Skocz do zawartości

"Hierarchia" elegancji obuwia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

shoe+aristocrat.jpg

"Dlaczego ten nieszczególny pasek poprzeczny na bucie typu oxford podnosi elegancję w stroju dziennym w porównaniu do buta typu "lotnik"? Dlaczego ta "zasada" nie jest estetycznie pusta?

Jeden kawałek skóry, szczególnie bardziej "kanciasty", bardziej przykuwa wzrok. Wysmuklenie go i przecięcie linią poprzeczną wprowadza podział na dwa kawałki skóry. Przez to but staje się trochę mniejszy i mniej widoczny. Dlatego jest bardziej subtelny i przez to elegancki. Dalsze dzielenie buta i wprowadzanie kolejnych linii i wzorów sprawia z kolei, że na skórze zaczyna rysować się wzór (jak przy broguesach), który również przykuwa uwagę. Z tego powodu dla wzroku najbardziej neutralne są klasyczne "oxfordy". Zwłaszcza w pełnym świetle słonecznym."

http://mrmlody.blogspot.com/

Opublikowano

A co z wiedenkami plain toe i bez ażurowania bo tu chyba logika (także w stroju dziennym) zawodzi. Zresztą argument o "blasku" konkretnego modelu butów (jeżeli rozumiemy go jako lustro) jest imo nietrafiony.

Swoją drogą cały artykuł o lotnikach, a na końcu plain toe adelaide's :)

Opublikowano

"Dlaczego ten nieszczególny pasek poprzeczny na bucie typu oxford podnosi elegancję..."

Nie wiem czy 'podnosi elegancję' czy raczej stopień formalności, niemniej teoria jest ciekawa.
Moja jest inna:
Nakładany nosek pozwala lepiej usztywnić najbardziej widoczną część buta przez co mniej widać zagniecenia powstające w miejscu gdzie but jest zginany podczas chodzenia.
A to daje wrażenie większego uporządkowania. Przydatne w stroju formalnym.  :)

• Oceniam pozytywnie 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tomasz Miler kilka razy napisał, że ludzie w stroju w pierwszej kolejności zwracają uwagę na kolor, później na dopasowanie, a na końcu na fason (wyłączając może tych z sartorialnymi zainteresowaniami).

Więc jeśli musisz założyć któreś z tych butów w sytuacji, w której "trzeba być w garniturze", zwłaszcza wieczorem, to chyba lepiej postawić na monki - większość mężczyzn nosi do garnituru buty nieciekawe, ale jednak zawsze z czarnej skóry licowej i to jest po prostu norma. Klamerki zwrócą uwagę, ale raczej nie powinny wzbudzić sensacji i skrzywionych min. Ot, taki model sobie znalazłeś. Brązowy zamsz otoczony butami "galowymi" będzie za to mocno odstawać. 

Ale jeśli elegancki będziesz z wyboru, to możesz wybrać te, na które będziesz miał ochotę :)

Opublikowano

Estetycznie bardzo słabo udana hybryda, zaburzona linia moim zdaniem. 

Poza tym uwagę przyciągają głównie kolorowe brogsy. Ludzie wpierw zwracają uwagę na kolor, a po dłuższej chwili na sam rodzaj obuwia. Bardzo długiej, jeżeli współgra on z całością. 

Czarnych lotników nikt nie zauważy i odróżni od razu bez dłuższego wpatrywania się. Przynajmniej tak z mojego doświadczenia wynika, kiedy na spotkaniach często z nudów ludzie gapią się na siebie godzinami. Nie bez powodu są one na tym samym poziomie formalności co czarne oxfordy 

Opublikowano

Co powiecie o tym rozwiązaniu/połączeniu firmy Bexley, lotniki z jednym przecięciem. Ciekawsze od wiedenek ale wydaje mi się że mniej przykuwające uwagę niż klasyczne lotniki. Bedą w miarę uniwersalne czy jednak zbyt przyciągające uwagę w "biznesowych" okazjach?

http://www.bexley.com/Bexley/en/p/dress_shoes/williamii?coloris=noir&oASPPopupPromo=X

Ładne buty, oczywiście ładne na zdjęciu, Bexlejów nie mam.

Opublikowano

Ładne buty, oczywiście ładne na zdjęciu, Bexlejów nie mam.

No ciekawe są, na swój sposób.. :)

Temat dotyczący heirarchii, więc o niej rozmawiajmy :D  Pierwszy raz spotkałem się z taką hybrydą ;)

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry Panowie!

Który z poniższych modeli jest w Waszej ocenie bardziej elegancki i lepiej sprawdzi się do garnituru roboczego? 

Mamy Berwick'i z gładkiej skóry, ale z ażurowaniem i otwartą przyszwą - http://www.sklep.klasycznebuty.pl/278,berwick-242-derby-boot.html 

i

Meermin'y z zamkniętą przyszwą ale niestety skóra nie jest gładka -  https://meermin.es/articulo.php?idArt=4482#

Szukam butów, które sprawdzą się zarówno w stylizacjach casualowych jak i na co dzień do pracy.

Pozdrawiam

m777k

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy!

Został mi jakiś rok do studniówki i zaczynam zastanawiać się nad butami.

Czy założenie dwu kolorowych, czarno-białych wiedenek, wing top z ażurem będzie dobrym wyborem, czy też trzymać się prostych czarnych wiedenek? Jestem w pełni świadom że są (odrobinę) dandy.

Jedne czarne wiedenki mam, ale zaczyna myśleć o uszyciu butów na tę okazję- mieszkam w Warszawie, budżet pozwalałby mi na udanie się do Pana Duranca.

Pozdrawiam

Jeżeli umieściłem pytanie w złym temacie proszę o przeniesienie.