Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
2 minuty temu, Wuj napisał:

Znowu Vass cordovan:) Po kilku dniach mogę powiedzieć - najlepszy cordovan, jaki miałem w rękach. 

Piękna skóra i piękne buty! Jak z twardością skóry?

2 minuty temu, Wuj napisał:

Zaczynam wierzyć, że jest zwyczajny cordovan od Horween'a i jest ultra tajny cordovan z sekretnych zapasów dla specjalnych pracowni:)

I to nie jest teoria spiskowa. Nadal nie wiem jednak, jak trafić na ten właściwy kordowan. Cena butów, w roli wskaźnika jakości kordowanu, niestety kompletnie się nie sprawdza.

Opublikowano
4 minuty temu, Whitesnake napisał:

Piękna skóra i piękne buty! Jak z twardością skóry?

Dziękuję. Potrzebuję jeszcze kilku dni, żeby potwierdzić w 100%, bo teraz nie jestem do końca obiektywny. Skóra jak ciasto - w pozytywnym znaczeniu, "przelewa" się przy zginaniu, but pracuje jak zwykłe derby na pojedynczej podeszwie, a nie jak boot na podwójnym redenbachu z grubym szyciem. Bez porównania do Meerminów i Richard James od C&J, które konstrukcyjnie są jak saboty. Za kilka dni przyjrzę się Crockettom kolegi - Skye II, ale pamiętam, że miał jakieś uwagi.

Yanko też ładnie pracują, ale są na podeszwie York i cordovan jest dużo cieńszy (zaznaczam, że wysoko oceniam ten model Yanko w cordovanie). A w Vassach nie dość, że jest gruby cordovan, to jeszcze wyściółka jest imponującej grubości. Niesamowite. 

Wczoraj chodziłem w nich w deszczu i dziś rano na skórze były tylko minimalne jasne plamki. Żadnych purchli itd. Dziś rano zrobiłem test w pracy - po prostu polałem je wodą. Spływała jak z impregnowanych górskich Asolo. Brak śladów. Pojawiają się ryski od mechanicznego obtarcia, ale po chwili szczotkowania znikają. 

I kolejnym elementem, który mnie rozwalił, to ich zapach. Pięknie pachną. Jeśli ktoś pamięta zapach futerałów od lornetek z lat 80', to ten jest jeszcze ładniejszy i intensywniejszy.

Jedynym minusem jest lekko za duża pięta, ale w przypadku trzewików jest to do przeżycia. 

• Like 1
  • Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano
20 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Vassy piękne, ale nieśmiałe i chowają się za skarpetki.

Wiem, że zepsułem tym cały zestaw... na błędach się człowiek uczy.

kolejnym razem vassy dostaną lufę pommiadiera na odwagę i zaprezentują się w pełnej krasie, bo uroku odmówić im nie można.

• Oceniam pozytywnie 1