wuzet Napisano 1 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 1 Marzec 2018 Piękny parkiet! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Whitesnake Napisano 3 Marzec 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2018 ...żeby postawić kropkę nad „i”. Słucham Podlączyłem zastępczo do PianoCrafta i wygrzewam. Początki były trudne jak to z nowymi głośnikami, ale z każdą godziną nabierają ogłady. Mają bardzo przyjemny, spójny i lekko ocieplony charakter. Wymarzone brzmienie dla wielbicieli muzyki wokalnej i instrumentów dętych. 9 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 ...prawdziwa zabawa zaczyna się dopiero, gdy pojawiają się napisy DANGER HIGH VOLTAGE po japońsku To jeszcze nie jest moja płytka. Moja będzie tak wyglądała już w sobotę, na razie się uczę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Panowie amatorskie szybkie pytanie. Którego pianocrafta warto zakupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 42 minuty temu, eye_lip napisał: Panowie amatorskie szybkie pytanie. Którego pianocrafta warto zakupić? Zależy Ci na bogatej funkcjonalności: granie z telefonu, itp, czy jedynie na dobrym dźwięku z radia i CD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 Chyba raczej radio i cd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 10 minut temu, eye_lip napisał: Chyba raczej radio i cd. Nowe modele mają masę dodatków funkcjonalnych: radio cyfrowe DAB+, Wi-Fi, Bluetooth, Airplay. https://www.tophifi.pl/systemy-mini-111/systemy-mini/yamaha-pianocraft-mcr-n870d.html Jeśli jednak to nie jest ważne, to śmiało możesz polować na jakaś starszą 640-840stke. Dojrzałe granie to wspólny mianownik wszystkich PianoCraftów. Warto zwrócić uwagę na głośniki. Mam wrażenie, że dystrybutorzy korzystając z popularności Yamahy często dołączają do niej monitory, których w inny sposób nie mogą sprzedać. Najlepiej brać z oryginalnymi kolumnami, a że było kilka wersji i nie mają one oznaczeń, bierz z tymi największymi z małych membran jest mały dźwięk - myślę o barwie nie głośności. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 7 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2018 W dniu 3.03.2018 o 23:27, Whitesnake napisał: ...żeby postawić kropkę nad „i”. Słucham Podlączyłem zastępczo do PianoCrafta i wygrzewam. Początki były trudne jak to z nowymi głośnikami, ale z każdą godziną nabierają ogłady. Mają bardzo przyjemny, spójny i lekko ocieplony charakter. Wymarzone brzmienie dla wielbicieli muzyki wokalnej i instrumentów dętych. Nie wiem, co lepsze - kolumny własnej roboty, radio zabytkowe, jodelka francuska, czy dywan jedwabny;) Widzę @Whitesnake, że jesteś prawdziwym estetą:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 8 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2018 10 godzin temu, Wuj napisał: Widzę @Whitesnake, że jesteś prawdziwym estetą:)) To dla mnie ważne szczegóły, ale nie uważam żebym pod tym względem, jakoś szczególnie się wyróżniał na tym forum Najwięcej zabawy, z tym moim zabetonowaniem na 20sto leciu międzywojennym ma moja druga połowa, próbując za wszelką cenę przełamać artdeco nowoczesnością Większość wynalazków ląduje z czasem w piwnicy lub Allegro, ale walczy dzielnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekscelencja Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Warto podpinać PianoCrafta pod np. Monitor Audio BX5? Mam ochotę pozbyć się klocków exposure i gramofonu i znów kupić malucha Yamahy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Czy do pianocrafta można podłączyć gramofon bez dodatkowego wzmacniacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekscelencja Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 Do starszych modeli nie można, do nowszych (tych z 'bajerami' sieciowymi ) chyba też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 4 godziny temu, eye_lip napisał: Czy do pianocrafta można podłączyć gramofon bez dodatkowego wzmacniacza? Nie można, ale jeśli planujesz wkładkę MM to pre gramofonowe są stosunkowo tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 9 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2018 6 godzin temu, Ekscelencja napisał: Warto podpinać PianoCrafta pod np. Monitor Audio BX5? Mam ochotę pozbyć się klocków exposure i gramofonu i znów kupić malucha Yamahy. Patrząc na pomiary https://audio.com.pl/testy/stereo/zespoly-glosnikowe/344-monitor-audio-bx5 nie warto, 85dB efektywności przy 4ro ohmowych kolumnach i ze wzrostem impedancji w środku pasma nie wróży sukcesu. Amplituner PianoCrafta jest słaby prądowo i moim zdaniem, nie pociągnie takich kolumn. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ekscelencja Napisano 10 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Czyli sprzedane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Whitesnake Napisano 10 Marzec 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2018 Niezauważalny krok dla ludzkości, ale dla mnie prawdziwy przełom Zbudowałem swój pierwszy wzmacniacz lampowy i cieszę sie jak dziecko. Odpalił za pierwszym razem i gra, oczywiście najlepiej na świecie 16 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Do_Diabła Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 U mnie drobna zmiana, Arie 906 zastąpiły Mentory 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 46 minut temu, Do_Diabła napisał: U mnie drobna zmiana, Arie 906 zastąpiły Mentory 5 Jakie wrażenia? Ujarzmiłeś czymś wstęgę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Do_Diabła Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 Całkiem sympatyczne Kiedyś miałem Zensory 1 i to był mój początek tej zabawy, także jest to powrót do Dali. Na pewno dużo kulturalniejsze granie niż Focal, dużo więcej szczegółów, smaczków, wybrzmień. Co do góry to w porównaniu z Ariami jest spokojna Myślę, że Arcam też pomaga trzymać górę w ryzach. Teraz dopiero słyszę jakie Arie to były dzikusy, ale w pozytywnym znaczeniu, trochę teraz tej dynamiki brakuje ale zmiana pieca w jakiejś tam przyszłości powinna pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2018 2 godziny temu, Do_Diabła napisał: Całkiem sympatyczne Kiedyś miałem Zensory 1 i to był mój początek tej zabawy, także jest to powrót do Dali. Na pewno dużo kulturalniejsze granie niż Focal, dużo więcej szczegółów, smaczków, wybrzmień. Co do góry to w porównaniu z Ariami jest spokojna Myślę, że Arcam też pomaga trzymać górę w ryzach. Teraz dopiero słyszę jakie Arie to były dzikusy, ale w pozytywnym znaczeniu, trochę teraz tej dynamiki brakuje ale zmiana pieca w jakiejś tam przyszłości powinna pomóc. Wybór kolumn to trudna sprawa. Należałoby je zawsze oceniać w zestawie z konkretnym wzmacniaczem. Trzeba też wziąć pod uwagę muzykę, której najczęściej słuchasz (ale nie gatunek, tylko rozpiętość dynamiczną) i odległość w której siedzisz przed kolumnami. Lepiej znaleźć tańsze, ale dobrze dopasowane kolumny i wzmacniacz niż zapłacić za dużo za coś, co nie ma szans dobrze zagrać. Dlaczego nie ma szans? Weźmy najprostszą zmienną, czyli muzykę. Jeśli dwie osoby mają te same kolumny o efektywności 88dB, siedzą 3 metry od kolumn i słuchają średniogłośno (80dB) to ta, która słucha np. płyt ECM (rozpiętość 10dB) będzie potrzebowała min. 14W. Druga osoba, która ma pecha lubić muzykę klasyczną i słucha płyt DG (rozpiętość 26dB) będzie potrzebowała, uwaga... min. 568W. Jak ktoś o tym nie pamięta, to może się łatwo wkręcić w spiralę niepotrzebnych wydatków, lub w najłagodniejszym przypadku, dojść do wniosku, że część płyt jest gorzej nagrywana. Dlatego na wystawach audio wielu wystawców słucha tych samych samplerów - co ciekawe, one wcale nie są dobrze nagrane. Jest wprost przeciwnie, na samplery selekcjonuje się nagrania z rozpiętością max 8dB, żeby nie bolało. Warto to czasem policzyć np. za pomocą takiego kalkulatora https://www.crownaudio.com/en/tools/calculators?d2=3&lreq=70&lsens=88&hr=10&w= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 27 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2018 Co Panowie na takie radyjko? 6 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bażant Napisano 27 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2018 2 minuty temu, Whitesnake napisał: Co Panowie na takie radyjko? że Unitra lepsza Łapie ten Mac europejskie stacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 27 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2018 1 minutę temu, Bażant napisał: że Unitra lepsza Łapie ten Mac europejskie stacje? Wiadomo, Unitra nasza to i lepsza! Mak łapie wszystko i odtwarza z amerykańskim akcentem. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumol76 Napisano 27 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2018 22 minuty temu, Whitesnake napisał: Co Panowie na takie radyjko? Nie znajduję powodów, by słuchać radia. I nie ma pilota, zepsute. Jako ładny gadżet - idealne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 27 Marzec 2018 Zgłoszenie Share Napisano 27 Marzec 2018 3 minuty temu, gumol76 napisał: Nie znajduję powodów, by słuchać radia. I nie ma pilota, zepsute. Jako ładny gadżet - idealne. ... do tego nie odtwarza empeczy i nie łapie spotyfaja. Czuję się zawiedziony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi