lubo69 Napisano 26 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Ja tyle za igłę wynegocjowałem:-) Ale ciężko było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 26 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2015 @Hush - garnitury w SS zaczynają się od 260€ za klasyczne modele,a znakomita część kosztuje 300€. To "koszty", które planujesz ponieść w związku z zakupem w Bytomiu. 300 euro a 750 zł (ze wszystkim) to prawie dwukrotna różnica, poza tym Bytom zawsze można na miejscu przymierzyć. Nie twierdzę, że zakup w SS to zła opcja, przeciwnie, przeczytałem tutaj same w zasadzie pozytywne opinie, po prostu w mojej syt. - zakup tego garnituru na rok - półtora, potem będzie zbyt ciasny, to nienajlepszy wybór. To miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 26 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Nie uszyje, nawet bez materiału. Trochę brakuje, nawet do ceny igły - na podstawie moich ostatnich zamówień. Jeśli jest jeszcze jakaś przyzwoita pracownia w Łodzi, która uszyje - również proszę o informację w Przewodniku miejskim, albo chociaż rzucenie, o kogo chodzi - inni łódzcy bywalcy będą mogli się odnieść. Z pewną inną łódzką pracownią, która za tyle uszyje, mam doświadczenia takie, że ostatecznie garnitur rozebrałem na części pierwsze u innego krawca i przerobiłem w nim wszystko, co tylko się dało - a efekty i tak nie są wcale świetne. Nie szyłem jeszcze u nich (dlatego nie polecę w Przewodniku Miejskim). Moja wiedza jest jeszcze zbyt mała, żeby satysfakcjonująco uszyć u krawca z poza I ligi , jedynie dużo i mocno przerabiałem - jestem bardzo zadowolony i ogólnie robia dobre wrażenie, choć ich główny target to raczej moda damska. Efekty szycia, jedynie marynarki, widziałem na wieszaku dla innych klientów. Wykonanie, bo tylko to mogę ocenić w takiej syt - bez zarzutu. Przymierzam się w dalszej perspektywie do uszycia u nich. Jestem ciekaw Waszych opinii, zważywszy, że moja wiedza/oko jest początkująca. Może robię bład. Chodzi o pracownię Bucle na Próchnika - do wygooglania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lubo69 Napisano 26 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Tylko jedna uwaga: zwężałem i skracałem w tej pracowni spodnie, kiedy p. Tadeusz był na zwolnieniu. Nie byłem zadowolony, a p. Tadeusz później klął jak przerabiał. Jak mawiają w internetach, YMMV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hush Napisano 26 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 26 Czerwiec 2015 Dzięki za info - jeśli się uczyć to tylko od lepiej zorientowanych w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Witam,ostatni trafiła do mnie granatowa marynarka w prążek z flaneli wełnianej (mieszanka wełny i kaszmiru). Niestety nie wiem z jakimi spodniami ją zestawić. Niby tkanina nieformalna, ale wzór sprawia mi już kłopot. Szukałem inspiracji na blogach/tumblr'ach, ale jeżeli prążek się już pojawia to jako garnitur. http://zapodaj.net/a0b964f66f751.jpg.html#code Dziękuję za pomoc, pozdrawiam Jaann Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
constantin Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Szare, granatowe, brązowe z wełny o podobnej gramaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Ja zaaplikowałbym wełniane spodnie z mankietem, ze stosownie "tęższego" materiału. Najlepiej szare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giacco Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 @constantinTo się nazywa zgodność myśli, miejsca i czasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaann6 Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Dziękuję Panowie, teraz czas na poszukiwanie nowych spodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Jeśli lubisz bardziej kolorowo, to np. żółte też będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Czy lniana koszula + lniana marynarka to akceptowalny zestaw, czy już za dużo szczęścia naraz? Nie chodzi mi o kolorystykę, tylko o zestawienie len+len, czy nadaje się do noszenia, czy lepiej lnianą koszulę zastąpić bawełnianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert M Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Jasne, że akceptowalny, przy wysokich temperaturach to czasami jedyny ratunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 27 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 27 Czerwiec 2015 Nie mam problemu z zestawieniami 3xlen. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Misza Napisano 28 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2015 4 x len też daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mnrdov Napisano 28 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2015 4 x len też daje radę. Koszula, spodnie, marynarka i te słynne lniane kąpielówki, o których mowa była w innym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 28 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Panowie, potrzebuję kilka porad. Pod poniższym linkiem są zdjęcia (sory za jakość) mojego garnituru. Potrzebuję opinię co do poprawek u krawca. http://www.fotosik.pl/u/sko123/album/1791948 1. Rękawy marynarki wydłużyć o 1-1,5cm? Czy mam za długie rękawy w koszuli? Na pierwszych 4 zdjęciach koszula zapięta na węższy guzik a pozostałych na szerszy. Czy wydłużenie rękawów nie będzie wpływać na dziwne proporcje do guzików? 2. Spodnie do skrócenia to na pewno. Czy taka długość jak w prawej nogawce jest odpowiednia? 3. Czy klapy w marynarce nie są za wąskie? Da się to jakoś przez zaprasowanie poprawić? 4. Ze względu na to, że jestem dość chudy chciałem spodnie nieco zwęzić o 1,5-2cm. Co o tym sądzicie? Jak dla mnie są bardzo luźne w udach. 5. Czy w ramionach jak na RTW jest w miarę ok? 6. Czy z plecami coś można zrobić i jeśli tak to co? Inne uwagi lub poprawki się Wam narzucają? Proszę o opinie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Velahrn Napisano 28 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2015 1. Długość rękawów koszuli jest ok. Jeśli tylko można, to wydłużyłbym rękawy marynarki i to o 2-2,5 cm. Proporcje zostaną zaburzone, ale cóż począć? 2. Jeszcze nieco za długa z przodu,z tyłu jest ok. Spodnie należy skracać po skosie. Z przodu powinno tworzyć się jedno załamanie, nie dwa. 3. Są wąskie, ale akceptowalnie wąskie. Nie wiem czy da się to zmienić. 4. Można zwęzić, to już Twoja decyzja. IMO nie jest to bardzo konieczne. 5. Jest nieco za duża w ramionach 6. Zebrać nadmiar materiału - akurat to najprostsza poprawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 28 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 28 Czerwiec 2015 Ciężko się ocenia te zdjęcia, brakuje normalnego, centralnie z przodu, z oddalenia. Jedne są zrobione nieco z góry, inne wyraźnie z dołu. Moim zdaniem - marynarka jest zbyt krótka. Rękawy też. Dziurki są przecięte i wydłużenie wg rady Velahrna spowoduje dziwny efekt (guziki bardzo daleko od krawędzi - wygląda to wg mnie równie źle, jak guziki tuż przy krawędzi). Spodni bym nie zwężał, ale skrócił po skosie tak, aby z przodu nie było załamania (ale spodnie powinny dotykać buta) - spodnie się nieco osuną na pasku i wtedy będzie to pojedyncze załamanie. Marynarki w ramionach na podstawie tych zdjęć nie podejmuję się oceniać, ale uważam, że jeśli nie jest dobrze, to lepiej poszukać innej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 29 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Dziękuję za opinie. Domyślam się, że ciężko się ocenia te zdjęcia ale też ciężko sobie samemu zrobić zdjęcia telefonem :/ Jest to dokładnie ten garnitur. http://www.massimodutti.com/pl/pl/men/garnitury/we%C5%82niana-marynarka-fil-%C3%A0-fil-c1403309p5644032.html?colorId=400&categoryNav=1403309 Czy marynarka jest krótka - myślę, że jest akceptowalnej długości, a dziwne proporcje wynikają z kąta wykonania zdjęć a efekt potęgują za długie spodnie. Jak zauważyliście największa zagwozdka jest z długością rękawów i to też mnie najbardziej martwi. Myślicie, że od góry jest zapas materiału aby je wydłużyć od ramion? W kwestii ramion myślę, że ciężko będzie znaleźć coś bardzo dobrze leżącego z wieszaka gdyż mam bardzo mocno wypchnięte ramiona do przodu. To jest rozmiar 46 więc nic mniejszego już nie znajdę Pytanie o skrócenie spodni - jaka winna być różnica między przodem a tyłem nogawki skracanej po skosie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mosze Napisano 29 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Spodnie faktycznie z tyłu (biodra) mają "zapas". Ja bym Ci radził jeszcze poszukać, np. w markach "młodzieżowych" - Zara, H&M. Być może trafisz coś w sensownej jakości, a młodzieżową rozmiarówkę (na wysokich chudzielców) powinni mieć. Ten garnitur wg mnie nawet po przeróbkach będzie co najwyżej przeciętny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sko Napisano 29 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Dzięki za opinie. Może postaram się o lepsze zdjęcia z innej perspektywy aby ukazać to jak leży. Osobiście myślałem, że nie jest źle a problemem są jedynie rękawy i długość/szerokość spodni. Wysoki raczej nie jestem bo mam ledwo 179cm ale dzięki za nobilitację Mam jedną marynarkę z MD i ona ma dłuższe rękawy stąd byłem zaskoczony długością w tym egzemplarzu. Przemyślę jeszcze sprawę bo marynarka w klatce i talii leży fajnie i wygodnie. EDIT Poniżej link i nowe zdjęcia. Mam nadzieję, że przez edycję posta będzie to zauważone. http://www.fotosik.pl/u/sko123/album/1792341 Na zdjęciach mam różne koszule i patrząc tak wydaje mi się, że to problem bardziej długości rękawów w jednej z białych koszul, którą niefortunnie ubrałem wczoraj do zdjęć. Dla porównania dziś też ją założyłem. Chyba powinienem przede wszystkim je skrócić a w marynarce jeśli wydłużać to o max 1cm. Tak mi się wydaje. Co myślicie? Koszula była wykonywana na wymiar i być może szyjący zostawili zbyt dużo materiału na ewentualne "zbiegnięcie". Dla porównania jest też zdjęcie z inną białą koszulą, którą posiadam. W kwestii ramion - moje ramiona kończą się dokładnie w punkcie gdzie zaczyna się szew od rękawów. To chyba nie najgorzej? Dodałem jedno zdjęcie pleców - proszę o informacje co tutaj można podziałać aby było lepiej? Spodni brak bo już wczoraj chyba wszystko ustaliliśmy:) Czy jest aż tak źle jak pisaliście wczoraj czy dzisiejsze zdjęcie rzucają jakieś jaśniejsze światło na przydatność tego garnituru? Dzięki Panowie za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abnegat Napisano 29 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Panowie, czy garnitur z załączonego linku nadaje się na sierpniowe wesele, jeśli jestem świadkiem? Mam wątpliwości co do nakładanych kieszeni. Dodatki oczywiście bez szaleństw - biała koszula, brązowe buty, jednolity krawat. Z góry dziękuję za odpowiedzi. http://www.marksandspencer.com/navy-regular-fit-suit/p/ds53d6819631351dfbe2a13460fe3bb467# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niegoslav Napisano 29 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Len jest za mało formalny (brązowe buty też…) postaw na ciemny granat (wełna) i czarne oxfordy. Zresztą połączenie lniany garnitur + bycie świadkiem poskutkuje tym, że nad ranem na weselu będziesz dosyć mocno zmięty, dosłownie i w przenośni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abnegat Napisano 29 Czerwiec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 29 Czerwiec 2015 Ok, dzięki za rady. W takim razie zostawię go na poprawiny, a na wesele poszukam czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi