Jump to content

Degustacje z Butem w Butonierce


degustacje z Butem w Butonierce  

20 members have voted

  1. 1. Jestem zainteresowany degustacjami:

    • rumów
      15
    • armaniaków
      7
    • koniaków
      7
    • kalwadosów
      7


Recommended Posts

Koledzy,

 

wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!

Poprzedni rok zamknęliśmy konferencją naukową a ten chcielibyśmy otworzyć nowym przedsięwzięciem - w założeniu cyklicznymi degustacjami różnych destylatów.

Temat whisky jest ciekawy i obszerny, jednakże wydaje się, że powinniśmy zacząć od mniej rozpoznanych obszarów. Zapraszamy do wzięcia udziału w załączonej ankiecie, która pomoże nam w ocenie potencjalnego zainteresowania. Ankieta  wielokrotnego wyboru.

Jeżeli macie pomysły w jaki sposób można takie degustacje uatrakcyjnić, połączyć z innymi tematami - zapraszamy do komentowania poniżej.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Armaniaki i Calvadosy są bardzo ciekawe, a wciąż prawie nieodkryte w Polsce. 

Natomiast mnie interesuje temat win z Polski. Nie było mnie kilka lat w kraju i byłem zaskoczony podczas świąt tym co widać na półkach w sklepach - wina z Podkarpackiego, Lubelszczyzny, Małopolskiego, Zachodniopomorskiego itd., nazwy szczepów, których nigdy wcześniej nie słyszałem. Ja bym chętnie zgłębił temat.

  • Like 1
  • Upvote 2
Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał:

Armaniaki i Calvadosy są bardzo ciekawe, a wciąż prawie nieodkryte w Polsce. 

Natomiast mnie interesuje temat win z Polski. Nie było mnie kilka lat w kraju i byłem zaskoczony podczas świąt tym co widać na półkach w sklepach - wina z Podkarpackiego, Lubelszczyzny, Małopolskiego, Zachodniopomorskiego itd., nazwy szczepów, których nigdy wcześniej nie słyszałem. Ja bym chętnie zgłębił temat.

Rumy - oczywiście. Najbardziej różnorodna grupa alkoholi.

Ja również głosuje za calvadosami.

Szlachetny destylat z jabłek? To jest coś.

Armaniaki, koniaki - raczej nie.

Link to post
Share on other sites

O calvadosie* zapomniałem, to błąd w sztuce. Dodałem do ankiety, dzięki za zwrócenie uwagi.

 

* - okazuje się, że istnieje - według słownika PWN - spolszczona wersja "kalwados", dlatego taką dodałem do ankiety

Link to post
Share on other sites

Damianie,

skoro zmieniłeś zakres wyboru to powinieneś również pozwolić zagłosować ponownie tym, którzy już oddali swoje głosy.

Ja już oddałem głos, a chętnie dołożyłbym się do calvadosu. 

Link to post
Share on other sites

Ja Damianie zdecydowanie za rumami zwłaszcza po ostatnich doświadczeniach z tym trunkiem jestem mega chętny, aby "zgłębić" ten temat :). Pozostałe pozycje w ankiecie wydają się również atrakcyjne ale jak to się mówi "first things first" 😎.

Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, Koval napisał:

Damianie,

skoro zmieniłeś zakres wyboru to powinieneś również pozwolić zagłosować ponownie tym, którzy już oddali swoje głosy.

Ja już oddałem głos, a chętnie dołożyłbym się do calvadosu. 

jasne, dodałem 1 głos na kalwados. Jeżeli ktoś jeszcze z głosujących dotychczas chce dodać głos to pls o info.

  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Zagłosowałem na rumy i koniaki, ale ogólnie popieram i szanuję inicjatywę :) chętnie wziąłbym udział w degustacji również innych alkoholi.

Z innej (nomen omen) beczki - za @Żorż Ponimirski - degustacja win, szczególnie win polskich, to już w ogóle rewelacja.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Żorż Ponimirski napisał:

Pójdę nawet dalej: forumowa degustacja win, zwycięzca tworzy edycję limitowaną z logo BwB powiedzmy 100 butelek. Wrzucamy je do piwniczek i za kilka lat spotykamy się na ponowną degustację. Czy się już rozmarzyłem?? ;)

Obawiam się, że polskie wina za kilka lat nie będą nadawały się do picia a już na pewno nie będą lepsze niż teraz. To nie Barolo czy topowe Prioraty, które powinny postać kilka lat.

Na degustację wina chętnie bym się wybrał. Rum najchętniej w Daiquiri😁

Link to post
Share on other sites

Ja natomiast obawiam się, że „życie zweryfikuje” długoterminowe plany: z grupy Kolegów, z którymi miałem kilka lat temu kontakt przez Forum, połowy już tu nie ma, a z drugiej połowy połowa zagląda sporadycznie... Ale to nie ten temat, natomiast w temacie można wypić za to, żeby tak nie było...

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

cześć,

finalizujemy rozmowy z miejscem, gdzie warunki do przeprowadzenia degustacji są idealne pod każdym względem (przetestowałem w Waszym imieniu ;) ). Jedyna istotna niewiadoma to cena dla naszej zorganizowanej grupy (10- 12 osób / spotkanie), ale to powinienem otrzymać już w nadchodzącym tygodniu.

stay tuned!

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Koledzy,

wygląda na to, że nasze negocjacje wywróciły się ze względów logistycznych, które były na wstępie komunikowane naszemu potencjalnemu partnerowi. Tak się czasem dzieje.

Z dobrych informacji:

1. degustację whisky mamy praktycznie na wyciągnięcie dłoni, możemy ją zrobić z partnerem u którego organizowaliśmy kiedyś imprezę BwB. Ale to nie jest priorytet w tej chwili, ponieważ:

2. jeden z naszych forumowych kolegów ma bezpośredni, bardzo dobry kontakt z dystrybutorem rumów i spróbujemy pójść tą ścieżką.

 

koniec ogłoszeń, pozdrawiam

Damian

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Koledzy,

w tle tematu dużo się działo i jest efekt. Dostaliśmy znaczące wsparcie organizacyjne od partnera BwB, @Dignito (wielkie dzięki!) i dzisiaj możemy już ogłosić nasze pierwsze podejście do degustacji rumów.

Zapraszam zainteresowane osoby do zapisywania się na degustację, która odbędzie się w barze The Cuba Libre 11 marca o 18.30.

Mam do dyspozycji 10 miejsc w Private Lounge, miejscu niedostępnym dla gości z ulicy, co jest dodatkową wartością dodaną naszego spotkania i pozwoli nam swobodnie poruszać tematy forumowe :)

Bohaterami naszej degustacji będą następujące rumy:

  • Havana Club Seleccion de Maestros
  • Zacapa Centenario Sistema Solera 23
  • Santiago de Cuba 12YO
  • Plantation Barbados XO 20th Anniversary

w porcjach degustacyjnych (po 20 ml) oraz dodatkowo otrzymamy praliny czekoladowe, które świetnie pasują do rumu.

Koszt degustacji dla forumowiczów to 72 PLN (szacunkowa cena regularna 90 PLN).

Dla uproszczenia logistyki nie zbieramy wpłat z wyprzedzeniem, tylko na miejscu przed godziną startową. Proszę o przygotowanie odliczonej kwoty (robimy zbiorczą wpłatę) i obecność 10 minut przed.

Liczę, że osoby które się zadeklarują będą obecne (to taki mały test na nasze zdolności organizacyjne ;)  )

Tak jak wspomniałem - miejsc jest dziesięć, przy czym 2 miejsca rezerwuję "z urzędu" dla siebie i Kolegi Michała z Dignito. Dopisujcie się, zapraszam.

1. Michał

2. Damiance

(...)

10. .........

rum2.jpg

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to post
Share on other sites

Koledzy, do tego co napisał Damian trzeba by jeszcze dopisać, że w lokalu można palić. Cygaro kupicie na miejscu więc jeśli ktoś dodatkowo ma ochotę, to będzie taka możliwość.

  • Like 2
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.