Skocz do zawartości

Eleganckie zegarki

macaroni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Wszedłem na to forum szukając informacji o miejscu w którym mógłbym nabyć garnitur na miarę a tymczasem pierwszy post będzie w dziale zegarki. Przejrzałem cały wątek od deski do deski i właśnie jestem na etapie wyboru zegarka do garnituru – btw bardzo ciekawe forum prowadzicie tutaj Panowie. Będę wdzięczny za pomoc bardziej doświadczonych kolegów, zegarki zawsze łapały moje oko, ale nie jestem znawcą. Chętnie bym też obejrzał kilka zegarków, które mnie interesują gdzieś w Warszawie zdaje się, że co najmniej jeden z kolegów pracuje w salonie?

Nie podobają mi się zegarki kwadratowe i większość białych a także zegarki z elementami złotymi natomiast bardzo podobają mi się czarne lub niebieskie tarcze. Początkowo zakładałem budżet w granicach 3-4 tysiące, ale już teraz widzę, że sky is the limit i być może trzeba będzie budżet przekroczyć.

Po przejrzeniu (na razie w internecie) wielu modeli nie jestem jeszcze na nic zdecydowany, zresztą koniecznie muszę obejrzeć zegarek w realu i na swojej ręce zanim go kupię, mam już jednak swoje typy.

Najbardziej w tej chwili podoba mi się Epos Emotion:

http://www.epos.ch/collection/gents/emo ... 1_2011.htm

Czy uważacie, że jest to dobry garniturowiec i czy jest wart swojej ceny? Całkowicie nie znam się na tym co siedzi w środku zegarka.

Jak widzę można go dostać w Polsce cenie ok 7 000, oczywiście jeśli da się kupić gdzieś taniej będę wdzięczny za sugestię, zdaje się, że ktoś pisał na forum o tym zegarku w jakiejś promocji?

Podobają mi się też inne modele Eposa z niebieskimi i czarnymi tarczami z kolekcji Oryginale, Passion czy Sophistiquee, ale ten Emotion przynajmniej oglądany w internecie przebija wszystkie.

Bardzo podobają mi się także zegarki firmy Meistersinger (większość niebieskich jak i czarnych są idealnie w moim guście np. NEO 1Z, NEO2Z, No1, No2, No3, Unomatic, Perigraph, Pangaea 2Z, Scrypto), poza samym designem także skłania mnie do nich to, że chyba nie są zbyt masowo noszone w Polsce a to dla mnie atut. Dopóki nie zobaczyłem w/w Eposa, Meistersinger był na pierwszym miejscu, ich wzornictwo podoba mi się bardziej niż inne Eposy. Czy wiecie może czy da się gdzieś obejrzeć zegarki Meistersinger w Warszawie? Z tego co widziałem w Niemczech ich ceny wahają się w granicach 3 500 – 5 500, za wyjątkiem Unomatic, który kosztuje ponad 7 000.

Na korzyść Meistersinger przemawia też to, że niektóre z ich zegarków są mniejsze a mam niestety wąski nadgarstek.

Podoba mi się jeszcze Schaumburg Gnomonik Black I Nomos Ludwik 33, (tylko trochę mały)

http://www.nomos-store.com/en/Watches/L ... -back.html

jednak chyba bardziej mi się podobają w/w Epos Emotion i Meistersinger’y.

Przeglądałem też kolekcje Frédérique Constant, Oris, Zeno-Watch Basel, Chronoswiss i Stowa jednak w w/w widełkach cenowych nie znalazłem nic co by mi pasowało bardziej niż w/w modele.

Czy możecie wypowiedzieć się na temat porównania jakości w/w zegarków Epos vs Meistersinger’y vs Schaumburg Gnomonik Black vs Nomos Ludwig? Wszystkie je nadal biorę pod uwagę (może te które mniej podobają mi się w internecie bardziej podpasują mi wa nadgarstku). I jak powyżej, gdzie polecacie udać się i obejrzeć część czy wszystkie w/w zegarki?

Będę wdzięczny za Wasze opinie.

PS. Szukam od jakiegoś czasu oryginalnej bransoletki do mojego starego Orienta „po tatusiu”, nie wiecie gdzie można dostać? Nie chce kupować z allegro a w kilku miejscach w których pytałem nie mieli.

Pozdrawiam

Sekret

Kyle - widzę, że mamy podobne skojarzenia ;)

Sekret - widziałem kilka modeli Max Bill na żywo (a mój kolega nawet ma jeden) i naprawdę urzekają.

Mają tylko jeden minus - bardzo cienkie szkło pleksi, które lubi pękać nawet od lekkiego stuknięcia. Ale w Warszawie można je bez problemu wymienić (kolega wymieniał :))

Kyle,

Raczej nie znudzi mi się Epos (gdybym się na niego zdecydował), a mam też zamiar za jakiś czas, pewnie rok, kupić kolejny zegarek. Być może wtedy Epos byłby noszony jako casual a ja bym kupił coś bardziej formalnego. Na razie się jeszcze zastanawiam.

Ten Junghaus który zlinkowaleś jest świetny, dzięki, nie przeglądałem zegarków tej firmy. Czy Junghaus i Meistersinger to podobna jakość?

Jak pisałem zanim kupię zegarek muszę go przymierzyć, obejrzeć w realuwięc zakupy na e-bay i w ogóle w internecie odpadają. A propos właśnie - jakie miejsce polecacie w Warszawie aby obejrzeć / przymierzyć / kupić zegarek?

Ad bransolety na allegro - ogólnie dużo zakupów robię online ale jakoś w przypadku zegarka mam opór wewnętrzny, ale może faktycznie w przypadku bransolety do Orienta to już przesada:)

Pozdro

Sekret

(...) Wygląda na to, że lubisz niemiecką szkołę design'u, zobacz to:

http://www.ebay.de/itm/Junghans-Max-Bil ... 1e73e3851b

(...)

Bardzo fajny i oryginalny zegarek. Trochę w stylu IWC portuguese automatic.

Ja bym brał takiego.

Max Bill to bardzo fajny zegarek. Z portugalczykiem jednak łączy go tylko układ tarcz, to zupełnie inne zegarki. Max Bill jest bardzo gruby na ręku, sprawia wrażenie spłaszczonej piłki, portugalczyk jest bardzo płaski jak na zegarek na Valjoux 7750, leży super.

Nie znam tego mechanizmu. Czy to zaleta czy raczej wada?

Obecnie to najpopularniejszy mechanizm automatyczny z chronografem na świecie. Stosowany w zegarkach od Tissota i Certiny po IWC i inne marki z wysokiej półki. Dla mnie - jeśli elegancki zegarek na Valjoux jest płaski to uznaję to za zaletę.

Tutaj nie ma co porównywać, bierz Zenitha.

Fredek:

-ten zegarek ma być garniturowcem ale ma 42mm i jest gruby jak diver

-wersja w różowym złocie pvd którą pokazałeś prezentuje się jakbyś właśnie przyjechał z Sankt Petersburga (no offence dla mieszkańców).

Wykończenie i klasa mechanizmu Elite to inna bajka, spokojnie kupisz w budżecie do ok 9k pln Zenitha takiego jak ja miałem lub nowszą wersję:

post-107-13658924045965_thumb.jpg

post-107-13658924046251_thumb.jpg

Nie można, bo nikt fizycznie nie posiada zamienników szafirowych do zegarków które oryginalnie mają minerały.

Są dostępne w internecie aftermarketowe szafiry, ale to głównie do orienta i seiko.

Szkło szafirowe można zrobić na zamówienie w Warszawie na Zwycięzców 11, koszt ok 200zł.