flozbi Napisano 5 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2016 Jestem tego samego zdania, że garnitur bordo odpada. Pierwszą koszulą, którą wczoraj do niej założyłem była niebieska krata vichy, podobna do tej co masz na zdjęciu, więc chyba nie jest ze mną tak tragicznie. Marynarka z linku Twoich propozycji, na zdjęciach tutaj http://blueloafers.com/outfits/pitti-uomo-89-outfit-day-1/ też mi się podoba. Do mojej muszę dokupić spodnie ciemną zieleń powinno też pasować oprócz wiadomych szarości i granatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi78 Napisano 5 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2016 Ja akurat jestem fanem kolorów zbliżonych do bordo . Prawdę mówiąc , to mój ostatni zakup marynarki to rownież podobny kolor Jesli chodzi o zestawy koordynowane to kolor jest dosyć uniwersalny . Z mniej oczywistych kolorów może jeszcze pasować camelowy , ale to już w zależności od odcieni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciato Napisano 6 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2016 Bordowa marynarka Pana Henryka Krupy:https://forum.butwbutonierce.pl/uploads/monthly_06_2015/post-4996-0-02891000-1435185738.jpg Widziałem osobiście i nosiłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonfre Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 A co z owianymi "sławą" preferencjami kolorystycznymi, tak lansowanymi przez kobiety? Wiadomo, że granat pasuje prawie każdemu, ale jak np. zamiast szarości lepiej wygląda w bordo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 A co z owianymi "sławą" preferencjami kolorystycznymi, tak lansowanymi przez kobiety? Wiadomo, że granat pasuje prawie każdemu, ale jak np. zamiast szarości lepiej wygląda w bordo? Nie wiemy. My tu raczej koncentrujemy się na męskim lansowaniu. Zupełnie nie uznaję teorii - "dobrze wygląda w... ". To opcja dla "słabszych", któremu trzeba paluchem pokazać co ma kupować, bo sam nie umie zdecydować. Jeśli podoba mi się kolor i dobrze się w nim czuję tu i teraz, to go wybieram. Koła kolorystyczne i tego typu "pomoce" zostawiłem daleko za sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blekit Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Ja mam bordowy garnitur który bardzo lubię i regularnie noszę. Ogólnie uważam, że garnitury ze względu na swoją klasyczną formę są idealnym tłem dla mniej standardowych kolorów. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrać odpowiednie dodatki, które będą stonowane i dadzą garniturowi grać pierwsze skrzypce (np. biała koszula, poszetka i krawat jednolite albo w dyskretny wzór). Mam przeczucie, że właśnie sezonowe garnitury w ciekawe kolory/wzory/tekstury będą z biegiem czasu zajmować coraz pokaźniejszą część mojej codziennej garderoby. PS. A co do bordowego garnituru, Ryan Gosling jest ze mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas2000 Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Jak już jesteśmy w temacie nietypowych marynarek, to co sądzicie o marynarkach z takimi kieszeniami? Czasem widuję je na Pitti, tumblr i innych instagramach http://vistula.pl/marynarki/marynarka,id-71313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Luty 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2016 Tutaj nie ma nic nietypowego, to po prostu nakładane kieszenie - standard w casualowych marynarkach. Ta z linka ma okropną plisę u góry i ogólnie jest fatalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonfre Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Ja tam bordowy lubię, choć faktycznie może to póki co zbyto odważny dla mnie kolor jak na garnitur. Dodatki, owszem, chętnie. Natomiast abstrahując już od tych kół kolorystycznych itp. bordo to kolor dość uniwersalny. Nie oszukujmy się jednak, nie każdy będzie "czuł" kolor/rzecz i będzie w stanie uznać, że dobrze wygląda. Ja na przykład zupełnie jeszcze takiej wiedzy nie posiadam, odbijam się między granatem, a szarością i wsparcie kolorystyczne mi się przydaje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 ... aby była różnica pomiędzy założeniem "garnituru bordo", a "garnituru buraczkowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonfre Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 Oh, ależ buraczkowy garnitur to brzmi tak polsko-patriotycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 11 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2016 @Sonfre: uważaj, bo już zaczynasz głęboko wchodzić w "politykę" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sonfre Napisano 13 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2016 @Hargin Niech będzie zatem bordo, w politykę wolę się nie mieszać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Dobry wieczór Nabyłem dziś marynarkę z drugiej ręki i gdyby nie te poduszki powodujące paskudne wcięcia w ramionach, nie prosil bym o porade. Czy usunięcie poduszek załatwi sprawę ? Czy choć trochę linia ramion sie poprawi? Rękawy akurat są troche za krotkie o jakies 2 cm, a więc usunięcie poduszek sprawiło by ich obniżenie, warunek to brak komplikacji po wykastrowaniu poduszek Wiem że nie dowiem sie tak naprawdę dopóki ich nie usunę ale wolę zapytać, bo być może ktoś miał podobną sytuację i teraz cieszy się z tej zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Marynarka jest zbyt szeroka w ramionach. Cóż zmieni usunięcie poduszek? Chyba nic. Ramiona opadną naturalnie i miejsce wszycia rękawa będziesz miał jeszcze niżej. Oddaj "trzeciej ręce", ale szerszej w ramionach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Należy pozbyć się poduszek, rękawy wypruć i przesunąć jakieś 2 cm na ramiona. Jeśli rękawy teraz są za krótkie 2 cm, to po takiej operacji będą za krótkie o jakieś 3 cm, więc jeśli nie da się ich wydłużyć od dołu, to nic z tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Dziękuje za wskazówki. Byłem jednak przekonany że ramiona są w prawidłowe, tym bardziej że linia mięśni barków lekko "wybrzusza" rękaw pod tym wcięciem czyli pod poduszkami. Teraz zglupialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Wybrzuszać może "kurtyna", czyli materiał lub gąbka, która formuje krzywiznę rękawa u góry. Jeśli jest poduszka, to kurtyna jest zawsze. Czyli - marynarka z poduszkami może być zbyt szeroka, a jednak leżeć ładnie - konstrukcja nadaje kształt. Natomiast jeśli chodzi o przeróbkę - marynarka jest zbyt szeroka w ramionach w tym momencie, po wypruciu poduszek na pewno się "zwęzi", czy dostatecznie - nie wiem. Jestem ostatnio na etapie eksperymentowania z wypruwaniem poduszek z marynarek, które miałem wyrzucić. Przeróbka polega na wyjęciu poduszek i ew. bebechów, bez jakichkolwiek innych kombinacji z wszywaniem rękawów. Efekty są zadziwiające, ale trudne do przewidzenia. Generalnie na mnie marynarki po zabiegu leżą lepiej (w poduszkach wyglądałem komicznie/strasznie), ale różnie. Mogą pojawić się dodatkowe "nawisy" materiału (zmienia się krzywizna ramion). Może się okazać, że nadal jest kiepsko. Jeśli jednak marynarka jest ładna i dobra jakościowo, na pewno bym spróbował. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 17 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2016 Z tym "wybrzuszeniem" mialem na myśli linie moich barków gdzie materiał przylega do linii mięśnia: Strzałki wskazują opięcie barkow materiałem, a linia kropkowana zarys calego ramienia. Dlatego myślę ze ktoś wiekszy w barkach wygladal by jeszcze gorzej. Konstrukcja wg mnie jest do zlikwidowania. Pytanie zasadnicze o trudnośc takiego zabiegu. Marynarkę oddać do krawcowej, czy pobawić sie samemu o ile nie narazę ją na wyrzucenie Marynarka jakościowo jak najbardziej do przyjęcia : groszowe koszta, YSL granatowo-czarna jodełka, 100% wool , no i szerokie klapy na 9,5 cm których szukalem dośc długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 Ja dalej podtrzymuję, że wyłącznie usunięcie poduszek tylko pogorszy sprawę, w tym przypadku. Tak jak napisał MrV trzeba byłoby ingerować we wszycie rękawa (zwężenie w barkach), a to skróci i tak zbyt krótkie rękawy. Spróbować możesz (poduszki), bo niewiele ryzykujesz - przynajmniej poszerzysz swoją wiedzę Dalej bym nie szedł, bo zwężenie w barkach będzie kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irys Napisano 18 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2016 No coż... mój optymizm naładowany planem łatwego zabiegu który miał doprowadzić do zaadaptowania marynarki, szybko minął i to dzięki wam Panowie Dziękuje za wszelkie wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarekkr Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 [...] mam wrażenie [...] [...] tak jakby trochę [...] [...] coś zbliżonego [...] czy na pewno to wina pralni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 jest moc, gratuluję 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan M. Krawczyk Napisano 16 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2016 I to pierwszym postem taki strzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adwa Napisano 17 Marzec 2016 Zgłoszenie Share Napisano 17 Marzec 2016 Ja dalej podtrzymuję, że wyłącznie usunięcie poduszek tylko pogorszy sprawę, w tym przypadku. Tak jak napisał MrV trzeba byłoby ingerować we wszycie rękawa (zwężenie w barkach), a to skróci i tak zbyt krótkie rękawy. Spróbować możesz (poduszki), bo niewiele ryzykujesz - przynajmniej poszerzysz swoją wiedzę Dalej bym nie szedł, bo zwężenie w barkach będzie kosztowne. Nie skroci. Jesli obnizymy poduszki albo wogole je wytniemy ( tu bedzie ciezko, bo widze, ze material jest konkretny wiec musi miec stabilizacje) to rekawy sie nie skroca:) To co pojdzie do gory przy zwezeniu, obnizy sie po wyrzuceniu poduszek:) Narazie to jest wszystko w ciemno. Trzeba zobaczyc kolege w samej koszuli, bez marynarki, zeby stwierdzic czy wogole ma ramiona do takich przerobek. Damy rade ze zdjeciem koszuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi