frankenstein Napisano 8 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2012 Gdzie kupić czarne stopki, takie np do boat shoes. Podajcie jakieś sklepy, dobrze gdyby były polskie strony. Z góry dzięki H&msa takie zupelnie niewidoczne? bylem ostatnio i jedyne co udalo mi sie znalezc, to stopki "normalne", ktore jakies 2cm wystaja z butow jestem świeżo po poszukiwaniach. Ponieważ w Polsce panuje przekonanie, że takie stópki to rzecz niemęska, bywają tyle, że "na działach" kobiecych np. w C & A, w sklepie Pompea (Factory w Ursusie) są też w kobiecym jako unisex (jakościowo dość kiepskie), w sklepie ze skarpetami na stacji metra Służew są takie stópki (takie same dla mężczyzn i kobiet, jedynie napis Mens/Ladies je rozróżnia - numeracja europejska jest teraz taka sama dla obu płci, powinien mieć teraz bambusowe); w żadnej Calzedonii akurat nie było jak szukałem (za to u nich w Ursusie kupiłem wiśniowe i pomarańczowe skarpetki po 2 zł!). Na allegro są czarne męskie Nike i TH, ale ceny coś koło 50 zł za 2 pary. Wiem, że moi znajomi kupowali po konsultacjach ze sprzedawcami (chodziło o wybranie modeli męskich/ unisex) na allegro - wyszukane z jako stópki damskie. Nie mam przesądów, ale osobiście wolę osobiście zobaczyć czy są rzeczywiście w wariancie unisex (tzn. z bawełny, w jakimś kolorze uniwersalnym i bez żadnych ozdób lub innych pierdół). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek_W Napisano 8 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Maj 2012 Gdzie kupić czarne stopki, takie np do boat shoes. Podajcie jakieś sklepy, dobrze gdyby były polskie strony. Z góry dzięki H&msa takie zupelnie niewidoczne? bylem ostatnio i jedyne co udalo mi sie znalezc, to stopki "normalne", ktore jakies 2cm wystaja z butow w zeszłym tygodniu takie właśnie szukałem i po 5min kręcenia się po HM udało mi się znaleźć. 19,99 za dwie sztuki, czarne, albo białe (jedyne słuszne i sprzedawalne kolory w polsce ) i potwierdzam, nie widać ich absolutnie z butów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blaxploitation Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 W salonach Kazar są również dostępne stopki do mokasynów w cenie 19 zł za parę (ciemno brązowe, czarne i beżowe). Fotki są na stronie Kazar http://www.kazar.pl/pl-kategoria-137-sk ... w_all.html. Są one wyraźnie lepszej jakości od tych z H&M jednak trochę mniej wcięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Chciałem kupić kaszkiet ale nie było takiego jak by mnie interesował więc zaproponowano mi żebym kupił sobie materiał i Pan mi uszyje. Zapomniałem się tylko zapytać jakiego materiału szukać. Najprościej wrócić do zakładu i się dopytać ale może mi ktoś podpowie czego szukać na lato? Szukać jakiejś wełny a może bawełny? Jaka gramatura by była odpowiednia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Chciałem kupić kaszkiet ale nie było takiego jak by mnie interesował więc zaproponowano mi żebym kupił sobie materiał i Pan mi uszyje. Zapomniałem się tylko zapytać jakiego materiału szukać. Najprościej wrócić do zakładu i się dopytać ale może mi ktoś podpowie czego szukać na lato? Szukać jakiejś wełny a może bawełny? Jaka gramatura by była odpowiednia? viewtopic.php?p=59453 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Ok, więc bawełna odpada a najlepszy byłby len z jedwabiem. Poszukam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Chciałem kupić kaszkiet ale nie było takiego jak by mnie interesował więc zaproponowano mi żebym kupił sobie materiał i Pan mi uszyje. Zapomniałem się tylko zapytać jakiego materiału szukać. Najprościej wrócić do zakładu i się dopytać ale może mi ktoś podpowie czego szukać na lato? Szukać jakiejś wełny a może bawełny? Jaka gramatura by była odpowiednia? Na lato lepszy jest kapelusz np. Panama - ja mam taki jak w pierwszym poście tego watku viewtopic.php?f=8&t=1230&p=29279&hilit=panama#p29279 Jesli wolisz kaszkiet to ja bym był za wełną lub lnem - im bardziej przewiewny tym lepiej, więc szukaj takich tkanin jak na letnie garnitury - jest o tym wątek na forum. Jak juz znajdziesz to zawsze możesz zadzwonic do zakładu i zapytać co wykonawca sądzi o pracy na takich materiałach - nawet u starszych panów zwykle jest telefon. Kaszkiet, kaszkietowi nie równy, więc uważaj na białe i błękitne, w których na daszku i z tyłu mimowolnie się szuka wzrokiem znaczka nike lub kangura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4inHand Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Albo od razu kupić z kangurem i nosić znaczkiem do przodu do garnituru Podobają mi się te zdjęcia, ale oba kaszkiety dla mnie za mocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Podobają mi się te zdjęcia, ale oba kaszkiety dla mnie za mocne. Moim zdaniem Tobie by bardzo pasowały kaszkiety o takim kształcie - oczywiście wełna/tweed. Mi kaszkiet na lato jakoś nie gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 W H&M juniorowi kupiłem kaszkiet letni: bawełna, taki trochę seersucker, podszewka bawełna. Sobie zaś biały, lniany, podszewka ... poliester. Pewnie ją wypruję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaki Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Chciałem kupić kaszkiet ale nie było takiego jak by mnie interesował więc zaproponowano mi żebym kupił sobie materiał i Pan mi uszyje. Zapomniałem się tylko zapytać jakiego materiału szukać. Najprościej wrócić do zakładu i się dopytać ale może mi ktoś podpowie czego szukać na lato? Szukać jakiejś wełny a może bawełny? Jaka gramatura by była odpowiednia? Na letnie kaszkiety najlepszy jest jasny tropik (wełna owcza) albo jasny len. Ja wybrałem na swój leciutką, porowatą i bardzo wakacyjną Havanę - super 120's z kaszmirem o gramaturze 220g. Czapka na głowę musi być z delikatnej tkaniny i nie wszywamy podszewki. Szorstkie fresco będzie za bardzo gryźć. W przyszłym tygodniu będę stalować u czapnika, to też więcej się dowiem. Len na kaszkiet powinien być mięciutki i lekki, w żadnym wypadku sztywny, obrusowy. Na czapkę angielkę czapnik potrzebuje materiału 40 cm dług i 70 cm szer. Na czapkę Gatsby nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SirThomas Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Mam pytanko, bardzo mnie zainspirowała wzmianka Mr.Vintage o apaszkach i koniecznie postanowiła ową nabyć. Czy wiecie gdzie przez internet lub stacjonarnie (Kraków) można nabyć takie apaszki? Z góry dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mbs Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 [suchar] Spadochron z lnu?! Nie byłby zbyt przewiewny? [/suchar] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Mam pytanko, bardzo mnie zainspirowała wzmianka Mr.Vintage o apaszkach i koniecznie postanowiła ową nabyć. Czy wiecie gdzie przez internet lub stacjonarnie (Kraków) można nabyć takie apaszki? Z góry dzięki, pozdrawiam Szukaj pod "neckerchief", a znajdziesz też sposoby wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miczogen Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Dzień dobry Panom. Do tej pory tyko Was podglądałem, przyszła pora się odezwać "Dobrze, że to wyjaśniasz bo po poszetkach z firanki czy majtek zaczęły by się objawiać kaszkiety z obrusa czy innego spadochronu." W czasie II WŚ spadochrony były wykonywane z prawdziwego jedwabiu. Moja św. p. babcia, Niemka odkupiła od stacjonujących w jej okolicy Amerykanów jeden taki spadochron. Sama uszyła z niego swoją suknię ślubną i wyszła za mojego św. p. dziadka Polaka (tuż po kapitulacji Niemiec oczywiście). Suknię przechowuję do dziś - jedna z moich ulubionych pamiątek rodzinnych Tak więc, nie deprecjonujmy spadochronów jako źródła doskonałych tkanin Pozdrawiam i przepraszam za OT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Moja babcia też coś miała szytego ze spadochronu, z tym, że był on z tworzywa sztucznego. Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Moja św. p. babcia, Niemka Już chciałem się obrazić, ale... wyszła za mojego św. p. dziadka Polaka i wszystko jest w porządku. Żartuje Teraz potrzebujemy speca od rekonstrukcji historycznych II WŚ: Czy spadochrony były rzeczywiście z jedwabiu? Może Granville? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miczogen Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Teraz potrzebujemy speca od rekonstrukcji historycznych II WŚ: Czy spadochrony były rzeczywiście z jedwabiu? Może Granville? Mam nadzieję że ktoś to potwierdzi, ja opierałem się zawsze na informacjach przekazanych przez babcię - nie weryfikowałem tego (a do tego aby się upewnić namacalnie, brak mi doświadczenia). Choć z drugiej strony wydaję się nieprawdopodobne aby przemysł w czasie II WŚ był w stanie wytworzyć takie ilości czystego jedwabiu. Edytyję: Ze strony http://www.polishairforce.pl/caterpillar.html "(...) Zdarzenie to zaowocowało powołaniem do życia specjalnego klubu dla osób, które uratowały się dzięki spadochronowi. Klub przyjął nazwę "Caterpillar Club", zaś jego członkowie otrzymywać mieli złotą odznakę pamiątkową w kształcie gąsieniczki. Nazwa "caterpillar" (słowo to w języku angielskim oznacza właśnie gąsienicę) nawiązuje do kokonu jedwabników. Z kokonów tych zwierząt (jedwabników morwowego lub dębowego) wytwarza się jedwab, z którego z kolei wykonywano czasze i linki do spadochronów Irvina.(...)" Więc babcia raczej nie kłamała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sir Well Endowed Napisano 9 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Maj 2012 Zdaje się, że w Kompanii Braci, Welsh nosił w plecaku spadochron na sukienkę ślubną Ze strony: http://www.madehow.com/Volume-5/Parachute.html "Parachute canopies were first made of canvas. Silk proved to be more practical because it was thin, lightweight, strong, easy to pack, fire resistant, and springy. During World War II, the United States was unable to import silk from Japan, and parachute manufacturers began using nylon fabric. The material turned out to be superior to silk because it was more elastic, more resistant to mildew, and less expensive." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal. Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 Suvorow w swoich książkach opisywał stosowanie przez Specnaz jedwabnych spadochronów, ale tu chodziło o czasy powojenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 Witam, Panowie w najbliższą niedziele wybieram się na uroczystość komunijną.. i pytanie: jasnoszary garnitur dwurzędowy czarne oxfordy czy czarne lotniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 Niestety w brązach mam tylko derby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 czarne oxfordy czy czarne lotniki?wygodniejsze, ładniejsze, może mniej zdobione? innymi słowy oba dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 10 Maj 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Maj 2012 ok dziękuję pewnie dopiero w sobotę będę miał "depresję szafy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi