proceleusmatyk Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 A teraz Szarmanta chwali Victor http://www.styleforum.net/t/234255/hof- ... st_5702131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Polacy nie gęsi i też swojego Szarmanta mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.em Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Przekształcanie tego cytatu w taki sposób to błąd, często zresztą występujący. "Gęsi" występuje tu w przymiotniku a nie w rzeczowniku a to zmienia sens napisanego przez Ciebie zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Przekształcanie tego cytatu w taki sposób to błąd, często zresztą występujący. "Gęsi" występuje tu w przymiotniku a nie w rzeczowniku a to zmienia sens napisanego przez Ciebie zdania. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Przekształcanie tego cytatu w taki sposób to błąd, często zresztą występujący. "Gęsi" występuje tu w przymiotniku a nie w rzeczowniku a to zmienia sens napisanego przez Ciebie zdania. ??? W oryginale nie o to chodzi, że Polacy nie są gęsiami tylko, że nie posługują się gęsim językiem. Do tego nawiązuje kamil.em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Przekształcanie tego cytatu w taki sposób to błąd, często zresztą występujący. "Gęsi" występuje tu w przymiotniku a nie w rzeczowniku a to zmienia sens napisanego przez Ciebie zdania. ??? Gęsi jest przymiotnikiem i określa język. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.em Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Zgadza się. To właśnie miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 [quote= "kamil.em]Przekształcanie tego cytatu w taki sposób to błąd, często zresztą występujący. "Gęsi" występuje tu w przymiotniku a nie w rzeczowniku a to zmienia sens napisanego przez Ciebie zdania. ??? Gdybym spytał, jak trzeba rozumieć sens apelu Reja, z pewnością sporo osób odpowiedziałoby: - Przecież to proste, Rejowi chodziło o to, że Polacy nie są gęśmi. Otóż właśnie takie rozumowanie jest błędne! Pionier literatury polskiej wcale nie porównywał nas do gęsi, lecz jedynie chciał powiedzieć światu, że Polacy mają swój własny język. Wyraz gęsi nie jest w sentencji rzeczownikiem, tylko... przymiotnikiem (tzw. przymiotnikiem dzierżawczym - jaki? gęsi)! A zatem poprawne odczytanie powiedzenia Mikołaja Reja winno być takie, że Polacy mają nie gęsi język, tylko swój, że nie gęgają, tylko mówią po polsku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Widzę, że jednak powinienem był nie przesypiać lekcji polskiego Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Mr.Vintage pała! Poprawka we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verbov Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 U mnie również kampania wrześniowa z polskiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 [quote= "kamil.em]Przekształcanie tego cytatu w taki sposób to błąd, często zresztą występujący. "Gęsi" występuje tu w przymiotniku a nie w rzeczowniku a to zmienia sens napisanego przez Ciebie zdania. ??? Gdybym spytał, jak trzeba rozumieć sens apelu Reja, z pewnością sporo osób odpowiedziałoby: - Przecież to proste, Rejowi chodziło o to, że Polacy nie są gęśmi. Otóż właśnie takie rozumowanie jest błędne! Pionier literatury polskiej wcale nie porównywał nas do gęsi, lecz jedynie chciał powiedzieć światu, że Polacy mają swój własny język. Wyraz gęsi nie jest w sentencji rzeczownikiem, tylko... przymiotnikiem (tzw. przymiotnikiem dzierżawczym - jaki? gęsi)! A zatem poprawne odczytanie powiedzenia Mikołaja Reja winno być takie, że Polacy mają nie gęsi język, tylko swój, że nie gęgają, tylko mówią po polsku. Dzięki za wyjaśnienie, nie powiem ile lat żyłem w błędzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.em Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Po urlopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 dla mnie bardzo fajnie! I serdecznie gratuluję zegarka! To czysty smak zwycięstwa , pewniak, na przekór kapitalistycznym Rolexom! Klasa! chociaż...chyba się spieszy Kolego lodzermensch, nie piszemy dwóch postów pod rząd, tylko edytujemy wcześniejszy. A że to się u kolegi nagminnie powtarza, to jeszcze raz taki "wybryk" i będę musiał udzielić ostrzeżenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Janusz Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Jeżeli kolor rzeczywisty jest podobny do tego ze zdjęć to jak dla mnie mistrz i całość powinna być jako garnitur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Sterling Cooper Draper Pryce is back! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzermensch Napisano 29 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Sierpień 2012 Kolego lodzermensch, nie piszemy dwóch postów pod rząd, tylko edytujemy wcześniejszy. A że to się u kolegi nagminnie powtarza, to jeszcze raz taki "wybryk" i będę musiał udzielić ostrzeżenia nie zwróciłem uwagi. przepraszam. będę się pilnował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.em Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Jeżeli kolor rzeczywisty jest podobny do tego ze zdjęć to jak dla mnie mistrz i całość powinna być jako garnitur Kolor jest niemal identyczny, na żywca trochę, ale tylko trochę ciemniejszy. Jednyna modyfikacja polegała na pozbyciu się poduszek, więc ramiona są bez wypełnienia, nie licząc płótna jako konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secondhand Dandy Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Moja interpretacja trendu, jaki już w zeszłym sezonie pojawiał się między innymi na Pitti Uomo: Jeśli chodzi jeszcze o słynne zdanie naszego pierwszego narodowego poety, językoznawcy przedstawiają jeszcze jedną hipotezę, dlaczego używa on w swej wypowiedzi przymiotnika "gęsi". Uważają oni, iż w czasach późnego średniowiecza utarło się w języku polskim nazywać łacinę językiem "gęsim", nie z powodu tego, że była ona językiem uniwersalistycznej Europy, w którym gęgały wszystkie chrześcijańskie narody, a ze względu na fakt stosowania do jej zapisu gęsich piór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The-Bigwig Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Podoba mi się kolorystyka, marynarka i dopasowanie. Choć spodnie przesadzone. Nie podoba mi się krawat, nie podoba mi się węzeł. Knit zrobiłby robote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Verbov Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Oj mimo wszystko, gryzą się w mojej opinii te kieszenie cargo bardzo. Mógłbyś wrzucić również zdjęcie z widocznym paskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Styleman Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 To co lubię .Zestaw bardzo dobrze skomponowany ,dałbym do tego czerwone skarpetki i pełna luz . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Haven Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Jak na mój gust przesadziłeś z dopasowaniem rękawów marynarki - robi się na nich niespecjalnie ładna harmonijka. Reszta super, zwłaszcza kolorystyka całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr.vintage Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Udany debiut. Sugeruję wymienić sznurowadła. Te są zdecydowanie za długie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Secondhand Dandy Napisano 30 Sierpień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2012 Proszę bardzo, zdjęcie z paskiem Jeśli idzie o krawat, węzeł to klasyczny four-in-hand. Myślę, że taki jego wygląd spowodowany jest strukturą dosyć cienkiego i sztywnego jedwabiu, z którego krawat został wykonany. Także wolałbym knit, ale jak się nie ma co się lubi, to się nosi co się ma Co do bojówek, pamiętam wiele nieprzychylnych komentarzy odnośnie tego trendu po zeszłorocznych Pitti Uomo. Posiadany przeze mnie model spodni jest utrzymany w klasycznej kolorystyce, materiał nie jest fabrycznie "sprany", co było jednym z najczęstszych zarzutów odnośnie wizerunków włoskich mężczyzn. A kieszenie są diabelsko praktyczne i pozwalają mi uniknąć jednej z najbardziej znienawidzonych przeze mnie niedogodności, mianowicie wypychania bocznej kieszeni spodni przez telefon komórkowy. Mnie jednak takie połączenie spodobało się z miejsca i myślę, że będzie stanowić jeden ze stałych punktów mojej garderoby. Rękawy rzeczywiście nieco może za wąskie, ale już od dawna chorowałem na niebieską marynarkę i gdy taka się pojawiła, nie wahałem się ani chwili. Planuje wymiane sznurówek, ale jak na razie nie znalazłem odpowiedniego koloru. Buty wyprodukowała firma Clarks, spodnie pochodzą z Pull & Bear'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi