Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Każdy tłuszcz zmienia odcień obuwia. Tarrago Dubin też - mam puszkę, stosuje go czasem i zapewniam, że również przyciemnia. W ogóle ten efekt jest zależny od rodzaju skóry - jasne i nie zamknięte przyciemnia bardzo, ciemne - tylko trochę.

Tłuszcz da się wyciągnąć mydłem do skór i renomatem. Ja na twoim miejscu bym już zostawiłbym ten ciemniejszy odcień - ciemny kasztanowy to bardzo ładny kolor - i na przyszłość uważał... :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, 13 lat temu kupiłem w czasie pracy na saksach bardzo porządne buty zimowe z grubej skóry z wysoką cholewą, przez lata stosowałem wobec nich tylko mycie wodą i pastowanie zwykłą pastą. Teraz gdy chciałbym je gruntownie wyczyścić i zabezpieczyć zamierzam zastosować po kolei

- mycie specjalnym mydłem i wypchanie 

- po wyschnięciu renowator

- potem krem saphire

- i na końcu pasta na czubki, piętę

Czy coś przeoczyłem, czy mielibyście dla mnie jakieś porady ?

Opublikowano

Pytanie pilne..

Odświeżyłem buty-trupy żony.

Wyglądały potem super (czyszczenie, renomat, renovator i na to pommadier plus przody woskiem). Buty są brązowe- krem i basta bezbarwne.

I wszystko było ładnie do wyjścia na dwór! Krople wody zostawiają na butach paskudne białe plamy;/

Co robie źle?

Opublikowano

Ja miałem podobne doświadczenia z tą różnicą że to nie miało nic wspólnego z wodą. Po czyszczeniu buty wyglądały pięknie natomiast po przejściu kilku kroków efekt mijał. Z moich obserwacji wyszło iż po prostu bezbarwne specyfiki w nadmiarze powodują takie właśnie efekty. Najbardziej było to widoczne w miejscach gdzie but pracuje/ zgięcia. Kosmetyki w kolorze i mniejszej ilości załatwiły sprawę.

Opublikowano

Jeżeli nie sól, to prawdopodobnie bezbarwny wosk wytrącił się na zgięciach. Tam gdzie skóra pracuje, najlepiej stosować krem w kolorze. Pasta woskowa też w kolorze na noski i pięty.

Bezbarwne produkty proponuję w ostateczności lub przy skórach łączonych, wielokolorowych ... i to w minimalnych ilościach.

Opublikowano

Zakupiłem czarne wiedenki z Meermina. Narazie są na etapie rozchodzenia w domu. Jakie środki do pielęgnacji powinienem naby aby buty posłużyły jak najdłużej?

Skóra licowa, tak? Zależy w jakim warunkach będziesz ich używał. Zakładając każde z wyjątkiem zimowej walki z solą - krem do butów czarny powinien wystarczyć. Jeśli chcesz, by pięknie błyszczały, dokup wosk.

Opublikowano

Skóra licowa, tak? Zależy w jakim warunkach będziesz ich używał. Zakładając każde z wyjątkiem zimowej walki z solą - krem do butów czarny powinien wystarczyć. Jeśli chcesz, by pięknie błyszczały, dokup wosk.

Tak,skóra licowa. Dokładnie w takich warunkach będą używane. Dzięki za odpowiedź.

Mam także zamszowe chukka boots z Loake'a jednakże jeszcze nie używane. zy potraktowanie ich nanoprotektorem to dobry pomysł?

Opublikowano

Dodałbym jeszcze renowator

Opublikowano

Serwus, mam pytanie odnośnie pielęgnacji trochę nietypowej skóry.

Buty: http://forum.butwbutonierce.pl/topic/372-trzewiki-boots-obuwie-zimowe-zdj%C4%99cia-komentarze-kupno/page-22#entry109858

Skóra jest solidna, gruba, acz dość miękka i mięsista. Lico takie jakby tłusto-lepkie, nie przyjmuje pasty, bawełniana szmatka wręcz zostawia na nim farfocle.

Wygląda na to, że wystarczy szczota+krem (ew.odsalacz) i buty będą nie do "zajechania" - mam rację?

Opublikowano

Jestem tu nowy i nawet nie przypuszczałem, że aż tylko rzeczy dowiem się o butach i ich pielęgnacji w ogóle :D Czy ktos mógłby mi polecić jakiś dobry odsalacz? Moje zimowe buty chyba go strasznie łakną, a chciałbym zastosować środek pewny, żeby nie zrobić im jeszcze większej krzywdy.

• Oceniam pozytywnie 1