Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To może teraz ja zaprezentuję przykład jak bez szwanku można przewozić buty w podróży.

A jakie prawidła bierzesz w podróż? Kiedyś widziałem bardzo fajne, chyba w Paryżu, prawidła podróżne, co prawda plastikowe, ale będące dość dobrym odwzorowaniem drewnianych. Nie ideał, ale zawsze dobrze mieć ze sobą więcej par butów i nie płacić za nadbagaż.

Opublikowano

A jakie prawidła bierzesz w podróż? Kiedyś widziałem bardzo fajne, chyba w Paryżu, prawidła podróżne, co prawda plastikowe, ale będące dość dobrym odwzorowaniem drewnianych. Nie ideał, ale zawsze dobrze mieć ze sobą więcej par butów i nie płacić za nadbagaż.

Zazwyczaj używam takich prawideł, ale zwykłe plastikowe w podróży kilkudniowej też zdają egzamin.

Dołączona grafika

Mam też jedną parę takich prawideł, ale sprężyna niestety pękła. :cry:

Dołączona grafika

Opublikowano

Zazwyczaj używam takich prawideł, ale zwykłe plastikowe w podróży kilkudniowej też zdają egzamin.

A gdzie kupujesz te prawidła, jeślit o nie sekret?

Opublikowano

Te z pierwszego zdjęcia to Berluti, które w liczbie dwóch par dodawane są do każdej zamówionej pary butów. Ja posiadam identyczne no-name'y, które nabyłem w hurtowni szewskiej na Mińskiej w Warszawie. http://sklepszewski.pl/strona.php?26389

Niestety już od ponad roku nie było dostawy prawideł innych niż plastikowe ze sprężyną. Gdyby udało się zebrać chętnych na 50 sztuk to przypuszczam, że podobnie jak w przypadku włoskich prawideł, udałoby się sprowadzić je na zamówienie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Miałem problem z wyborem działu na ten temat, ostatecznie zdecydowałem sie na salę klubową. Jeśli moderacja uzna inny za bardziej stosowny proszę o przeniesienie.

Dzisiaj podczas odbioru bagażu na lotnisku okazało sie że mój 4 letni Delsey dożył końca swoich dni będąc dziś dobitym przez obsługę lotniska. Czas więc zakupić nową walizkę a przeglądając asortyment sklepów wybór okazał sie na tyle szeroki że postanowilem zapytać na forum o wasze doświadczenia z różnymi walizkami.

Szukam solidnie wykonanej walizki która pozwoli na spakowanie rzeczy na tygodniowy wyjazd zapewniając ochronę dla 1-2 garniturów. Większość firm wytwarza walizki w 3 rozmiarach, mnie interesuje ten środkowy. Mile widziana ciekawa stylistyka zarówno ze względów wizualnych jak i praktycznych podczas odbioru bagażu, 2 lub 4 kółka. Cena najlepiej do ~2000zł.

Oglądałem dzisiaj carbonowe modele samsonite, nie są zbyt urodziwe ale wyglądają na solidne i kosztują ok 1000zł.

Opublikowano

Sam niedługo będę zmieniał walizki (stare się już powoli rozpadają), ale jako pierwszą planuję małą - a dokładnie - maksymalnie dużą, która nie przekroczy formatu bagażu podręcznego w firmach lotniczych. I waham się między agresywną stylistyką (ZALETA: z daleka widzę - to moje) a klasycznym, spokojnym wyglądem, który chyba bardziej do mnie pasuje. Zapewne wygra to drugie...

Jako, że używam torby do garniturów samsonite i jestem z niej zadowolony, zastanawiam się nad walizką tej firmy. Ale może ktoś poleci jakąś klasyczną, mało znaną firmę, niekoniecznie obecną w każdym hipermarkecie?

Opublikowano

Ja szukam torby która pozwoli na porządne zapakowanie 2 garniturów a jednocześnie nie będzie przesadnie duża gdyż taka jest sporym utrudnieniem gdy przemieszczamy się z nią po mieście np pomiędzy lotniskiem a dworcem, praktyka pokazuje że tu pomimo kółek torbę najczęściej nosiłem a wtedy rozmiar i wygodny uchwyt to podstawa. Najchętniej kupiłbym osobno torby do garnituru + osobna torba do ręki na resztę, niestety gdy trzeba korzystać z podróży lotniczych takie połączenie jest kiepskie.

Wygląd musi tu chyba jednak pozostać kompromisem, podobają mi się klasyczne torby i walizki LV ale używanie tego jako bagażu jest uzasadnione chyba tylko w przypadku latania własnym samolotem.

Opublikowano

[...]I waham się między agresywną stylistyką (ZALETA: z daleka widzę - to moje) a klasycznym, spokojnym wyglądem, który chyba bardziej do mnie pasuje. Zapewne wygra to drugie...

Jeśli to będzie bagaż podręczny, to przecież nie będziesz się z nim rozstawał choćby na chwilę. Nie ma więc potrzeby by się wyróżniał.

Co innego z bagażem głównym.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie,

jak, ze planuje troche podrozowac w tym roku, czas przyszedl, zeby zaopatrzyc sie w zestaw bagazu, w ktorym torby nie beda 'z innej parafii'. Klasycznie na czolo wysuwa sie Samsonite, ktory idzie leb w leb z firma Antler (mam dwie ich torby i nie moge narzekac). Rozpatrywalem Rimowe, ale cena powala i przy lotach zwyklych bez prywatnego odrzutowca martwilbym o stan tak brandowanej sztuki bagazu. Kolejny krok to decyzja czy torba ma byc miekka czy twarda oraz czy idziemy w strone dwoch czy tez czterech kolek. Jako, ze wczesniej zawsze uzywalem soft case'ow, teraz chyba czas sprobowac sil z czyms twardym, kusi zdecydowanie lepsza ochorna tego, co w srodku i mozliwosc pakowania mniejszej ilosci gratow bez obawy o to, ze walizka nam sie zgniecie pod ciezarem 10 innych na wozku przeladunkowym. Ilosc kolek to chyba detal, zarowno dwa jak i cztery daja spora mobilnosc, chociaz kazda opcja ma jakies wady. Dwa kolka sa gorsze w manewrowaniu niz cztery, ale za to walizka nie ma tenedcji ucieczkowych, gdy stajemy sobie na lekkim pochyleniu i poprawiamy wiazanie naszych wypastowanych na lustro wiedenek;)

W skrocie, zapytuje czy ktos w forumowiczow wyprobowal lub lepiej, posiada i uzytkuje, jedno z ponizszych:

http://www.antler.co.uk/luggage/large-suitcase-1

Dołączona grafika

http://www.johnlewis.com/22801/Product.aspx

http://s7v1.scene7.com/is/image/JohnLewis/000022801?$fash_product$

?

Pozdrawiam,

dsc.

Opublikowano

Ja niedawno przekonałem sie do twardej walizki. Mam Puccini i polecam rozważenie tego zakupy. Cena przystępna a jakość jak dla mnie bardzo wysoka. Pozytywnie zaskoczyło mnie zamykanie na szyfr takie jak na pierwszym zdjęciu - poręczne. Twarda walizka to bezcenny spokój o laptopa czy szkło. Walizkę mam na 4 kołach i powiem i rzeczywiście zdażyło się że uciekła mi np. w autobusie komunikacji miejskiej (i to kilka razy) ale w inncy przypadkach spisała się bez zarzuty. Powiem więcej zaskoczyła mnie jej mobilność. Wziąłem ją na wyprwawę na której dominowały plecaki i przemieszczaliśmy się z miejsca na miejsce sporo i jestem bardzo zadowolony. Kółka nie wykazują żadnych bić i tym podobnych rzeczy od poprostu wytarły się mocno a nie oszczędzałem jej. Nie był o teren tylko raczej kilka miast. Choć małe kawałki zdarzyło się pokonywać i piaszczyste i trawę porośnięte. Także polecam twarde walizki z czystym sercem na czterech kołach. A jeden minus żeby tak różówo nie było walizka straciłą wiele ze swojego uroku po kilku lotach. Jednak obsługa raczej nie cacka się z bagażami więc pojawiło się trochę wytarć i zadrapań ale widać że w nie narusza to integralności skorupy. Pierwsze trochę irytowały. Głónie dlatego że wcześniej podróżowałem z miękim bagażem i tam ten problem nie istniał.

Opublikowano

Jeśli samsonite to seria prodlx, polecam również spojrzeć na ofertę tumi oraz travelpro. Osobiście uważam za optimum solidną "miękką" walizkę na 2 kółkach.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jeśli samsonite to seria prodlx, polecam również spojrzeć na ofertę tumi oraz travelpro. Osobiście uważam za optimum solidną "miękką" walizkę na 2 kółkach.

Też tak myślałem póki nie kupiłem na 4. Miękka twarda to właściwie sprawa wtórna choć myślę że warto mieć jedną twardą dla spokoju, na delikatniejszy bagaż.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

PIĘĆ PORAD O TYM JAK PODRÓŻOWAĆ ZE STYLEM

Dołączona grafika

"Jedzenie to coś więcej niż zapełnianie żołądka. Warto pamiętać , że to także element kultury dlatego nie oszczędzaj kilku euro na lunch. Podróżuj ze stylem, zamów dobre śniadanie, a potem wypij espresso i poczytaj gazetę! Natychmiast poczujesz, że przyjemność nie płynie wyłącznie z jedzenia i warto za nią płacić!

I jeszcze jedno! Zapamiętaj: reklamówka w podróży nadaje się wyłącznie do przeniesienia butelki whisky lub flakonu perfum tudzież pudełka cukierków dla żony ze sklepu bezcłowego do samolotu. Poza tym jednym zastosowaniem, reklamówka jest Ci rzeczą obcą i tak musi zostać."

http://milerszyje.pl/piec-porad-o-tym-j ... tylem.html

Opublikowano

Ja podróżuje z torba Samsonite z serii Black Label. Cala wykonana ze skory,świetne zewnętrzne kieszenie na suwaki a najważniejsze ,rozsuwając suwak można zwiększyć jej pojemność.Akceptowana we wszystkich liniach lotniczych jako bagaż podręczny.

post-3431-1365892410323_thumb.jpg

post-3431-13658924103483_thumb.jpg

post-3431-1365892410379_thumb.jpg

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

powracając do tematu wyboru/doboru walizek: Czy warto kupować walizki typu etui na garderobę. Walizki tego typu są rzadko spotykane w sklepach (sprzedawcy wiedzą o co chodzi ale nie oferują / oferują pojedyncze modele), ale można je znaleźć w Internecie, np:

http://margoni.pl/etui-na-garderobe-ron ... -p5190.htm

http://margoni.pl/garderoba-travelite-m ... -p5606.htm

http://margoni.pl/garderoba-puccini-fm-60053-p682.htm

Walizki mają kółka (wiele etui kółek nie ma co stanowi dla mnie dyskwalifikację).

Czy jest to praktyczne rozwiązanie? Może któryś z Kolegów używał/używa takie torby? Czy może nie kombinować i kupić "zwykłą" walizkę, a przyłożyć się bardziej do składania/układania rzeczy w dostępnej przestrzeni bagażowej, stosując np. taką technikę:

ewentualnie takie coś:

Pozdrawiam,

Francuz

Opublikowano

Moje doświadczenia z podobną torbą (kupioną trochę pochopnie i teraz uważam, że niepotrzebnie) są takie, że zawsze mam pomiętą/e koszulę/e i za mało miejsca na drugie buty. Jeżeli będziesz chciał zabierać ją do samolotu, to jest za duża na bagaż podręczny w większości linii. Mała walizka z dobrym rozplanowaniem przegródek w środku powinna być lepsza.

Pozdr,

wojvv