mdm89 Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Moja długość stopy to 27 cm. Jaki rozmiar tych butów powinienem kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Moja długość stopy to 27 cm. Jaki rozmiar tych butów powinienem kupić? Obawiam się, że 41.5 - ten, którego nie ma w sprzedaży (dwukrotnie wymieniałem Bexley 42 na 41.5) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascone Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, czy macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Bytomia? W interesujących mnie marynarkach (wzrost 182) brak jest rozmiaru 182/100, numeracja rozpoczyna się od 182/104. Czy mam rozumieć, że ich 104 to odpowiednik tradycyjnej 100? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
metius Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, Rozmiar marynarki Boggi 48 DROP 6R - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem: różnica 6 cali między klatką a talią, krój "regular"? Jeśli ktoś miał do czynienia z ww. firmą i byłby tak uprzejmy napisać czy dla wymiarów 106cm w klatce i 86cm w talii taki rozmiar jest odpowiedni to byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, Rozmiar marynarki Boggi 48 DROP 6R - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem: różnica 6 cali między klatką a talią, krój "regular"? Jeśli ktoś miał do czynienia z ww. firmą i byłby tak uprzejmy napisać czy dla wymiarów 106cm w klatce i 86cm w talii taki rozmiar jest odpowiedni to byłbym wdzięczny. Nie miałem do czynienia, ale drop 6 oznacza że spodnie są w rozmiarze 48-6=42 (czyli zakładam 84 cm w pasie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zixart Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Mam pytanie co do marynarki. Szukam zwykłej klasycznej niebieskiej/granatowej (tzw. pierwszej marynarki) i zastanawiam się nad materiałem - czy musi być to 100% wełna? Czy dodatki włókien sztucznych (do 30%) przekreślają taką marynarkę? Co powiecie o połączeniu wełna + bawełna (70+30) czy to dobre rozwiązanie? Co powiecie o tej? http://bytom.com.pl/the-culture-icons,marynarka-bd1-02-80a-90-k-1464-8954-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koval Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 30% poly - moim zdaniem odpada. Wełna + bawełna - jak najbardziej OK. Ta z Bytomia całkiem fajna, ale zwróć uwagę na klapy - są dość szerokie, a to nie każdemu pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Mam pytanie co do marynarki. Szukam zwykłej klasycznej niebieskiej/granatowej (tzw. pierwszej marynarki) i zastanawiam się nad materiałem - czy musi być to 100% wełna? Czy dodatki włókien sztucznych (do 30%) przekreślają taką marynarkę? Co powiecie o połączeniu wełna + bawełna (70+30) czy to dobre rozwiązanie? Co powiecie o tej? http://bytom.com.pl/the-culture-icons,marynarka-bd1-02-80a-90-k-1464-8954-p Słabe proporcje (wysoki guzik) i, zapewne, mocno wywatowane ramiona. Jeśli masz dostęp do tkmaxx, spróbuj pomierzyć marynarki włoskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, Rozmiar marynarki Boggi 48 DROP 6R - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem: różnica 6 cali między klatką a talią, krój "regular"? Jeśli ktoś miał do czynienia z ww. firmą i byłby tak uprzejmy napisać czy dla wymiarów 106cm w klatce i 86cm w talii taki rozmiar jest odpowiedni to byłbym wdzięczny. Generalnie oznacza różnicę w rozmiarze marynarki i spodni, czyli - pośrednio - taliowanie. Przeliczanie na cale nie ma sensu, bo 8 cali dałoby prawie 20.5 cm różnicy pomiędzy klatą i talią, a takich marynarek RTW (w typowych rozmiarach) nie widziałem na oczy. Z reguły różnica wynosi 6-10 cm. Nie mam marynarek Boggi, ale jeśli stosują włoską rozmiarówkę, to 48 będzie na około 100 w klacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, przypominam: - pytania stylistyczne wrzucamy do "Poradni": http://forum.butwbutonierce.pl/topic/380-forumowa-poradnia-stylistyczna/ - pytania o zakupy - do wątku "Gdzie kupić": http://forum.butwbutonierce.pl/topic/896-gdzie-mo%C5%BCna-kupi%C4%87-szukam-poszukuj%C4%99/ Kilka postów przerzuciłem do w/w tematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, czy macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Bytomia? W interesujących mnie marynarkach (wzrost 182) brak jest rozmiaru 182/100, numeracja rozpoczyna się od 182/104. Czy mam rozumieć, że ich 104 to odpowiednik tradycyjnej 100? Nie mam nic z Bytomia, ale Próchnik z reguły zaniżał rozmiarówkę, podobnie w Vistuli - poza "super-slim" zawsze lepszy był rozmiar mniejszy od nominalnego (jestem szczupły, ale nie patyk). Jednak to są spekulacje, trzeba marynarkę przymierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Beere Napisano 3 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 3 Maj 2014 Panowie, czy macie jakieś doświadczenie z rozmiarówką Bytomia? W interesujących mnie marynarkach (wzrost 182) brak jest rozmiaru 182/100, numeracja rozpoczyna się od 182/104. Czy mam rozumieć, że ich 104 to odpowiednik tradycyjnej 100? Nie, nie jest to odpowiednik tradycyjnej 100. Tak mi się przynajmniej wydaje. Polecam kliknąć w brązowy napis "ZOBACZ TABELĘ ROZMIARÓW" pod każdą rozmiarówką. Ściągniesz plik w pdfie i będą tam opisane również marynarki. Kiedy kupowałem garnitur miałem podobny problem do Ciebie, i prawdopodobnie w Twojej marynarce nie ma/brakuje rozmiaru 182/100, ale tak jest w większości. Nie wiem z czego to wynika. W ogóle Bytom ma dosyć dziwną politykę. Niektóre marynarki opisuje xxx/yyy/zz klasyczne A, inne xxx/yyy/zz klasyczne B, jeszcze inne S, M, L a kolejne 48, 50, 52. I połap się człowieku. Pozwolę sobie zacytować część tabeli rozmiarów: Obwód klatki piersiowej 100 104 odpowiada Obwód talii marynarki mierzony w połowie odległości miedzy pierwszym a drugim guzikiem101 105 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rascone Napisano 4 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2014 @Beere, dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Wcześniej analizowałem informacje producenta co do rzeczywistych wymiarów, niemniej chciałem się zorientować czy ktoś ma już jakieś doświadczenia w tej materii. Tak jak napisałeś rozmiarówka Bytomia wydaje się dość dziwna - w interesujących mnie marynarkach brakuje np. rozmiaru 96 oraz 100... Najlepiej będzie zdecydować się na przymiarkę w sklepie stacjonarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanMarcin Napisano 4 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 4 Maj 2014 Jak przyklepujecie klapy marynarki Vistuli (dobry rozmiar)? Opcja z generatorem pary jest ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 5 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Panowie, jak ocenilibyście stopień formalności tego garnituru SS: http://eu.suitsupply.com/en/suits/sienna-blue-plain/P3707.html?start=6&cgid=Suits&prefn1=collection&prefn2=styleFit&prefv2=Classic-Sienna&srule=PriceAsc&prefv1=Fall%2FWinter Czy w zestawie z białą koszulą, klasycznym jedwabnym krawatem i czarnymi oksfordami może on pełnić rolę garnituru granatowego tam, gdzie typowo założylibyśmy klasyczny garnitur granatowy z gładkiej wełny czesankowej, czy też do takiego garnituru lepiej pasują buty brązowe i okazja "półoficjalna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ingvar Napisano 5 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 5 Maj 2014 Umiejscowiłbym go bliżej półoficjalnego niż oficjalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Buty ctshirts to rozmiarówka porównywalna z Barkerem i Loake? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Tak, jak bierzesz G to licz pół rozmiaru niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lebowski32 Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Dzięki za odpowiedź, a mógłbym prosić o uściślenie? Loake 7,5F są w miarę ok na mnie choć troszeczkę ciasne (podobnie Meerminy 7,5), a Barkery 7,5G są odrobinę za bardzo rozciągnięte, ale taki luz mi nie przeszkadza. To jaki rozmiar brać w ctshirts? Bo mogę wybrać zarówno rozmiar tradycyjny (7,5 lub 8) jak i tęgość (F lub G). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MH_fan Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 czyli z rozmiaru 8 bierz tęgość F, a z rozmiaru 7,5 tęgość G, i wyjdzie relatywnie na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xyz Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 czyli z rozmiaru 8 bierz tęgość F, a z rozmiaru 7,5 tęgość G, i wyjdzie relatywnie na to samo. Niekoniecznie, trzecia prawda? Fit F będzie wielce prawdopodobnie nadal zbyt wąski (np. w okolicy śródstopia). Barker, Cheaney, marki "europejskie", w tym polskie, na typowym "zaokrąglonym" kopycie - osobom z tęższą stopą polecam, wobec osobistego doświadczenia, jednak fit G w rozmiarze zwykłym. Rozciąganie obuwia, nawet u dobrego szewca, wiąże się w sposób nieunikniony z mikro-/uszkodzeniami skóry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Witam,Mam zamiar skrócić rękawy marynarki, ale, czy biorąc pod uwagę mój chudy nadgarstek, powinienem jednocześnie je zwęzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eye_lip Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Kamil, mamy zgadywać jak to wygląda? Bez zdjęć to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil_D Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Tak lepiej? Jak mówiłem, mam bardzo chude nadgarstki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 6 Maj 2014 Zgłoszenie Share Napisano 6 Maj 2014 Te rękawy są zdecydowanie do zwężenia, a gdybyś pokazał ich więcej (powyżej łokcia), mogłoby się okazać, że nie da się ich zwęzić bez zaburzania proporcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi