Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Żorż Ponimirski. Faktycznie, fajna "limitka" z ciekawymi rozwiązaniami (np. pałąk od wiadra zaszyty w kapturze, nic nie kapie i kaptur oczu nie zasłania), ale czy najwyższa jakość to nie wiem. To ten model:

durham.thumb.jpg.7b2eb2128fe1e3fb0604c64b89465c7e.jpg562999124_durham2.thumb.jpg.8fe87cbc590fd0342db38e861b35b8f9.jpg

Od czasów pewexowych Levisów chomikuję wszelkie tekturowe metki/reklamówki pożądanej garderoby z "zachodu". Taka młodzieńcza przypadłość wyniesiona z niezamożnego domu :).

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
12 godzin temu, Tanatos70 napisał:

@Żorż Ponimirski. Faktycznie, fajna "limitka" z ciekawymi rozwiązaniami (np. pałąk od wiadra zaszyty w kapturze, nic nie kapie i kaptur oczu nie zasłania), ale czy najwyższa jakość to nie wiem. To ten model:

To akurat standardowy ficzer w kapturach Barboura:

In mediumweight 6oz Thornproof waxed cotton, this oversized hood allows a hat to be worn underneath and features a brim wire for ultimate visibility. Designed to coordinate with Barbour Thornproof jackets.

Są też wersje bez druta, oczywiście.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
2 godziny temu, artisan napisał:

Dzięki za fajne porównanie.  Super robota. Co do kaptura to ja mam dwie kurtki i w żadnej  nie ma tego udogodnienia.  Dlatego jestem zdziwiony,  że to zwykły patent  Barboura. 

Jest to standard w kapturach sprzedawanych oddzielnie. Najstarsze historycznie modele (Beaufort, Bedale, Northumbria) są sprzedawane bez kaptura, który musisz dokupić osobno, wybierając z kilku dostępnych modeli. I wtedy wybierasz, czy chcesz taki z drutem, czy bez druta, ale np. z dodatkowym pikowaniem.

• Like 1
Opublikowano

Jeszcze taka ciekawostka dotycząca pielęgnacji pokrycia woskiem pszczelim (chyba dość rzadko spotykane) wpadła mi w ręce przy okazji buszowania wśród starych metek/przywieszek.

:

beeswax.thumb.jpg.4d0573059668200e9bd873c154fdb26a.jpg

Ja swoją "odnawiałem" raz czy dwa suszarką do włosów :)

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Moja żona doszła do słusznego wniosku, że jednak chciałaby posiadać kurtkę Barboura (choć wcześniej twierdziła że to śmierdzący drelich :)) Chyba przekonał ją nasz ostatni wspólny wyjazd, że te kurtki są jednak praktyczne i bardziej stylowe niż goretex. No i mam być może głupie pytanie. Czy dedykowane kaptury do kurtek w rozmiarach męskich  pasują również do rozmiarów damskich (chodzi mi o ten rozstaw nap do mocowania kaptura).  Małżonka zamierza w sumie używać kurtki bez kaptura (poza może ekstremalnymi sytuacjami) i dlatego nie widzimy za bardzo sensu w jego dokupywaniu. W razie gdyby zaszła prawdziwa konieczność to mógłbym udostępnić jej jeden ze swoich kapturów. W zasadzie pytanie kieruję głównie do kolegi @Velahrngdyż jak mi się wydaje wspominał o tym, że jego żona również  nosi Barboura.

Opublikowano
2 minuty temu, artisan napisał:

Moja żona doszła do słusznego wniosku, że jednak chciałaby posiadać kurtkę Barboura (choć wcześniej twierdziła że to śmierdzący drelich :)) Chyba przekonał ją nasz ostatni wspólny wyjazd, że te kurtki są jednak praktyczne i bardziej stylowe niż goretex. No i mam być może głupie pytanie. Czy dedykowane kaptury do kurtek w rozmiarach męskich  pasują również do rozmiarów damskich (chodzi mi o ten rozstaw nap do mocowania kaptura).  Małżonka zamierza w sumie używać kurtki bez kaptura (poza może ekstremalnymi sytuacjami) i dlatego nie widzimy za bardzo sensu w jego dokupywaniu. W razie gdyby zaszła prawdziwa konieczność to mógłbym udostępnić jej jeden ze swoich kapturów. W zasadzie pytanie kieruję głównie do kolegi @Velahrngdyż jak mi się wydaje wspominał o tym, że jego żona również  nosi Barboura.

Tak, pasują.

• Like 1
Opublikowano

@artisan, ja też przeciągnąłem żonę na ciemną stronę mocy i to dosłownie. W związku z tym, że ona nie lubi żadnego odcienia koloru zielonego to ma dwie czarne i jedną granatową. Moim zdaniem kobiety w barbourach czy to długich czy krótkich zazwyczaj wyglądają bardzo dobrze. Kobiece wersje są ładnie taliowane.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał:

@artisan, ja też przeciągnąłem żonę na ciemną stronę mocy i to dosłownie. W związku z tym, że ona nie lubi żadnego odcienia koloru zielonego to ma dwie czarne i jedną granatową. Moim zdaniem kobiety w barbourach czy to długich czy krótkich zazwyczaj wyglądają bardzo dobrze. Kobiece wersje są ładnie taliowane.

O to fajnie, ponieważ jedną z rzeczy które ją zniechecaly to obawy że kurtka będzie zbyt obszerna tak jak Beaufort.

Opublikowano

Zaintrygowały mnie dodatkowe zatrzaski w moim nowym, wyżej wzmiankowanym,  Belstaffie (w tej starej mam dodatkowy zamek błyskawiczny). Jak słusznie domniemywałem, służą one do podpięcia dodatkowej warstwy ocieplającej nie dostarczanej w komplecie (w tej rasowej motocyklowej była). Udało mi się dociec, która będzie pasowała i nawet znalazłem taką w odpowiednim kolorze i rozmiarze choć łatwo nie było :). Generalnie fajne rozwiązanie i sprawdza się też jako niezależny ocieplacz/kamizelka. Minusem jest koszmarna cena jaką Belstaff życzy sobie za tą nylonową pierdółkę (swoją udało mi się kupić odrobinę taniej na Zalando). Poza tym jesteśmy z kotem zadowoleni:

11.thumb.jpg.0babf33a801ab05a2997512009ecf863.jpg12.jpg.4bc7b1578277650c1030b7d61bc4992e.jpg13.thumb.jpg.830afb0f66ebcac8917a312dbedfea50.jpg14.jpg.9482ff0a184756229064d0ccfe35f70d.jpg15.thumb.jpg.bb9f411b968260bd8b2d9020c7fc3b1f.jpg4.thumb.jpg.4f4d94202dbc931b12a73695f9c190de.jpg

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj do mnie przyszła kurtka Barbour Ashby zakupiona za śmieszne 225 zł ?. Moje w tym szczęście że XS na mnie pasuje jak ulał i jestem bardzo zadowolony po pierwszych przymiarkach ale już mam 2 pytania:

1.  Czytałem w wątku to można dokupić podpinkę i mam pytanie jakiej mam szukać konkretnie podpinki do tego modelu? 

2. Do kurtki przyklejają się różnego rodzaju paprochy. Jest na to szybki sposób aby to usunąć?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,
Kupiłem pierwszą w życiu woskowaną kurtkę Barboura (International Duke). Normalnie noszę rozmiar L (182 cm/86 kg) i taką też zamówiłem. Wygląda świetnie, leży świetnie, ale nic grubszego od koszuli pod nią nie wcisnę :)

Czy macie może doświadczenia z Duke w rozmiarze L/XL - bo rozważam większy rozmiar, ale w L rękawy są idealnej długości i ogólnie 1 cm w obwodzie klatki piersiowej rozwiązałby problem.

Opublikowano

@kl78, ja jestem o rozmiar większy, kupiłem XL i też mało co pod nią wchodzi. W Twoim przypadku przejście na XL może pomóc, bo w pewnych zakresach te kurtki zyskują tylko szerokość a nie długość.  Z drugiej strony ona ma pikowanie, jest woskowana i nie wiem czy ma większy sens dopasowywanie jej pod dodatkowy sweter czy coś podobnego - zimówki z niej nie zrobisz. Ja noszę ją na cienki sweter lub koszulę od +5 do +15°C.

• 8 miesięcy temu...