lubo69 Napisano 4 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Grudzień 2014 Zakładam że płaszcz będziesz nosił na marynarkę, nie jak napisałeś pod;) Wybrałbym 48, ale z Próchnikiem nie mam doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Przepraszam za dyletanctwo bo to pewnie oczywiste ale... w skali formalności który czarny garnitur z zamkniętymi klapami bedzie stal wyzej: jedno czy dwurzędowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Ciężko powiedzieć, a marynarki na ile guzików, szliców, kieszenie z patkami czy bez? Niektórzy uznają dwurzędówkę na równi z jednorzędowym garniturem trzyczęściowym i na ogół tak jest, ale wszystko zależy od szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Szlice dwa ale co go guzikow nie mam pojecia który wariant jest bardziej formalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Jeśli jednorzędowa jest na 1 guzik to jest bardziej formalna Natomiast gdy ma 2, to moim zdaniem jest gdzieś na równi z klasyczną dwurzędówką 6X2, a od innych dwurzędówek jest bardziej formalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 No co do jednorzedowej z jednym guzikiem to wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Tradycyjnie garnitur z marynarką dwurzędową był uważany za mniej formalny, ale to było w czasach, kiedy jednorzędowe garnitury były zawsze trzyczęściowe. Dzisiaj to różnie jest postrzegane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 a trzyczęściowy, zamknięte klapy, jednorzędowy, dwa szkice ale ciemny brąz? Jakie zastosowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Brąz jest skrajnie nieformalny więc żadne bardziej oficjalne okazje, ani nawet praca. Najlepiej nosić poza miastem albo na jakieś niezobowiązujące wypady do knajpy, baru lub spacer po parku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DolceGusto Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Dzięki za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lathlaer Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Niezobowiązujący wypad do knajpy/baru w trzyczęściowym garniturze z zamkniętymi klapami? Moim zdaniem można trochę zluzować, taki garnitur jest na tyle formalny w swojej formie, że kolor brązowy niewiele mu odbierze i do pracy do godziny 16 spokojnie można założyć. Oczywiście zakładając, że jest klasycznie wełniany, a nie np. tweedowy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Ja bym dodał, że dużo zależy od okoliczności i otoczenia. Pewne reguły mające swe korzenie w XIX wieku, średnio przystają do dzisiejszych czasów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Skoro odnosimy się do dzisiejszych czasów to i tak najlepiej kamizelkę wyrzucić do śmieci. Zależy jaki to odcień brązowego, oczywiście z tym, że do pracy nie można trochę mnie poniosło. Miałem raczej na myśli pracę biurową albo spotkania biznesowe z klientami, jeżeli obowiązuje luźny dress code to założyć można praktycznie wszystko, więc brązowy garnitur także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Ach, te mitologiczne "dzisiejsze czasy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hargin Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Odwrotnie - przeszłe czasy są mitologiczne Zwróć uwagę, że do ścisłych zasad męskiej elegancji stosowali się dżentelmeni, których stosunkowo było nie dużo. Garnitury nosiło się powszechnie, także przez niższe klasy społeczne. Myślisz, że stosowali zasadę np. "no brown after 6"? Ja uważam, że wielu chodziłoby całe życie nago... Akurat nie jestem obrońcą brązowych gładkich garniturów trzyczęściowych, ale nawiązywanie do zasad używania tego odcieniu "na wsi" lub "na spacerze" jest mało adekwatne. Na wieś to dziś większość "Warszawian" jeździ do ojców po jajka, a nie do prowincjonalnej rezydencji Jak stoję w piątki w korkach, to nie zauważam brązowych nieformalnych garniturów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 5 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Grudzień 2014 Może i dobrze, że nie zauważasz bo brązowe garnitury są dość problematyczne. Nie wyglądają zbyt elegancko, jak ze wszystkimi tego typu kolorami trzeba uważać czy nie kontrastują za bardzo/zlewają się z naszą karnacją. Kiedyś czytałem, że osoby ubrane w ten kolor odbieramy jako mniej poważne i są bardzo niewskazane w biznesie. I nie rozumiem dlaczego nawet "do ojców po jajka" nie można pojechać w garniturze, no chyba, że przy okazji zostaniemy zaciągnięci do dojenia krów czy innych podobnych czynności Na spacer również wydaję mi się ok, nieraz widzę starszych panów ubranych w szarości/brązy po prostu spokojnie przechadzających się po parku. Kwestia jakości i dopasowania pozostawia zazwyczaj wiele do życzenia, ale zdarzają się też tacy, którzy wyglądają elegancko i z klasą. Na taki spacer znacznie lepiej nadaje się garnitur brązowy od np. dostojnego granatu. A "no brown after 6" odnosi się chyba głównie do butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wodzu Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Jak jest z długością spodni Massimo Dutti? Z tego, co widzę na stronie internetowej, to rozmiary różnią się między sobą obwodem w biodrach. Jak to się ma do długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remy Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Zobacz na allegro jak wyglądają wymiary- w aukcjach są podane. Nogawki często są wąskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Hargin, miałem na myśli to, że pod tzw. "dzisiejsze czasy" możemy podciągnąć niemalże wszystko co nam się nie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Kolega Hargin to jednak "osobowość". Tak trzymać...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harvey2408 Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Słuchajcie, dostałem prezent od swojej kobiety - spinki i białą jedwabną poszetke. Czytałem kiedyś, że biały kolor to jedyny kolor w którym jedwab nie jest wskazany, że idealny jest len. Moja bidulka nie zna się aż tak dobrze na temacie aby wiedzieć takie rzeczy no i teraz mam dylemat. Czy do garnituru formalnego mogę włożyć ten biały jedwab. Czy to serio aż tak źle się układa, że nie będę w stanie osiągnąć tego tv fold czy jak to się tam nazywa? Pozdrawiam, Mateusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Biała jedwabna poszetka jest ok, ale na okazje bardziej rozrywkowe. Wydaję mi się, że takie nosił główny bohater filmu "Wielkie piękno" i wyglądał bardzo dobrze. Łącz ją raczej wyłącznie z białymi koszulami. No i rzecz jasna nie składaj jej "po prezydencku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harvey2408 Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Czyli nie jest to szczyt formalności.. Dlaczego nie składać po prezydencku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcines Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 Wydaję mi się, że w przypadku jedwabnych poszetek znacznie lepiej wygląda większe ich wyeksponowanie, taki równiutki, trochę świecący prostokąt nie jest najlepszym wyborem. Chyba, że jest to jakiś bardziej matowy jedwab, wtedy droga wolna Zresztą najlepiej przymierz i sam oceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 6 Grudzień 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Grudzień 2014 "... nad Wisłą" Złotousty ów cherubin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi