Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, John Button napisał:

Ten wpis to clue tematu. Pobieranie 100% wynagrodzenia z góry (prawdopodobnie właśnie ze względu na jakieś własne problemy finansowe) i nie szycie garnituru przez rok, dwa. Granie na zwłokę i nabieranie pobieranie płatności od kolejnych klientów.

I jakoś się kręci, bo ciężko zostawić opinie w internecie żeby przestrzec kolejnych.

Przykro słyszeć. W sumie to jak wpiszę się "krawiec Zaremba", to, z powodu usunięcia danych z Google i Facebooka, zapewne szukający zawita na nasze forum!

Rozumiem, że sam miałeś problemy z tym zakładem?

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
10 hours ago, Velahrn said:

Przykro słyszeć. W sumie to jak wpiszę się "krawiec Zaremba", to, z powodu usunięcia danych z Google i Facebooka, zapewne szukający zawita na nasze forum!

Rozumiem, że sam miałeś problemy z tym zakładem?

Tak, byłem regularnie zwodzony i oszukiwany przez Pana Zarembę. Zacząłem potem pytać znajomych czy mieli podobne doświadczenia i lekko mówiąc... nie jestem sam :)) Niektórym udało się jakoś "wydusić" zwrot środków, niektórzy przeszli na drogę sądową.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
4 godziny temu, John Button napisał:

Tak, byłem regularnie zwodzony i oszukiwany przez Pana Zarembę. Zacząłem potem pytać znajomych czy mieli podobne doświadczenia i lekko mówiąc... nie jestem sam :)) Niektórym udało się jakoś "wydusić" zwrot środków, niektórzy przeszli na drogę sądową.

Kiedyś byłem w bardzo podobnej sytuacji z firmą Sartopea, i pomógł chargeback - jeśli akurat płaciłeś kartą...

Opublikowano

To jest bardzo dziwna sprawa - pracownia niby jest wciąż aktywna na Instagramie, ale kompletnie zniknęła z innych obszarów Internetu. Dodatkowo chyba znów zmienia siedzibę.

Ja po moim ostatnim zamówieniu w 2021 roku przeniosłem się z kolejnymi zamówieniami do Poznania - Zaremba zrobił się już te 3-4 lata temu bardzo drogi.

Opublikowano
13 minut temu, Servetch napisał:

To jest bardzo dziwna sprawa - pracownia niby jest wciąż aktywna na Instagramie, ale kompletnie zniknęła z innych obszarów Internetu. Dodatkowo chyba znów zmienia siedzibę.

Ja po moim ostatnim zamówieniu w 2021 roku przeniosłem się z kolejnymi zamówieniami do Poznania - Zaremba zrobił się już te 3-4 lata temu bardzo drogi.

Obecnie na pewno jest przy Wiejskiej, przechodziłem tam dwa tygodnie temu gdy byłem w Why Thai.

Opublikowano

Do nie tak dawna pracownia uważana za jedną z najlepszych w polsce. Jakość rzemiosła wysoka, klientów w bród(również tych ze świecznika), kolejki długie, terminy realizacji odległe, ceny bardzo wysokie, jednym słowem firma odnosząca sukces, z większym popytem niż podażą. Była tym w świecie garniturów, marynarek, płaszczy, czym Kielman jest w świecie butów... Jak coś takiego można spieprzyć... Zastanawia mnie dlaczego...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

TL;DR

• Co mnie spotkało po powrocie do Pracownia Krawiecka Zaremba po kilku latach:
    wielokrotne opóźnienia i problemy z komunikacją,
    odwolywanie spotkań na kilka, kilkanaście godzin przed umówionym terminem,
    brak zamówionych ubrań szytych na miarę mimo zapłaty kilkudziesięciu tysięcy złotych z góry.

• Poprosiłem o zwrot środków i przekazałem sprawę kancelarii procesowej.
  • Przebieg moich doświadczeń z Panem Zaremba pokrywa się z relacjami innych użytkowników tego wątku.

• O ostatniej zmianie lokalizacji pracowni dowiedziałem się dopiero z tego forum.
  • Zalecam dużą ostrożność przy przedpłatach i dokładne zapoznanie się z całą dyskusją.

Piszę ten post wyłącznie w celu ostrzeżenia obecnych i potencjalnych klientów oraz uzupełnienia informacji w tym wątku.

„Bardzo przepraszam za kolejną zmianę terminu — zdaję sobie sprawę, że to już kolejny raz.”

Ten cytat z korespondencji najlepiej obrazuje aktualny stan mojej współpracy z Maciejem Zarembą.

Dla uczciwości zaznaczę, że moje pierwsze zamówienie w jego dawnej pracowni, zrealizowane jeszcze przed 2020 rokiem, zostało wykonane należycie. Z tego powodu zdecydowałem się wrócić do pana Macieja Zaremby po kilku latach, już po zmianie lokalizacji pracowni na ul. Wiejską, nie spodziewając się problemów, z jakimi przyszło mi się później zmierzyć.

Co istotne, dopiero z lektury tego forum dowiedziałem się, że pracownia nie funkcjonuje już również przy ul. Wiejskiej, lecz przy ul. Wspólnej. Jako klient nie zostałem o tej zmianie w żaden sposób poinformowany.

Niestety, kolejne doświadczenia okazały się negatywne i – co ważne – wpisują się w schemat opisywany przez innych użytkowników tego forum na wcześniejszych stronach wątku.

W moim przypadku problemem była i pozostaje terminowość, komunikacja oraz sposób prowadzenia relacji z klientem po dokonaniu płatności z góry, a także brak dostarczenia zamówionych ubrań. W związku z tym zwróciłem się do pana Macieja Zaremby o zwrot wpłaconych środków oraz powierzyłem prowadzenie sprawy kancelarii procesowej, która reprezentuje mnie w dalszych działaniach z Zaremba.

Warto zaznaczyć, że podobne relacje pojawiały się tu na forum już wcześniej: długie opóźnienia, sprzeczne deklaracje, konieczność wielokrotnego dopytywania się o status zamówienia, a w niektórych przypadkach także problemy z odzyskaniem środków. Nie są to więc sytuacje jednostkowe.

Nie przypisuję nikomu złych intencji ani nie formułuję zarzutów o charakterze karnym. Opisuję wyłącznie własne doświadczenia jako klienta oraz fakty, które pozostają publicznie dostępne w tym wątku.

Uważam jednak, że przy zamówieniach wymagających wysokiego poziomu zaufania, długiego czasu realizacji i istotnych kwot, rzetelna komunikacja i dotrzymywanie ustaleń są kluczowe. W tym zakresie – w mojej ocenie – w pracowni Zaremba występują powtarzalne problemy.

Z uwagi na brak oficjalnego profilu pracowni Zaremba w Google, zwracam uwagę aby osoby rozważające zamówienie, aby:
– bardzo ostrożnie podchodziły do przedpłat,
– wszystkie ustalenia zawierały na piśmie (zakres, terminy, etapy, kary umowne),
– dokładnie zapoznały się z całością tego wątku przed podjęciem decyzji.

Ten wpis ma charakter informacyjny i ostrzegawczy – każdy podejmuje własne decyzje.

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano
17 godzin temu, michasacuer napisał:

W internecie mozna napisać wszystko. Chciałbym zobaczyć dowody mimo to że te forum nie jest jedyne gdzie czytałem złe opinie o pracowni Zaremba (stare opinie w google, dandawka na fb)

Ale jakie chcesz dowody? Za mało negatywnych relacji, które w części przynajmniej brzmiały naprawdę wiarygodnie (na FB często wpisy są pod imieniem i nazwiskiem, zakładam zwykle prawdziwym)? Jak mam udowodnić, że przychodziłem na umówiony odbiór, a Pana Macieja nie było, zaś pracownicy zaskoczeni do niego dzwonili, i finalnie okazywało się, że koszuli też nie ma, albo jest nie z tego materiału, albo jest uszyta wg zupełnie innych wymiarów? Owszem, zamieszczony wpis z 31 grudnia jest cokolwiek dziwny, ale wcześniej nie brakowało sygnałów o problemach z zamówieniami. Istotne wydaje mi się też, że nigdzie (chyba, ja przynajmniej nie widziałem) nie było kontry czy dementi ze strony pracowni.

Dodam, że niestety to wszystko jest smutne - pracownia z renomą podobną do Kielmana, można powiedzieć jedna z wizytówek Warszawy, a problemy wyglądają nie wielowarstwowe - nie tylko brak prawidłowej i terminowej realizacji zamówień, ale także w obszarze komunikacji z klientami. I to w sytuacji rynkowej, która nie wydaje się zła - sądząc z otwierających się kolejnych punktów z MTM, jest popyt na rynku, a pracownia Zaremba wydaje się być w uprzywilejowanej pozycji z uwagi na międzynarodową rozpoznawalność i przez to pozyskiwanie zagranicznych klientów.

• Like 2
  • Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano
23 godziny temu, michasacuer napisał:

W internecie mozna napisać wszystko. Chciałbym zobaczyć dowody mimo to że te forum nie jest jedyne gdzie czytałem złe opinie o pracowni Zaremba (stare opinie w google, dandawka na fb)

Sam fakt, że pracownia zapewne aktywnie walczy ze wszelkimi opiniami w Internecie (spróbuj gdzieś znaleźć jakieś opinie klientów, pro tip - wygooglasz tylko nasze forum - wizytówki google i fb zniknęły)  o czymś świadczy,

• Oceniam pozytywnie 1
Opublikowano

Skoro tamten post czytało się ciężko napisze krótko i prosto.

Zaremba to lawirant i oszust.

Bierze pieniądze i nie daje nic w zamian. 

Gdyby dotrzymywał słowa nie kasowałby opinii na Google czy ciągle zmieniał lokalizacji pracowni. 

Skoro nie wywiązał się z zamówienia i nie zwrócił pieniędzy to go spokojnie i konsekwentnie sprawiedliwość spotka w sądzie a później zapewne przez komornika. 

Ja mam czas a Was ostrzegam przed tym co mnie jak i wielu z Was spotkało ze strony Zaremby.  

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Grubo, bo są świeże komentarze o braku zwrotu pieniędzy za niezrealizowane zamówienia pomimo wyroków sądowych i egzekucji komorniczej. Przykro to widzieć. Ciekawe, czy ciągle są zagraniczni klienci i w jakim standardzie są obsługiwani.

Opublikowano
23 godziny temu, Velahrn napisał(a):

Zaremba ponownie na google.

Trzymają mocne 1/5 ;)

Zrzut ekranu (112).png

Zastanawiam się po co tak tryhardować i powtarzać te same błędy drugi raz. Klientela jest aż tak szeroka że można oszukiwać bez końca i żyć na poziomie? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dotychczasowy krojczy, pan Mariusz Biłek, który pracował u Zaremby od momentu rozstania się z panem Piotrem Kamińskim również rozstał się z Pracownią Zaremba i od grudnia 2025 działa we własnej pracowni w Bielsku-Białej.

Opublikowano
2 minuty temu, Medyk napisał(a):

Dotychczasowy krojczy, pan Mariusz Biłek, który pracował u Zaremby od momentu rozstania się z panem Piotrem Kamińskim również rozstał się z Pracownią Zaremba i od grudnia 2025 działa we własnej pracowni w Bielsku-Białej.

Ciekawe czy przyjeżdża na Trunk shows, jak to się teraz nazywa, np. do Warszawy, bo w Bielsku Białej chyba nie ma za dużo amatorów krawiectwa premium...