Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 20 Grudzień 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2016 Drugi projekt z pracownia Zaremba. Marynarka w dokladnie tym samym stylu co poprzednia, tkanina takze Ariston, ale tym razem wersja vintage. Tkaniny wyszlo tylko na 3 marynarki i niestety zadna nie bedzie w Polsce . Pierwsza marynarka bardzo sie udala i nie bedzie w zasadzie znaczacych zmian. Rekawy beda jedynie troche wydluzone, przynajmniej jakis 1cm. Uzyjemy tez pelnej podszewki - nauczeni doswiadczeniem tkanin ktore chetnie sie "chwytaja" spodni. Pierwsza miara odbyla sie koncem listopada. Zdj dzieki uprzejmemu @Haz PS Krawat - Sartoria Solito Koszula - Luca Avitabile 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JD! Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Piękny materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 21 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 2 godziny temu, JD! napisał: Piękny materiał Dlatego koniecznie chcialem go zarezerwowac 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arsen Napisano 21 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2016 Świetnie się zapowiada a sama tkanina jest przepiękna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Materiał piękny przyznaję, ale najbardziej imponuje mi tempo realizacji. Trzeba chyba być blogerem, albo chociaż Prezydentem RP . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 22 Grudzień 2016 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Nie wiem jak to wyglada w kwestii zamowien lokalnych, ale Maciej wie, ze albo specjalnie latam do Warszawy albo akurat jestem przejazdem. W zasadzie za kazdym razem uzgadniamy ktory weekend jest najlepszy na wizyte. Teraz bedzie to 30.12 wiec bardzo sie ciesze, ze mam szanse tak szybko zrobic przymiarke, a oni dopasowali sie do mojego kalendarza tym bardziej w przerwie Swiatecznej. Tempo tej pierwszej marynarki nie bylo jednak szalone. Odbior nastapil jakis rok po zamowieniu Bylo lato wiec nikt sie nie spieszyl z oddawaniem welniano kaszmirowej marynarki Hahah ja bym sobie zyczyl zeby Prezydent tam sie ubieral Przynajmniej by wygladal Godzinę temu, Whitesnake napisał: Materiał piękny przyznaję, ale najbardziej imponuje mi tempo realizacji. Trzeba chyba być blogerem, albo chociaż Prezydentem RP . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waski Napisano 22 Grudzień 2016 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2016 Kończymy OT. Temat krótko przycięty. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 2 Styczeń 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 2 Styczeń 2017 Przymiarka #2. Z doświadczenia poprzedniej marynarki: otwór na rękaw będzie trochę mniejszy z tyłu ramienia. Wypróbujemy też nowy kształt kołnierza i kozerki. Kolejny raz bez podszewki. Dodamy tez druga kieszeń boczna, która będzie wystawać 2.5cm zamiast ok 3cm. Angielska tkanina bardzo ładnie się układa, jest gładka, ale cięższa od tej zielonej welny/kaszmir i mniej łapie spodni czy koszuli. Po latach stałą się też "sucha", wszystkie procesy które mogły na nią wpłynąć nie zostawiły śladu. Ma typowo "vintage" charakter. Podobno takie odleżane tkaniny najlepiej się układają i noszą. Zobaczymy czy to prawda. Fanami takich wiekowych materiałów są m.in. Kotaro z Sartorii Corcos, Antonio Liverano czy Gianni Seminara, wszyscy z Florencji. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 19 Styczeń 2017 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2017 Ostatnia, trzecia przymiarka odbyła się podczas Pitti Uomo 91. Główną uwagę skupiliśmy na rękawach i plecach. Tkanina układa się fantastycznie. Mimo, że w zasadzie to ten sam krój to marynarka sprawia wrażenie jeszcze lepiej leżącej. Drobne zmiany stylistyczne obejmą kozerkę i kołnierz, ale o tym jak marynarka będzie gotowa. Dodamy też drugą nakładaną kieszeń bo została zapomniana. Tym razem za zdjęcia odpowiada sam krawiec :). 1 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beny23 Napisano 20 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2017 Zapowiada się pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giver Napisano 23 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2017 Wygląda super, ale miałbym pewne zastrzeżenia co do rękawów - dla mnie są zbyt szerokie mimo wszystko. Poczekam jednak na końcowy efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 23 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2017 @blueloafers masz tu chyba szersze ramiona niż we wcześniejszej (http://blueloafers.com/tailoring-2/zaremba-bespoke-sport-coat-third-fitting/) nie? W każdym razie klata i ramiona wyglądają świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 23 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2017 Jak się robi takie ramiona siłacza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
el-biczel Napisano 23 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2017 7 hours ago, Ernestson said: @blueloafers masz tu chyba szersze ramiona niż we wcześniejszej (http://blueloafers.com/tailoring-2/zaremba-bespoke-sport-coat-third-fitting/) nie? W każdym razie klata i ramiona wyglądają świetnie. Z tego co widziałem w ciągu ostatniego 1.5 roku, Zaremba zmodyfikował swój wykrój i teraz właśnie tnie szersze ramiona i trochę obszerniejszą klatkę piersiową. Marynarki są też luźniejsze w talii, ale nadal mocno zebrane po boku. Dzięki temu są bardzo wygodne, a optycznie nadal są bardzo lekkie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 24 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2017 19 godzin temu, Ernestson napisał: @blueloafers masz tu chyba szersze ramiona niż we wcześniejszej (http://blueloafers.com/tailoring-2/zaremba-bespoke-sport-coat-third-fitting/) nie? W każdym razie klata i ramiona wyglądają świetnie. To jest chyba w miare zblizone zdjecie do tego z ostatniej przymiarki. Kilka jest jeszcze w przed ostatnim poscie na blogu. Ramiona beda troche, jak widzicie, zmniejszone. Sztywniejsza i troche grubsza tkanina sprawia ze wygladaja na szersze/wieksze, rzeczywiscie troche sa, finalny efekt powinien byc jednak bardzo zblizony. Rekawy tym samym tez delikatnie sie zmniejsza. Wszystkie inne proporcje zostana te same. Faktycznie, pierwsze przymiarki w zeszlym roku sugerowaly, ze marynarka moze byc dosc obcisla, ale finalnie w talii jest calkiem swobodna. Z boku i na plecach dosc dopasowane, ale zapinanie jest przyjemne i nie krepuje ruchow podczas uzytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 13 Styczeń 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2018 Odebralem tuz przed Swietami. Pierwsze (dobre) zdjecia gotowej marynarki bede powoli dodawal. 12 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 17 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 17 Styczeń 2018 @blueloafers nie znam się, ale czy pod pachami powinny być te marszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 18 Styczeń 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2018 17 godzin temu, Wuj napisał: @blueloafers nie znam się, ale czy pod pachami powinny być te marszczenia? Jakis nadmiar materialu gdzies musi byc zeby przy wyciagnieciu reki do przodu byla pewna swoboda. Moze byc tez troche na plecach, po boku, niektorzy tak robia. Oczywiscie nie za wiele. Zalezy tez jak akurat do zdjecia ulozylem rece. Jesli byly bardziej do tylu niz "idealna" pozycja to ten efekt bedzie jeszcze bardziej widoczny. Przy zdj z przodu jesli wygne je bardziej do przodu to tez pojawia sie marszczenia na rekawach, a swiatlo padajace z gory uwidoczni faldy na rekawach. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 18 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 18 Styczeń 2018 Godzinę temu, blueloafers napisał: Jakis nadmiar materialu gdzies musi byc zeby przy wyciagnieciu reki do przodu byla pewna swoboda. Moze byc tez troche na plecach, po boku, niektorzy tak robia. Oczywiscie nie za wiele. Zalezy tez jak akurat do zdjecia ulozylem rece. Jesli byly bardziej do tylu niz "idealna" pozycja to ten efekt bedzie jeszcze bardziej widoczny. Przy zdj z przodu jesli wygne je bardziej do przodu to tez pojawia sie marszczenia na rekawach, a swiatlo padajace z gory uwidoczni faldy na rekawach. @Wuj Dodałbym też kwestie "dotarcia". Marynarka zaczyna się inaczej układać jak się ją trochę sponiewiera. Powiem więcej, każdy materiał układa się trochę inaczej kiedy straci fabryczną sztywność. Bardzo lubię krój Zaremby; gładkie plecy, dobre taliowanie, lekko obszerniejsze ramiona w bicepsie ze zwężaniem rękawa w przedramieniu. Szczególnie dobrze to wygląda przy podkreśleniu wszycia rękawów jakimś wszyciem koszulowym lub rolowanym. Jednak, największe wrażenie na mnie robi dopasowanie kołnierza. Nie mam pojęcia jak oni to robią, ale w każdej marynarce jaką u nich szyłem, kołnierz jest przyklejony do kołnierzyka koszuli. Można się pochylać, leżeć, biegać i nie da się tego zmienić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziko Napisano 19 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2018 Jakby to było RTW w innym wątku, to zaraz by się posypały rady "olaboga, jakie pomarszczone, wypruwać, obracać, wzywać policję sartorialną", no ale tutaj to wiadomo, pragmatyka Tak serio, to oczywiście się zgadzam, że pewien zapas - i związane z nim marszczenia - są dla wygody nieuniknione. Wydaje mi się też, że poziom tego zapasu zależy w jakimś stopniu do sylwetki, jedni potrzebują więcej, innym starczy mniej. Co do samych rękawów marynarki, to ich odpowiedni, dopasowany do anatomii kształt, może być też osiągnięty przez fachowe prasowanie - tutaj bardzo ciekawy wpis na ten temat (i ogólnie o prasowaniu): http://tuttofattoamano.blogspot.com/2008/11/vital-importance-of-pressing.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 19 Styczeń 2018 Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2018 4 minuty temu, dziko napisał: Jakby to było RTW w innym wątku, to zaraz by się posypały rady "olaboga,... Mam wrażenie, że różńice pomiędzy tą marynarką, a RTW z innych wątków, usprawiedliwiają wnikliwe przyglądanie się takim szczegółom. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blueloafers Napisano 19 Styczeń 2018 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 19 Styczeń 2018 Front view 9 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blueloafers Napisano 22 Luty 2018 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Luty 2018 Duzo zdjec studyjnych marynarki do oceny wlasnie zostalo opublikowanych w poscie. Do tego 'nowy typ' review z dokladniejszym spojrzeniem na nastepujace kategorie: - proces - obsluga klienta - dopasowanie i wykonczenie Kazda z tych rzeczy oceniam, przyznaje punkty i argumentuje. 5 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajac Poziomka Napisano 23 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2018 Według mnie przydałyby Ci się mniej dopasowane plecy w dolnej części. To nie wygląda dobrze, wydaje mi się że jednak bespoke powinno maskować mankamenty sylwetki, a nie je uwidaczniać. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Friedman Napisano 23 Luty 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Luty 2018 A najlepiej to mankamenty postury likwidować, a nie maskować . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi