Skocz do zawartości

Forumowa poradnia stylistyczna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy według was nadają się one do garnituru?

Oczywiście - klasyczne oksfordy z nakładanym noskiem. Na zdjęciu wyglądają ładnie. Nie wypowiadam się, czy warto, bo nie wiem.

Dzięki za odpowiedzi. Miałem okazję je mierzyć i robiły naprawdę pozytywne wrażenie. Co prawda faktura skóry jakby mniej "błyszcząca" od droższych modeli renomowanych marek, ale nic z czym dobra pasta by sobie nie poradziła. Niestety zwątpiłem, gdy pani w sklepie na pytanie czy nadadzą się do garnituru spojrzała na mnie jak na wariata:). Nie wiem, może coś w sposobie zadania pytania było nie tak...

Opublikowano

Wielkość i kształt węzła powinno się dobierać do proporcji twarzy. Sam wzrost nie mu tu znaczenia. Jeśli twarz jest szczupła i wąska, to taki też powinien być węzeł. Jeśli twarz jest szeroka, okrągła, to taki też powinien być węzeł. Na zdjęciu nie widać twojej twarzy, więc trudno o trafną poradę.

A ja tam, nie myśląc o twarzy za bardzo, zawsze wiążę four-in-hand :).

Opublikowano

Pewnie temat się już przewinał, ale nawet nie wiem jakich haseł użyć, żeby wyszukać odpowiedzi w ogromnej ilości postów związanych z butami.

Czy moglibyscie podać jakie buty najbardziej pasują do wieczornych przyjęć/spotkań biznesowych?

Chodzi mi tylko o klasyczne buty zgodnie z zasadami męskiej elegancji?

Jaki model jest najbardziej elegancki?

I czy sposób szycia podeszwy tez ma znaczenie? Goodyear vs. Blake welted lub jakiś jeszcze inny sposób szycia?

Opublikowano

Thnx. To był Moj typ. Ale zastanawiałem się czy wlasnie buty z nakładanie noskiem nie są mniej eleganckie/formalne. Tak jakoś kojarzy mi się to z typowo biznesowym butem na dzień do pracy/biura/spotkania, ale mam wrazenie ze na wieczornych spotkaniach/bankietach (nie black tie) buty z nakładanie noskiem są juz mniej spotykane.

Opublikowano

Nie, takie buty z prostym noskiem, bez ażurowań, są bardzo formalne. Jedynie mogą mieć proste noski, a nie nakładane.

Jeżeli chcesz wiedzieć więcej, tutaj masz artykuł Doktora: http://formalstyle.blogspot.com/2012/04 ... wo_28.html

Zapewne też doda on w tym temacie coś więcej ode mnie. Gorzej jak przywołamy Adama z lasu ;)

:-)

Dziękuje za link. O takie coś mi wlasnie chodziło.

Opublikowano

Skąd masz takie informacje? Jak dla mnie, to wszystkie, które wymieniłeś, są be do garnituru. :)

Pozdrawiam, Dr

Proszę bardzo - na 12 stronie tematu "Dandysi " ( na forum bespoke :D ) widnieje zdjęcie Clarka Gable w letnim garniturze i koszulce polo z KRÓTKIM rekawem ( powołuję się na to zdjęcie już drugi raz w moim pisaniu na forum bespoke ... pan Gable na tym zdjęciu wręcz wkręca mnie w ziemię ...jak dla mnie to idealny przykład mężczyzny który NOSI garnitur a nie mężczyzny ubranego/przebranego w garnitur )

zdjęcie było zrobione pewnie w latach 40 tych lub 50 tych - kiedy panowały chyba "nieco " bardziej rygorystyczne zasady ubierania się niż teraz - jakoś nie wyobrażam sobie ówczesnych mężczyzn chcących uchodzić za elegancko ubranych np. w bojówkach czy dzinsach zakładanych do koszul z krawatem i marynarek - co obserwujemy w obecnych czasach

Opublikowano

A czy skoro "elity " zaczną się ubierać jak angielska arystokracja to od razu będą jak angielska arystokracja ?????

Czym "ulica " rożni się od , hmmm , "elit " zapatrzonych w księcia Karola ??? Czym "ulica " różni się od "elegantów " zapatrzonych w Pitti Uomo ???

Tak naprawdę WSZYSCY kogoś naśladujemy - z mniejszym lub lepszym efektem

A może prześledźmy rodowody ubrań ? Jaki rodowód ma koszulka polo ? Jaki dżinsy ?A jakie bojówki ?I co w takim razie bardziej pasuje do marynarki ??

P.S

Oglądałem w życiu może ze trzy filmy z Clarkiem Gable - trudno mi powiedzieć jakim naprawdę był aktorem ( i jakim człowiekiem ) ... Ten jego garnitur z czarnym polo bardzo mi się podoba , jeśli kiedyś kupię/uszyję szary letni garnitur to tylko taki - co nie znaczy że " chciałbym być jak CG "

Ale napewno ubiorę go nie raz do czarnego polo z KRÓTKIM rękawem - nie bacząc na opinię innych :)

Opublikowano

W sumie rzeczywiście, nawet nie zwróciłem zbytniej uwagi na nosy idące do góry. Pewnie kolejny but do którego ciężko stopę włożyć. Muszę się zdecydowanie bardziej opatrzyć, a najlepiej w niedalekiej przyszłości zdecydować się na jakieś causalowe klasyki w oparciu o porady z forum :)

Tutaj już chyba dosyć ok? Chodzi o sam fason :)

Dołączona grafika

Opublikowano

Tak się domyślałem hehe, w końcu pierwsze to Wojas, a drugie Vistula :P Tak czy owak jeśli dobrze czytam forum to warto będzie chyba sięgnąć głębiej do portfela i zdecydować się na jakieś GYW. Dziękuję Panowie za rozwianie wątpliwości!