białą z długimi rękawami za 189: Savile Row, white Popelina, 100% Bawełna Pima lub Milano, white Popelina, 100% Bawełna.

Ktoś odradza? Jakieś doświadczenia, byłbym wdzięczny za pomoc.

Mam drugie pytanie, zmierzyłem szyję i wyszło 39, dzisiaj kupiłem koszulę w Wólczance 39 i wydaje się trochę za luźna w tym miejscu, boje się, że jak założę krawat to kołnierzyk będzie się marszczyć. Luzu, z tego co rozumiałem miało być na 1 palec, a teraz jak zakładam jest na dwa i pół. Wymieniać na 38?

Opublikowano

Może wygląda podobnie do CT, ale na chacie zarzekli się, że są od nich lepsi. :D 

Podobno można dostać ich koszule w Piazza di Moda. Mam niedaleko do najbliższego sklepu, więc w wolnej chwili przejadę się i może uda mi się je obejrzeć.