Skocz do zawartości

Królewski Herb, własne doświadczenia

Blondas

Rekomendowane odpowiedzi

Bo lepsze są buty szyte 100% skóra niż klejonka na gumie. Nie ma za tę cenę butów w pełni skórzanych. No chyba że Nunes Corea. :D

W czym są lepsze tanie szyte buty od tanich klejonych butów? W czym jest lepsza tania skórzana podeszwa od podeszwy gumowej? Tak na marginesie, to KH z tańszej linii nie jest chyba 100% skórzane, tylko ma materiałową wyściółkę?

W czym są lepsze tanie szyte buty od tanich klejonych butów? W czym jest lepsza tania skórzana podeszwa od podeszwy gumowej? Tak na marginesie, to KH z tańszej linii nie jest chyba 100% skórzane, tylko ma materiałową wyściółkę?

Klejonka się rozkleja, przynajmniej w moim przypadku zawsze tak było.

Ten model co ja mam (KH) jest w środku cały ze skóry.

Kto kupił używane buty KH? Za ile sprzedałeś?

Blisko 250 zł. Niecałe 10 wyjść. To były czarne lotniki, o smukłym i stosunkowo niskim w palcach kopycie, o wiele ładniejszym niż oxfordy z Linii Książęcej, które raczej by za tyle nie poszły.

Sprzedałem je po kupnie czarnych derby bez zdobień i kapki Berwicka - kiedy zobaczyłem różnicę.

Swoja przygodę z klasycznymi butami zacząłem od KH, bo jeszcze nie byłem pewien, czy chcę zmienić sposób ubierania. Gdy zrobi się przeskok z obuwia widywanego w CCC czy innym tego typu sklepie, buty Królewskiego Herbu mogą zrobić dobre wrażenie. Znika ono jednak, gdy się w nich pochodzi, albo porówna do innych, droższych butów - uwzględniając rzecz jasna różnicę w cenie.

W tamtym roku na Klsycznebuty.pl udało mi się kupić G&B 4884 black za ok. 329 zł. z przesyłką, obecna oferta:

http://www.sklep.klasycznebuty.pl/361,gordon-and-bros-4884-black.html

Chyba 399 zł. to dobra cena :-) 

Dotychczas byłem użytkownikiem butów Bata - moim zdaniem dobra cena do jakości (szczególnie na wyprzedażach), a wzornictwo dla mnie akceptowalne

Po kilkunastu wyjsciach moge sie wypowiedziec o podeszwie. O dziwo, jest trwalsza niz sie spodziewalem. Nie bede jej zelowal.

Eeee... opisz warunki używania i zdjęcia pokaż :) 

Jestem pewien, że w moim przypadku na samym starcie KH szedłby łeb w łeb z lepszymi markami, bo nie pokonuję długich dystansów po chodnikach.

Czemu "ciekawostki"? KH chyba zapowiadał poprawę jakości swoich produktów, więc być może firma się zmienia. Nic nie jest złe, tylko dlatego, że ma taką lub inną metkę. Chętnie zobaczę (poważnie, bez śmiechów). 

... zakupu nie planuję... :) 

• Oceniam pozytywnie 1

Ten Gordon i Bros wizualnie przypomina Ryłko. Pomijam już, że w derbach łatwiej zakamuflować gorsze kopyta niż przy oksfordach.

Swoją drogą tu oksfordy G&B: http://www.sklep.klasycznebuty.pl/604,gordon-and-bros-3853-black.html

Przy nim oksfordy KH wyglądają jak Loake 200.

KH pozostaje królem półki cenowej 370 złotych. Ja tam się cieszę, że jest taka firma dla tych, co zaopatrują się w galeriach handlowych i mają blokadę psychiczną przed butami za 400.

A ile ich butów testowałeś, przez jaki okres czasu i z kim porównywałeś?

Proponuje określić KH - Królem obuwia półki cenowej 368-371,47zł, wygrana walkowerem.

Następny przystanek jest przy cenie 460 zł http://sklep.klasycznebuty.pl/296,fs-280-black.html- tylko że to już stówa więcej, dla niektórych za dużo.

Dokładnie - wygrana walkowerem. Do walki w tej cenie mogą stanąć tylko klejone buty Ryłko, Gino Rossi i inne galeriane zakupy, które są na dodatek mniej atrakcyjne wizualnie. Oksfordy G&B wyglądają bardzo nieatrakcyjnie (ze względu na nieestetycznie nałożone warstwy skóry) i są droższe, choć pewnie mają wytrzymalszą podeszwę.

Mój osobisty test jest bez jakiegokolwiek znaczenia. Czekam natomiast na konkurenta KH. Zamiast kpić sobie widełkami cenowymi podaj lepiej firmę, którą lepiej od KH kupić poniżej 460 złotych. I nie piszę tego w imię słownej sprzeczki, ale naprawdę liczę na podanie takiej firmy. Lubię konkurencję na rynku.

Zamiast kpić sobie widełkami cenowymi podaj lepiej firmę, którą lepiej od KH kupić poniżej 460 złotych. I nie piszę tego w imię słownej sprzeczki, ale naprawdę liczę na podanie takiej firmy. Lubię konkurencję na rynku.

No właśnie to wszyscy cały czas powtarzają w tym wątku - nie ma dobrych, klasycznych butów w tym przedziale cenowym. Wszyscy próbują wytłumaczyć, że nie ma sensu źle wydawać 370zł, jak można dobrze wydać 600-700zł. Eleganckie buty to nie jest produkt jak woda i pożywienie, można poczekać, odłożyć, zwłaszcza jak ktoś chce się lepiej ubierać i nie dam sobie wmówić, że w dzisiejszych czasach człowiek nie może zebrać takiej kwoty.

Jakieś pół roku temu sam zamówiłem loafersy KH, zwróciłem, ale żałuję, że nie zrobiłem im zdjęcia, myślałem, że loafersy to proste buty, ale niestety szew na wierzchu buta był jakiś rozjechany w jednym miejscu i rozszerzał się na niecały 1cm, skórę oceniłem jako słabą, a wyściółka po dwóch przymiarkach mocno się wytarła na pięcie, nawet się wystraszyłem, że mogą być problemy ze zwrotem. Pomyślałem wtedy jakby wyglądał dialog z kimś kto nosi buty CCC:

- ej stary, masz krzywego buta

- to bardzo dobre buty, dałem za nie 370zł

- o kur**, ja za swoje dałem 100 i są proste. (myśli - ale frajer) Ej, mam auto do sprzedania, nie chcesz kupić, bardzo dobre . . .

Czy od KH za 370zł nie są lepsze 4 x Deichman po 100zł?

• Oceniam pozytywnie 1

dublekil,

Oksfordy KH potrafią się prezentować i prezentują się lepiej od oksfordów GB, które wyglądają słabo.

Prawdopodobnie niestety KH rozleci się szybciej niż GB, ale ludzie mają różne priorytety. Znam osobę, która założy buty kilka razy w roku na ważne okazje i nie chce ("nie, bo nie" - święte prawo konsumenta) wydać więcej niż 400 złotych na buty. Jedyne co mogę takiej osobie polecić to oksfordy KH z uprzedzeniem, że podeszwa szybko się zacznie zużywać, a skóra nie będzie się starzeć tak ładnie jak w Loakach 200.

W czym lepsze od Deichmana? Zobacz zdjęcia w wątku "co mam dziś na sobie" i "jakie buty mam na sobie". KH ze spodniami sztuczkowymi wyglądają bardzo dobrze i godnie. Deichman, Wojas, Ryłko, Gino Rossi nie mają najmniejszych szans się tak zaprezentować. Niestety GB też wypada gorzej.

• Oceniam pozytywnie 1

• 2 weeks later...

Podczas pierwszego wyjście (o losie..) zaliczyłem mega ulewę i błoto. Tam, gdzie już ciemne, zabrudzone zdążyło się przetrzeć, jest jasne. Szukasz spisku, Hargin? Sorry, ale znając forumowe uprzedzenia do KH, każda sugestia brzmi dziwnie. :P

Spisku? Kogo? .... piszę na podstawie kilkunastu par użytkowanych obecnie butów (żabek zero, zelówek zero - czyste skórzane krupony). Na jakiej bazie/podstawie zbudowałeś swoje dobre samopoczucie?