Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zegarek jak najbardziej OK, tylko nie w kontekście "inwestowania", ot solidny garniturowiec przyzwoitej marki. Co do alternatyw to trochę by było :) , pogooglaj choćby za zegarkami: Epos, Oris (model classic date w szczególności), Stowa (model Antea), Seiko robione na japoński rynek (zobacz modele, których numer referencyjny zaczyna się literkami SARB)

Opublikowano

Ten model Longinesa na żywo prezentuje się wyjątkowo kiepsko - pasek jak za 20zł, ubogie wykonanie a przede wszystkim rotor chodzi bardzo głośno. Zegarek jest płaski, ma pełny dekiel - nie wiem czy to nie jakiś błąd konstrukcyjny. Kilka razy byłem świadkiem oddawania tego modelu do serwisu z powodu awarii mechanizmu automatycznego naciągu.

Opublikowano

Potrzeba mi zegarek, który będzie pasował i do garnituru i do swetra z koszulą, przy czym będzie elegancki. Chciałbym wydać maks 3-4 tyś.

przy takich wymaganiach i cenie to zobacz Oris Artelier Date. Warto jeszcze rzucić okiem na zegarki Hamilton z serii Jazzmaster (marka znana, ale w Polsce nie ma jej - jeszcze - w oficjalnej dystrybucji)

Opublikowano

Witam, co prawda nie jestem wybitnym miłośnikiem zegarków, ale będąc estetą upatrzyłem sobie mój aktualny ideał - umiarkowanie skromny model od VC. :D

to uważaj przy zakupie, bo na forum zegarkowym jeden kolega odkrył niedoróbki estetyczne w takim VC ;)

Opublikowano

Witam, co prawda nie jestem wybitnym miłośnikiem zegarków, ale będąc estetą upatrzyłem sobie mój aktualny ideał - umiarkowanie skromny model od VC. :D

to uważaj przy zakupie, bo na forum zegarkowym jeden kolega odkrył niedoróbki estetyczne w takim VC ;)

Pewnie chodzi o wersję w białym złocie - a mankamentem okazała się zdaje cyfra wskazujące 12 godzinę? ;) Coś kojarzę.

Opublikowano

Christiaan van der Klaauw - model Satellite Du Monde

... moja ulubiona marka niszowa.

Dołączona grafika

kolejna ciekawa marka

Bedat & C° No 8

ref. 878.310.813

Świetne wzornictwo. Pasek też zwraca uwagę ... pytanie za 100 pkt. (bez zaglądania na stronę producenta :) ) - z jakiej skóry jest wykonany pasek?

Dołączona grafika

Opublikowano

Przepiękne ponadczasowe wzornictwo. Warto zwrócić uwagę na wspanimechanizm z własnej manufaktury, wyposażony w mikrorotor. Parmigiani wraz z Chopardem (który dziwnym trafem we własnych werkach ma podobne rozwiązanie) i niedawno odrodzoną marką Bovet posiadają na swoich (Chopard tylko werki L.U.C) mechanizmach pieczęć jakosci Fleurier - jest to coś na wzór pieczęci genewskiej lub pieczęci Patek Philippe (który do niedawna posiadał genewską, ale ustanowiono sobie własną , bardziej prestiżową pieczęć PP "in house").

O pieczęći Fleurier:

http://www.qualite-fleurier.ch/

Genewska:

http://www.timezone.com/library/itsabou ... 2705524456

Jeśli chodzi o dotępność i cenę, informację podam w tygodniu. Co do samej jakości to jest to zegarek technicznie porównywalny z najlepszymi i najbardzie prestiżowymi markami z tego przedziału cenowego.

Opublikowano

dzisiaj wyhaczone:

odkryłem delikatesy :)

ceny ponad 100 eur, ale warto popatrzeć:

żaba

Dołączona grafika

węgorz

Dołączona grafika

łosoś

Dołączona grafika

noga koguta

Dołączona grafika

aligator (szlufka ze skóry z boku gada)

Dołączona grafika

jaszczurka z naturalnym deseniem skóry

Dołączona grafika

z nogi strusia

Dołączona grafika

Tilapia (cudo)

Dołączona grafika

aligator (a może krokodyl syjamski?) - kawałki z brzucha, boku i grzbietu, niespotykane zestawienie

Dołączona grafika

struś - skóra z uda

Dołączona grafika

p.s. - Eye_lip - czekamy na polską produkcję takich unikatów ;)