Misza Napisano 7 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2015 Zastanawia mnie kwestia wyprzedaży - jaka jest faktyczna wartość ubrania. Mamy na przykład dwa garnitury: jeden bardziej tradycyjny, przeceniony z 1299 zł na 899,90 zł i drugi, bardziej fantazyjny, przeceniony z 1499 zł na 499,90 zł. Na pewno obniżka ceny w pierwszym przypadku nie jest aż tak wielka, bo w stosunku do drugiego garnitur lepiej się sprzedaje, jest bardziej klasyczny. Ale czy jest lepszej jakości, czy to rzecz zupełnie niezależna? A może lepszy powinien być ten, który pierwotnie był droższy? A może nie, skoro firma i tak zyska sprzedając go po tak niskiej cenie? http://vistula.pl/garnitury/garnitur,id-70034 http://vistula.pl/garnitury/garnitur,id-67034 Koszt zakupu espresso, mleka, bitej śmietany, galki lodów i posypki, to pewnie ok 1,5 zł. W małym miasteczku ten ekskluzywny napoj/deser kawowy będzie kosztował ... 8 zł? Koszt zakupu samego espresso i mleka, to pewnie mniej niż 1 zł, a latte w Starbucks kosztuje chyba 15 zł. Teraz zastanówmy się nad faktyczną wartością kawy... Latte w Starbucks jest ok, ale dawno już przestałem myśleć, że jest tak droga ze względu na koszt zakupy kawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2015 @Misza - z kawą to średnie porównanie, bo dobra kawa sama w sobie tania nie jest, maszyny na których robi ją np. Starbucks i mlynki kosztują jak mały nowy samochód, a przyrządzić espresso przez laika nie jest łatwo. Dodajmy serwis i mamy większe koszty niz zakładane (w domu espresso nie przyrządzimy zalewając mielonkę wrzątkiem) Jednak co do samej idei pełna zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 7 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2015 Dodaj do tego know-how, prestiż marki i będzie (prawie), jak w odzieżówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 7 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2015 W każdym biznesie jest jakiś know-how, a siła marki Starbucks jest większa niz np. kawiarni w Bristolu, gdzie cena za to samo espresso jest wyższa. Myślę, że koszty wytworzenia w sieciach są na podobnym poziomie (porównywalnym na danej półce produktów), a reszta to pozycjonowanie marki, marketing i świadomość klientów. Oglądając pokazywane ostatnio masowo garnitury z Bytomia cze Vistuli jakoś nie mam poczucia, aby były warte więcej niż cena z metki wyprzedażowej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 7 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2015 Teraz zastanówmy się nad faktyczną wartością kawy... Latte w Starbucks jest ok, ale dawno już przestałem myśleć, że jest tak droga ze względu na koszt zakupy kawy. Ile trzeba sprzedać kaw, żeby utrzymać interes mający stałe koszty na poziomie 30-40tyś zł miesięcznie na lokal? Jaką lokale muszą mieć powierzchnię, żeby przerobić odpowiednią ilość klientów i dlaczego muszą się mieścić w najdroższych lokalizacjach? Ile lokali jest stale rentowna? Ile trzeba mieć lokali, żeby rentowność sieci się uśredniła na plusie? Jaka jest wielkość inwestycji dla zbudowania rentownej sieci (bariera wejścia) i ile ten kapitał kosztuje na tym poziomie ryzyka? Fajnie się planuje biznes patrząc jedynie na cenę kawy i wielką marże . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 7 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 7 Lipiec 2015 Ale ja nic nie planuję. No dobrze, planuję, ale nie biznes. Ok, ok... może kiedyś, ale konkretów brak. W każdym razie, kto zaczął temat kawy??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gamer7772 Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Witam,pobrudziła mi się marynarka, a szkoda mi ją oddawać do pralni, bo oddawałem ją tam tydzień temu. Ponieważ jest to blazer tylko z bawełny (podszewka 100% poliester) zastanawiałem się, czy by jej nie uprać jakimś delikatnym programem w pralce. Nie uszkodziło by to marynarki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Spróbuj miejscowo Vanishem. Do pralki lepiej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Czy brazowe oxfordy cap toe (ponizej w linku) beda pasowac do chinosow (ew. jeansow) ? Nie beda zbyt oficjalne ? http://www.langer-messmer.de/mediafiles/Bilder/Banner%20-%20Premium%20Kollektion.jpg P.S. Przepraszam za brak polskich znakow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Wg. mnie zbyt formalne jak do chinosów. Do klasycznych jeansów ujdą, ale to już balans na krawędzi (w zależności z czym to będzie noszone). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Czekaj, dlaczego do dzinsów ok, a chinosów nie ok? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Czy brazowe oxfordy cap toe (ponizej w linku) beda pasowac do chinosow (ew. jeansow) ? Nie beda zbyt oficjalne ? http://www.langer-messmer.de/mediafiles/Bilder/Banner%20-%20Premium%20Kollektion.jpg P.S. Przepraszam za brak polskich znakow. Naprawdę, są odpowiedniejsze buty do w/w spodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Wg. mnie zbyt formalne jak do chinosów. Do klasycznych jeansów ujdą, ale to już balans na krawędzi (w zależności z czym to będzie noszone). powinienem dopisać "jasnych chinosów" bo takie domniemałem aczkolwiek oczywiście Misza ma rację, do ciemnych jeansów i ciemnych chinosów ujdzie z dużym bólem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odie111 Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 A jakie buty byscie zalozyli do chinosow / jeansow w takim razie? Z tych elegantszych (w sensie nie trampek i adidasow) oczywiscie... Moje typy to (bez jakiejs specjalnej kolejnosci): derby, chukka, chelsea, jodhpur, double monki, trzewiki. Bregues tez ale akurat nie jestem ich fanem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 napisz może, do czego te chinosy chcesz nosić? do polówki, t-shirta, samej koszuli czy marynarki z opcją na krawat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Whitesnake Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Bregues tez ale akurat nie jestem ich fanem Szkoda. Brogsy byłyby najlepszym wyborem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 napisz może, do czego te chinosy chcesz nosić? do polówki, t-shirta, samej koszuli czy marynarki z opcją na krawat? Do koszuli, sporadycznie marynarka + krawat. Cóż najwyżej poczekam na wyprzedaż w magazynach Langer & Messmer, co zresztą polecam jak ktoś mieszka w Niemczech, ostatnio było ~700 butów L&M, Loake, Barker w bardzo dobrych cenach (niektóre z małymi wadami). Szkoda tylko że mają tak mało modeli derby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PinCollar Napisano 8 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 8 Lipiec 2015 Ja postawił bym bez wahania na brązowe brogsy, to przecież jedne z najbardziej uniwersalnych butów. Dobrze wyglądają z chinosami, jeansami a i z garniturem dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 zdobienia brogue obniżą formalność, a jeśli nie jesteś przekonany do wersji full, to popatrz za half lub quarter. Fajne są longwingi (derby). Bez zdobień to klasyczne derby lub dB monki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sel Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 Mówimy o brogue z otwartą przyszwą czy zamkniętą też "przejdą" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 Imho "przejdą" jeśli z kolei obniżysz formalność kolorem skóry lub wybierzesz np. zamsz , ale derby byłyby lepsze Wysłane za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odie111 Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 Szkoda. Brogsy byłyby najlepszym wyborem. Teoretycznie wiem... Ale co zrobic skoro jakos nie moge sie przekonac do tych azurkow na nosku w full brogsach. Wole gladkie noski... Probowalem z quarter brogsami, ale moim zdaniem byly nieco zbyt eleganckie do jeansow / chino. Za to do welnianych z kantem by przeszly. Tak wiec, poki co najczesciej nosze derby oraz double monki. No i jeszcze mokasyny A na jesien / zime planuje zakup chelsea, trzewikow i jodhpurow. BTW. zazwyczaj chodze: dzinsy / chino + koszula (sama gdy cieplo) + marynarka (gdy chlodniej). Jesli krawat to raczej nieformalny - matowy jedwab, bawelna, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niegoslav Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 http://eu.suitsupply.com/en/suits/lazio-brown-stripe/P3744.html?vpid=P374402 jaki kolor i rodzaj butów do tego garnituru? Teoretycznie powinny być ciemniejsze niż sam garnitur. Czy to już ten odcień brązu, do którego można założyć czarne np. monki/broguesy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aron Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 Według mnie oksfordy z nakładanym noskiem, broguesy, monki. Nie przepadam za wysokimi butami do garnituru, dlatego o nich nie piszę. Kolory widzę dwa: ciemny brąz i burgund. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
musa19 Napisano 9 Lipiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 9 Lipiec 2015 Kiedyś, ktoś dużo mądrzejszy ode mnie i obyty w świecie powiedział, że czarny but się zawsze obroni BTW. Bardzo ładny garnitur, tylko na modelu kamizelka trochę kusa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi