Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Potrzebuję Waszej pomocy, bo sam nie bardzo jestem w stanie podjąć decyzję. Nigdy specjalnie nie ubierałem się elegancko, zdarzały się jakieś marynarki, ale były to raczej wersje mocno sportowe, dlatego nawet nie potrafię stwierdzić czy marynarka jest w dobrym rozmiarze czy nie Jedyna marynarka jaką miałem aktualnie w szafie miała rozmiar 48 i była za ciasna, po zapięciu górnego guzika była bardzo mocno naciągnięta, dlatego teraz jest to rozmiar 50.

W sklepie stwierdziłem, że jest OK tylko rękawy się skróci. Po kilku przymiarkach w domu pomyślałem, że w sumie można by ją jeszcze staliować bo wyglądam trochę 'klockowato'. No ale po kilku godzinach przeglądania forum zaczynam się zastanawiać czy ona po prostu nie jest za duża :) (wiem, trzeba było zajrzeć na forum zanim kupiłem..., no ale już jest pozamiatane). Nie wiem jak bym wyglądał w rozmiarze 48, nie wiem czy akurat w tej marynarce zapiąłbym górny guzik, ale w 50tce mam trochę luzu, przy czym mam stosunkowo szerokie plecy jak na Kowalskiego i trzeba to brać pod uwagę.

No i w końcu pytanie ostateczne. Czy jest za duża? Jeżeli tak, to czy warto dać do przerobienia i jak konkretnie ją przerobić, a może lepiej ją sprzedać (bo za dużo przerabiania) i kupić mniejszą?

Wymiana w sklepie/zwrot nie jest możliwa. Jest to marynarka Pierre Cardin kupiona w sklepie w Niemczech, a niestety nie wybieram się tam w najbliższym czasie.

i26cyf.jpg

bdnvrc.jpg

2nt9pus.jpg

Ps. próbowałem znaleźć regulamin na forum co do wielkości zdjęć, ale mi się nie udało :/ Jeżeli zdjęcia są za duże i nie spełniają regulaminu, proszę tylko o info, a dostosuję do wymagań forum.

Opublikowano

Nie lepiej przypakować trochę na plecach? ;)

Lepiej, niestety trudniej, drożej i więcej czasu potrzeba, ...ale robię co mogę :D

pamiętaj tylko, że dolnego guzika w jednorzędówkach się nie zapina.

Jeszcze dużo się muszę nauczyć. Zamówiłem na początek książkę Mr. Vintage + do tego forum i myślę, że mam szansę wyjść jeszcze na ludzi ;)

Dzięki wszystkim za pomoc. Pozostał problem co do tej marynarki, ale to już w innym wątku za jakiś czas.

Opublikowano

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum   :)

Proszę o fachowe doradztwo jakich poprawek krawieckich byście Panowie dokonali, załączam kilka fotek, bo różnych pozach marynarka różnie się układa. Czy tylko rękawy skrócić, czy taliować marynarkę ?

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

post-6330-0-95981500-1421004398_thumb.jp

post-6330-0-58647700-1421004401_thumb.jp

post-6330-0-90307100-1421004405_thumb.jp

post-6330-0-80933300-1421004407_thumb.jp

post-6330-0-84693800-1421004409_thumb.jp

post-6330-0-02786100-1421004414_thumb.jp

post-6330-0-02510600-1421004416_thumb.jp

post-6330-0-66816800-1421004418_thumb.jp

post-6330-0-44109300-1421004424_thumb.jp

Opublikowano

Na pewno należy skrócić rękawy, ale raczej nie ma co taliować. Jest prześwit między ramieniem, a talią, nic się z przodu nie naciąga, leży dobrze. Może bardziej doświadczeni koledzy wypowiedzą się co do tych niewielkich, pionowych fałd(wynikających, jak się zdaje z tego, że marynarka jest ciut zbyt szeroka w barkach) i marszczenia rękawa, bo nie wygląda to najlepiej, ale nie wiem jak z "poprawialnością".

Opublikowano

jeżeli chodzi o długość to jest OK, zmierzyłem długość całkowitą pleców marynarki i porównałem z inną marynarką tego samego producenta i ten sam rozmiar, to jest krótsza o 2cm, z jeszcze inną o 1cm. Pośladki mam zakryte :) proporcje 50/50 zachowane. Tylko rękawy do modyfikacji, ewentualnie delikatnie wytaliować

pozdrawiam

Opublikowano

Da się coś zrobić z takimi: https://forum.butwbutonierce.pl/uploads/monthly_02_2014/post-188-0-12965700-1391975954.jpgrękawami ?

Zdjęcie pożyczone od kolegi Remy kilka stron wcześniej. Plecy tak u mnie nie wyglądaja, tylko rękawy się tak marszczą. Nie wiem, czy to wina złego wszycia, czy poduszek.

Widać, że jest to marynarka szyta na pochyloną sylwetkę, bo jak się pochylam i wyciągam odrobinę rękę do przodu, to marszczenia znikają. Niestety, nie mam garba.

Opublikowano

Najprawdopodobniej marynarka jest zbyt szeroka w ramionach, a same rękawy zdają się być zbyt obfite - ręce ich nie wypełniają. Ciężko stwierdzić po jednym zdjęciu - do tego przedstawiającym inną osobę :)

Opublikowano

Czy zwężenie ramion/pleców koszuli przy okazji taliowania wiąże się z ryzykiem, czy raczej dobry krawiec wykona je bez problemu? Czy istnieje jakiś bezpieczny zakres takich regulacji?

Będę wdzięczny za odpowiedź. :)

Opublikowano

Jest "pewien bezpieczny zakres" - myślę ,że o więcej niż 2 rozmiary się nie da (1 to już sporo). Ramion raczej w ogóle się nie da ruszyć, natomiast taliowanie też ma pewne ograniczenia, ale w granicy tych 2 rozmiarów raczej powinno wyjść bez zaburzeń proporcji. Dla dobrego krawca takie przeróbki to banał.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Jest "pewien bezpieczny zakres" - myślę ,że o więcej niż 2 rozmiary się nie da (1 to już sporo). Ramion raczej w ogóle się nie da ruszyć, natomiast taliowanie też ma pewne ograniczenia, ale w granicy tych 2 rozmiarów raczej powinno wyjść bez zaburzeń proporcji. Dla dobrego krawca takie przeróbki to banał.

To przez konieczność ponownego wszycia rękawa, prawda? (pisząc "ramiona" miałem właściwie na myśli barki - jak w przypadku marynarki: http://3.bp.blogspot.com/-3WrT1hDyjk4/UY4toC4dqjI/AAAAAAAAAjA/yFAs2G7YeFk/s1600/002.jpg)