Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba tak ;)

Pomyślałem sobie, żeby nabyć jakiś letni garnitur. Jak wiadomo, reprezentuję zakamuflowaną opcję suitsupplyowską ;)

Zastanawiam się na przykład na ile jest różnica w oddychalności między czymś takim http://eu.suitsupply.com/suits/suit-light-grey-plain-lazio-p3545/P3545,en,pd.html?start=6&cgid=Suits&prefn1=collection&prefv1=Spring%2fSummer%202013

(len) 

a takim http://eu.suitsupply.com/suits/suit-blue-stripe-lazio-p3527/P3527,en,pd.html?start=13&cgid=Suits&prefn1=collection&prefv1=Spring%2fSummer%202013

(moher)

Wiem, że ten sposób ciężko stwierdzić... nie bijcie ;)

SS twierdzi, że w tym wypadku len jest bardziej przewiewny. Z drugiej strony lniany garnitur to w sumie luzacki garnitur. Wygląda po paru minutach jak harmonijka. W zasadzie chyba jeśli dress-code dopuszcza garnitur lniany, to na dobrą sprawę można darować sobie garnitur. W końcu chyba nie założylibyśmy na czyjś ślub takiego garnituru?

Opublikowano

Witam.

Wysłałem zapytanie do Modern Tailor, jakie tkaniny na koszulę polecają na upał. Odpisali mi to:

Hi Wiktor!
Wonderful news! Thank you!
I have here a link where you can find fabrics which may interest you:
http://www.moderntailor.com/pub/design.do?page=&objectsPerPage=&salesCode=&pt=shirt&popup=&poptype=&action=selectFabric&postFnName=&other=noniron&multiselect_other=noniron&fabricno=&orderby=

Please use single-ply if you need a thin weave for a thinner shirt material. These are all non-iron fabrics.

Kind regards,
Leah

Wszystko fajnie, pięknie ale ponad połowa z nich to poliester :wacko: z bawełną. I tym samym zaburzyli mój zalążek wiedzy o tkaninach :blink:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W Złotych Tarasach koszule garniturowe lambert lniane (sklep lambert).

Do dziś promocja 199 zł na białe i różowe. Błękitne - 299 zł.

Robią dobre wrażenie. Na tle innych oferowanych w CH - bardzo dobry wybór.

Długi rękaw, hidden button down, są minimalnie węższe w klacie i pasie od bawełnianych koszul z poprzednich kolekcji. To był jedyny powód, dla którego nie kupiłem chociaż jednej.

Opublikowano

"Szorty zostawmy sobie na weekend nad jeziorem albo nad morzem. W krótkich spodenkach uprawiamy sporty, chodzimy na siłownię, biegamy. Jest to zrozumiałe, ale czy powinniśmy w nich także chodzić do pracy, sklepu, kawiarni czy kina?

Uważam, że nie. Istnieją przecież materiały stworzone wręcz do długich spodni, które z powodzeniem zastąpią szorty z bawełny albo poliestru. Pomijając kwestie estetycznie nie zapominajmy, że szorty nie dają nam żadnej ochrony przed palącym słońcem. Możemy je zastąpić długimi spodniami wykonanymi z oddychającego materiału"

summer-kid-mohair1-500x333.jpg

Więcej na http://www.szarmant.pl/blade-nozki

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

"Fresco wykonane bez podszewki i koszula o otwartym splocie mogą sprawić, że latem w klimatyzowanym pomieszczeniu możesz dostać nawet gęsiej skórki icon_smile.gif Jej szorstka, chropowata struktura sprawia, że średnio nadaje się na formalne okazje. Jest idealna na garnitur biurowy lub marynarkę do zestawu koordynowanego. Użytkownicy fresco chętnie łączą ją z dżinsami."

minnis520fresco-500x358.jpg

Więcej na szarmat.pl

Opublikowano

"Szorty zostawmy sobie na weekend nad jeziorem albo nad morzem. W krótkich spodenkach uprawiamy sporty, chodzimy na siłownię, biegamy. Jest to zrozumiałe, ale czy powinniśmy w nich także chodzić do pracy, sklepu, kawiarni czy kina?

Nie, nie i jeszcze raz nie. Dorosli ludzie noszą długie spodnie, jedynym dopuszczalnym wyjątkiem jest udział w obronie Tobruku. Nie mogę wiecej pisać, bo zaraz się denerwuję.

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moja ulubiona sartorialna fotka na upały.

attachicon.gifAcapulco.jpg

Mężczyzna na drugim planie, z prawej, z papierosem w ustach, ma koszulkę uszytą z dziwnego materiału - plastra miodu?