Misza Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 "Dlaczego ten nieszczególny pasek poprzeczny na bucie typu oxford podnosi elegancję w stroju dziennym w porównaniu do buta typu "lotnik"? Dlaczego ta "zasada" nie jest estetycznie pusta? Jeden kawałek skóry, szczególnie bardziej "kanciasty", bardziej przykuwa wzrok. Wysmuklenie go i przecięcie linią poprzeczną wprowadza podział na dwa kawałki skóry. Przez to but staje się trochę mniejszy i mniej widoczny. Dlatego jest bardziej subtelny i przez to elegancki. Dalsze dzielenie buta i wprowadzanie kolejnych linii i wzorów sprawia z kolei, że na skórze zaczyna rysować się wzór (jak przy broguesach), który również przykuwa uwagę. Z tego powodu dla wzroku najbardziej neutralne są klasyczne "oxfordy". Zwłaszcza w pełnym świetle słonecznym." http://mrmlody.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 20 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 20 Styczeń 2014 Ciekawe czy autor wpisu różnicuje pod względem formalności cap toe i stiched toe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skar Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 A co z wiedenkami plain toe i bez ażurowania bo tu chyba logika (także w stroju dziennym) zawodzi. Zresztą argument o "blasku" konkretnego modelu butów (jeżeli rozumiemy go jako lustro) jest imo nietrafiony. Swoją drogą cały artykuł o lotnikach, a na końcu plain toe adelaide's Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 Nie wiem, jak dla mnie to takie pseudofilozoficzne wynurzenia są niepotrzebne. Gość prowadzi ciekawego bloga, ale czasami wydaje mi się, że trochę odlatuje - trochę jak Roman w swoich początkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andershep Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 "Dlaczego ten nieszczególny pasek poprzeczny na bucie typu oxford podnosi elegancję..."Nie wiem czy 'podnosi elegancję' czy raczej stopień formalności, niemniej teoria jest ciekawa.Moja jest inna:Nakładany nosek pozwala lepiej usztywnić najbardziej widoczną część buta przez co mniej widać zagniecenia powstające w miejscu gdzie but jest zginany podczas chodzenia.A to daje wrażenie większego uporządkowania. Przydatne w stroju formalnym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek Napisano 21 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 21 Styczeń 2014 A może kiedyś łatwiej było zrobić gładkie buty właśnie dzięki nakładanemu noskowi. I taki właśnie model wybierano do bardziej formalnego ubrania. Pieron wie tak naprawdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 27 Styczeń 2014 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2014 http://media-cache-ak0.pinimg.com/originals/55/9b/3e/559b3e23610adf6c66b3fd3bec26f737.jpg Myślę, że może się komuś przydać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alabuz Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Które buty są bardziej formalne, czarne double monki ze skóry licowej czy brązowe oxfordy z zamszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 3 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Marzec 2014 Tomasz Miler kilka razy napisał, że ludzie w stroju w pierwszej kolejności zwracają uwagę na kolor, później na dopasowanie, a na końcu na fason (wyłączając może tych z sartorialnymi zainteresowaniami). Więc jeśli musisz założyć któreś z tych butów w sytuacji, w której "trzeba być w garniturze", zwłaszcza wieczorem, to chyba lepiej postawić na monki - większość mężczyzn nosi do garnituru buty nieciekawe, ale jednak zawsze z czarnej skóry licowej i to jest po prostu norma. Klamerki zwrócą uwagę, ale raczej nie powinny wzbudzić sensacji i skrzywionych min. Ot, taki model sobie znalazłeś. Brązowy zamsz otoczony butami "galowymi" będzie za to mocno odstawać. Ale jeśli elegancki będziesz z wyboru, to możesz wybrać te, na które będziesz miał ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość esco Napisano 10 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2014 Co powiecie o tym rozwiązaniu/połączeniu firmy Bexley, lotniki z jednym przecięciem. Ciekawsze od wiedenek ale wydaje mi się że mniej przykuwające uwagę niż klasyczne lotniki. Bedą w miarę uniwersalne czy jednak zbyt przyciągające uwagę w "biznesowych" okazjach? http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/williamii?coloris=noir&oASPPopupPromo=X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 10 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2014 Estetycznie bardzo słabo udana hybryda, zaburzona linia moim zdaniem. Poza tym uwagę przyciągają głównie kolorowe brogsy. Ludzie wpierw zwracają uwagę na kolor, a po dłuższej chwili na sam rodzaj obuwia. Bardzo długiej, jeżeli współgra on z całością. Czarnych lotników nikt nie zauważy i odróżni od razu bez dłuższego wpatrywania się. Przynajmniej tak z mojego doświadczenia wynika, kiedy na spotkaniach często z nudów ludzie gapią się na siebie godzinami. Nie bez powodu są one na tym samym poziomie formalności co czarne oxfordy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadekM Napisano 10 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2014 Tomas. jeżeli to mają być Twoje pierwsze buty sugeruję oxfordy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2014 Co powiecie o tym rozwiązaniu/połączeniu firmy Bexley, lotniki z jednym przecięciem. Ciekawsze od wiedenek ale wydaje mi się że mniej przykuwające uwagę niż klasyczne lotniki. Bedą w miarę uniwersalne czy jednak zbyt przyciągające uwagę w "biznesowych" okazjach? http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/williamii?coloris=noir&oASPPopupPromo=X Ładne buty, oczywiście ładne na zdjęciu, Bexlejów nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość esco Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Ładne buty, oczywiście ładne na zdjęciu, Bexlejów nie mam. No ciekawe są, na swój sposób.. Temat dotyczący heirarchii, więc o niej rozmawiajmy Pierwszy raz spotkałem się z taką hybrydą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 No i...? Jak 'taka hybryda' plasuje się w hierarchii wg. Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 13 Marzec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2014 Wg mnie wysoko, pomiędzy lotnikiem i oksfordem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leonid Napisano 25 Wrzesień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2014 - -- - - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 7 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2014 Wyczyściłem wątek z popiołów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m777k Napisano 28 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2014 Dzień dobry Panowie! Który z poniższych modeli jest w Waszej ocenie bardziej elegancki i lepiej sprawdzi się do garnituru roboczego? Mamy Berwick'i z gładkiej skóry, ale z ażurowaniem i otwartą przyszwą - http://www.sklep.klasycznebuty.pl/278,berwick-242-derby-boot.html i Meermin'y z zamkniętą przyszwą ale niestety skóra nie jest gładka - https://meermin.es/articulo.php?idArt=4482# Szukam butów, które sprawdzą się zarówno w stylizacjach casualowych jak i na co dzień do pracy. Pozdrawiam m777k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 28 Październik 2014 Zgłoszenie Share Napisano 28 Październik 2014 Zdecydowanie Meerminy są bardziej eleganckie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptakug Napisano 9 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 9 Listopad 2014 A jak jest z prestiżem producentów? Który najwyżej a który najniżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptakug Napisano 10 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2014 No to dużo wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcjoner21 Napisano 10 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2014 ptakug: Tak już zupełnie poważnie, to z angielskich polecam Lobba, Johna Lobba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptakug Napisano 10 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Listopad 2014 Dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
-Mateusz- Napisano 30 Listopad 2014 Zgłoszenie Share Napisano 30 Listopad 2014 Koledzy! Został mi jakiś rok do studniówki i zaczynam zastanawiać się nad butami. Czy założenie dwu kolorowych, czarno-białych wiedenek, wing top z ażurem będzie dobrym wyborem, czy też trzymać się prostych czarnych wiedenek? Jestem w pełni świadom że są (odrobinę) dandy. Jedne czarne wiedenki mam, ale zaczyna myśleć o uszyciu butów na tę okazję- mieszkam w Warszawie, budżet pozwalałby mi na udanie się do Pana Duranca. Pozdrawiam Jeżeli umieściłem pytanie w złym temacie proszę o przeniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi