Skocz do zawartości

Przeróbki: spodnie, marynarki, itd.

łukasz

Rekomendowane odpowiedzi

Ja akurat mam z przodu i z tyłu (na cienkich wełniano-jedwabnych spodniach od garnituru...) Zakładu cerowania artystycznego w Zielonej nie ma - myślicie, że krawcowa (na co dzień robiąca poprawki dla Vistuli, Bytomia i itp.) sobie z tym poradzi?

jak mieszkałem z Z G cerowanie art. znajdowało się w okolicach ul Podgórnej, przed ówczsneną WSI

• 3 weeks later...

Pytanie pt. "szukam krawca". Dobry, solidny krawiec męski do przeróbek (typówka - rękawy, taliowanie marynarek, spasowanie spodnie, etc., etc.) w Krakowie. Będę bardzo wdzięczny za propozycje. :)

Cześć.

Do tej pory nie robiłem wpisów na forum (czytam natomiast namiętnie od dłuższego czasu), ale popełniłem ostatnio kilka poprawek krawieckich w Krakowie, gdzie mieszkam. Polecam pracownię krawiecką Pana Andrzeja Kuci, adres: ul. św. Gertrudy 8, tel. 12 4226890. Z pracy Pana Andrzeja jestem bardzo zadowolony, a robiłem u niego:

- taliowanie marynarki,

- poważną przeróbkę garnituru (zmniejszenie o ponad 1 rozmiar, w tym: marynarka - skrócenie długości, skrócenie i lekkie obrócenie rękawów, taliowanie, a nawet zwężenie w barkach i spodnie - zwężenie i skrócenie)

- zwężenie kilku par spodni,

- koszule: taliowanie, zwężanie w barkach i skracanie rękawów (górą)

Robota robiona b. profesjonalnie - z garniturem czułem się przez chwilę jak przy bespoke - 2 dodatkowe przymiarki :)

Pan Andrzej wykonuje również zamówienia bespoke - marynarki i garnitury, z materiału własnego lub z próbników (zapytałem czy od Szarmanta - Pan Andrzej potwierdził). Oczywiście nie klei, tylko na płótnie.

Jak zdobędę się na odwagę i wysiłek - wkleję klika zdjęć pokazujących efekty przeróbek.

pozdrawiam

Leszek

Panowie, mam nieco wątpliwości.

Krawiec znany i uznany na forum, ale nie z Warszawy (ani z Krakowa).

Usługa zbiorowa, trzy marynarki i jedne spodnie.

Szczegóły: marynarka z grubej bawełny, bez podszewki, z lamówką: zwężenie w biodrach, podszycie odprutej poły; marynarka garniturowa: zwężenie w ramionach, taliowanie, skrócenie rękawów przy nieodpinanych guzikach; marynarka z grubszej wełny: zwężenie w ramionach, skrócenie rękawów przy odpinanych guzikach; spodnie garniturowe: zwężenie w pasie i całości.

Całkowity koszt usługi po targach: 550 zł.

Dużo?

Z wnikliwej lektury tego forum wywnioskowałem, być może błędnie, że przeróbka to najczęściej kilkadziesiąt złotych, tymczasem rzeczony krawiec za same rękawy zażądał 100 zł. Zapytałem zatem, czy nie przepłaciłem względem - nazwijmy to - średniej krajowej, uzyskałem odpowiedzi, że wręcz przeciwnie, co mnie uspokoiło. Szacunku do rzemieślnictwa wysokiej jakości mi nie brak.

Edit: literówka

Panowie, policzcie sobie ile czasu krawiec musi nad jakąś przeróbką spędzić i też jak starannie to robi.

To, że jeden powie, że za taliowanie porządne weźmie 20zł, a drugi 200zł, może też skończyć się tym, że ten pierwszy np. w ogóle nie uzna za stosowne rozpruć i poprawić ramion dla przykładu

Króciutki raport z wczorajszej wizyty u p.Godlewskiego na Polnej (Warszawa):

1. "Kto Panu powiedział, że można zaprasować klapy?! Są trzy guziki i tak musi zostać".

2. "Zwęzić spodnie? Są za krótkie, powinny sięgać do obcasa. No, można do 22 cm. Koszt co najmniej 120 zł, może nawet więcej."

Poza tym było miło.

M.

Co do zaprasowania klap to jest to bardzo trudne w krawiectwie starej daty, gdzie występuje dodatkowa konstrukcja utwardzająca kołnierz i klapy. O ile w przypadku kołnierza to moim zdaniem jest to punkt dla starej szkoły, o tyle w przypadku klap można już się kłócić co lepsze.

Króciutki raport z wczorajszej wizyty u p.Godlewskiego na Polnej (Warszawa):

1. "Kto Panu powiedział, że można zaprasować klapy?! Są trzy guziki i tak musi zostać".

2. "Zwęzić spodnie? Są za krótkie, powinny sięgać do obcasa. No, można do 22 cm. Koszt co najmniej 120 zł, może nawet więcej."

Poza tym było miło.

M.

A czy wobec tego nie chciałbyś się wybrać do p. Mazura na Chmielną? Porównasz ofertę.