Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wielu z nas w trakcie tegorocznych wakacji wybierze się nad wodę, gdzie zegarek będzie narażony na słońce, pot i wodę (często słoną). Prezentujemy listę pięciu zegarków mechanicznych, które doskonale sprawdzą się w takich warunkach, nie rujnując równocześnie domowego budżetu :)

Artykuł dostępny jest TUTAJ

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na zegarki, które pojawiają się na stronie chronos24.pl (zegarki luksusowe) to te rzeczywiście są budżetowe.

Niestety Polska to bardzo biedny kraj, -----------------------------------------------------------------------------------------

W Niemczech nie ma problemu aby ludzie mogli odłożyć część pensji i kupić zegarek za 2tys. Euro.

W Polsce muszą walczyć o przeżycie...

Pozostaje żyć marzeniami.

Jako specjaliści w tym temacie moglibyście Panowie zrobić np. cykl artykułów.  "Chronos24.pl dla forum BWB", w zakresie wartych uwagi zegarków mechanicznych z jakiś np. dwóch półek cenowych.

Zegarki casualowe, garniturowe, toolwatche.

Np. Polpora, Seiko, Certina itp.

Edytowane przez mosze
Ocenzurowano - polityki na forum unikamy
Opublikowano

Patrząc na zegarki, które pojawiają się na stronie chronos24.pl (zegarki luksusowe) to te rzeczywiście są budżetowe.

Dokładnie tak jest :)

Jako specjaliści w tym temacie moglibyście Panowie zrobić np. cykl artykułów.  "Chronos24.pl dla forum BWB", w zakresie wartych uwagi zegarków mechanicznych z jakiś np. dwóch półek cenowych.

Zegarki casualowe, garniturowe, toolwatche.

Np. Polpora, Seiko, Certina itp.

O wszystkich tych markach pisaliśmy i piszemy.

A wszelkiego rodzaju zestawienia będą sukcesywnie pojawiały się na naszych stronach.

Opublikowano

Niestety Polska to bardzo biedny kraj, -----------------------------------------------------------------------------------------

Wiem, że może zrobić się zaraz z tego niezły offtop, ale, jako osoba, która była w bardzo biednych krajach, w żadnym razie nie mogę się zgodzić z tezą, że Polska jest biednym krajem.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dwie kwestie:

- trochę to może zabawne, ale zwłaszcza z "budżetowym" nurkiem za 10 tys. zł na plażę bym uważał. Podczas jednych wakacji nosiłem w takich warunkach Big Mako, i później trochę się pomęczyłem, żeby mikro drobinki piasku wydobyć z różnych szczelin. Tym bardziej szkoda Taga czy Tudora. Najlepiej sprawdzi się tutaj G-shock. Oczywiście wiadomo, zegarki są po to, żeby je nosić, ale zakup za kilka czy kilkanaście tysięcy to jest jakiś wysiłek finansowy i chyba nie jest dziwne, że taki zegarek jest - jak to często mowa w ogłoszeniach o sprzedaży - "noszony z szacunkiem". Skądinąd zresztą większość zegarków nurkowych jest noszona w charakterze desk diver'ów :-)

- to Top5 trochę takie na odczepnego, nieobecność Orienta, który ma co najmniej kilka fajnych budżetowych modeli (Mako, Big Mako - ostatnio fajna wersja USA, Ray) czy choćby jednego przedstawiciela małych niezależnych brandów jest niezrozumiała. Może to wynika z konwencji zabawy w wybór pięciu zegarków (w końcu na jakąś liczbę trzeba się zdecydować i wtedy zawsze cos z listy wypada), ale taka zabawa nie jest pożyteczna ani dla osób siedzących w temacie (bo i tak o tych pięciu modelach doskonale wiedzą), ani dla laików (bo nie dowiedzą się, ze wybór jest znacznie szerszy)

• Oceniam pozytywnie 2
Opublikowano

Wracając do tematu, zainteresował mnie diver Seiko - nie SKX007, a SKX009 - z niebieską tarczą i dwukolorowym bezelem (raczej "Pepsi bezel"). Czy ktoś ma taki zegarek i mógłby go polecić/odradzić oraz wstawić jakieś własne zdjęcia?

Opublikowano

A czym się różnią (pomińmy "legendę")?

Wykończeniem. Zwróć uwagę na wskazówki (szczególnie metalizowany ranty) w seiko wyglądają dość tanio. Koperta - załamania koperty w Tudorze są bardziej harmonijne. Głębia kolorów na tarczy i bezelu - zdecydowanie plus dla Tudora.

Nie mam na myśli tutaj ewidentnych niedoróbek w Seiko, ale pewna subtelną przewagęTudora. Zarówno w wykonaniu jak i designie.

Opublikowano

Miałem kilka skx007 i kilka skx009 - zdjęć jest pełno, swoich już nie mam. Ciężko odradzić ten zegarek, jest to jeden z najpopularniejszych diverów na świecie i imo nie ma minusów.

A jakbyś mia znowu kupować, to bezel "Pepsi" czy czarny? Kusi mnie kolorowa wersja, ale nie wiem czy nie będzie dziwnie wyglądała na nadgarstku.
Opublikowano

To co ja mogę polecić z czystym sumieniem - w niskobudżetowej strefie lotów - to Angular Momentum model Ariki. Ma on wielu przeciwników z uwagi na nietypowy design ;) Na pewno nie ma nic z klasyki !

23_angularm_ariki.jpg

Opublikowano

Wracając do tematu, zainteresował mnie diver Seiko - nie SKX007, a SKX009 - z niebieską tarczą i dwukolorowym bezelem (raczej "Pepsi bezel"). Czy ktoś ma taki zegarek i mógłby go polecić/odradzić oraz wstawić jakieś własne zdjęcia?

Czy tarcza w SKX009 różni się naprawdę kolorem od tej w SKX009? Owszem na zdjęciach reklamowych widać ze jest ciemno granatowa, jednak na real foto z zestawieniem obu, ta różnica się rozmywa - są ciemno szare.

007vs009.jpg

Czekam na przesyłkę z kraju kwitnącej wiśni do kraju kwitnącej lipy z skx007. Jesli wolisz niebieski bezel/tarcze to sprawdz Blue Ray albo Mako. Sam rozważałem tę trójkę, choć bardziej dwójkę Blue Ray vs skx007. Jest jeszcze granatowe sumo, ale obecny kurs $ nie sprzyja nam.

Opublikowano

Najbardziej SKX009 mi do gustu przypadł, zastanawiam się tylko nad 3 kwestiami:

1. Czy brać na bransolecie

2. Czy kupienie na Amazonie jeste mądrym (bezpiecznym itp) pomysłem. Bo w autoryzowanych punktach sprzedaży w Polsce nie widziałem SKX009.

3. Zamawiając z innego kraju jak wygląda sprawa z urzędem celnym?

Opublikowano

1. Kwestia potrzeb. Wersja oyster jest ok, jubilee słaba.

2. Amazon, ebay, allegro - wszystko jedno. Kwestia ceny.

3.Jeśli poza ue to plus 23 proc vat i grosze cła, jak dla wszystkich towarów.

Opublikowano

Czemu ten dolar taki drogi... Kupując na pasku, przy obecnym kursie wyjdzie mi ok. 720 zł. To już niezbyt zachęcające. Znacie może sklepy w UE gdzie można dostać SKX009?