zaki Napisano 12 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2011 Proszę pamiętać, że gro mężczyzn (nie tylko w Polsce zresztą) kupuje w życiu może 2-3 pary skórzanych półbutów. W Polsce pewnie na studniówkę/bierzmowanie, ślub i trzecią na emeryturze, żeby w trumnie jako tako wyglądać więc i noszą ludzie buty które były modne 5, 10 czy 15 lat wcześniej. Przychylam się do tej opinii. Taka jest rzeczywistość. Już zresztą sportowe obuwie uchodzi za klasyczne. Ciekawe kiedy się pojawią klasyczne japonki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ryshard Napisano 14 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Czy jest jakiś standard dotyczący odległości pomiędzy guzikami z przodu marynarki w dwu-guzikowej wersji? Przy okazji; zauwazyłem, że standartem jest oby dolny guzik był na równi z linia klapy kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 14 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2011 Najczęściej 10-12 cm. Jeżeli górny guzik jest na wysokości talii to dolny jest nieco poniżej krawędzi kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
proceleusmatyk Napisano 15 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2011 Z cyklu: Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi Czy jednorzędówkę da się przerobić na dwa rzędy? Mam marynarkę klubową, która jest zdecydowanie zbyt obszerna. Nie ma sensu dokonywać w niej przeróbek, bo musiałbym zmienić wszystko. Szalona głowa podpowiedziała mi jednak, że może dałoby się przerobić na dwa rzędy. Domyślam się, że dla krawca to nie taki znowu pikuś, ale ja spiąłem szpilkami i wygląda to tak: (Wybaczcie pozy "na robota".) Miałoby to sens? Który krawiec da radę? I za ile?.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Varney Napisano 15 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2011 Z jednej strony na 'prawdziwą' dwurzędówkę to nieco za mało materiału, lecz z drugiej wyglądasz na szczupłego i takie proporcje nawet by Ci sprzyjały (Cucinelli od jakiegoś czasu ma w swej ofercie coś takiego, jak '1,5-breasted jacket' o podobnym rozstawie guzików). Większy problem byłby z klapami, bo dwurzędówka z otwartymi to rzecz nieszczególnie przyjemna dla oka. Nie jestem też przekonany do długości i wysokości kieszeni. Poza tym nie jestem ekspertem, ale założę się, że dwu- i jednorzędówka różnią się także pewnymi detalami konstrukcyjnymi, których z zewnątrz nie widać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Znika tez prawa kieszen - nie wiem czy warto. W kazdym razie dla dobra forumowego, moglbys przeprowadzic ten eksperyment lub mowiac inaczej obalic mit, ze z jednorzedówki nie zrobi sie 2rzedówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Jeżeli zdecydujesz się spróbować to chętnie zobaczę efekt ale moim zdaniem nie da się tego zrobić dobrze. Dwurzędówka to jednak coś zupełnie innego niż za duża jednorzędówka. Obie różnią się w zasadzie tylko przodem - plecy, boki ramiona muszą w obu leżeć dobrze. Jeżeli masz za dużą jednorzędówkę to jest zbyt obszerna w kilku miejscach (na pewno za szerokie plecy i przód), przeciągnięcie całego nadmiarowego materiału na przód spowoduje pewnie że plecy i boki będą leżały fatalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meqoq Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Jeżeli zdecydujesz się spróbować to chętnie zobaczę efekt ale moim zdaniem nie da się tego zrobić dobrze. Dwurzędówka to jednak coś zupełnie innego niż za duża jednorzędówka. Obie różnią się w zasadzie tylko przodem - plecy, boki ramiona muszą w obu leżeć dobrze. Jeżeli masz za dużą jednorzędówkę to jest zbyt obszerna w kilku miejscach (na pewno za szerokie plecy i przód), przeciągnięcie całego nadmiarowego materiału na przód spowoduje pewnie że plecy i boki będą leżały fatalnie.Do tego dodam, że wszelkie pozostałe przeróbki, jak ramiona czy rękawy, nadal pozostaną aktualne. Do tego, jeśli dopasujesz z tyłu, to z przodu może Ci nie starczyć materiału na zakładkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Do tego zmierzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Podsumowując, lepiej już zrobić z tego dobrze leżącą jednorzędówkę chociaż biorąc pod uwagę to że wydaje się na Ciebie za duża w każdym wymiarze, sugerowałbym znalezienie kolegi/kuzyna/brata czy kogokolwiek trochę większego i sprezentowanie mu marynarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eightwonder Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 poza tym, nawet gdyby starczylo materialu itp prawdopodobnie dalej bylaby widocznie za szeroka w barkach (efekt spotegowany dopasowaniem innych wymiarow) co raczej nie wygladaloby estetycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Breslauer Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Ok, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dr Kilroy Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 W marynarkach dwurzędowych ostatni guzik zostawiacie odpięty (o ile nie oznacza to rozpiętej marynarki ) czy zapinacie? Pozdrawiam, Dr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ernestson Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Zostawiam (raczej zostawiałem) odpięty. Zapinanie go za bardzo przybliża mi marynarkę dwurzędową do wojennej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol606 Napisano 16 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 16 Wrzesień 2011 Zapinam, może wynika to właśnie z tego co pisze kolega Ernestson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frankenstein Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 W marynarkach dwurzędowych ostatni guzik zostawiacie odpięty (o ile nie oznacza to rozpiętej marynarki ) czy zapinacie? Pozdrawiam, Dr Najczęściej nie zapinam, mój ojciec nie lubił dwurzędówek, ale z tego co pamiętam to raczej zachęcał mnie do rozpinania dolnego guzika. U mnie ma to bardzo praktyczne znaczenia, lubię i często wkład ręce do kieszeni, więc przy odpiętym jest to wygodniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sergiusz Napisano 17 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 17 Wrzesień 2011 Nie posiadam niestety dwurzędówki; nie wyobrażam sobie także w moim przypadku innej, jak tylko jako część garnituru. Wolę marynarki jednorzędowe . Wydaje mi się, że rozpięty wygląda mimo wszystko lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 19 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Jak się zapatrujecie na założenie takich butów do ciemnoszarego garnituru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 19 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Będą za jasne. W rzeczywistości ich kolor jest o dwa tony ciemniejszy niż na zdjęciu. Przymierzałem je do różnych garniturów i wydaje mi się, że w przypadku szarości dobrze sprawdza się błękitna szarość oraz grafit. Wszystko dalej w stronę węgla jest już kontrastowo ciemne. Ale oczywiście wybór zawsze należy do posiadacza takich butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NieMy Napisano 19 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Właśnie je kupiłem na Ebay'u, czekam na info od sprzedawcy czy wyślą do Polski i za ile. Czy te buty są na grubszej podeszwie czy tylko tak na zdjęciu wygląda? I jeszcze kolejne pytanie jak w tym modelu z podbiciem, ja mam dosyć wysokie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 19 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 19 Wrzesień 2011 Podeszwa jest dość gruba, liczy ok. 7-8 mm prawdziwego kruponu. Nie jest to jednak podwójna podeszwa, więc buty można spokojnie podzelować. Buty są całoroczne i idealnie nadają się użytkowania w porze deszczowo-zimowej. Podbicie w tym modelu jest dość wysoko. Dopasowanie to standard + czyli pomiędzy brytyjskim F, a G. Buty potrzebują co najmniej kilkunastu godzin rozbijania, ale naprawdę warto jest się pomęczyć (sugeruję rozbijanie rozłożyć na 6-7 razy i użytkowanie 2-3 godzinne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 20 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Na A Suitable Wardrobe pojawił się wpis z ciekawym zdjęciem: http://asuitablewardrobe.dynend.com/201 ... unday.html Ciakwi mnie takie zaprasowanie marynarki 3 guzikowej na 2 guziki. Nie spotkałem się z tym wcześniej a wygląda to ciekawie. Ktoś może wie czy taka konstrukcja klap jest stosowana tylko w sportowych marynarkach, czy niekoniecznie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
+Immune+ Napisano 20 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2011 A to nie jest po prostu dwa i pół guzika, czyli 3 guzikowa marynarka z najwyższym guzikiem na zgięciu klapy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krakus ;) Napisano 20 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2011 Oczywiście to jest 2,5 ale właśnie mam wątpliwości bo do tej pory zaprasowanie na 2,5 widziałem tylko w wersji, gdzie zaprasowanie zaczynało się na wysokości górnego guzika a tu zaczyna się na środkowym, znacznie niżej, a górna dziurka na klapie już wygląda zupełnie inaczej niż zazwyczaj schowana przy 2,5. Zresztą nie chodzi o samo nazwanie bo to drugorzędna sprawa a o efekt który jest jednak inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karczmarz Napisano 24 Wrzesień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2011 Jakiś czas temu na skutek impulsywnego zauroczenia kupiłem trochę wełny na spodnie. Materiał w sklepie aż krzyczał do mnie by go wziąć i w tamtym czasie wydawał mi się idealny do wszystkiego. Jednak po jakimś czasie zaczęło do mnie docierać, że dobranie do niego czegokolwiek będzie wymagającym zadaniem. Tak czy inaczej ostatecznie poszedł do krawca i parę dni temu spodnie wróciły. Tak jak myślałem wyszło, że nie pasuje do nich niemal nic co mam w szafie, stąd pytanie do was, czy macie jakieś pomysły co do tego dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi