Gość Nereusz Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 A jak waszym zdaniem wygląda taka marynarka bez wycięcia? Pupcię trzeba mieć zgrabną i nie odstającą Zgrabna jest właśnie odstająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Pragnę przypomnieć jedynie, że dwurzędowe marynarki nie mają rozcięcia z tyłu w ogóle, albo mają dwa, nigdy jedno. Jeżeli już mają dwa to po bokach, przesunięte trochę do przodu. No właśnie, miałem o tym powiedzieć. Podwójne szlice nie nachodzą na siebie, więc ich zrobienie chyba nie będzie aż tak trudne. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Nie spotkałem się z podwójnymi szlicami, które nie nachodziłyby na siebie, ale może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Dwurzędówki powinny mieć rozcięcia nie przy siedzeniu, czyli bardziej z tyłu, tak jak jednorzędowe marynarki, ale bliżej przednich kieszeni spodni ( czyli de facto po bokach). Praktyczna różnica była taka, żeby można było łatwo sięgać i trzymać ręce w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojvv Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 (...)Podwójne szlice nie nachodzą na siebie(...) Pozdrawiam, Dr To bardzo ciekawe stwierdzenie ale obawiam się, że nie poparte praktyką. Np. we wszystkich moich marynarkach, które mają podwójne rozcięcia krawędzie rozcięć zachodzą na siebie. Czy widzieliście gdzieś marynarki ze szlicami, które na siebie nie nachodzą? Pozdr, wojvv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Moze dr Kilroy widział na rycinach. U mnie zachodza na siebie i z tego co wiem nie mozna ich zrobic jako małej poprawki krawieckiej. Czy mozna je zrobic dekonstruujac zupelnie marynarke? Moze mozna, tak jak zrobic z niej krotkie spodenki, ale chyba nie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Nie, doktorowi się tak wydawało, ale się pomylił. Prawdę mówiąc wydawało mi się, że tylko przy pojedynczych szlicach materiał nachodzi na siebie, ale przed chwilą znalazłem zdjęcia podwójnych szliców i przy nich także materiał nachodzi na siebie. Tak więc, myliłem się i przepraszam za zamieszanie. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Nie, doktorowi się tak wydawało, ale się pomylił. Prawdę mówiąc wydawało mi się, że tylko przy pojedynczych szlicach materiał nachodzi na siebie, ale przed chwilą znalazłem zdjęcia podwójnych szliców i przy nich także materiał nachodzi na siebie. Tak więc, myliłem się i przepraszam za zamieszanie. Pozdrawiam, Dr Myslalem ze jednak sa jakies reprodukcje, ktore moglbys pokazac. W kazdym razie jest to nauka dla nas wszystkich, ze warto poprzec swoje tezy dotyczace krawiectwa zdjeciami zanim sie cos napisze, szczegolnie udzielajac komus rady i jesli nie jestesmy czegos pewni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 26 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 26 Lipiec 2011 Czyli w sumie byłem przydatny. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 28 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2011 a mnie nurtuje pytanie dość proste - czy w marynarce dwurzędowej powinny w ogóle być szlice? bo nie wiem czemu byłem przekonany, że szliców w dwurzędówce, tak jak w smokingu, nie ma. zamówienie przede mną coraz bliżej (wcześniej niż myślałem), a nawet bym tego nie sprawdził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2011 a mnie nurtuje pytanie dość proste - czy w marynarce dwurzędowej powinny w ogóle być szlice? bo nie wiem czemu byłem przekonany, że szliców w dwurzędówce, tak jak w smokingu, nie ma. zamówienie przede mną coraz bliżej (wcześniej niż myślałem), a nawet bym tego nie sprawdził... Powierzchownie badałem juz temat i back in the old days w dwurzedówkach nie było szliców (przynajmniej ja nie znalazlem takiego zdjecia). Teraz sa prawie we wszystkich. Zakladam ze jest to kwestia mody, ale moze na LL lub SF ktos zglebił ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 28 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2011 Panowie, czy nie szukacie dziury w całym? Pragnę przypomnieć jedynie, że dwurzędowe marynarki nie mają rozcięcia z tyłu w ogóle, albo mają dwa, nigdy jedno. Jeżeli już mają dwa to po bokach, przesunięte trochę do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 28 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2011 Dawniej marynarki jednorzędowe nie miały w ogóle szliców albo miały jeden (sportowe). Marynarki dwurzędowe byłyby niepraktyczne w jeździe konnej, stąd nie były spotykane z jednym szlicem. Szlice podwójne są dość nowoczesną innowacją i jeżeli ktoś chce czerpać wzorce z ery klasycznej - lat 30., wówczas powinien stosować tylko szlice pojedyncze (w odpowiednich przypadkach, oczywiście) lub nie stosować szliców w ogóle. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 28 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Lipiec 2011 no to będzie tak, jak myślałem pierwotnie - bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 29 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Lipiec 2011 Ja bym to poważnie przemyślał - dwurzędówka bez szliców będzie mało praktyczna. Dostęp do kieszeni jest utrudniony, marynarka potrafi dziwnie układać się przy siadaniu. O ile przy smokingu jest to do przeżycia, to w garniturze do częstszego użytkowania moim zdaniem to niezbyt sensowne posunięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 30 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2011 jeszcze pozostaje kwestia definicji 'częstego użytkowania'; będzie to mój trzeci garnitur, a że obecnie jestem uczniem liceum, to garnitur zakładał będę w ogóle pewnie nie częściej, niż raz na tydzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fingor Napisano 30 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Lipiec 2011 Tak czy siak - w sytuacji, która nie wymaga niezwykle formalnego i zgodnego z zasadami podejścia (jak okazje, na które zakładasz smoking) takie rozwiązanie będzie bardzo niepraktyczne. Moim zdaniem w tym wypadku lepiej kierować się oczywistymi względami wygody użytkowania niż faktem, że w latach '30 takie rozwiązanie nie było jeszcze stosowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 podsumowując wady - problem z dostępem do kieszeni spodni + możliwość dziwnego układania się przy siadaniu - tak? zasadniczo w spodniach od garnituru korzystam tylko z kieszeni prawej tylnej (na monety). marynarka bez szliców bardziej mi się podoba, ale kwestię tego układania się będę musiał wziąć pod uwagę i rozważyć to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 Należy zauważyć, że to, że marynarka będzie się dziwnie układać implikuje poczucie dyskomfortu, ponieważ będzie wtedy opinać właściciela, krępując ruchy. Ale widzę, że kolega już podjął decyzję Przy okazji - dość ciekawa dwurzedówka księcia Filipa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 nie, decyzji jeszcze nie podjąłem, ale boję się takiego czegoś, jak np. wygląd szliców u pana po prawej stronie Księcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 BTW Co myślicie o długości rękawów marynarki księcia Filipa? Na forum okrzyknęlibyśmy je jako zbyt krótkie, ale na takich osobach chbya nie ma pomyłek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 Chyba chodzi o długość (czy raczej przykrótkość) rękawów koszuli? Powinny wystawać 3/4 cala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 Gdyby z tej marynarki wystawalyby jeszcze rekway na 3/4 cala to byloby widac tylko palce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 Źle się wyraziłem - chodzi o to, żeby książę Filip był bardziej podobny do Twojego awatara, si? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kset Napisano 31 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Lipiec 2011 oj czepiacie się. rękawy mogłyby być trochę krótsze, ale weźcie pod uwagę, że na tym zdjęciu Książę jest dość mocno pochylony i zgarbiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi