Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Gość sancho

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, niestety muszę do was wrócić (pytałem was o krawat do 100zł) ;D. Wszystko cacy, krawat mi się podoba no ale jest problem. Dopiero teraz zauważyłem że na krótkim końcu krwatat się rozpruwa, puszcza szew. I mam do wes pytanie, czy miał ktoś podobną sytuację i posiadając paragon ze sklepu internetowego Vistuli uwzględnią mi gwarancję w salonie stacjonarnym (mieszkam 100km od najbliższego i jutro będę miał możliwość odwiedzenia go)? A może się w to nie bawić i jakoś to oddać do podszycia? Trochę szkoda bo krawat mi się podoba i chciałbym go wymienić na taki sam ;) Ciężko mi będzie go nosić ze świadomością że ma jakiś defekt ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d91770c1aed30649.html

Paragon jest wystawiony na 5 sierpnia, krawat ma zerwaną metkę. Pytanie o salon nieaktualne bo znalazłem informacje na ich stronie. Jest o co walczyć?

Dzięki za pomoc i pozdrawiam ;D

Michasacuer,

Na stronie

http://eleganckipan.com.pl/

znajdziesz krawaty do 100 zl, może coś wybierzesz, ew dorzuć 20-30 zł (może warto delikatnie nadwyrężyć budżet).

Na

http://www.poszetka.com/pol_m_KRAWATY-150.html

będzie kilkanaście sztuk w cenie do 119 zł,

Moim zdaniem jest to wybór lepszy niż Vistula czy inne marki typu Bytom, Wólczanka itp.

A Vistulę reklamuj i żądaj zwrotu pieniędzy.

Pozdro

Sekret

Styleman:

Dzieki za odpowiedź! Marynarkę kupiłem spontanicznie (duża przecena w Peek&Cloppenburg, w dodatku jako chyba jedyna z tego sklepu leżała na mnie tak, że nie trzeba było żadnych poprawek poza skróceniem rekawów), a po powrocie do domu i próbach spasowania jej z różnymi koszulami, wyszło mi na to, że tylko z białymi wygląda to dobrze (błękitny już mniej mi odpowiada, jedynie bardzo jasny). Z kratkami faktycznie wychodzi katastrofa :) Wychodzi na to, że muszę się zaopatrzyć w jakieś dżinsowe koszule. 

Panowie, jaki węzeł proponujecie do kołnierzyka włoskiego w tandemie z cienkim krawatem (6cm)? Prosty nie wchodzi w grę gdyż jestem niskim człowiekiem i nie da rady zawiązać większość krawatów w ten  sposób by węższy koniec nie zwisał swobodnie kilka, kilkanaście cm swobodnie od szerszego ;)

Pozdrawiam ;)

Zależy też od proporcji twarzy, ale ja tam bym uderzał w Alberta, a nadmiar końcówki pod koszulę, ew. skrócić ale to już musiałby się ktoś bardziej doświadczony wypowiedzieć, czy da radę i czy warto (tzn. czy to nie będzie droższe od krawata). 

Jeżeli węższy koniec zwisa Ci kilkanaście cm poniżej szerszego, to nawet podwójny windsor tego nie zniweluje chyba ;)

To zależy od krawata. Podwójny (wolę Alberta niż wiktorię) na niektórych krawatach jest w sam raz, a na niektórych wisi mi pare cm. Źl Moja twarz jest podłużna, okrągła. Szyja dość masywna szeroka. Może Windsor (przeważnie z nim nie mam problemu, ewentualnie grantchester, rozpoczynany na lewa stronę)? Podwójnego windsora nie znałem, poszukam, sprawdzę jak to się klei. Dzięki za pomoc ;)

Panowie!

Czy jako mężczyzna liczacy 183cm wzrostu, jestem skazany na małe węzły krawatów? :)

Żeby krawat sięgał połowy paska, muszę sie mocno natrudzić (przy prostych, tradycyjnych węzłach), a i tak cieńsza część krawata wychodzi zawsze zbyt krótka...

Ponadto, "chwytam" krawat bardzo wysoko,gdzie obie strony są cienkie i przez to węzeł jest przy windsorze brzydki i śmiesznie mały:(

Stąd pytanie: czy błąd tkwi w moim wiązaniu czy muszę zwracać uwagę na długość krawata przy zakupie? (Nie uwierzę,że wszystkie moje krawaty są akurat "przykrótkie" )

Pozdrawiam!

Ja przy takim samym wzroście mam problem odwrotny - cieńsza końcówka zwykle jest dłuższa, czasem dość znacznie. U mnie pewnie winę ponosi raczej cienka szyja (39) i bardzo szczupła budowa ciała (krawat zwisa bardziej pionowo niż u lepiej zbudowanych). No i chyba przeciwnie do Ciebie lubię małe węzły, a muszę uciekać w nieco obszerniejsze, chować krawat w spodnie lub wyglądać "modnie" z dłuższą tylną końcówką. Może pokaż, jak wygląda Twój typowy węzeł i określ swoją sylwetkę.

Sylwetkę mam bardzo standardową: "typowy rozmiar 50" (czy ang. 40)
Rozmiar kołnierza też mam zbliżony: 39.5-40. Choć nie jestem jakoś specjalnie otyły, to faktycznie mam długi tors.
Nie lubię też zbyt szerkoich krawatów, a to również ma wpływ na "wysokość" węzła...
Ciężko uzyskać mi odpowiednią "wysokość" węzła w mniej symetrycznych wiązaniach, takich jak half windsor np.:post-5713-0-37503100-1407678522_thumb.jp

U mnie miejsce węzła na krawacie wypada tam, gdzie krawat jest jeszcze stosunkowo wąski i nie wygląda to najszlachetniej :)