dsc Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Ten drugi krawat jest faktycznie bardzo interesujacy, moze ktos z forumowiczow ma cos podobnego w swojej kolekcji i cos podopowie? Pozdrawiam, dsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Wydaje mi się, że ten jest podobny: http://www.thetiebar.com/order_page.asp ... nValueIds= W każdym razie zamówiłem go na początku tygodnia, więc jak dojdzie to będę mógł powiedzieć coś więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zinkar Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Czy ten 2 krawat jest z wełny? Wydaje mi się, że jest on z jedwabiu typu 'szantung', o którym Macaroni pisał parę dni temu na blogu. Mogę się jednak mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Nabyłem od kolegi Fryderyka http://www.forum.bespoke.pl/viewtopic.php?p=9348#p9348 podobny krawat kaszmir z lnem 80/20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Na pewno nie jest to shantung. Tak wygląda faktura tego jedwabiu w odrobinę ciemniejszym tonie: Moim zdaniem pirat może mieć rację, że ten krawat może iść bardziej w stronę połączenia np. wełny kaszmirowej + jedwabiu lub lnu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 moim zdaniem nie jest to czysta wełna, ale nie podejmę analizy tkaniny na podstaw zdjęcia. Wpisy +Immune+ oraz zinkara wyczerpują również moje spekulacje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Simon Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Na podstawie zdjęcia ciężko stwierdzić, jak już zauważono, ale mogę tylko za Kolegą piratem potwierdzić, że wygląda podobnie do 80% kaszmir + 20% len. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 19 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Maj 2011 Wydaje mi się, że ten jest podobny: http://www.thetiebar.com/order_page.asp ... nValueIds= W każdym razie zamówiłem go na początku tygodnia, więc jak dojdzie to będę mógł powiedzieć coś więcej. Jak dojdzie do Ciebie to proszę pochwal się jak wygląda. Krawat z drugiego zdjęcia jest od dzisiaj na mojej liście must have nr. 1. EDIT: Ze tez wczesniej nie pomyslalem o rozwiazaniu mojej/naszej zagwostki. Zdjecie pochodzi za styleforum. Jak bede tylko mial chwile zaloze profil i zapytam sie autora zdjecia. Moze powie co i jak. (przepraszam za brak polskich znakow). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
style Napisano 27 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 27 Maj 2011 Co myślicie o takich wełnianych krawatach ? http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT ewentualnie http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT? Jak oceniacie ich jakość i efekt wizualny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 28 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 28 Maj 2011 W końcu udało mi się skontaktować z właścicielem granatowego krawata. Jest on zrobiony w grenadyny, czyli z tego co wygoglałem z jedwabiu. Cena to 99$. Więcej informacji: http://www.styleforum.net/showthread.php?t=241889 Immune, czy przyszedł już do Ciebie krawat o którym mówiłeś w tym wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 29 Maj 2011 Zgłoszenie Share Napisano 29 Maj 2011 Ciekawe, jeszcze nigdy w życiu nie widziałem tak tkanej grenadyny. Człowiek całe życie się uczy. A co do krawata z thetiebar.com to jeszcze do mnie nie dotarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Panowie, może wiecie, gdzie mógłbym kupić takie krawaty (chodzi mi o faktury, materiały)? I krawat znalazłem na tie-rack.co.uk - jest tylko tkany ukośnie, a nie jak ten ze zdjęcia - w poprzek, czyli klasyczny oxford. Jeżeli zaś chodzi o drugą opcję (krawat z drugie zdjęcia) to najbardziej podobny materiał, który udało mi się znaleźć to umatowiona satyna, również dostępna na tie-rack.co.uk: Poniżej wklejam zdjęcie krawata z thetiebar.com, o którym wspominałem - okazało się, że splot jest w rzeczywistości zupełnie inny niż na zdjęciach. Zdjęcie zostało rozjaśnione fleszem, materiał jest w rzeczywistości o dwa tony ciemniejszy. Na koniec jeszcze jeden ciekawy przykład krawata z tie-rack.co.uk - bardzo ładny jedwabny twill: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisC Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Jeżeli chodzi o krawaty to właściwie wszystko w tym temacie zawiera dla mnie jedno słowo - Marinella. Jeżeli chodzi o krawaty zawsze byłem w ich kwestii dość wybredny i z większości salonów wracałem z niczym to w przypadku marinell'i przy okazji każdej wizyty mam problem którego nie kupić i w rezultacie wychodzę zawsze z kilkunastoma krawatami a następna partia dochodzi pocztą i każdy z nich jest dla mnie wyjątkowym dziełem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Jeżeli chodzi o krawaty to właściwie wszystko w tym temacie zawiera dla mnie jedno słowo - Marinella. Jeżeli chodzi o krawaty zawsze byłem w ich kwestii dość wybredny i z większości salonów wracałem z niczym to w przypadku marinell'i przy okazji każdej wizyty mam problem którego nie kupić i w rezultacie wychodzę zawsze z kilkunastoma krawatami a następna partia dochodzi pocztą i każdy z nich jest dla mnie wyjątkowym dziełem.Marinella jest świetny, ale moim zdaniem nieco przereklamowany. W klasie lux w zupełności wystarczające są krawaty od Drake's - w dodatku znacznie tańsze. W przypadku ultra wysokich cen znajduję uzasadnienie tylko i wyłącznie dla krawatów Hermes - dla mnie to jest po prostu mistrzostwo świata. Ale co ja tam wiem, w końcu zdarza mi się kupować krawaty i po 40 złotych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisC Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Krawaty Hermes akurat jeżeli chodzi o wzór całkowicie nie trafiają w moje gusta. A co jest takiego wg mnie w Marinell'i że warto zapłacić więcej i poczekać w kolejce ? Niepowtarzalny i całościowy styl oraz indywidualność, świetny krój ( 7-fold bespoke to najlepsze konstrukcyjnie krawaty jakie mam). Nie mam zbyt wiele czasu na zakupy a wchodząc do salonu Marinella w Neapolu zawsze bez większego problemu wybieram 30-40 jedwabiów do szycia bespoke a zawsze znajdzie się też coś ciekawego z wieszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Nie mam zbyt wiele czasu na zakupy a wchodząc do salonu Marinella w Neapolu zawsze bez większego problemu wybieram 30-40 jedwabiów do szycia bespoke a zawsze znajdzie się też coś ciekawego z wieszaka.Mam rozumieć, że będąc każdorazowo na Via Riviera di Chiaia kupujesz kilkadziesiąt krawatów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisC Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Tak, ale co w tym dziwnego, zrobiłem jakiś błąd w pisowni ( jeślo tak to przepraszam ale wyszedłem z obycia językowego stąd też staram się zaglądać na forum żeby nie wypaść całkowicie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Tak, ale co w tym dziwnego, zrobiłem jakiś błąd w pisowni ( jeślo tak to przepraszam ale wyszedłem z obycia językowego stąd też staram się zaglądać na forum żeby nie wypaść całkowicie)? Nie kazdy jednorazowo kupuje tyle, a tym bardziej takich krawatów Chetnie bym zobaczył czesc Twojej kolekcji, Marinella robi piekne krawaty, zazdroszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Wątek chyba odpowiedni do tego, więc zapytam. Czy któryś z Kolegów wie, gdzie można kupić krawaty lniano-wełniane, lniane, lub wełniane, lub podobnie nieformalne (czyli matowe), w miarę przystępnej cenie? Za przystępną cenę uważam 30 euro i mniej. Widziałem takie w Royal Collection w Galerii Mokotów, ale cena odstraszała (350 zł za krawat). Znając politykę RC, na pewno na się to kupić gdzieś co najmniej dwa razy taniej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChrisC Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Ale ja tam zaglądam nie częściej niż raz na rok a 80% moich krawatów pochodzi z tej pracowni, przy codziennym noszeniu garnituru przez jakieś 330 dni w roku to naprawdę nie są wielkie ilości przy polityce ubraniowej dążącej do uniknięcia powtórzeń (zazwyczaj: krawat, poszetka (poza białą) nie częściej niż raz na 2 miesiące, garnitur miesiąc). Dodatkowo moja szafa porozkładana jest na 3 domy co wymusza posiadanie większych "rezerw". Co do oglądania, mieszkam w Londynie lub NY jeżeli w przyszłości będzie inicjatywa spotkania w tym miejscu i kalendarz pozwoli w miejscu zapraszam do mnie chętnie podyskutuję "na żywo" a przy okazji udostępnię część kolekcji do oględzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macaroni Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Wątek chyba odpowiedni do tego, więc zapytam. Czy któryś z Kolegów wie, gdzie można kupić krawaty lniano-wełniane, lniane, lub wełniane, lub podobnie nieformalne (czyli matowe), w miarę przystępnej cenie? Za przystępną cenę uważam 30 euro i mniej. Widziałem takie w Royal Collection w Galerii Mokotów, ale cena odstraszała (350 zł za krawat). Znając politykę RC, na pewno na się to kupić gdzieś co najmniej dwa razy taniej ... Mim zdaniem za 30 e. nie da się kupic dobrego krawata. Zwłaszcza z rzadkich materiałów. Takie krawaty zazwyczaj robi się w małych seriach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 Mim zdaniem za 30 e. nie da się kupic dobrego krawata. Zwłaszcza z rzadkich materiałów. Takie krawaty zazwyczaj robi się w małych seriach. A za większe pieniądze? Powiedzmy dwukrotność tej kwoty? Czy mógłbyś polecić jakieś dobre sklepy z krawatami (mówię też o internetowych), z ciekawszych niż jedwab materiałów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 9 Czerwiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 9 Czerwiec 2011 A moim zdaniem da się kupić bez problemu i to za około połowę tej ceny. Jak już kilka razy pisałem, The Tie Bar ma niezły wybór krawatów z wełną lub kaszmirem jako materiałem dominującym, mają też bawełniane. Cena jednostkowa: 15 USD + 6.5 USD wysyłka (zakładam, że zamawiasz 4 sztuki, wtedy jeszcze nie wpadasz w cło i VAT), razem 21,5 USD, czyli ok 15 EUR. Co do walorów ozdobnych, to sam MT z uznaniem wyraził się o jednym z moich wełnianych nabytków z The Tie Bar na drugim spotkaniu forumowym Nie wiem Wojtek, czy pamiętasz swoje zdumienie, gdy dowiedziałeś się, ze dałem za niego raptem $15 + koszt wysyłki... Konkretnie jest to: http://www.thetiebar.com/order_page.asp ... nValueIds= Nie dajmy sobie wmówić, że dobry krawat musi kosztować majątek. Owszem, czasami musi (nie słyszałem o taniej grenadynie - 85 USD u Sama Hobera to świetna value for money; kilka jedwabnych krawatów Borrelli, które ostatnio kupiłem po i tak względnie niskich cenach (50-100 USD za sztukę) jest bajecznych), ale bądźmy smart shoppers, gdy tylko się da. Polecam przeszukiwanie eBay (niestety czasochłonne). Ostatni link podrzucony przez +Immune+ (sklep tie-rack.cu.uk) to tez miejsce godne uwagi - kilka świetnych granatowych krawatów w cenie poniżej GBP 10 za sztukę. Wątek chyba odpowiedni do tego, więc zapytam. Czy któryś z Kolegów wie, gdzie można kupić krawaty lniano-wełniane, lniane, lub wełniane, lub podobnie nieformalne (czyli matowe), w miarę przystępnej cenie? Za przystępną cenę uważam 30 euro i mniej. Widziałem takie w Royal Collection w Galerii Mokotów, ale cena odstraszała (350 zł za krawat). Znając politykę RC, na pewno na się to kupić gdzieś co najmniej dwa razy taniej ... Mim zdaniem za 30 e. nie da się kupic dobrego krawata. Zwłaszcza z rzadkich materiałów. Takie krawaty zazwyczaj robi się w małych seriach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2011 Wpis o wizycie u E.G.Capelli. http://tweedinthecity.wordpress.com/201 ... -tiemaker/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 6 Lipiec 2011 Zgłoszenie Share Napisano 6 Lipiec 2011 i jak tu NIE kupić kilkudziesięciu krawatów za każdym razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi