Skocz do zawartości

Krótkie pytania - krótkie odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolejne pytanie ode mnie :)

zamówiłem krawat GANT 100% jedwab, nigdy nie miałem jedwabnego krawata i stąd pytanie

myślałem że będzie taki leciutki mięciutki milutki, a on jest dosyć sztywny i śliski, jakbym miał zgadywać co to to bardziej bym stawiał na poliester niż cokolwiek innego, one takie sa czy ktoś mnie tu oszukuje przyklejając metki? ;)

Opublikowano
11 godzin temu, M.Borkowski napisał:

kolejne pytanie ode mnie :)

zamówiłem krawat GANT 100% jedwab, nigdy nie miałem jedwabnego krawata i stąd pytanie

myślałem że będzie taki leciutki mięciutki milutki, a on jest dosyć sztywny i śliski, jakbym miał zgadywać co to to bardziej bym stawiał na poliester niż cokolwiek innego, one takie sa czy ktoś mnie tu oszukuje przyklejając metki? ;)

Jedwab może być przeróżny - bo da się z niego zrobić i szalik, i linę. Dobrej jakości jedwab jest sprężysty, mięsisty i trzyma węzeł. Natomiast mój najtańszy krawat jedwabny, kupiony lata temu, jest właśnie taki jak opisujesz - śliski i sztywny.

Opublikowano

Zakupiłem miesiąc temu białą lnianą koszule Emanuel Berg. Założyłem ją może 5-6 razy, ale dopiero dzisiaj zauważyłem niepokojąco wyglądający naciągnięty materiał przy wszyciu rękawa. Porównując z drugim rękawem, wygląda to dla mnie trochę niebezpiecznie. Proszę więc o ocenę ryzyka rozprucia. 

IMG_2487.thumb.JPG.73f10ad344657ecdf94a8c2c8345ff33.JPG59b08997a7b32_FullSizeRender5.thumb.jpg.2cf713f14bdce5620e6725aefa4f5bb5.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Velahrn napisał:

Jedwab może być przeróżny - bo da się z niego zrobić i szalik, i linę. Dobrej jakości jedwab jest sprężysty, mięsisty i trzyma węzeł. Natomiast mój najtańszy krawat jedwabny, kupiony lata temu, jest właśnie taki jak opisujesz - śliski i sztywny.

Dzięki za odpowiedź, dobrze wiedzieć, a co do tego konkretnego, postanowiłem odesłać bo wątpię żebym go założył kiedyś :)

Opublikowano
9 godzin temu, Milten napisał:

Zakupiłem miesiąc temu białą lnianą koszule Emanuel Berg. Założyłem ją może 5-6 razy, ale dopiero dzisiaj zauważyłem niepokojąco wyglądający naciągnięty materiał przy wszyciu rękawa. Porównując z drugim rękawem, wygląda to dla mnie trochę niebezpiecznie. Proszę więc o ocenę ryzyka rozprucia. 

IMG_2487.thumb.JPG.73f10ad344657ecdf94a8c2c8345ff33.JPG59b08997a7b32_FullSizeRender5.thumb.jpg.2cf713f14bdce5620e6725aefa4f5bb5.jpg

Może kiedyś pociągnąłeś za ten rękaw i sam go uszkodziłeś? Lub ktoś inny? Jeśli nie, to powinieneś reklamować tą koszulę - marka nie należy do tanich.

Pozdrawiam.

Opublikowano
Może kiedyś pociągnąłeś za ten rękaw i sam go uszkodziłeś? Lub ktoś inny? Jeśli nie, to powinieneś reklamować tą koszulę - marka nie należy do tanich.
Pozdrawiam.

Koszula dobrze leżała w ramionach, na pewno jej nie uszkodziłem.
Opublikowano
2 minuty temu, Pawel_S napisał:

Jaki materiał będzie najlepszy na podszewkę płaszcza, jedwab/satyna, wiskoza? Czy jakiś inny?

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Viscosa, acatat albo cupro.

Opublikowano
Viscosa, acatat albo cupro.
Kurczę, a krawcowa spotkana w sklepie z tkaninami powiedziała żebym kupił 'satynę bluzkową' - w sensie chyba taką na damskie bluzki. Dzięki za odpowiedź

Opublikowano

@Pawel_S - satyna z tego co mówi internet może mieć różny skład. Pani za pewne zapomniała dodać uwagi o składzie, a chodziło jej o typ materiału. Szukaj zatem podszewki ze wskazanych przeze mnie materiałów lub ich mieszanek. Wszystkie 3 materiały to materiały przepuszczające powietrze w przeciwieństwie do polyestrów, poliamidów i innych acryliców.

Opublikowano
[mention=12515]Pawel_S[/mention] - satyna z tego co mówi internet może mieć różny skład. Pani za pewne zapomniała dodać uwagi o składzie, a chodziło jej o typ materiału. Szukaj zatem podszewki ze wskazanych przeze mnie materiałów lub ich mieszanek. Wszystkie 3 materiały to materiały przepuszczające powietrze w przeciwieństwie do polyestrów, poliamidów i innych acryliców.
Tak zrobię, posłucham Twojej rady. Dzięki!