Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, chodzi mi o to że ja się niczego nie boje jeśli chodzi o zakupy, chcę na to przeznaczyć 100zł i w takim przedziale chciałbym się zmieścić, jedynym moim zmartwieniem jest wzór na jaki sobie moge pozwolić w przypadku wcześniej przedstawionego wam garnituru, paski, kropki itp, co by lepiej się prezentowało, jak uważacie? ;) Pytam się o to samo od kilku postów, może jestem lekko natarczywy ale się na tym nie znam, mogę się kierować tylko swoim gustem, a nie wiem czy jest on odpowiedni :D Co dobrze by wyglądało przy takim garniaku? ;)

Opublikowano

Poza tym, czego się już dowiedziałeś, raczej więcej się nie dowiesz, bo to tak jakbyś pytał, czy lepsza jest zupa pomidorowa, czy ogórkowa. Jeżeli to nie będzie krawat w identyczne prążki jak garnitur, jeżeli nie będzie biały, srebrny, żółty, wściekle jaskrawy, jeżeli nie będzie w ogromne, krzykliwe wzory - kupuj co chcesz, co Ci się podoba; już zresztą napisałem.

Opublikowano

Michał, chyba niższej półki już nie ma :( (pomijam jakieś bazarki, tesco itp.), imo szkoda (nawet tych) pieniędzy.

Moim zdaniem w tej cenie jest to bardzo dobra oferta. Mam chyba 2 krawaty Lantiera i jeden Vistuli i nie uważam, że jest to tragiczna jakość. Oczywiście trzeba dotykiem wymacać czy to się nadaje, bo są skrajne różnice jeśli chodzi o jakość tkaniny.

Nie wiem jak jest z jedwabnymi krawatami, ale dzianinowe Vistula zamawia u tego samego podwykonawcy co Suit Supply, Uniqlo, Matinique, TM Lewin.

Opublikowano

Moim zdaniem w tej cenie jest to bardzo dobra oferta. Mam chyba 2 krawaty Lantiera i jeden Vistuli i nie uważam, że jest to tragiczna jakość. Oczywiście trzeba dotykiem wymacać czy to się nadaje, bo są skrajne różnice jeśli chodzi o jakość tkaniny.

Nie wiem jak jest z jedwabnymi krawatami, ale dzianinowe Vistula zamawia u tego samego podwykonawcy co Suit Supply, Uniqlo, Matinique, TM Lewin.

Michale jesteś w stanie wymienić półkę niższą od jedwabnych krawatów Vistuli? Oczywiście nie sięgaj proszę po Tesco czy poliestrowe Reserved.

Opublikowano

Panowie, ja nie twierdzę, że Vistula ma super krawaty i że to półka premium, ale padło pytanie o krawat do 100 zł. Ja zaproponowałem dwie opcje, a wy zaproponowaliście zagraniczne sklepy, gdzie przesyłka do Polski kosztuje tyle samo co krawat. Ma to sens przy zakupie jednego krawata?

@Roland:

Wólczanka, Zara, Kastor, Próchnik, Lancerto, Lavard.

PS. Polecam jeszcze TK Maxx i wciąż trwające wyprzedaże w multibrandach typu Van Graaf i P&C.

• Oceniam pozytywnie 5
Opublikowano

Panowie, nie wiem czy piszę w dobrym temacie ale zaryzykuję ;D Za miesiąc wybieram się na wesele. Jako iż znudziły mi się krawaty jednolite kolorystycznie, gładkie postanowiłem jakoś zaszaleć.

[...] Podobają mi się wzory kwieciste, kropki itp., w tej materii chciałbym po prostu zaszaleć ;D Jeśli moglibyście mi coś doradzić będę wdzięczny ;) Ile by chciał wydać na krawat? Do 100zł, nie więcej ;)

Jedna uwaga: zaszaleć można na randce z dziewczyną, zakładając piękny krawat w kwiaty czy stare samochody. Na ślub i wesele nadają się jedynie krawaty "formalne", czyli dyskretne, nie wychodzące przed orkiestrę, o stonowanym wzornictwie i kolorystyce.

Opublikowano

Hah przeciez nie chodziło mi o żadne kaczuszki czy inne pierdoły :D dotychczas używałem tylko krawatów gładkich, jednokolorowych, droższych lub tańszych (wlasnie do tej stówy) i postanowiłem zainwestować w coś bardziej wyróżniającego się. Nie pamiętam ale chyba podkreśliłem gdzies ze myślę o paskach, kropkach jak i również kwieciste wzory ale nie mam pojęcia jak fachowo je nazwać ;) Pare krawatów z oferty Vistuli mi podeszły i co by nie było, wezmę któryś z nich. Dlaczego? Bo nie jestem koneserem a podobają mi się, po ludzku :D Bardzo dobrze czuje sie w garniturze i nakładam go kiedy tylko mogę jednak chce przeznaczyć na ten wydatek 100zł a używki mnie nie interesują. Poza tym na pewno nie poznam sie na dobrym czy zlym materiale po dotyku, nie mam doświadczenia :D

Opublikowano

"W tej cenie" może i tak ale nie o tym mówiłem.

Ja opieram to na własnych własnych doświadczeniach (te są raczej pozytywne), a nie tylko na cenie. A mam w szufladzie kilkadziesiąt krawatów innych marek, również znacznie droższych.

Dodam tylko, że nadal nie padły tu inne propozycje krawatów do 100 zł. Pomińmy zagraniczne sklepy, gdzie trzeba zapłacić za przesyłkę 50-70 zł i sam krawat wart jest tyle samo.

• Oceniam pozytywnie 7
Opublikowano

Panowie, chodzi mi o to że ja się niczego nie boje jeśli chodzi o zakupy, chcę na to przeznaczyć 100zł i w takim przedziale chciałbym się zmieścić, jedynym moim zmartwieniem jest wzór na jaki sobie moge pozwolić w przypadku wcześniej przedstawionego wam garnituru, paski, kropki itp, co by lepiej się prezentowało, jak uważacie? ;) Pytam się o to samo od kilku postów, może jestem lekko natarczywy ale się na tym nie znam, mogę się kierować tylko swoim gustem, a nie wiem czy jest on odpowiedni :D Co dobrze by wyglądało przy takim garniaku? ;)

Opublikowano

Witam,

kompletuje zestaw jak poniżej:

- granatowa marynarka

- błękitna koszula

- chinosy miodowe / beżowe?

- pasek i buty brązowy nubuk

post-5756-0-17923400-1407008089_thumb.jp

1. Za jakimi krawatami się rozejrzeć a jakich unikać?

2. Czy taki mocny miodowy kolor chinosów będzie ok? Czy może raczej zastanowić się na czymś bardziej stonowanym?

post-5756-0-89090200-1407008207_thumb.jp

Z góry dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Dzięki za wszystkie rady, myślę nie ma co wywolywać jakieś burzy, dajcie temu spokój, wybór już padł (jeśli kogoś mocno ciekawi: http://vistula.pl/krawaty/krawat,id-65337 albo http://vistula.pl/krawaty/krawat,id-65336, jeszcze pomyślę ;))

Jeszcze jedno pytanie, czy mam się śpieszyć z decyzją tzn. do dzisiaj jak pisze na stronie czy to jest tylko promocja na te "more&more" a przecena jeszcze trochę się utrzyma? Obiecuję że po tym pytaniu z takimi błachymi problemami już tu nie wrócę ;D

Dzięki za pomoc i pozdrawiam ;)

@Down

Szaleństwo to pojęcie względne, nosiłem tylko krawaty jednolite, tak więc powyższy w pewnym stopniu jest szaleństwem :D

Opublikowano

postanowiłem jakoś zaszaleć

Zaszalałeś ;) Trudno wyobrazić sobie bardziej konserwatywne krawaty. Ale oczywiście są BwB-approved i wybór bardzo dobry (w sensie koloru i wzoru, bo w dyskusję jakościową nie chcę się tu wdawać).

Edit: zdaje się, że tego drugiego krawata już nie ma, co poniekąd jest odpowiedzią na Twoje drugie pytanie.