Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

W sumie zależy od branży, ale jeśli masz na myśli korpo to ta rozmowę koszula tylko i wyłącznie biała, krawat najlepiej jednolity o neutralnym kolorze. Garnitur granatowy, szary lub czarny. Buty czarne. Masz wyglądać schludnie ale nie przesadnie. Ty masz zwracać na siebie uwagę a nie strój.

koszula tylko i wyłącznie biała, krawat najlepiej jednolity o neutralnym kolorze. Garnitur granatowy, szary lub czarny. Buty czarne.

podsumowując, przykładowy zestaw: czarny garnitur, biała koszula, czarne buty i jednolity (czarny?) krawat :lol: Nikt za brązowe buty, niebieską albo pasiastą koszulę albo krawat w spokojny wzór nie przekreśli na rozmowie, a jeżeli przekreśli, to dobrze, bo lepiej u takich nie pracować. Na blogu macaroniego był kiedyś wpis o początkach kompletowania garderoby (http://macaronitomato.blogspot.com/2010 ... eroba.html) i jest aktualny w tym przypadku

Buty przede wszystkim czyste. Koszula przede wszystkim wyprasowana. Guzik pod szyja zapiety. I jezeli garnitur jest jeszcze przyzwoicie dopasowany, to kwestia ubrania jest zalatwiona.

Zadne ubranie na rozmowie nie pomoze, a dobre w najlepszym wypadku nie przeszkodzi. Inne kwestie z pewnoscia sa wazniejsze.

Dobrze dopasowany granatowy garnitur. Marki oczywiście nie mają znaczenia. Liczy się jakość i dopasowanie właśnie.

Co najmniej jedna para czarnych butów, najlepiej wiedenek. Kilka koszul. Na pewno biała i niebieskie, gładkie i we wzory. Kilka krawatów. Generalnie na początku nie za bardzo dandy... poszetkę zostawiłbym w domu na rozmowę o pracę.

Uzupełniłbym tę listę o szare spodnie.

W przypadku używania okrycia wierzchniego, dobrze jeśli marynarka nie wychodzi spod kurtek, więc może warto pomyśleć o jakimś płaszczu (płaszczach).

Życzę powodzenia.

Pierwszą pracą w dziennikarstwie dostałem, bo dzięki korzystnemu zbiegowi okoliczności wykazałem się umiejętnością otwierania szampana.

Osobiście radziłbym nie lekceważyć sekretarek. Są bardzo wrażliwe, lubią się czuć wyróżniane (bajerowane), a czasami mają duże wpływy, możliwości.

Cóż, po rekomendacjach widzę, że nie byłem dostatecznie precyzyjny w określeniu swoich preferencji. Panowie czy możecie mi pomóc znaleźć stylizację, w której kolor czerwony ogranicza się jedynie do butów i jednocześnie nie gra pierwszych skrzypiec? Mam na myśli strój, który z powodzeniem można założyć na co dzień. Nie interesują mnie togi, szaty papieskie i inne tego typu stroje. :) A może czerwone buty po prostu nie pasują do takiego przeznaczenia?

Cóż, po rekomendacjach widzę, że nie byłem dostatecznie precyzyjny w określeniu swoich preferencji. Panowie czy możecie mi pomóc znaleźć stylizację, w której kolor czerwony ogranicza się jedynie do butów i jednocześnie nie gra pierwszych skrzypiec? Mam na myśli strój, który z powodzeniem można założyć na co dzień. Nie interesują mnie togi, szaty papieskie i inne tego typu stroje. :) A może czerwone buty po prostu nie pasują do takiego przeznaczenia?

wbrew pozorom zrozumiałem Twoje intencje :) . tyle, że pierwsze co mi przyszło do głowy to własnie Mike.

zadanie jest o tyle trudne, że drastyczność czerwonego obuwia trzeba zrównoważyć w obrębie kompletnej stylizacji. stąd moja sugestia, że inne częsci ubioru powinne nawiązywać do czerwonego - jak zdjęcie poniżej.

ewentualnie czerwone buty mogłyby zadziałać z jasnoszarym garniturem, białą koszulą, szarym krawatem z czerwonym kaszmirowym swetrem pod marynarką - nie ma zdjęcia, ale tak to sobie wyobrażam :D .

post-250-13658921041413_thumb.jpg

ewentualnie czerwone buty mogłyby zadziałać z jasnoszarym garniturem, białą koszulą, szarym krawatem z czerwonym kaszmirowym swetrem pod marynarką - nie ma zdjęcia, ale tak to sobie wyobrażam :D .

To jest bardzo dobry pomysł, dzięki. Takie małe akcenty powinny pomóc zrównoważyć kolorystycznie cały zestaw. Na pewno wypróbuję. :)

Panie +Immune+ staram się jak mogę, a Pan wybrzydasz. A im bardziej szukam dla Pana, tym bardziej mnie pomysł z czerwonymi butami podoba. I coś czuję, że wejdę w posiadanie takowych.

post-400-13658921041715_thumb.jpg

link: http://offthecuffdc.wordpress.com/2010/03/12/a-chat-about-shirts-with-ignatious-joseph/

Immune, a tak z ciekawości, jaki pasek do takich butów założysz? Czerwony?

Pasek może być czarny, ale powinien być utrzymany w tonacji ubrania. Czyli przy brązowym garniturze może być brązowy. W przypadku butów o nietypowych kolorach, barwach nie musimy trzymac się żelaznej zasady jednolitego koloru dodatków. Przeciez do butów zwęzowej skóry nie musisz mieć wężowego paska. Wszystko zależy od tzw. ogólnego wrażenia, kompozycji całości.