Skocz do zawartości

Muzyka dla naszych uszu

booe

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Dziękuję za przypomnienie tego świetnego duetu. Był dla mnie oprócz Krystiana Zimermana motywacją, gdy stawiałem pierwsze pianistyczne kroki w szkole muzycznej. Muzyka i całość pozornie trywialna, jednak znając historię należy zauważyć, że widać tylko jednego pianistę. Przypuszczam, że teledysk został wyprodukowany po tragicznej śmierci Wacka w 1986 roku w głupim i trywialnym wypadku samochodowym. 

Utwór ten zagrano w ostatniej drodze Wacka, nad Jego grobem.

• 2 weeks later...
35 minut temu, Midlife-Crisis napisał:

genialny i elegancki pianista rodem z Zabrza.

Jak słucham jego nagrań (na żywo niestety nie miałem okazji), to w jego grze wszystko jest idealne. Dokładnie tyle ile trzeba uczuć, dźwięku, techniki... nigdy za mało i nigdy za dużo. Po prostu perfekcja. Ale ja jestem tylko takim melomanem amatorem, który od czasu do czasu czegoś posłucha i kilka lat brzdąkał na fortepianie, więc moja opinia niekoniecznie musi mieć dużo wspólnego z rzeczywistością :)

PS. Jeżeli chodzi o fortepian, to  i tak najbardziej lubię Martę ;)

25 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

Ale ja jestem tylko takim melomanem amatorem, który od czasu do czasu czegoś posłucha i kilka lat brzdąkał na fortepianie, więc moja opinia niekoniecznie musi mieć dużo wspólnego z rzeczywistością :)

W porównaniu do Zimermana to ja też brzdąkam. :-D

25 minut temu, Zajac Poziomka napisał:

PS. Jeżeli chodzi o fortepian, to  i tak najbardziej lubię Martę ;)

Trudno o porównania pianistów na najwyższym szczeblu. Tutaj w nagraniu telewizyjnym z lat 90-tych gra po prostu wszystko a muzyka Schuberta jest na pierwszam planie. (Youtube nie oddaje jakości). Zimerman może być kontrowersyjny. Ma stosunkowo mało nagrań, bo nie jest spontaniczny i na zewnątrz wychodzą jedynie udane projekty.  Marta jest wręcz przeciwieństwem. Nie brakuje jej perfekcji tak, jak nie brakuje temperamentu Krystianowi. Poziom pozostaje ten sam z przesunięciem środka ciężkości. 

• Oceniam pozytywnie 1

23 minuty temu, Midlife-Crisis napisał:

Trudno o porównania pianistów na najwyższym szczeblu. (...) Poziom pozostaje ten sam z przesunięciem środka ciężkości. 

Nie było moją intencją porównywanie i twierdzenie, że któreś z nich jest "lepsze" lub "gorsze", czy że reprezentują inny poziom. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie w poprzednim poście. Po prostu wolę Martę na takiej samej zasadzie, na jakiej bardziej podobają mi się buty Saint Crispin niż G&G - nie ma to nic wspólnego z jakością, takie mam subiektywne odczucia :)

• Oceniam pozytywnie 1

23 minuty temu, Zajac Poziomka napisał:

Nie było moją intencją porównywanie i twierdzenie, że któreś z nich jest "lepsze" lub "gorsze", czy że reprezentują inny poziom. Może wyraziłem się nieprecyzyjnie w poprzednim poście. Po prostu wolę Martę na takiej samej zasadzie, na jakiej bardziej podobają mi się buty Saint Crispin niż G&G - nie ma to nic wspólnego z jakością, takie mam subiektywne odczucia :)

Nie miało to wyjść jako zarzut. Po prostu wolne myśli. :)

• 2 weeks later...

Apropopo Ajronów, wczoraj w H&M widziałem koszulki z Iron Maiden. Świat się nie zmienia. Dwadzieścia kilka lat temu koleżanka w szkole, wielka fanka disco polo, nosiła przypięty znaczek King Diamond twierdząc, że jest bardzo ładny ;-) Eddie z Ajronów też widać ładnie wygląda na koszulce.

Za tydzień rusza Tauron Nowa Muzyka w Katowicach, a na nim między innymi:

Jako Poszetka jesteśmy partnerem festiwalu, również będziemy mieli tam stoisko. Z tej okazji dla naszych Klientów mamy karnety -15%. Jakby ktoś był zainteresowany proszę o maila: marketing@poszetka.com

• Oceniam pozytywnie 5

1 godzinę temu, poszetka.com napisał:

Za tydzień rusza Tauron Nowa Muzyka w Katowicach, a na nim między innymi:

Jako Poszetka jesteśmy partnerem festiwalu, również będziemy mieli tam stoisko. Z tej okazji dla naszych Klientów mamy karnety -15%. Jakby ktoś był zainteresowany proszę o maila: marketing@poszetka.com

Rozumiem, że jak już nie możecie patrzeć na te Wasze poszetki, to oglądanie takich kreacji Was odpręża. :-D Jak mi mój Bach bokiem wyjdzie, to włączę. Na festiwal za daleko. 

35 minut temu, Midlife-Crisis napisał:

Rozumiem, że jak już nie możecie patrzeć na te Wasze poszetki, to oglądanie takich kreacji Was odpręża. :-D Jak mi mój Bach bokiem wyjdzie, to włączę. Na festiwal za daleko. 

Przesada, aż źle się to ogląda... To było naprawdę?! :shock:

15 godzin temu, Midlife-Crisis napisał:

Na rozpoczęcie festiwalu w sali NOSPRU (podobno najlepsza akustyka w PL)

Piotr Orzechowski wybitny polski pianista jazzowy, absolwent Berklee College of Music i laureat pianistycznego konkursu Montreaux Jazz Solo Piano Competition w 2011 roku.

W Katowicach zaprezentuje się wraz z orkiestrą NOSPR pod batutą Alexandra Humali, z którą przedstawi własne interpretacje utworów Music for 18 Musicians Steve'a Reicha, Tirol Concerto Philipa Glassa oraz Koncertu na klawesyn Henryka Mikołaja Góreckiego

Orkiestrą dyrygował będzie Alexander Humala, młody białoruski dyrygent, który na koncie ma współpracę z najwybitniejszymi orkiestrami na świecie z London Sinfoniettą i Orkiestrą Symfoniczną z Hajfy na czele. Jest dwukrotnym laureatem Wielkiej Nagrody Prezydenta Republiki Białorusi (w 2010 i 2012 roku), uznawanej na Białorusi za najbardziej prestiżową i wysoce cenioną nagrodę dla młodych muzyków. Na co dzień pełni funkcję głównego dyrygenta i dyrektora artystycznego Białoruskiej Pańswowej Capella Sonorus.

• Oceniam pozytywnie 3

2 godziny temu, NieMy napisał:

Czy aby tego słuchać trzeba wcześniej przyjąć jakieś prawem zabronione substancje? Czy wręcz przeciwnie po godzinie słuchania osiąga się stan jak po przyjęciu wzmiankowanych substancji?

Kompletnie nie rozumiem tej muzyki...

Nie rozumiem takich komentarzy...

• Oceniam pozytywnie 4

11 godzin temu, NieMy napisał:

Czy aby tego słuchać trzeba wcześniej przyjąć jakieś prawem zabronione substancje? Czy wręcz przeciwnie po godzinie słuchania osiąga się stan jak po przyjęciu wzmiankowanych substancji?

Kompletnie nie rozumiem tej muzyki...

No to proponuję wstępne ćwiczenie dla odbioru muzyki tego kompozytora (Steve Reich):

1. Nie należy patrzeć, tylko słuchać.

2. Każdy nowy głos wyobrażamy sobie jako odgłos stukania dzięcioła w drzewo.

3. Zaczana jeden dzięcioł, po jakimś czasie dołącza drugi, trzeci itd.

4. Ile dzięciołów można się doliczyć?

5. Słuchamy po raz drugi i porównujemy z wizualizacją.

Ćwiczenie z programu umuzykalniania dzieci w wieku przedszkolnych. Proszę nie brać tego zbyt osobiście, ćwiczenie nadaje się na każdy wiek.:-D Miłej zabawy!

• Oceniam pozytywnie 4