Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Gość Nereusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że to mój pierwszy post na forum :-)

Niedawno kupiłem sobie koszulę i zastanawiam się, czy ją zwężać. Jestem bardzo wysoki i bardzo szczupły (191cm wzrostu, klatka 98cm, talia 78cm). Koszula to Lambert wyszczuplony 39 (106cm klatka i 98cm talia).
Pytam, ponieważ mocno zastanawiam się, czy jest sens to ruszać u krawcowej, a ponadto wiele osób po zwężeniu moich sporo za szerokich koszul mówi mi, że osiągnąłem efekt odwrotny do zamierzonego, czyli wyglądam jak przysłowiowy patyk :-)
Poniżej zamieszczam zdjęcia i proszę o Wasze opinie.

post-5398-0-87450600-1398430079_thumb.jp

post-5398-0-79781400-1398430098_thumb.jp

post-5398-0-51880400-1398430118_thumb.jp

To i ja będę mieć pytanie co do koszuli.

Dzisiaj dotarła do mnie przesyłka z koszulą którą chciałbym założyć do ślubu. Jednak nie jestem co do niej przekonany. Jaki jest cel/założenie robienia innej faktury materiału na torsie,mankietach i kołnierzyku? Dodam, że w tych miejscach koszula jest grubsza. Widzę takie rozwiązanie po raz pierwszy. Proszę więc o radę.

post-5277-0-27989600-1398448225_thumb.jp

post-5277-0-15174500-1398448234_thumb.jp

To koszula z dodatkową białą piką, mankietami i kołnierzykiem z niej wykonanej. Jeśli planowałeś ją założyć na śrub to czemu nie bo jest dość formalna. Pierwotnie jednak zakłada się ją do smokingu tylko , że powinna być bez listwy, a guziki powinny być schowane tak aby po założeniu muchy nie było ich widać. Trochę dziwna kombinacja. 

http://www.ctshirts.co.uk/men's-shirts/men's-formal-shirts/Marcella-bib-front-classic-collar-evening-extra-slim-fit-shirt?q=gbpdefault||ex003wht|||||1861,4789,||||||||

Dzięki za wyjaśnienie. Do ślubu nie zakładam smokingu więc koszula wraca z powrotem. Zamawiając ją, nie byłem świadomy tego, jak ona będzie się prezentować.

Po co UP?

Zadałeś dwa pytania. Jedno o to czy kupować ze stebnowaniem. Drugie o to czy to prawda, że stebnowanie to klasyczne rozwiązanie rodem z lat 20.
Odpowiadam na pierwsze, drugie celowo pomijając, bo na historii krawiectwa się nie znam.

Pierwsze z brzegu przykłady kilku sklepów internetowych. Sprawdź ile tam jest stebnowania.

http://eu.suitsupply.com/en/suits?prefn1=collection&prefv1=Spring%2FSummer

http://www.ctshirts.co.uk/mens-suits/mens-business-suits?q=gbpdefault|||||||||||||||

http://www.tmlewin.co.uk/All-Suits/Mens-Suit-Bundles,en_GB,sc.html

Pytanie jest z cyklu: spodnie z manszetami czy bez. Koszula na guziki czy spinki. 

Oczywiście wybierając garnitur to Ty podejmiesz decyzję. Wybór należy do Ciebie.

Fakt jest taki, że polskich sklepach stacjonarnych zdecydowana wiekszosc garniturów ma przeszycia. nawet Vistula chwali się, że to takie 'modne'...

Z tego co wiem Bytom proponuje wersje bez lub przy zakupie z przeszyciami umozliwia ich wyprucie.

Witam
To mój pierwszy post, dlatego chciałbym się uprzejmie przywitać. Sugerując się tematem wątku zadam tutaj swoje pytanie: co zrobić jeśli klapy marynarki lekko odstają? Nie przylegają zwarcie do klatki piersiowej, ale nie wystają też w jakiś nieestetyczny sposób. Marynarka jest dopasowana w ramionach. Zastanawiam się też nad tym, czy można przesunąć górny guzik o centymetr, dwa w górę. Osobiście w to wątpię, ze względu na pozostawienie dziury po takiej ingerencji krawieckiej, ale spytać zawsze warto, a nuż ktoś doświadczenie w tym ma.
Mam nadzieję, że umieściłem swój post w odpowiednim miejscu.