Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Tanatos70 Napisano 28 Grudzień 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 Przy okazji prezentacji mojego "deadstockowego" nabytku- kurtki Belstaff Roadmaster 2012 https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1453-co-mam-dziś-casualowego-na-sobie/?do=findComment&comment=312935 , napisałem że Belstaffa cenię bardziej niż Barboura. Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia z produktami tych dwóch marek. Posiadam w sumie 3 kurtki Barboura (z tego 2 woskowane) i 2 Belstaffa https://forum.butwbutonierce.pl/topic/1453-co-mam-dziś-casualowego-na-sobie/?do=findComment&comment=246162. Przymierzałem i macałem jeszcze kilka innych Barbourów (w tym modele International). Swoje dwie- Thornproof (8 oz) i Beeswax (6 oz) użytkuję z dużą przyjemnością. Co w takim razie wyróżnia w moich oczach na plus Belstaffa ? Nie wnikam w historię, mitologię, preferencje Steve'a McQueena itp. Nie uważam też jednej marki za lepszą od drugiej (obie lubię ). Ot, takie moje zupełnie subiektywne odczucia, w przypadkowej (poza punktem pierwszym, który jest kluczowy) kolejności: Belstaff ma zdecydowanie lepsze proporcje niż odpowiedniki International ("motocyklowe") i lepiej na mnie leży. woskowanie wygląda i sprawia lepsze wrażenie w Belstaffie. Kontrowersyjna teza biorąc pod uwagę mnogość typów pokrycia u Barboura. Poza kilkoma rodzajami woskowania, zróżnicowany bywa też stopień nasycenia woskiem. Jednak takie odnoszę pierwsze organoleptyczne wrażenie. Poza tym kurtka fajniej się układa i "łamie" niż np. porównywalne Internationale. Podoba mi się logo Belstaffa i zupełnie nie przeszkadza mi naszywka na rękawie. U Barboura mam ambiwalentne odczucia. drobiazgi: gęściejsze szwy, membrana na "wentylatorach" pod pachami, wiskoza w rękawach (u Barboura nylon). zamki, zatrzaski itp. porównywalne. wolę moleskin (Belstaff) niż sztruks (Barbour) jako wyściółkę stójki kołnierza i mankietów. tartan (wzór) bardziej mi się podoba w Barbourach. wolę pojemniejsze kieszenie w Barbourach Kilka (nie)obiektywnych fotek porównujących kurtkę 6 oz od Barboura (Beeswax) noszoną od ponad 4 lat i praktycznie nówkę- sztukę (założona kilka razy) również 6 oz Belstaffa: 5 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 28 Grudzień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 @Tanatos70, nie wiem czy Cię już pytałem o nazwę modelu tego Barboura. Z tego co widzę to Dept. B czyli ich najwyższa linia jakościowa i limitowane edycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 28 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 28 Grudzień 2019 @Żorż Ponimirski. Faktycznie, fajna "limitka" z ciekawymi rozwiązaniami (np. pałąk od wiadra zaszyty w kapturze, nic nie kapie i kaptur oczu nie zasłania), ale czy najwyższa jakość to nie wiem. To ten model: Od czasów pewexowych Levisów chomikuję wszelkie tekturowe metki/reklamówki pożądanej garderoby z "zachodu". Taka młodzieńcza przypadłość wyniesiona z niezamożnego domu . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2019 12 godzin temu, Tanatos70 napisał: @Żorż Ponimirski. Faktycznie, fajna "limitka" z ciekawymi rozwiązaniami (np. pałąk od wiadra zaszyty w kapturze, nic nie kapie i kaptur oczu nie zasłania), ale czy najwyższa jakość to nie wiem. To ten model: To akurat standardowy ficzer w kapturach Barboura: In mediumweight 6oz Thornproof waxed cotton, this oversized hood allows a hat to be worn underneath and features a brim wire for ultimate visibility. Designed to coordinate with Barbour Thornproof jackets. Są też wersje bez druta, oczywiście. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 29 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2019 A to nie wiedziałem . W drugiej z kapturem tego patentu nie mam. Myślałem, że to ten kpt. Phillips wymyślił i to na jego cześć . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 29 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2019 Dzięki za fajne porównanie. Super robota. Co do kaptura to ja mam dwie kurtki i w żadnej nie ma tego udogodnienia. Dlatego jestem zdziwiony, że to zwykły patent Barboura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 29 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2019 Tak ten "kapturowy wynalazek" wygląda w praktyce. Za pałąkiem jest jeszcze rodzaj daszka z materiału. Naprawdę pomysłowe rozwiązanie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 29 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2019 2 godziny temu, artisan napisał: Dzięki za fajne porównanie. Super robota. Co do kaptura to ja mam dwie kurtki i w żadnej nie ma tego udogodnienia. Dlatego jestem zdziwiony, że to zwykły patent Barboura. Jest to standard w kapturach sprzedawanych oddzielnie. Najstarsze historycznie modele (Beaufort, Bedale, Northumbria) są sprzedawane bez kaptura, który musisz dokupić osobno, wybierając z kilku dostępnych modeli. I wtedy wybierasz, czy chcesz taki z drutem, czy bez druta, ale np. z dodatkowym pikowaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 29 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2019 No to wszystko jasne. Ja mam dwa kaptury z dodatkowym pikowaniem właśnie. Oba musiałem dokupić. Dziękuję za ciekawe informacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 30 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2019 Jeszcze taka ciekawostka dotycząca pielęgnacji pokrycia woskiem pszczelim (chyba dość rzadko spotykane) wpadła mi w ręce przy okazji buszowania wśród starych metek/przywieszek. : Ja swoją "odnawiałem" raz czy dwa suszarką do włosów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 30 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2019 Moja żona doszła do słusznego wniosku, że jednak chciałaby posiadać kurtkę Barboura (choć wcześniej twierdziła że to śmierdzący drelich ) Chyba przekonał ją nasz ostatni wspólny wyjazd, że te kurtki są jednak praktyczne i bardziej stylowe niż goretex. No i mam być może głupie pytanie. Czy dedykowane kaptury do kurtek w rozmiarach męskich pasują również do rozmiarów damskich (chodzi mi o ten rozstaw nap do mocowania kaptura). Małżonka zamierza w sumie używać kurtki bez kaptura (poza może ekstremalnymi sytuacjami) i dlatego nie widzimy za bardzo sensu w jego dokupywaniu. W razie gdyby zaszła prawdziwa konieczność to mógłbym udostępnić jej jeden ze swoich kapturów. W zasadzie pytanie kieruję głównie do kolegi @Velahrngdyż jak mi się wydaje wspominał o tym, że jego żona również nosi Barboura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 30 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2019 2 minuty temu, artisan napisał: Moja żona doszła do słusznego wniosku, że jednak chciałaby posiadać kurtkę Barboura (choć wcześniej twierdziła że to śmierdzący drelich ) Chyba przekonał ją nasz ostatni wspólny wyjazd, że te kurtki są jednak praktyczne i bardziej stylowe niż goretex. No i mam być może głupie pytanie. Czy dedykowane kaptury do kurtek w rozmiarach męskich pasują również do rozmiarów damskich (chodzi mi o ten rozstaw nap do mocowania kaptura). Małżonka zamierza w sumie używać kurtki bez kaptura (poza może ekstremalnymi sytuacjami) i dlatego nie widzimy za bardzo sensu w jego dokupywaniu. W razie gdyby zaszła prawdziwa konieczność to mógłbym udostępnić jej jeden ze swoich kapturów. W zasadzie pytanie kieruję głównie do kolegi @Velahrngdyż jak mi się wydaje wspominał o tym, że jego żona również nosi Barboura. Tak, pasują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 31 Grudzień 2019 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 @artisan, ja też przeciągnąłem żonę na ciemną stronę mocy i to dosłownie. W związku z tym, że ona nie lubi żadnego odcienia koloru zielonego to ma dwie czarne i jedną granatową. Moim zdaniem kobiety w barbourach czy to długich czy krótkich zazwyczaj wyglądają bardzo dobrze. Kobiece wersje są ładnie taliowane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artisan Napisano 31 Grudzień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2019 1 godzinę temu, Żorż Ponimirski napisał: @artisan, ja też przeciągnąłem żonę na ciemną stronę mocy i to dosłownie. W związku z tym, że ona nie lubi żadnego odcienia koloru zielonego to ma dwie czarne i jedną granatową. Moim zdaniem kobiety w barbourach czy to długich czy krótkich zazwyczaj wyglądają bardzo dobrze. Kobiece wersje są ładnie taliowane. O to fajnie, ponieważ jedną z rzeczy które ją zniechecaly to obawy że kurtka będzie zbyt obszerna tak jak Beaufort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kewin Napisano 3 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2020 https://www.zalando-lounge.pl/campaigns/ZZO0Y6G/all#filterCategories Barbour na Zalando Lounge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 10 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2020 Królowa Elżbieta prowadzi samochód w swoim Barbourze. Nie przejmuje się tym, że ma 93 lata, lub tym, że nie ma prawa jazdy (zresztą jako królowa nie musi mieć). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tanatos70 Napisano 11 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2020 Zaintrygowały mnie dodatkowe zatrzaski w moim nowym, wyżej wzmiankowanym, Belstaffie (w tej starej mam dodatkowy zamek błyskawiczny). Jak słusznie domniemywałem, służą one do podpięcia dodatkowej warstwy ocieplającej nie dostarczanej w komplecie (w tej rasowej motocyklowej była). Udało mi się dociec, która będzie pasowała i nawet znalazłem taką w odpowiednim kolorze i rozmiarze choć łatwo nie było . Generalnie fajne rozwiązanie i sprawdza się też jako niezależny ocieplacz/kamizelka. Minusem jest koszmarna cena jaką Belstaff życzy sobie za tą nylonową pierdółkę (swoją udało mi się kupić odrobinę taniej na Zalando). Poza tym jesteśmy z kotem zadowoleni: 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milimetr Napisano 12 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2020 A może taki ubraniowy smaczek? https://allegro.pl/oferta/boguslaw-linda-kurtka-skorzana-z-filmu-psy-8840657694 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablocito Napisano 12 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 12 Styczeń 2020 Raczej nie w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu26 Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 Dzisiaj do mnie przyszła kurtka Barbour Ashby zakupiona za śmieszne 225 zł 😀. Moje w tym szczęście że XS na mnie pasuje jak ulał i jestem bardzo zadowolony po pierwszych przymiarkach ale już mam 2 pytania: 1. Czytałem w wątku to można dokupić podpinkę i mam pytanie jakiej mam szukać konkretnie podpinki do tego modelu? 2. Do kurtki przyklejają się różnego rodzaju paprochy. Jest na to szybki sposób aby to usunąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rumcajs43 Napisano 31 Styczeń 2020 Zgłoszenie Share Napisano 31 Styczeń 2020 W przypadku pytania nr.:2 to https://www.rossmann.pl/Produkt/Rolki-do-czyszczenia/3M-Scotch-Brite-rolka-do-ubran-w-listkach-56-szt,40996,8346 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kl78 Napisano 20 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2020 Cześć, Kupiłem pierwszą w życiu woskowaną kurtkę Barboura (International Duke). Normalnie noszę rozmiar L (182 cm/86 kg) i taką też zamówiłem. Wygląda świetnie, leży świetnie, ale nic grubszego od koszuli pod nią nie wcisnę Czy macie może doświadczenia z Duke w rozmiarze L/XL - bo rozważam większy rozmiar, ale w L rękawy są idealnej długości i ogólnie 1 cm w obwodzie klatki piersiowej rozwiązałby problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żorż Ponimirski Napisano 20 Luty 2020 Autor Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2020 @kl78, ja jestem o rozmiar większy, kupiłem XL i też mało co pod nią wchodzi. W Twoim przypadku przejście na XL może pomóc, bo w pewnych zakresach te kurtki zyskują tylko szerokość a nie długość. Z drugiej strony ona ma pikowanie, jest woskowana i nie wiem czy ma większy sens dopasowywanie jej pod dodatkowy sweter czy coś podobnego - zimówki z niej nie zrobisz. Ja noszę ją na cienki sweter lub koszulę od +5 do +15°C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kl78 Napisano 20 Luty 2020 Zgłoszenie Share Napisano 20 Luty 2020 @Żorż Ponimirski L wygląda świetnie, a obawiam się, że XL może być ciut workowata, co w przypadku kurtki w klimacie motocyklowym, nie wygląda najlepiej. Dziękuję za odpowiedź - zostawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iskander Napisano 8 Listopad 2020 Zgłoszenie Share Napisano 8 Listopad 2020 Panowie, da się jakoś usunąć te "plamy" z woskowanej kurtki? Podgrzanie materiału może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi