Krakus ;) Napisano 10 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2012 Dyskusja wnosi naprawdę nieocenioną i pomocną wiedzę w wyborze podeszwy..... Bo już wszystko w zasadzie zostało powiedziane, podsumowując: Tania podeszwa skórzana ściera się szybko i niszczy, dobry (i niestety drogi) krupon podeszwowy to zupełnie inna sprawa. Na śnieg/deszcz praktyczniejsza jest guma. wnioski: Jeśli możesz sobie pozwolić na droższe buty (lepsze materiały) skóra jest doskonałym wyborem (oddychalność, mechanika, prestiż) za wyjątkiem butów na złą pogodę - i to w zasadzie tyle z zastrzeżeniem, że każdą podeszwę skórzaną można podzelować. A co do wnoszenia czegokolwiek do dyskusji to kolega Skalpel nie zaszlał z powyższym narzekająco-roszczeniowym postem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 10 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2012 Tak jak napisał Krakus wszystko zostało już powiedziane - czytajcie a znajdziecie. A dla tych kolegów, którzy nie zaglądali nigdy na blog Makaroniego polecam przeczytanie tego wpisu: http://macaronitomato.blogspot.com/2011 ... atach.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skalpel Napisano 10 Luty 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2012 @Krakus Owszem, wniosłem. Dzieki mojemu postowi w swoim zawarłeś kwintesencję informacji zebranych na 9 stronach. Warto było Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 16 Lipiec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 16 Lipiec 2012 W wątku o TJu (viewtopic.php?f=2&t=247&start=251) pojawiła się informacja o firmie J & FJ Baker & Co Ltd. (http://www.jfjbaker.co.uk/) Poniżej slajdy wraz z opisem procesu w garbowania w tej firmie: http://sleevehead.blogspot.com/2012/07/ ... -j-fj.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FashOmen Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 W tym samy kolorze możesz kupić jeszcze inny, moim zdaniem ciekawszy model G&B: http://www.gordonbros.de/schuhe/levet-s ... 8-tan.html Serwacy, ten nosek rzeczywiście jest już ładniejszy niż pierwszy model. Z tego, co wyczytałem, jest też dostępny model na gumowej podeszwie (zależy, do czego pan misiek4 potrzebuje): http://www.gordonbros.de/schuhe/levet-s ... ole-1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Serwacy, ten nosek rzeczywiście jest już ładniejszy niż pierwszy model. Z tego, co wyczytałem, jest też dostępny model na gumowej podeszwie (zależy, do czego pan misiek4 potrzebuje): http://www.gordonbros.de/schuhe/levet-s ... ole-1.htmlCzy możesz rozwinąć do czego stosuje się gumową podeszwę, a do czego tą inną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FashOmen Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Może nie tyle, do czego się stosuje, o ile na skórzanej podeszwie zimą jest trochę trudniej sobie poradzić. Jeżeli współforumowicz myśli już o zimie, polecałbym gumową podeszwę (o ile nie mierzy się na sztyblety na przykład). To moja subiektywna opinia ... Skórzana podeszwa raczej nie posiada w sobie bieżnika (chyba, że się mylę?) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 O tym warto więcej poczytać na forum i dopiero podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FashOmen Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Dalej więc nie wiem, czy się mylę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roland Napisano 2 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 2 Wrzesień 2012 Masz całkowitą rację, podeszwa skórzana bieżnika jako takiego nie posiada! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FashOmen Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Dziękuję, panie Rolandzie - miło usłyszeć, że nie jest się po raz kolejny odsyłanym do czytania całego forum, jakby się tego na co dzień nie robiło ... Dla informacji pana Miśka (żeby nie było, że się buntuję od samego początku) - jestem zwolennikiem nauki poprzez dyskusję, a nie brnięcie przez stosy książek, taki już jestem dialektyczno-sokratejski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Mówi się po prostu: "jestem leniwy, nie lubię się samodzielnie uczyć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Może nie tyle, do czego się stosuje, o ile na skórzanej podeszwie zimą jest trochę trudniej sobie poradzić. Jeżeli współforumowicz myśli już o zimie, polecałbym gumową podeszwę (o ile nie mierzy się na sztyblety na przykład). To moja subiektywna opinia ... Skórzana podeszwa raczej nie posiada w sobie bieżnika (chyba, że się mylę?) ... Cytując mędrca Twoja mądrość wyprzeda twe lata, mój pingwini przyjacielu I cały wątek o pojedynku materiałów na podeszwy viewtopic.php?f=9&t=241&hilit=sk%C3%B3rzana wystarczyło tylko jedno słowo wbić do wyszukiwarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Trzewiki z podeszwą skórzaną wystarczy podkleić bieżnikiem typu commando sole i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Trzewiki z podeszwą skórzaną wystarczy podkleić bieżnikiem typu commando sole i już.Tylko po jaką cholerę kupować wówczas obuwie ze skórzaną podeszwą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 3 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 3 Wrzesień 2012 Trzewiki z podeszwą skórzaną wystarczy podkleić bieżnikiem typu commando sole i już. Po co w sumie "niszczyc" buty? Moje trzewiki ze skorzana podeszwa nosze w zime w swimsach, a jak jest okres przejsciowy z wiosna swimsy zdejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 4 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2012 Jeżeli są to buty ze skórzaną podeszwą kiepskiej bądź nie najlepszej jakości to w celu ochrony nici można ją podkleić. Zresztą niektórzy koledzy robili to zdaje się w Bexley'ach. A co to takiego swimsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 4 Wrzesień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2012 A co to takiego swimsy? viewtopic.php?f=9&t=602&hilit=swims Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ard Napisano 20 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Październik 2012 Nie wiem, czy piszę w odpowiednim temacie, jeśli nie, prosiłbym moderatorów o przeniesienie do właściwego wątku. Otóż kilka dni temu kupiłem buty z gumową podeszwą vibram. Jak dotąd założyłem je raz i zauważyłem, że podeszwa skrzypi przy chodzeniu. Czy szewc może temu jakoś zaradzić, czy też trzeba to po prostu rozchodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SORGE Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Trzewiki z podeszwą skórzaną wystarczy podkleić bieżnikiem typu commando sole i już.Tylko po jaką cholerę kupować wówczas obuwie ze skórzaną podeszwą Moim zdaniem na zimę nie ma to sensu. Zima w Polsce, a zima w Londynie czy Paryżu to dwie różne zimy (zazwyczaj). Nie ma co ślepo naśladować wzorców. Inna jest też kultura odśnieżania chodników. W Polsce, gdy jest śnieg skórzana podeszwa się na ulicy po prostu nie sprawdza. To tak jak jeździć w zimie samochodem z łysymi oponami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartazz Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Wydaje mi się, że nie chodziło o całkowite rezygnowanie z podeszwy gumowej, tylko o kupienie butów na gumie od nowości, a nie kupowanie butów ze skórzaną podeszwą i podklejanie ich gumą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Wydaje mi się, że nie chodziło o całkowite rezygnowanie z podeszwy gumowej, tylko o kupienie butów na gumie od nowości, a nie kupowanie butów ze skórzaną podeszwą i podklejanie ich gumą. Dokładnie o to mi chodziło, nie ma sensu płacić za szyte buty jeżeli chcemy do nich następnie doklejać gumę. Pomijam już jakościowy aspekt takiego rozwiązania oraz trwałość takiego rozwiązania. Dyskusja z kolegą Sorge jest natomiast dużym wyzwaniem. Jestem bardzo ciekawy jakie kolega ma doświadczenia z dobrej jakości obuwiem na skórzanej podeszwie. Nie pytam w kontekście zimy, bo również uważam że zimą jeżdżenie bez odpowiedniego "ogumienia" na dłuższą metę nie ma sensu (o ile ktoś nie kursuje jedynie na trasach garaż-garaż). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Warto przypomnieć, że istnieje doskonałe kompromisowe rozwiązanie pośrednie - kaloszki (overshoes). Dla moich to będzie trzeci sezon użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Nie wiem, czy piszę w odpowiednim temacie, jeśli nie, prosiłbym moderatorów o przeniesienie do właściwego wątku. Otóż kilka dni temu kupiłem buty z gumową podeszwą vibram. Jak dotąd założyłem je raz i zauważyłem, że podeszwa skrzypi przy chodzeniu. Czy szewc może temu jakoś zaradzić, czy też trzeba to po prostu rozchodzić? Moje doświadczenie wskazuje, że skrzypienie butów nie przemija - trzeba się przyzwyczaić. Przy czym to raczej skrzypi skóra o skórę, a nie guma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 28 Październik 2012 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2012 Kalosze są dla mnie również nieodzowne - podeszwa podeszwą, ale chronią również cholewkę przed roztworem solopochodnym. Niedługo zaczną sypać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi