Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór, W jaki sposób najlepiej wykonczym marynarkę? tzn. kolor podszewki, guziki, butornierka itp.?

Mam zamiar uszyć zwykłą granatową marynarkę (standard) i krawiec powiedział że takie "ekstra" wykonczenia bedą też kosztować "ekstra" dlatego postanowiłem że gotową marynarkę oddam do jakiejś tanszej krawcowej aby dopracowała szczegóły :)

W jaki sposob można zmodyfikować marynarkę aby widać było że jest szyta na miarę ? Poza oczywiście dobrym dopasowaniem. Mam na myśli jakieś kolorowe obszycie butonierki albo jakieś kontrastowe guziki u mankietów?

pozdrawiam

Dopiero teraz zauważyłem dyskusję gł. z OT na ten temat. Odpowiem poważnie i na temat.

Poza jakością wykonania i dopasowania garnitur na miarę rozpozmajemy:

1. Ponieważ jest spatynowy służy na długo i dobrze. Społecznie ubranie spatynowane najwyższej jakości potwierdza najwyższą pozycję społeczną. Oznacza, że one są dla kogoś normą i że ten ktoś używa ich regularnie.

2. Jest wykonany w ponadczasowym stylu, kroju, który zawsze jest odpowiedni.

3. Jest wykonany tak, że oddaje styl i osobowość noszącego ubranie (gorzej jeśli noszący nie ma osobowości)

4. ew. w przypadku np. strojów weekendowych i sportowych użyto do uszycia materiałów o nietypowym (rzadkim) wzorze, sposobie tkania, użyto odważniejszej kolororystyki (ale to kwestia poz. 3.).

Bespoke jest jedynie częścią pewnego kodu kulturowego; w nim pozycjonujesz się trochę wyżej i mają go odczytywać ci co są właśnie na takiej pozycji. Dla tych niżej to bez znaczenia. Nie musisz lubić szampana, tego nikt od nikogo nie wymaga, a jeśli już pijemy dom pérignon to nie nalewamy go do kufla.

a propos - co jest zlego w obszyciu dziurek na guziki w innym kolorze? chodzi o negatywne pobudki robienia tego, zeby krzyczalo "hej, jestem bespoke"?

myslalem, ze jezeli rozmawiamy o kwiatkach w butorniekach, wzorzystych poszetkach i podszewkach, to taki maly akcent kolorystyczny jakim jest dziurka od guzika/butonierka nie robi wiekszej roznicy?

Granica zawsze jest bardzo płynna, wszystko to niuanse i detale. Podobnie jest zresztą z odpinanymi guzikami przy mankietach marynarki, których będę zawsze bronił, jeżeli ktoś lubi się tak nosić.

Zgadzam się. Jeśli przekraczamy jakieś granice musimy być przygotowani na ocenę. I tyle. Zresztą wszystko już było. Teraz to co nazywamy klasycznym ubraniem (a co w gruncie rzeczy jest bardzo młode i charakterystyczne dla jednej epoki) konfrontuje się z tym co jest stare i żywe, czyli z plebejskością. Pytanie jest zawsze po co chcemy zrobić, czy to ma jakiś sens. I jak zawsze sens jest najważniejszy.

Panowie, mam pytanie odnośnie noszenia/nienoszenia skarpetek. Czy to wypada przy każdym bucie?

Widziałem na zdjęciach naszych bloggerów osoby, które nosiły np. brązowe skórzane brogues'y do kolorowych chinosów. Powiedzmy, że zakładam czerwone lub niebieskie chinosy i do tego brązowe skórzane broguesy. Pierwsze pytanie czy takie połączenie to nadal klasyka a drugie pytanie czy można to zrobić bez skarpetek?

Tutaj przykład akurat nie z broguesami: http://img5.imageshack.us/img5/7610/gqmilano28.jpg.

Dzięki za pomoc!

Czy klasyka? To zależy od definicji klasyki tj. czy jesteś z grupy betonowej czy neapolitańskiej ;) Czy wypada przy każdym bucie? Ja sobie lakierek do fraka nie wyobrażam ale jeśli ktoś ma kochonez... ;) Słowo wypada bardziej kojarzy mi się z okazją: na raut w ambasadzie nie, na wyjście na piwo tak.

Czy można TO zrobić bez skarpetek ;) Well, facet w samych skarpetkach wygląda śmiesznie :oops: a na poważnie to przede wszystkim patrzyłbym na pogodę za oknem.

Jak Panów zdaniem komponuje się kolorystycznie poniższe zestawienie marynarki, krawata i koszuli? Starałem się, by ten komputer zrobił w miarę przyzwoite zdjęcia.

Na krawacie są delikatne kropeczki.

Chodzi mi o same kolory, nic więcej:

No ewentualnie jakieś uwagi, czy beżowe chino by tu pasowały :).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Robiąc zdjęcie staraj się, żeby słońce na Ciebie nie padało. Możesz nawet stanąć w lekkim cieniu.

Poprawnie kolorystycznie, ale... W tym zestawieniu trochę kolorystycznie wypada to jak umundurowanie pracownika poczty. Zmieniłaby to już poszetka w kolorze koszuli. Delikatne kropki na krawacie będą widoczne tylko z bliskiej odległości (na zywo). Zmieniłbym krawat. W ciepłej tonacji, zrównoważyłby chłód koszuli i marynarki. Chyba, że efekt chłodu jest przez Ciebie pożądany.