Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Koszula jest za długa. Marynarka wygląda na dość szeroką przez to, że jest dwurzędowa, jednak do ciała przylega dość dobrze.

Miałem zastrzeżenia do ramion, ale skoro mówisz że jest ok. Mam wrażenie jak ją nosze, że jedna strona ucieka w dół, łamiąc symetrie, ale to chyba już muszę skonsultować z krawcem.

Co myślicie o wymianie guzików? metalowe?

Miałem zastrzeżenia do ramion, ale skoro mówisz że jest ok

Moja ocena jest czysto subiektywną kwestią.

Dla mnie ramiona leżą całkiem dobrze. Nie ma śladow po żadnych załamaniach a proporcje z "dołem" są ok. Proponuję jednak zaczekać na opinię potwierdzającą osób z większym arsenałem wiedzy :P

Koszula jest za długa.

Dobre odniosłem wrażenie. W takim razie rękawek chyba troszkę przyciąć trzeba bedzie.

Aby uzyskać nowoczesny wygląd tej dwurzędówki musiałbyś bardzo dużo zwęzić we wszystkich miejscach.

lepiej bym tego nie ujął

Ostatnio byłem u krawca także z taką właśnie za dużą marynarką bo a nóż da się ją odpowiednio przerobić. Na co krawiec stwierdził "Da się... ale po co?" I w sumie powinienem był ją wyrzucić do kosza po wyjściu z pracowni, ale nie wiem czemu, wyrzucenie marynarki mi się skojarzyło z wyrzucaniem chleba więc trafiła na dno szafy :P

Pamiętajmy o tym, że marynarka nie ma konstrukcji cepa, tylko to są naczynia połączone. Zwężenie o parę procent można załatwić od ręki, ale już diametralne, wymaga też zmiany innych wymiarów, aby nagle nie porobiły się fałdy lub naciągnięcia materiału. A to generuje koszty. Spodnie mają w miarę prostą konstrukcję, a ile się trzeba namęczyć by uzyskać efekt prostych linii.

Rozgorzała rozmowa o marynarce... może to zło ale podoba mi się jej klasyczny wzór, myślałem tak naprawdę o wytaliowaniu jej i na tym prace krawieckie chciałem zakończyć, ma bardzo przyjemne dwa szwy na plecach które dość dobrze umożliwiają pracę szerokości i kształtu marynarki w talii. Zrobimy Panowie tak, podrzucę ją do Pani krawcowej, która zawsze robi mi poprawki i zobaczymy co się wykluje w dziale CDMNS ;) Dziękuje serdecznie za zainteresowanie sprawą.

który tak powiedział?

Sugerowany gdzieś ostatnio na forum Walenty Piecyk z Pragi (po obejrzeniu marynarki wyszło mu że musiałby ją zwęzić, skrócić rękawy, zwęzić rękawy, potem wyszło że to by zaburzyło proporcje klap, więc musiałby przesunąć środek ciężkości itp. itd. - generalnie szkoda bo wyszło na to, że prawdopodobnie nigdy już nie będę w stanie kupić marynarki z wieszaka skoro nawet przy najmniejszych rozmiarach nie opłaca się przerabiać... a może to i lepiej, zawsze motywacja by szyć coś nowego :P).

A i nie wiem czy to normalne ceny, ale za skrócenie rękawów w marynarce pan Walenty zażyczył sobie 160 zl (i chwile mi tłumaczył, czemu przy ciętych dziurkach nie da się skrócić rękawa nawet o 0,5 cm, mimo iż od krawędzi do guzika jest pełno miejsca).

Kolega pytał tylko o długość, więc nie wiem, czy ma ochotę wysłuchiwać innych uwag na temat tej marynarki. Jeśli nie, pomiń proszę ten post.

Jeśli tak, to uważam, że wszystkie guziki są za wysoko. Wydaje mi się, że górny powinien być tam, gdzie środkowy, środkowy, gdzie dolny, etc. Oczywiście to rada na przyszłość. Dziwi mnie tylko, że w czasie przymiarki nie zwróciłeś na to uwagi i nie kazałeś poprawić.