metius Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 5 minut temu, eye_lip napisał: Fotka z tel. więc jakość słaba, ale to horween TJ kilkuletnie, nigdy nie widziały prawideł, używane mocno roboczo - śnieg, sól, woda. Świetne! Właśnie do użytku "mocno roboczego" poszukuję cordovanu. Ktoś z Forumowiczów napisał, że ten rodzaj skóry nadaje się dla "zarządcy majątku z okresu dwudziestolecia międzywojennego" i chociaż miało to mieć wydźwięk negatywny, to jeśli chodzi o mnie, ciężko o lepszą reklamę Ideałem dla mnie byłyby prezentowane w temacie Yanko trzewiki 525 na podeszwie commando. Mam nadzieję, że patine uda się przepchnąć ten pomysł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 2 godziny temu, swordfishtrombone napisał: @Wuju, piękne buty. Czy wszystkie Twoje cordovany mają skórę z Horween? Pojęcia nie mam:) yanko chyba są z włoskiego (poproszę o doprecyzowanie), Meerminy z japońskiego. Może tylko te c&j są z horween. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Yanko w tamtych czasach też było z Horween, dopiero niedawno zaczęli robić z włoskiego (j mam jedne z pierwszych, ale póki co brak u mnie opadów i nie wiem jeszcze, jak się sprawdzą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 2 godziny temu, lubo69 napisał: Jest JBMDNS na Whitesnake'a i na Beny'ego, niech będzie i efektywność czyszczenia na Wuja. Chabeta trzyletnia, prawy 90 sek. ze szczotką bez pasty. Piękny kolor lubo, gratuluję. Moje chyba trochę ciemniejsze są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 35 minut temu, Pepo napisał: Jest jakiś powód nie wkładania prawideł w buty z cordovanu? Do butów które traktuję mocno użytkowo, wykonanych z dobrych skór nie używam prawideł - czyste lenistwo, a nic im to nie ujmie. Poza TJ są to C&J Tetbury, Alfred Sargent Hannover. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 28 minut temu, eye_lip napisał: Do butów które traktuję mocno użytkowo, wykonanych z dobrych skór nie używam prawideł - czyste lenistwo, a nic im to nie ujmie. Poza TJ są to C&J Tetbury, Alfred Sargent Hannover. Co za sprezatura:))) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 28 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 28 Styczeń 2017 Od teraz oficjalna linia forum brzmi: prawidła stosujemy tylko do butów formalnych w cenie poniżej 2K;-) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Wuj Napisano 29 Styczeń 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Niesiony dyskusją i planami, związanymi z vassami w cordo, wziąłem sie rano za małe polerowanko:) Efekty (z góry przepraszam za burdel za oknem:) ale może nawet lepsze otoczenie do cordovanow:) 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 29 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2017 Połysk taki, że chyba bym Cię (albo robiącego zdjęcia) na ulicy rozpoznał na podstawie tego odbicia w butach :D. Z ciekawostek - ten cordovan, z którego teraz robi Yanko, jest z włoskiej firmy Comipel i on tak naprawdę nie jest włoski, tylko japoński, tj. jest z japońskiej garbarni, a Comipel go tylko barwi (na szeroką paletę kolorów). Ale to nie jest 100% pewne i oficjalne info, wyczytałem po prostu gdzieś na SF, może się mylę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Witam ponownie Panowie, moje zamówienie (Meermin) zostało zrealizowane Muszę przyznać, że jestem zaskoczony… zamówienie zrealizowane w wyznaczonym przez producenta czasie… inna sprawa, że tak czy siak od zapłacenia do odbioru minęło 2 miesiące. Jakość… oceńcie sami… jak na moje oko jest przyzwoicie. Nie miałem jeszcze wiele do czynienia z cordovanem… ten jest tłusty, twardawy… hmm kropki po sierści mniej widoczne niż na shoepassion. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Ładne buty. Jakie kropki po sierści masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Miejsca, w których osadzone były końskie włosy…? Tak mi to zostało wytłumaczone. Trzeba się dobrze przyjrzeć w miejscach gdzie skóra nie była specjalnie naciągana a dostrzeżesz takie drobne kropki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Jak się przyjrzeć, to na kordowanie (tym z Comipela przynajmniej) można faktycznie dojrzeć taką fakturę, natomiast nie jest to sierść, bo cordovan jest wykańczany od strony mizdry (mięśni), tam sierść nie dochodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Ot ciekawostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 30 Styczeń 2017 Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 @Czarek, zrobisz fotki w świetle dziennym? Czy na prawym bucie jest jakieś zaciemnienie na wysokości podbicia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Postaram się zrobić, ale biorą pod uwagę, że w pracy do minimum 17 a dzień krótki… nie wiem kiedy. Na podbiciu jeden but-lewy jest mocno tłusty (robi się lekko widoczny biały film po szczotkowaniu) natomiast prawy jest trochę nierówno zafarbowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Krzysiek_W Napisano 30 Styczeń 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 Godzinę temu, Czarek napisał: hmm kropki po sierści mniej widoczne niż na shoepassion. to nie kropki po sierści, to medaliony 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Styczeń 2017 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Styczeń 2017 No i teraz wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. swordfishtrombone Napisano 10 Luty 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 U mnie dziś walka wieczoru (przedpołudnia) cordovan vs. woda. Ponieważ nie pada u mnie jak na złość, postanowiłem zrobić małą symulację deszczu. Eksepryment udokumentowałem: 0. Przed zaaplikowaniem wody (but noszony, niekremowany, więc nie jest jakiś nieskazitelny): 1. Kilka kropel deszczu z kranu: Długo schły, oj długo - ostatnia (wcale nie największa) wchłonęła po dobrych 5 minutach (but leżał, więc nie miała jak spłynąć). 2. Po wchłonięciu: Kiepsko to wygląda, w dotyku szorstkie są te plamy. Pod innym kątem wyglądają na ciemne, ale tylko przez aparat, ja oczami je widzę jako jasne): 3. Po przetarciu gołą ręką (moim zdaniem ma to sens, o ile oczywiście but jest czysty, bo ręka podgrzewa skórę i wosk wychodzi). Nie widać tego bardzo, ale jest jakby trochę lepiej: 4. W ruch idzie szczotka, intensywne szczotkowanie ok. minuty: 4. I już jest dużo lepiej, ale w tej chwili sobie myślę: spróbuję nałożyć trochę kremu do cordovanu! Po szybkim nałożeniu i minimalnym przepolerowaniu, tyle, żeby but się wchłonął, wygląda tak: 5. Jeszcze całkiem nie znikły, więc szczotkuję intensywnie, intensywnie, intensywnie - kilka dobrych minut. Z każdym ruchem wygląda to lepiej, a ja jestem trochę gruby i leniwy, więc zatrzymuję się, gdy widzę, że rezultat jest zadowalający. Myślę, że na upartego można by osiągnąć wynik jeszcze lepszy: Po mojemu praktycznie znikło, jestem pewien, że gdyby poszczotkować jeszcze, może dodać trochę kremu, znikłoby całkiem. Postanowiłem za to, że po prostu je odstawię i zobaczę, czy sam czas im nie pomoże w tej ostatniej fazie. Moim zdaniem test wypadł pozytywnie. Edit: Dla kronikarskiej dokładności zaznaczę, że między wchłonięciem całkowitym a przetarciem ręką odczekałem ok. 15 minut żeby sprawdzić, czy plamy same nie zaczną schodzić. Nie zaczęły. Cały test trwał (łącznie z tym ok. piętnastominutowym czekaniem i wklejaniem zdjęć) niewiele ponad 30 minut, więc (biorąc pod uwagę, że woda wchłaniała się ok. 5 minut) wszystkie zabiegi zajęły ok. 10 minut (ręka, szczotka, krem, szczotka). Dla mnie (podkreślam: jestem trochę gruby i leniwy) to dość długo, dla kogoś nawykłego do pieszczenia butów - chyba całkiem niedługo. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Servetch Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Czy to są Yanko? Jakie jest pochodzenie Cordovanu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Yanko, cordovan włoski (japoński) z Comipela. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 Upewnię się - to jest ten cordovan z nowego rzutu? Może kogoś zainteresuje takie porównanie - cordovan Comipel vs Horween. http://www.stitchedandstitched.com/?p=1488 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swordfishtrombone Napisano 10 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 10 Luty 2017 42 minuty temu, metius napisał: Upewnię się - to jest ten cordovan z nowego rzutu? Tak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wuj Napisano 13 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2017 Wspominałem w tym wątku o derbach Meermina w cordovanie (ten sam model użytkuje również Whitesnake o ile się nie mylę i jest bardzo zadowolony z cordovanu). Poniżej krótka walka, którą podjąłem wczoraj wieczorem. Zasady były podobne, co przy Yanko i C&J - szczotka, woda, silny ruch posuwisty. Tak wyglądały po wytarciu z kurzu itp. Widać różnicę przy skórze Yanko - meerminowa jest bardziej "satynowa", co nie jest komplementem - nie świeci się tak, jak Yanko. Czas na mój sposób na cordovan - aerozol i moczymy na maxa: Jak widać, cordovan szybko złapał wodę - mam podejrzenia, że skóra języka nie była tej samej jakości, co wingtip. Nie ma purchli, tylko plamy. 15 minut szczotkowania, bez żadnej pasty. Pozostał biały nalot, zostało kilka ciemniejszych plamek od wody. Dziś rano zniknęły. Dlatego oceniam wyżej cordovan, który mam w Yanko, od merminowego. Zaczynam podejrzewać, że bardzo dużo zależy od etapu "woskowania i olejowania" w zakładzie. Może w yanko trafiłem na bardzo dobry kawałek skóry, a w Meerminie na gorszy. Stąd ta różnica przy modelu Whitesnake'a. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 13 Luty 2017 Zgłoszenie Share Napisano 13 Luty 2017 1 godzinę temu, Wuj napisał: Może w yanko trafiłem na bardzo dobry kawałek skóry, a w Meerminie na gorszy. Stąd ta różnica przy modelu Whitesnake'a. Trafiłem dokładnie odwrotnie. Najlepszy kordowan mam na Meerminach, a kawałek od Yanko był smagany batem, żądlony i garbowany chyba przez praktykanta. Nie narzekam bo to mają być buty do dżinsów. Pokazuje to jednak wyraźnie jak bardzo producenci butów są uzależnieni od dostawcy surowca. W przypadku kordowanu, na niskiej półce cenowej, marka nie wykazuje żadnego związku z jakością. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi