BartoszU Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Witam. Proszę mi powiedzieć, czy możliwe jest przerobienie marynarki z centralnym rozcięciem tak, aby miała dwie szlice, lub była bez nich, i z jakim kosztem to się ewentualnie wiąże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Dwa szlice. Jedno rozcięcie można zaszyć i koszt nie powinien być duży bo to prosta sprawa. Dwóch nie zrobisz bo na bocznych szwach nie ma odpowiedniego zapasu materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Rozporki (szlice) zachodzą na krawędzie boczne - stąd nie można ich zrobić (wyciąć). Zresztą podobnie jest w przypadku jednego, centralnego. Jednak osobiście nie rozumiem powodu tego manewru - marynarki z jednym rozporkiem mają swoje zalety (m.in. można je lepiej dopasować w biodrach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdm89 Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Czy warto?http://www.kappahl.pl/article/marynarka_640375Jeżeli nie, to gdzie mogę kupić marynarkę na lato do 450 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Jak będzie dobrze pasować to myślę, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 + Sprawdziłbym jedynie skład podszewki (tak, tego małego kawałka gdyż jest on, msz, w dość istotnym miejscu jeśli chodzi o komfort użytkowania). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Animaes Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Czy kieszenie boczne marynarki wszyte pod skosem, a nie poziomo, to klasyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 10 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 10 Czerwiec 2014 Klasyka, ale są bardziej sportowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdm89 Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 + Sprawdziłbym jedynie skład podszewki (tak, tego małego kawałka gdyż jest on, msz, w dość istotnym miejscu jeśli chodzi o komfort użytkowania). ta podszewka jest raczej z bawełny (żadnej metki ze składem nie było, a Pani ekspedientka też nie wiedziała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszU Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Rozporki (szlice) zachodzą na krawędzie boczne - stąd nie można ich zrobić (wyciąć). Zresztą podobnie jest w przypadku jednego, centralnego. Jednak osobiście nie rozumiem powodu tego manewru - marynarki z jednym rozporkiem mają swoje zalety (m.in. można je lepiej dopasować w biodrach). Mam kilka "starych" marynarek, które planuje dać do poprawek krawieckich i większość z nich ma własnie jedno rozcięcie, a chciałbym aby miały dwa. Marynarka z otwartymi klapami bez rozcięć jakoś mi się nie widzi też, dlatego pytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Marynarka z otwartymi klapami bez rozcięć jakoś mi się nie widzi też, dlatego pytałem Widzi, nie widzi. Na klapy patrzysz od frontu, na szlice od zaplecza... Szlice mają generalnie ułatwić człowiekowi życie, stąd marynarka bez rozcięć, szczególnie w opcji sportowej nie jest, msz, dobrym pomysłem. Dwa szlice. Jedno rozcięcie można zaszyć i koszt nie powinien być duży bo to prosta sprawa. Dwóch nie zrobisz bo na bocznych szwach nie ma odpowiedniego zapasu materiału. Stąd, ja bym zostawił jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teddy Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Panowie, doszedł dziś mój pierwszy jedwabny krawat, ale w oczy rzuciły mi się dwa zaciągnięcia na widocznej części. Jako, że nie mam doświadczenia, nie wiem czy jest to normalne w jedwabnych krawatach, ewentualnie czy jest to skaza warta uwagi, czy nie ma co być zbyt drobiazgowym. Wybaczcie jakość zdjęcia. Co o tym sądzicie?http://naforum.zapodaj.net/images/f76a437cf4a3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Niewiele widzę, ale ja już stary jestem... Generalnie nie powinno to mieć miejsca i jeśli Ty to widzisz i Ci to przeszkadza, reklamuj. Mogłoby to ujść jedynie w casualowym krawacie z surówki jedwabnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teddy Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Fakt, niewiele widać, zrobiłem z 50 zdjęć telefonem i to było najlepsze. Jako, że krawat ma połysk, to matowe miejsce widać nawet z dwóch metrów. Vistula nie zachęci mnie chyba do częstszych zakupów w ich sklepie internetowym. Oby nie było problemów z odsyłką.EDIT Dla potomnych - problemów z odsyłką w Vistuli nie ma żadnych. Reklamacje zgłosiłem ok. godziny 19.00, o 22.00 miałem już umówionego kuriera na dzień następny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Z pewnością do wymiany. Proponowałbym na pierwszy krawat coś szerszego bo z tego co widzę ten ma 6cm i moim zdaniem nie prezentuje się zbyt dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrJacob Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Z pewnością do wymiany. Proponowałbym na pierwszy krawat coś szerszego bo z tego co widzę ten ma 6cm i moim zdaniem nie prezentuje się zbyt dobrze. Czemu coś szerszego? Widziałeś w całokształcie, że doradzasz? Przecież to głównie zależy od szerokości klap w marynarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teddy Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Tak, to jest około 6 cm. Szczerze mówiąc też myślałem, że będzie szerszy, bo nawet nie przeczytałem specyfikacji, ale znowuż mam 20 lat i dosyć szczupłą twarz. Poza tym z czasem pewnie zbiorę więcej krawatów o różnych grubościach. Z zakupem marynarek jeszcze czekam - przebudowuję sylwetkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skr Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Czemu coś szerszego? Widziałeś w całokształcie, że doradzasz? Przecież to głównie zależy od szerokości klap w marynarce. Uważam, że krawaty np. 7,5cm wyglądają dużo lepiej od 6cm bez względu na szerokość klap. Odrzucając oczywiście klapy szerokości ołówka. Sam kupując pierwszy krawat popełniłem błąd biorąc 6cm i ostatecznie nigdy nie ujrzał on światła dziennego, a klapy w mojej marynarce mają właśnie ok. 6cm (niezbyt przemyślany zakup). Osobiście preferuje krawaty 7-8cm, dlatego chciałem podzielić się opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jour fixe Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Witam, miał ktoś jakieś doświadczenie z obuwiem marki BarellyBags? Zauważyłem u nich ciekawe desert boots'y : https://www.barellybags.pl/product/Wiosenne-Polbuty-Braz/?id=265, podobno wersja camel jest ze skóry licowe. Proszę o opinię na temat jakości skóry i wytrzymałości obuwia, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 Czy mogę wrzućić lnianą białą poszetkę do pralki na 40 stopni? Jak inaczej wyczyscic taka poszetke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.mateusz Napisano 11 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 11 Czerwiec 2014 A próbowałeś ręcznie z jakimś odplamiaczem, płynem do prania albo zapierając szarym mydłem? Poszetka jest mała, więc dużo pracy i czasu nie zmarnujesz jeśli to nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Wrzucić możesz, ale się naprawdopdoobniej nierównomiernie skurczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pirat Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Czy mogę wrzućić lnianą białą poszetkę do pralki na 40 stopni? Jak inaczej wyczyscic taka poszetke? Możesz. Potem wyprasuj, ułóż w TV-fold i używaj. Jak Ci się zmienią proporcje chusteczki np. z kwadratowej zrobi się prostokąta to w TVF nie będzie żadnym problemem. Czemu coś szerszego? Widziałeś w całokształcie, że doradzasz? Przecież to głównie zależy od szerokości klap w marynarce. Nie trzeba widzieć całokształtu by stwierdzić, że 6cm to nie jest dobry wybór. Jest to po prostu za wąsko. 7,5cm wydaje się o wiele lepszym wyborem, szczególnie na "pierwszy krawat". Jak jest śledź to trzeba dzwonić po 07 Co do teorii szerokość klap, a szerokość krawata (BTW chętnie zobaczę taki wzór ) to jest to pochodna innej, znacznie ważniejszej teorii. Proporcje stroju, jego poszczególnych elementów powinny być dostosowane do osoby go noszącej, zarówno szerokość klap jak i krawata itp. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Z. Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 Czy ktoś miał do czynienia z marką AT.P.CO? W Tikeju znalazłem dziś kilka casualowych marynarek tej firmy i rozważam zakup. Będę wdzięczny za każda informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Teemo Napisano 12 Czerwiec 2014 Zgłoszenie Share Napisano 12 Czerwiec 2014 To i ja miałbym szybkie pytanie. Jako, że jestem dość niewymiarowy ok 196 cm wzrostu jakieś 115 w pasie podobnie barki tez około 115 dość długie ręce ciężko mi znaleźć garnitur i spodnie. Znając życie bo już niejeden garnitur miałem na sobie w sklepach ciężko będzie znaleźć coś dla mnie. czy dysponując kwotą ok 1000 zł jestem w stanie sprawić sobie ubranko na miarę w zakładzie krawieckim? Ile mniej więcej metrów materiału na ten cel należy przeznaczyć (wełna + podszewki) ? Czy może lepiej kupić coś o wiele za dużego i skrócić/zmniejszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi