Skocz do zawartości

Bieganie

proceleusmatyk

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie traktuję bieganie jako dobrą zabawę - mam parę butów do biegania z niskiej średniej półki, dwie pary skarpet do biegania, dwa zestawy szortów i koszul na lato, dwa porządne zestawy ciepłe na zimę (tu trochę zainwestowałem) - czyli minimum. Niemniej - gdy w rybryce wieku dwójka zmieni się w trójkę, a swoje problemy będę rozpatrywał w tysiącach/ dziesiątkach tysięcy, a nie w setkach złotych - przyjdzie czas na wczesną fazę kryzysu wieku średniego i rzucanie sobie wyzwań typu triathlon :twisted: a za tym pójdzie zainteresowanie detalami, gadżetami i statystykami.

Pod tym się podpiszę, z zastrzeżeniem że może jakiś triathlonik w przyszłym roku się trafi - czyli przed 30 ;)

Biegam z mniejszą lub większą regularnością od kilku lat. Od czasu do czasu jakieś biegi typu Niepodległości, Konstytucji, itp. - 5 - 10 km. W marcu był półmaraton, a 25 września startuję w Maratonie Warszawskim. W ramach przygotowań 3x na tydzień 8-10 km + dłuższe wybieganie w weekend (15-28 km). :)

proceleusmatyk - mam wobec tego pytanie. Co do poczytania byś polecił, żeby jeszcze trochę się podszkolić? Wiesz, ja nie mam ambicji być wyczynowcem. Po prostu chcę być w formie i biegać "zdrowo". Póki co przeglądam głównie popularne strony internetowe i blogi.

Czyli po prostu Twoje problemy wynikają jakby z naturalnych przyzwyczajeń organizmu. No ale racja - skoro nie boli, znaczy że jest ok :)

Pozdrawiam

Simonie, spójrz na pierwszy post w tym temacie. Szczególnie tu masz dużo informacji -> http://www.maratonwarszawski.com.pl/node/10282

kbb, widzimy się więc na starcie ;)

PS Dziś miałem szczególny trening: 9h porządnej siłówki u kolegi na budowie - z łopatą i taczką oraz przy kręceniu zbrojeń (operowałem również wibrator :D), a potem do domciu 17 km owb1 :)

• 2 weeks later...

Ja zacząłem biegać na dobre mniej więcej 2,5 roku temu. Najpierw po to, żeby schudnąć (bardzo pomogło), a teraz już bardziej dla przyjemności (ale wciąż próbuję pozbyć się resztek tłuszczu). Przez ostatnich kilka miesięcy wbiłem się w rutynę "30min - 6km" i jakoś ciężko mi się z tego wydostać, choć zdarzają się dłuższe biegi. A biegam wieczorem, choć kilka lat temu biegając przez jakiś czas na wakacjach, biegałem rano - fantastycznie nastawiało na cały długi dzień :) Dziś standardowo 6km (w 27min) :)

Jasne, rodzina czy znajomi stoją ze swoimi trunkami i jedzeniem, jeśli kto chce, i nikt nikogo z trasy za to nie usunie.

Natomiast nie widzę powodu, gdyż co kilka kilometrów są stanowiska z Powerradem i bananami. Za coś się płaci tę stówę ;) Piękne masażystki na mecie też są :D

http://www.maratonwarszawski.com.pl/fil ... onu__k.jpg (uwaga, duży jpg!)

PS Niektórzy zawodnicy nawet się przebierają za różne zjawy. Ten bieg to wyzwanie, ale też świetna zabawa - również dla tych kilkunastu Kenijczyków, którzy dobiegają do mety dwa razy szybciej od reszty ;)

Gratulacje, Filip! To są kamienie milowe, które z serca spadają z poczuciem ogromnej ulgi :D

21 to półmaraton - może spróbujesz na wiosnę?

Przebiegłszy pełny maraton i tak czuję się malutki w porównaniu z masakratorami, którzy biegają ultramaratony. Niemówiąc już o Ironmanie...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironman_Triathlon