Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Whitesnake - Co masz na myśli pisząc o oryginalności? Jest to vintage omega bez wątpienia, ale to czy ma wszystkie elementy oryginalne z danej lini modelowej i rocznika to może powiedzieć tylko ktoś kto siedzi w temacie (ja na pewno nie).

@sword W Zurichu jest fajny duży komis z zegarkami, byłem tam w 2007 roku - mnóstwo zegarków, nie pamiętam teraz adresu może wyguglujesz.

Może Uhren Atelier: http://www.uhrenatelier.ch , albo Greenwich MT: http://www.greenwich.ch/?page=uhren ? To tak po szybkim googlowaniu.

Zajrzę, regularnie przelatuję przez Zurych (rzadko wychodzę z lotniska - co oni tam mają za lotnisko!, ale teraz będę miał motywację). I w takim miejscu można brać Twoim zdaniem w ciemno?

Whitesnake - Co masz na myśli pisząc o oryginalności? Jest to vintage omega bez wątpienia, ale to czy ma wszystkie elementy oryginalne z danej lini modelowej i rocznika to może powiedzieć tylko ktoś kto siedzi w temacie (ja na pewno nie).

Ja tez sam bym nie potrafił. Zegarmistrz, który serwisuje mi starsze zegarki twierdzi, ze jedynie szkiełko nie jest oryginalne. Miał poczatkowo wątpliwości, co do indeksów, szczególnie tych bez cyferek (nie wiem jak to sie nazywa), ale ostatecznie określił go jako oryginał i to regularnie serwisowany.

Choć szczerze mówiąc, nie mialo to dla mnie dużego znaczenia. Nieoryginalnosc z pewnością nie powstrzymalaby mnie przed zakupem. Wszedłem do zegarmistrza, wstyd dzisiaj przyznać, po baterie do zegarka, a wyszedłem , jak mi sie wtedy wydawało, z najpiękniejszym zegarkiem na świecie. Miłość od pierwszego... :)

Ładny ten Longines - dobrze, że zaznaczasz, że jest cienki (7mm przy automacie to chyba imponujący wynik). I mnie też pasek średnio podchodzi, ale to w końcu Ty jesteś od pasków ekspertem, więc widocznie tak ma być.

Tak z ciekawości - do ilu, Waszym zdaniem, warto licytować tę aukcję? http://allegro.pl/omega-seamaster-automatic-61-over-size-14k-rarytas-i4230315837.html

Szkoda, że wszystkie zegarki na allegro są wystawione ze szpetnymi paskami/bransoletami, wolałbym kupić sam zegarek.

Zenith Elite HW - superpłaski, ręczny naciąg na in-housie Elite 650. Zdjęcie od sprzedawcy, ale już zakupiony :) Nie mogę się doczekać aż przyleci z Texasu 

Przy okazji, w związku z zakupem, powyższy => klik Longines szuka nabywcy - jakby ktoś z forumowiczów chciał zanim wystawię to info na PW.

Fotka Zenitha:

6776203576_392a0c1798_b.jpg

Mam pytanie do osób doświadczonych w handlu zegarkami. Czy kupując zegarek (za ok. 3k PLN) bezpośrednio od szanowanego kolekcjonera (bez pośrednictwa serwisu aukcyjnego) na odległość (tj. nie z ręki do ręki, ale przez bank i pocztę) zwyczaj w środowisku zegarkowym jest taki, że spisuje się umowę sprzedaży, czy propozycja sporządzenia takiej umowy jest nie na miejscu i wszystko idzie "na słowo" (w kwestiach dowodowych pozostają maile).

Jestem prawnikiem i prostą umowę spisałbym sam. Taka umowa w przypadku konfliktu może przydać się obu stronom, nie tylko kupującemu...

Dzięki za odpowiedź.

Koledzy,

w związku z naszą współpracą ze Stowarzyszeniem Klub Miłośników Zegarów i Zegarków mamy do rozdysponowania wśród naszych forumowiczów zainteresowanych tematyką zegarków 3 wejściówki na doroczne (dziesiąte) spotkanie KMZiZ, 13-14 czerwca 2014.

Proszę o zgłoszenia. Jeżeli będzie ich więcej niż wejściówek, rozstrzgnięcie na drodze losowania.

Przeklejam z KMZiZ informację o imprezie

13 czerwca od 19 do ...Panorama Bar - Marriott Warszawa
Celebracja 10lecia KMZiZ w gronie wszystkich zaproszonych Gości, Partnerów i Sponsorów - uroczysty koktail
Stroje - smart casual

Spotkanie Klubu Miłośników Zegarów i Zegarków
14 czerwca 2014 Hotel Marriott Warszawa al. Jerozolimskie 65/79
Sala Baltic II piętro

Agenda spotkania
09.30 Oficjalne powitanie Gości przez prezesa Klubu Miłosników Zegarów i Zegarków Dariusza Chlastawę oraz krótkie omówienie punktów agendy
09.45 Prezentacja manufaktury De Bethune.
10.30 Prezentacja manufaktury HYT.
11.15 Przerwa kawowa.
11.30 Prezentacja manufaktury C.F.Bucherer przygotowana wspólnie z firmą Jubitom – przedstawicielem tej marki w Polsce
12.30 Prezentacja Paul Picot – przygotowana wspólnie z firmą Pracownia Czasu – przedstawicielem tej marki w Polsce .
13.15 Lunch.
14.15 Prezentacja oficjalnego klubu Vacheron Constantin ( Alexandre Ghotbi www.thehourlounge.com ) .
14.45 Prezentacja manufaktury Bvlgari –przygotowana wspólnie z Hermitage Boutique
15.30 Przerwa kawowa
15.45 Wręczenie nagród „Wskazówka 2014 „
16.00 Uroczyste wręczenie zegarków D. Dornblueth & Sohn ( limited edition 10th anniversary KMZiZ ) - Pan Dirk Dornblueth
16.30 Prezentacja przedstawicieli manufaktur Chronos Art oraz Xiccor
17.00 Loteria z nagrodami ufundowanymi przez sponsorów i partnerów spotkania.
17.15 Planowane zakończenie spotkania.
17:30 Rozpoczęcie Walnego Zgromadzenia Stowarzyszenia KMZiZ

W trakcie spotkania będzie można obejrzeć wystawę zegarków zaproszonych firm jak również skorzystać z możliwości zrobienia wspólnych fotografii oraz innych atrakcji – niespodzianek ☺ .