el-biczel Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Pojdz do Zaremby i porozmawiaj Samym spotkaniem malo ryzykujesz, a mozesz sie milo zaskoczyc. Moim zdaniem to najpewniejszy adres.A jesli jestes z Warszawy, to wez pod uwage, ze podroze na przymiarki to nie tylko pieniadze, ale czesto tez duzo bardziej kosztowny czas. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi78 Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Nie , jestem z Olsztyna W Warszawie i Poznaniu bywam służbowo wiec geograficznie nie ma to znaczenia . Wiem , ze Zaremba to sprawdzony zakład , ale trochę szaleństwo z cena . Jak pisałem wcześniej , chciałbym sie zamknąć w totalu max 7k do 8k ( z tego co wiem u Zaremby cena znacznie przekracza mój budżet ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Wiem , ze Zaremba to sprawdzony zakład , ale trochę szaleństwo z cena . Jak pisałem wcześniej , chciałbym sie zamknąć w totalu max 7k do 8k ( z tego co wiem u Zaremby cena znacznie przekracza mój budżet ) Wiem, że "dołóż trochę" to już motto tego forum, ale lepiej zapłacić 1tyś wiecej, niż 6tyś wyrzucić w błoto. Zacząłbym od Zaremby. Nie podejmiesz rozmów, to nigdy nie poznasz ich wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 @Adi78: wczesniej pisałeś, że max. to 6-7, teraz 7-8 ... za tydzień na Zarembę będzie akurat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi78 Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Hargin - wziąłem pod uwagę , ze na forum jest zawsze ...... Trochę dołóż Generalnie optimum jest 6 a jak trochę ponaginam zeczywistosc to moge dojść do 8 . Na Zarembę raczej nie starczy , chyba ze mówimy o semi bespoke , ale z opisu to chyba taki trochę lepszy MTM . Nie wiem , czy warto tym sie interesować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Na forum jest masa realizacji (które można samodzielnie ocenić) od innych krawców - nie rozumiem, po co tutaj dłużej dywagować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi78 Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Caporegime , moim zdaniem forum właśnie po to jest A tak poważniej , to nie do końca jest bicie piany . Z mojej perspektywy , osoby która czyta forum od około roku ; 1. Realizacji garniturów bespoke uszytych bardziej po włosku a najlepiej mniej formalnych jest niewiele . 2. Fotorelacje i opisy bywają sprzed kilku lat ( krawcy tez zmieniają styl , rozwijają sie ) 3. Uważam , ze posiadam za mała wiedzę o bespoke i moge zrobic głupotę Do tej pory miałem tylko doświadczenia z dopasowywaniem masówki i od pewnego czasu MTM . Na tyle zmieniło to moje postrzeganie ubrań , ze chciałbym spróbować szycia miałowego . Owszem , mozna czytać , oglądać i samemu wyciągać wnioski . Ja wychodzę z założenia , ze lepiej zapytać - a nuz ktoś odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 8 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 8 Luty 2016 Nie wiem czy jest ktoś poza Zarembą z polskich krawców, których można by polecić do typowego stylu włoskiego - raczej większość ma co najwyżej "zadatki i elementy inspirowane" i umie lepiej lub gorzej wykonać pewne skłądowe. To jest pewien styl który trzeba umieć wykonywać w całości by efekt nie był co najwyżej "dziwny" - i lepiej szukać go u źródła. Niestety alternatywą patrząc na budżet jest wybrać się na Sycylię - przy okazji jakiś wakacji (poważnie mówię) Kolega Kamil zamieścił recenzję z takiego wypadku i jednak jest różnica we wszystkim w porównaniu z "północnym krawiectwem" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Dokładnie, nie rozumiem po co szyć styl włoski w Polsce za takie pieniądze. Są bardzo dobrzy krawcy w Neapolu, u których za ciut więcej uszyjesz dwa garnitury, a nie jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Rozumiem, że w to "ciut więcej" wliczyłeś przeloty na przymiarki i potrzebny na to czas? Poza tym niektórzy (w tym ja) lubią wspierać polskie firmy. Mam dosyć standardową sylwetkę, RTW leży na mnie dobrze (w miarę) i póki co wolę pieniądze wydawać na co innego niż garnitury bespoke. Ale jeżeli kiedyś się na bespoke zdecyduję, to wolę zapłacić polskiemu krawcowi, tak po prostu. Przy czym prace krawca z Sycylii prezentowane na forum przez Kamila i eye_lipa bardzo mi się podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R50 Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia - niektórzy koneserzy pewnie obraziliby się, gdyby im powiedzieć, że w Warszawie można zjeść prawdziwą pizzę Oprócz wspomnianych wyżej Krupa&Rzeszutko i Zaremba (do któych w zasadzie można udać się w ciemno), dobre wrażenie (w zakresie inspiracji lekkim, włoskim krawiectwem) zrobiły na mnie jeszcze realizacje Atelier Dignito i Tarasenki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Jakie macie opinie o pracowni Sebastiana Żukowskiego i Szarmant? Planuję uszyć, ale tylko kamizelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Rozumiem, że w to "ciut więcej" wliczyłeś przeloty na przymiarki i potrzebny na to czas? Poza tym niektórzy (w tym ja) lubią wspierać polskie firmy. Mam dosyć standardową sylwetkę, RTW leży na mnie dobrze (w miarę) i póki co wolę pieniądze wydawać na co innego niż garnitury bespoke. Ale jeżeli kiedyś się na bespoke zdecyduję, to wolę zapłacić polskiemu krawcowi, tak po prostu. Przy czym prace krawca z Sycylii prezentowane na forum przez Kamila i eye_lipa bardzo mi się podobają. Ja również kupuję wiele rzeczy wyprodukowanych w Polsce. Nie w tym jednak rzecz. Pytanie było konkretnie o garnitur w stylu włoskim i najlepiej takie garnitury szyją we Włoszech, co zresztą nie powinno być zaskoczeniem. A jeżeli uszycie go tam jest do tego jeszcze tańsze... Jeżeli chodzi o przeloty i czas to po uzgodnieniu z krawcem jesteś w stanie przyjechac w poniedziałek, zrobić dwie przymiarki w tygodniu i wyjechać z gotowym garniturem w piątek przy okazji zwiedzając piękną okolice. Oczywiście, nie mam zamiaru narzucać czegokolwiek autorowi pytania, ot po prostu głos w dyskusji. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Bardzo dobra opcja na wakacje Podoba mi się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Ja również kupuję wiele rzeczy wyprodukowanych w Polsce. Nie w tym jednak rzecz. Pytanie było konkretnie o garnitur w stylu włoskim i najlepiej takie garnitury szyją we Włoszech, co zresztą nie powinno być zaskoczeniem. A jeżeli uszycie go tam jest do tego jeszcze tańsze... Jeżeli chodzi o przeloty i czas to po uzgodnieniu z krawcem jesteś w stanie przyjechac w poniedziałek, zrobić dwie przymiarki w tygodniu i wyjechać z gotowym garniturem w piątek przy okazji zwiedzając piękną okolice. Oczywiście, nie mam zamiaru narzucać czegokolwiek autorowi pytania, ot po prostu głos w dyskusji. Głos w dyskusji niewątpliwie cenny, szczególnie że masz duże doświadczenie z bespoke (wnioskuję na podstawie Twoich wpisów na forum). Po prostu forma wypowiedzi ("nie rozumiem jak ktoś może mieć inne zdanie") skłoniła mnie do odpowiedzi. Równie dobrze mógłbym napisać "nie rozumiem jak ktoś może tracić tydzień urlopu na wizytę we Włoszech" (bo przecież można jechać w Himalaje, do Peru, Australii czy po prostu popływać na jachcie) Może napisałbyś o kilku Twoim zdaniem godnych uwagi krawcach, którzy uszyją taki garnitur taniej i lepiej? Dla osób planujących wakacje w Neapolu takie informacje mogłyby się przydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_b Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Hargin: Polecam połączyć z zamówieniem koszuli bespoke u któregoś z koszulników I koniczenie z pizzą w da Michele. Zajac: No tak ale w Himalajach, czy Peru nie zamówimy bespoke Żartuję oczywiście, nie samym bespoke człowiek żyje, ale myślę, że dla osób które zrzesza forum taka wizyta 'sartorialna' może być bardzo ciekawą alternatywą dla konwencjonalnego urlopu. Nie jest to wyjazd dla każdego, ale pasjonaci na pewno nie będą rozczarowani. Poza tym Neapol, Pompeje, czy Sorrento to miejsca, które zwyczajnie warto zobaczyć niezależnie od krawiectwa. Jeżeli chodzi o zakłady to warto zerknąć tutaj: Sartoria Tofani: https://www.facebook.com/TofaniNapoli/ Sartoria Gianni Volpe: http://www.styleforum.net/t/247048/sartoria-gianni-volpe-naples 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 @Aron: szyję garnitur u Sebastiana Żukowskiego i jestem po drugiej przymiarce. Nie mam porównania do innych krawców, ale póki co jestem z pierwszych efektów b. zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Zadam pytanie, które być może padało już na forum (nie zarejestrowałem, choć raczej uważnie śledzę dyskusje) - dlaczego ceny "bespoke" są owiane taką tajemnicą w publicznych dyskusjach? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Zadam pytanie, które być może padało już na forum (nie zarejestrowałem, choć raczej uważnie śledzę dyskusje) - dlaczego ceny "bespoke" są owiane taką tajemnicą w publicznych dyskusjach? Za dużo zmiennych. Co prawda, ceny Zaremby są oficjalnie podane na stronie, ale podejrzewam, że jeśli ktoś szyje kilka garniturów rocznie, to ma trochę inne ceny. Nie ma to wiele wspólnego z negocjacjami. Szycie dla znanego klienta zajmuje dużo mniej czasu. Na to jednak nakładają się różne ceny materiałów i dodatków i ciężko jest samemu przewidzieć z jakim kosztem się zakończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2016 Szczerze mnie to nie przekonuje, bo o ile materiał i dodatki mogą być zmienne, to cena "za igłę" może być podana. Maciek Zaremba jest jednym z niewielu, który upublicznia ceny. Ciekaw jestem ile takie usługi kosztują np. u Sebastiana Żukowskiego czy Michała Stenki. Realizacji pokazywanych jest sporo, ale brakuje publikacji kosztów, które pomagają pozycjonować wykonawcę. Jeśli nie jest to tajemnica, to fajnie gdyby te informacje były ujawniane. Rozumiem, że to może być niewygodne dla krawców - bo jednego klienta "kasują" na 100%, a drugiemu wykonają projekt za 80%. Całe szczęście nie jest to "forum krawieckie" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Skoro mówimy o cenach za poprawki krawieckie lub za usługi szewskie i nie naruszamy tajemnicy handlowej, to ma to sens Za garnitur u Sebastiana Żukowskiego płacę 4300 zł za igłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 hmmm w weekend Szymon Jeziorko pokazał ciekawy, trzyczęściowy, tweedowy garnitur, uszyty u p.Kuci w Krakowie. Za igłę krawiec policzył 2000 zł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Różnica w cenie jest, ale gdzie Warszawa, a gdzie Kraków. Im mniejsze miasto tym taniej. U mnie np. za spodnie krawiec bierze za igłę 200 zł. Ale zgodzę się, Szymon pokazał bardzo fajny bespoke. Na żywo myślałem, że to SuSu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Siata Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Cena wydawała mi się atrakcyjna w stosunku do ceny u Zaremby. @Wally: jesteś zadowolony ze spodni? Myślałem o spodniach na lato, a do Szczecina mam blisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wally Napisano 15 Luty 2016 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2016 Napiszę Ci na PM, żeby nie zaśmiecać tego wątku. O spodniach założę kolejny temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi