Skocz do zawartości

Marynarka - dyskusje i porady

eye_lip

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem tego samego zdania, że garnitur bordo odpada. Pierwszą koszulą, którą wczoraj do niej założyłem była niebieska krata vichy, podobna do tej co masz na zdjęciu, więc chyba nie jest ze mną tak tragicznie.

Marynarka z linku Twoich propozycji, na zdjęciach tutaj http://blueloafers.com/outfits/pitti-uomo-89-outfit-day-1/ też mi się podoba.

Do mojej muszę dokupić spodnie ciemną zieleń powinno też pasować oprócz wiadomych szarości i granatów.

Ja akurat jestem fanem kolorów zbliżonych do bordo . Prawdę mówiąc , to mój ostatni zakup marynarki to rownież podobny kolor ;)

Jesli chodzi o zestawy koordynowane to kolor jest dosyć uniwersalny . Z mniej oczywistych kolorów może jeszcze pasować camelowy , ale to już w zależności od odcieni .

A co z owianymi "sławą" preferencjami kolorystycznymi, tak lansowanymi przez kobiety? Wiadomo, że granat pasuje prawie każdemu, ale jak np. zamiast szarości lepiej wygląda w bordo?

Nie wiemy. My tu raczej koncentrujemy się na męskim lansowaniu. 

Zupełnie nie uznaję teorii - "dobrze wygląda w... ". To opcja dla "słabszych", któremu trzeba paluchem pokazać co ma kupować, bo sam nie umie zdecydować. Jeśli podoba mi się kolor i dobrze się w nim czuję tu i teraz, to go wybieram. Koła kolorystyczne i tego typu "pomoce" zostawiłem daleko za sobą.

Ja mam bordowy garnitur który bardzo lubię i regularnie noszę.

Ogólnie uważam, że garnitury ze względu na swoją klasyczną formę są idealnym tłem dla mniej standardowych kolorów. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrać odpowiednie dodatki, które będą stonowane i dadzą garniturowi grać pierwsze skrzypce (np. biała koszula, poszetka i krawat jednolite albo w dyskretny wzór). Mam przeczucie, że właśnie sezonowe garnitury w ciekawe kolory/wzory/tekstury będą z biegiem czasu zajmować coraz pokaźniejszą część mojej codziennej garderoby.

PS. A co do bordowego garnituru, Ryan Gosling jest ze mną ;)

01_copy__27727_std.JPG

Ja tam bordowy lubię, choć faktycznie może to póki co zbyto odważny dla mnie kolor jak na garnitur. Dodatki, owszem, chętnie. Natomiast abstrahując już od tych kół kolorystycznych itp. bordo to kolor dość uniwersalny. Nie oszukujmy się jednak, nie każdy będzie "czuł" kolor/rzecz i będzie w stanie uznać, że dobrze wygląda. Ja na przykład zupełnie jeszcze takiej wiedzy nie posiadam, odbijam się między granatem, a szarością i wsparcie kolorystyczne mi się przydaje ;)

• Oceniam pozytywnie 1

Dobry wieczór

Nabyłem dziś marynarkę z drugiej ręki i gdyby nie te poduszki powodujące paskudne wcięcia w ramionach, nie prosil bym o porade.

Czy usunięcie poduszek załatwi sprawę ? Czy choć trochę  linia ramion sie poprawi?

5O42I0K.jpg?1X47XRkp.jpg?1

Rękawy akurat są troche za krotkie o jakies 2 cm, a więc usunięcie poduszek sprawiło by ich obniżenie,  warunek to brak komplikacji po wykastrowaniu poduszek ;)

Wiem że nie dowiem sie tak naprawdę dopóki ich nie usunę ale wolę zapytać, bo być może ktoś miał podobną sytuację i teraz cieszy się z tej zmiany.

Wybrzuszać może "kurtyna", czyli materiał lub gąbka, która formuje krzywiznę rękawa u góry. Jeśli jest poduszka, to kurtyna jest zawsze. Czyli - marynarka z poduszkami może być zbyt szeroka, a jednak leżeć ładnie - konstrukcja nadaje kształt.

Natomiast jeśli chodzi o przeróbkę - marynarka jest zbyt szeroka w ramionach w tym momencie, po wypruciu poduszek na pewno się "zwęzi", czy dostatecznie - nie wiem. Jestem ostatnio na etapie eksperymentowania z wypruwaniem poduszek z marynarek, które miałem wyrzucić. Przeróbka polega na wyjęciu poduszek i ew. bebechów, bez jakichkolwiek innych kombinacji z wszywaniem rękawów. Efekty są zadziwiające, ale trudne do przewidzenia. Generalnie na mnie marynarki po zabiegu leżą lepiej (w poduszkach wyglądałem komicznie/strasznie), ale różnie. Mogą pojawić się dodatkowe "nawisy" materiału (zmienia się krzywizna ramion). Może się okazać, że nadal jest kiepsko. Jeśli jednak marynarka jest ładna i dobra jakościowo, na pewno bym spróbował.

• Oceniam pozytywnie 2

Z tym "wybrzuszeniem" mialem na myśli linie moich barków gdzie materiał przylega do linii mięśnia:

NkQl26M.jpg?2

Strzałki wskazują opięcie barkow materiałem, a linia kropkowana zarys calego ramienia.

Dlatego myślę ze ktoś wiekszy w barkach wygladal by jeszcze gorzej.

Konstrukcja wg mnie jest do zlikwidowania.

Pytanie zasadnicze o trudnośc takiego zabiegu.

Marynarkę oddać do krawcowej, czy pobawić sie samemu o ile nie narazę ją na wyrzucenie :)

Marynarka jakościowo jak najbardziej do przyjęcia : groszowe koszta, YSL  granatowo-czarna jodełka, 100% wool , no i szerokie klapy na 9,5 cm których szukalem dośc długo.

Ja dalej podtrzymuję, że wyłącznie usunięcie poduszek tylko pogorszy sprawę, w tym przypadku. Tak jak napisał MrV trzeba byłoby ingerować we wszycie rękawa (zwężenie w barkach), a to skróci i tak zbyt krótkie rękawy. 

Spróbować możesz (poduszki), bo niewiele ryzykujesz  - przynajmniej poszerzysz swoją wiedzę :) Dalej bym nie szedł, bo zwężenie w barkach będzie kosztowne. 

• 4 weeks later...

Ja dalej podtrzymuję, że wyłącznie usunięcie poduszek tylko pogorszy sprawę, w tym przypadku. Tak jak napisał MrV trzeba byłoby ingerować we wszycie rękawa (zwężenie w barkach), a to skróci i tak zbyt krótkie rękawy. 

Spróbować możesz (poduszki), bo niewiele ryzykujesz  - przynajmniej poszerzysz swoją wiedzę :) Dalej bym nie szedł, bo zwężenie w barkach będzie kosztowne. 

Nie skroci. Jesli obnizymy poduszki albo wogole je wytniemy ( tu bedzie ciezko, bo widze, ze material jest konkretny wiec musi miec stabilizacje) to rekawy sie nie skroca:)

To co pojdzie do gory przy zwezeniu, obnizy sie po wyrzuceniu poduszek:)

Narazie to jest wszystko w ciemno. Trzeba zobaczyc kolege w samej koszuli, bez marynarki, zeby stwierdzic czy wogole ma ramiona do takich przerobek.

Damy rade ze zdjeciem koszuli?